4 най-добри комплекта чаши за вино

вашата оценка

„Какви чаши за вино трябва да имаме в къщи, за да се насладим наистина на хубавото вино?“ Някои хора ще кажат: „все пак вино може да се пие от всяка чаша, защо да купувам специални?“. Наистина и това е гледна точка. Но тогава се лишаваш от вкуса, който е готов да ти предложи хубавото вино в правилната за него чаша. Освен това цената на различните комплектите чаши е по-достъпна, отколкото очаквате. Когато става въпрос за избор на комплект, е важно да вземете предвид няколко елемента. Най-важните от които са формата на чашата, както и нейното гърло.

Нашето ръководство за пазаруване ви дава подробности за всичко това в зависимост от няколко вида вина: червено, бяло, розе, аперитив, пенливо вино, десертно вино или подсилено вино. Важно е да знаете всички тези подробности, ако искате да изберете най-подходящия за вас комплект чаши за вино. Именно чашата ще ви помогне да се насладите напълно на изживяването, когато пиете любимото си вино.

Ръководство за купувача

Характеристики на чашите за вино

Всички чаши за вино се състоят от няколко основни елемента. Именно те играят важна роля при формиране вкуса на виното. Това са: основата на чашата, стъпалото, балона на чашата, както и горният и ръб. Освен тях важен е и цветът на стъклото, от което са изработени.

  • Стъпалото

То е важно, защото ви позволява да държите чашата в ръката си, без да докосвате самия балон. Ръцете не трябва по никакъв начин да го докосват. Тъй като топлината на тялото ще затопли виното и то вече няма да бъде сервирано с правилната температура.

  • Балона при чашите за вино

Това е един от най-важните детайли. Той служи като ориентир за разграничаване на различните видове чаши, подходящи за различните видове вина. Формата на чашата помага да се запази аромата на виното в чашата. Също така чрез него се достига до потребителя чрез вкус и мирис. Чашите са направени така, че да има достатъчно място за виното да освободи ароматите си. Всеки модел чаша е специфичен за даден вид вино.

  • Ръб на чашите

Това е изключително важен елемент. Колкото по-тънък е той, толкова по-малко ще се усеща от пиещия. Няма и да отвлича вниманието му от вкуса и аромата на виното. Най-добрият комплект е съставен от чаши с изключително тънък и гладък ръб, който няма да пречи на виното да тече плавно.

  • Цвят на стъклото

Относно цвета на стъклото трябва да знаете, че най-добрите чаши са тези от прозрачно кристално стъкло.

Комплект чаши за бяло вино

чаши за бяло вино

Формата на чашите в комплект за бяло вино трябва да прилича на буквата U. Тези чаши са по-издължени от тези за червено вино или розе. Така чашата позволява да се освободят ароматите, като същевременно запазва оптималната температура за сервиране на бяло вино. Тя е ниска.

Ако предпочитате по-млади бели вина, ви препоръчваме да изберете комплект чаши за вино с малко по-широко гърло. Така виното ще се насочи към върха и рецепторите на езика, а сладостта ще се усети по-силно. Селекцията от плътни и барикадирани бели вина, получени от сортове като Шардоне, Вионие, Риоха бяло се усещат по-добре в чаши с малко по-изпъкнал балон. Този тип стъкло, въведено от Riedel Crystal под името „Montrachet“ стъкло, извеждат кремообразната текстура по-добре, точно защото диаметърът на отвора на чашата е по-голям.

Ако предпочитате по-стари вина, тогава трябва да изберете комплект от по-високи чаши, с по-права форма на балона. По този начин ароматите ще се разпределят в задната част на устната кухина и ще се усети по-силният вкус на виното.

Комплект чаши за червено вино

чаши за червено вино

Изборът на чаша за червено вино е много важен. Тя играе роля за омекотяването на танините и плътните аромати във виното. Точно така се получава приятният и кадифен аромат, последван от комплексен и добре балансиран вкус. За червено вино препоръчваме да изберете комплект чаши с по-широк балон. Той трябва да е по-тумбест и закръглен, с широк отвор, за да може лесно да се усеща аромата на виното от пиещия. Също така, сложният аромат и силният вкус на червените вина изискват по-голяма чаша, така че виното да влезе в контакт с повече въздух.

  • Големи чаши за “Bordeaux”

Този тип чаши за вино са оптималният вариант за дегустация на плътни червени вина, получени от сортове като Каберне Совиньон, Каберне Фран, Аликанте Буше или Бордо микс.

Благодарение на формата и размера на чашата, тя ще позволи на виното да разпръсне алкохолните изпарения и да усетите специфичните нотки на виното, последвани от балансиран вкус с пикантни аромати.

  • „Стандартни“ чаши за червено вино

Идеална чаша за дегустация на червени вина със среден до плътен вкус, пиперливи нотки и средно до високо алкохолно ниво. Тъй като е чаша с малко по-затворена уста от чашите за „Bordeaux“. В нея пиперливите аромати постепенно се смекчат, докато виното се опитва. За този тип чаши препоръчваме червени вина от Зинфандел, Малбек, Сира (Шираз) и Пти Сира.

  • Колекторни чаши за червено вино „Bourgogne“ (Бургундия)

Отличен избор за дегустация на нежни червени вина с кадифен аромат. Чаша с голям балон и по-тясно гърло е перфектна за събиране на ароматите на червени вина, получени от Пино Ноар, Гаме, Цвайгелт, St. Смеси от Laurent, Schiava, Freisa, Valpolicella или дори Nebbiolo!

Комплект чаши за вино розе

За пиене на розе се приемат два вида чаши: с къс и леко заоблен балон или такива с къс, но леко разширен балон. Като се има предвид, че розето има ферментация, подобна на тази на бялото вино, можете да изберете комплект чаши за бяло вино. Но това е в случай че не можете да намерите такива за розе. Все пак ако предпочитате специален комплект, трябва да знаете, че чашите с леко разширена форма са подходящи за по-младо розе, а по-издължените се препоръчват за по-отлежалите видове. Формата на чашите за отлежало розе е къса и закръглена в основата. Наподобява тази на чашите за червено вино.

Чаши за десертни и подсилени вина

Комплектът чаши за десертно или подсилено вино трябва да включва по-малки по размер чаши. Чрез тях виното се насочва към задната част на устната кухина, предвид силния вкус, който има. Десертните и подсилените вина обикновено са с по-висока концентрация на алкохол, което е още една причина комплектът да съдържа по-малки чаши. Количеството, което се консумира, обикновено е по-малко.

Комплект чаши за пенливо вино

чаши за пенливо вино

Пенливите вина са както шампанско, така и  аперитивните вина, като Prosecco. Комплектът чаши за пенливо вино трябва да съдържа чаши, които имат балон с прави или само леко извити страни. Освен това чашата трябва да е висока и тясна, за да може пенливото вино да запази газираността и аромата си максимално дълго. Стъпалото на чашата за шампанско трябва да е достатъчно високо, за да предотврати докосването на ръката до балона. По принцип шампанското трябва да се сервира много студено! За едно пенливо вино имаме три възможности за чаши:

  • Чаши Флейтово стъкло

Благодарение на тясната си и издължена форма, чашата тип флейта успява да удължи живота на така обичаните мехурчета в шампанско и останалите пенливи вина. Освен това, поради тясното гърло на чашата, ароматите във виното остават по-концентрирани.

  • Чаши от стъкло „Лале“

Малко по-изпъкналата форма и достатъчно голямото гърло на чашата ще ви помогнат да се насладите повече на ароматния комплекс на пенливото вино и не толкова много на мехурчета.

  • Чаши тип „Купа“

Това е винтидж чаша, много популярна през 50-те години на миналия век. Идеална е за сладки пенливи вина (Asti). Причината е, че благодарение на формата си мехурчетата се разпръскват сравнително бързо, оставяйки само плодови аромати и мека текстура.

Може да подобрите кухненското си оборудване с практичен Уок тиган. Насладете се на хубава храна с чаша вино. Вижте статията ни 6 най-добри уок тигани!

Комплект универсални чаши за вино

Ако обстоятелствата не ви позволяват да изберете комплект чаши за всеки вид вино,  ви препоръчваме да закупите универсален комплект. Те могат да се използват успешно за всички видове вина. Изживяването няма да е същото като това, което ще имате, когато комбинирате правилната чаша с определен вид вино, но пък тези чаши са практични. Предлагат ви гъвкавост и ефективност на достъпна цена. Универсалните чаши имат компромисен дизайн между чашата за бяло вино и тази за червено. По този начин е подходяща за пиене и на двата вида вина.

Най-добрите комплекти чаши за вино

1. Комплект чаши за вино Bohemia Columba

чаши за вино

Чешките майстори в региона Бохемия доказват своя опит, натрупан през вековете, за създаването на  чаши, вази, купи и много други декоративни кристални изделия. Те работят с с необходимата прецизност, красота и елегантност, и са оценени от ценителите. Важно е да имате перфектните съдове и прибори, правилните чаши за вино и най-елегантните елементи за декорация на дома. Комплектът съдържа: 6 чаши за червено вино.

ВИЖ ТУК

2. Комплект чаши за бяло вино Bormioli Planeo

Комплект чаши за бяло вино Bormioli Planeo

Чашите са изработени от кристално стъкло и могат да се почистват в съдомиялна машина. С висококачествените чаши на Bormioli Planeo можете да превърнете всяка маса в празнично събитие. Тези чаши имат елегантен и семпъл дизайн, който може лесно да се съчетае с други стилове чаши. Комплектът съдържа 4 чаши за бяло вино.

ВИЖ ТУК

3. Комплект чаши за шампанско Villeroy & Boch

Комплект чаши за шампанско

Иновация, качество и дизайн на най-високо ниво – Villeroy & Boch. Основана преди 265 години в сърцето на Европа, Villeroy & Boch е световно уважавана марка с богата традиция в моделирането на порцелан. Продуктите на Villeroy & Boch въплъщават класическа елегантност и отразяват както красотата на природата, така и градския дизайн. Чашите са изработени от кристално стъкло и могат да се мият в съдомиялна машина. Комплектът съдържа 4 чаши за шампанско.

ВИЖ ТУК

4. Комплект за вино Bohemia Royal & Crystalite Globo

чаши за вино комплект

Комплектът съдържа: Чаши за шампанско Globo – 210 ml – 4 бр Чаши за бяло/червено вино Globo – 490 ml – 4 бр Чаши за червено вино Globo – 600 ml – 4 бр Чаши за безалкохолно/аперитив Grus – 500 ml – 4 бр Фина машинна изработка от кристално стъкло за блясък и звънкост. Красива и практична кутия с дръжка. Комплектът е подходяща за подарък.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.