4 най-добри програматори за поливане

5/5 - (2 гласа)

Едно от устройствата, които се използват в съвременното земеделие, са програматори за поливане, които се предлага с автоматизирана система, която улеснява работата ви. Може би в момента все още не знаете достатъчно за това устройство. За това с ръководството, което подготвихме, ще ви се притечем на помощ! Чрез него ще ви водим стъпка по стъпка към правилния избор, разбира се, съобразен и с нужди ви. За да изберете най-добрия програматор за напояване, трябва да вземете под внимание следните аспекти:

Какви видове програматори за поливане има?

Най-простият модел, но и най-приемливият като цена, е механичният програматор за напояване. Той предполага прост начин на използване, като захранването се основава на батерии. Можете да използвате таймера, който работи на интервали от 1 или 2 минути до два часа. Важно е да знаете, че всеки път ще трябва да присъствате за да активирате уреда.

Съществуват обаче и други по-сложни и по-ефективни модели. Такива са електронните програматори за поливане с цифрово управление, които функционират чрез центрове за управление на напояването. Този вариант, разбира се, е по-скъп от предишния, но процесът е автоматизиран. Имате възможност да задавате предварително продължителността на поливането и интервалите между отделните цикли. Понякога дори освен с таймер разполагат и с до 16 функции.
Най-добрите модели програматори за поливане имат дори Wi-fi или Bluetooth. Това им позволява да се управляват от разстояние. Съответно имат сензори, чрез които се задава предварителна настройка на дебита и честотата в зависимост от външните условия и дори сезона. Освен това някои модели програматори за поливане могат да бъдат настроени, така че да зачитат особеностите на неравния терен.

Съвместимост на програматори за поливане

Много важен аспект, на който трябва да обърнете внимание е съвместимостта с напоителните станции и вентили. За да бъде съвместим програматорът за напояване трябва да се възползва от капацитет на свързване, по-голям или равен на този на броя станции, които ще контролирате. Този контрол ще се осъществява с помощта на електроклапи, които спират или пускат притока на вода към определена зона. По този начин програматор на добра цена има възможност за управление на голям брой клапани. За да е съвместим, проверете типа соленоид, който захранва клапаните. По правило той работи с 9 или 24 волта. По този начин ще установи степента на съвместимост.

Програми

Един евтин програматор за поливане идва с ограничен брой програми, докато по-сложните модели предлагат разнообразна гама от такива. Тези програми представляват комбинации от настройки, отнасящи се до времето, честотата и налягането на напояване.

Различните програми са подходящи за различни видове култури, терен или климат. Като цяло за по-големи терени са необходими устройства с повече функции, за да покрият всички изисквания. Евтините програматори за поливане разполагат с по-малко на брой такива функции. Но като цяло те са по-подходящи за малки или средни парцели, които не се нуждаят от много висока оперативна сложност.

програматори за поливане

Продължителност на напояването при различните програматори за поливане

Независимо дали говорим за ръчен или цифров програматор за поливане, една от определящите характеристики се отнася до възможността за фиксиране на продължителността на напояванете. В зависимост от модела можете да избирате напояване от 1 или 2 минути  до 4 или 6 часа. С колкото по-голяма продължителност разполага, толкова по-изгодно. Защото ще можете да транспортирате повече вода в почвата, независимо от дебита на системата.

Необходимостта от възможност за регулиране на продължителността на напояването се обуславя от различните видове култури, както и от напоителните системи. В случая на капковата система може да са необходими последователни кръгове напояване, което води до 12 часа освобождаване на вода при намален поток.

Освен това има и други фактори като метеорологичните условия, типа на почвата, фазата от развитието на растенията или степента на изпарение.

Монтаж на програматори за поливане

Много е важно да се съобразите с мястото, където ще бъде монтиран програматорът за напояване. Стандартните модели обикновено попадат в две големи категории: такива, които могат да се инсталират на закрито и такива, които са подходящи за външна инсталация.

Можете да намерите варианти на добри цени, предназначени за вътрешен монтаж, така че да имате достъп до тях направо от къщата или от терасата си. И все пак за да не ги засягат неблагоприятните условия ще ви трябва малък навес ако не можете да ги инсталирате в къщата.

Програматорите за работа на открито са много устойчиви на лоши условия. Техният трансформатор е  вътре в кутията и по този начин те са защитени. Такъм програматор за поливане работи на батерии и не се нуждае от никакви кабели.

Дизайн и функции на програматори за поливане

Друг аспект, на който трябва да обърнете внимание е лесният достъп до функциите на програматора за поливане. Би било добре да изберете модел с лесен за използване контролен панел, издръжливи бутони и интуитивен дисплей. Освен това сред функциите е добре да бъдат включени автоматично изключване или енергонезависима памет. В случай на валежи е особено полезен и сензора за откриване на дъжд, който задейства автоматичното изключване. Чрез него спестявате вода и можете да предотвратите преполиването на засятата площ.

Енергонезависимата памет гарантира връщане към настройките, които сте направили преди това, в случай на спад на напрежението или изтощаване на батерията.

Мечтаеш за перфектната градина? Може да погледнеш нашата статия за духалки за листа:

4 най-добри духалки за листа

Най-добри програматори за поливане

1. Програматор за поливане Rain Bird ESP-TM2 

Програматор за поливане Rain Bird ESP-TM2 

Това е професионален програматор за външно напояване. Снабден е с четири зони и три програми. Максималната продължителност на напояване е 199 минути и работи на батерии. Има контролер тип Rain Bird с отделен трансформатор, който е много лесен за инсталиране. Този трамсформатор за поливане се възползва от голям LCD екран. На него можете да видите всички програми, зададени в определена област. Има както ръчно, така и полуавтоматично и автоматично стартиране. Трите програми за пръскане са независими една от друга.

ВИЖ ТУК

2. Програматор за поливане Rain Bird ESP-RZX 

Програматор за поливане Rain Bird ESP-TM2 

Това е модел програматор за поливане с LCD дисплей. Той предлага максимална продължителност на напояване от 199 минути. Разполага с три програми и осем зони. За работа са необходими две AAA батерии. Има възможността да се контролира чрез Wi-Fi връзка. Чрез нея можете да програмирате и управлявате лесно устройството. Програмите са независими за всяка зона.

ВИЖ ТУК

3. Програматор за поливане Fiskars 1054792

Програматор за поливане Fiskars 1054792

Това е модел програматор за поливане за външна употреба с LCD екран. Има една програма, две зони и изисква две батерии тип АА за работа. Този програматор за поливане е отличен за напояването на растения в градината или дори на моравата.  Разполага с автоматично програмиране на потока вода. Продължителността на напояването се регулира в диапазона 1-360 минути, като честотата е 6 часа, 12 часа или веднъж на 7 дни.

ВИЖ ТУК

4. Програматор за поливане Fiskars 1054791

Програматор за поливане Fiskars 1054791

Това е програматор за поливане на открити пространства. Разполага с единична зона. Работи на базата на две батерии тип АА. Този модел е отличен за градината или моравата. Разполага с автоматично програмиране на потока вода. Продължителността на поливането е между 1 и 360 минути. Честотата на напояване е 6 часа, 12 часа или веднъж на 7 дни. Има LCD екран с големи бутони.

ВИЖ ТУК

Често задавани въпроси за програматорите за поливане

  • Колко често трябва да се поливат градинските цветя?

По правило е добре да се съобразите с нуждите на всяко растение. Например достигналите зрялост се нуждаят от повече вода. Поливането се извършва най-малко веднъж седмично или два пъти обилно.

  • Колко често трябва да поливам бобовите растения?

За предпочитане е тези видове растения да се поливат на интервал от 2-5 дни, а не всеки ден. Така те няма да имат излишна вода и няма да изпитват жажда.

  • За какви повърхности е необходим програматор за поливане и колко често мога да поливам градината ръчно?

Най-добре е да използвате програматор за поливане, когато трябва да напоявате площи от поне няколко стотин квадратни метра. Ако тази площ е много малка, тогава можете да изберете ръчния метод. Но все пак ако повърхността е по-голяма, ръчното поливане ще отнеме твърде много време и може да бъде неефективно.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.