9 най-добри градински барбекюта

5/5 - (1 глас)

Изборът на градинско барбекю, което напълно ще задоволи вашите очаквания, изисква внимателно проучване на офертите на пазара или поне прочитане на ръководство за пазаруван. На пазара има множество скари с всякакви размери и форми, от преносими модели до истински огнища на дървени въглища или газови скари с няколко горелки. Нашето ръководство за закупуване може да ви помогне да направите перфектния избор, когато става въпрос за градинско барбекю, според вашите нужди и бюджет.

Можете да използвате списъка по-долу, които препоръчваме. С негова помощ може да закупите барбекю веднага или ви съветваме да продължите да четете тази статия, за да научите повече за тези продукти и как да направите най-добрия избор.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на градинско барбекю

Когато става дума за вкусотии на скара, халба бира и дълги разговори с приятели, рядко ще срещнете човек, който да каже „не“ на подобно изкушение. И тъй като любимата храна на много хора е скарата, достатъчно е да си купите такъв уред. Има голямо разнообразие от видове скара като например такава на дървени въглища, газови и други модели, в зависимост от вашите предпочитания, време и удобство.

градинско барбекю

Разбира се освен качеството е добре да обърнете внимание и на цената. Добро основание е тя да отговаря на качеството. Сега, когато знаете, всичко това, остава само да закупите модела, който отговаря на вашите нужди. За целта ви каним да се консултирате с това ръководство и да вземете предвид параметрите за избор на най-доброто градинско барбекю.

1. Тип градинско барбекю, в зависимост от скарата

  • Фиксирано градинско барбекю

Фиксираният градински грил е уред с по-големи размери и с по-голямо тегло, който е идеален за големи семейства или с много приятели. С него ще можете да приготвяте голямо количество храна. В случая на този тип барбекю, повърхността за приготвяне играе важна роля, така че размери като 40 x 60 cм могат да се считат за оптимални. Ще приготвите поне 12 порции. Като цяло начинът на подаване и размерите на продукта ефективно обуславят мобилността на продукта. Търсят се модели, оборудвани с колела за лесно преместване, тъй като позволяват последващо съхранение в затворени пространства. За тези, които нямат транспортни колела или по други причини няма да могат да се съхраняват в затворени помещения, е препоръчително да се предвиди навес или беседка.

  • Преносимо градинско барбекю

Преносимият градински грил е артикул с по-малки размери за готвене, но много ефективен и може да бъде разделен на две категории: предварително сглобени или със сглобяване при всяко използване.

Тези градински барбекюта са с висока степен на използване и маневреност. Дори се препоръчват за транспортиране с кола за излети сред природата и не само. Все пак трябва да се има предвид, че този вид барбекю позволява приготвянето на порции за по-малък брой хора, което предполага приготвяне на храната на няколко етапа. Като цяло има правоъгълна или кръгла форма. Размерите варират около 30 cм, на страната, и в диаметър.

2. В зависимост от използвания енергиен източник градинските барбекюта се делят на:

  • Електрическа скара

Електрическата градинска скара е директно свързана към електрическа мрежа. Икономична от гледна точка на разход на енергия, загрява много бързо, а храната се приготвя равномерно, за много кратко време.

В същото време трябва да се има предвид, че те се считат за най-екологичните модели, защото храната не се готви на открит огън.

  • Газово градинско барбекю

Барбекюто със захранване с природен газ е също толкова надеждно и добро решение, когато говорим за градински грил. Нужна ви е газова бутилка, която е добре да бъде и преносима. Те обаче имат един недостатък, а именно, че са сред най-големите като обем.

барбекю за градината

Трябва да се отбележи също, че при тези скари температурата на готвене се регулира много лесно, а изпичането става по-равномерно. В допълнение, за изпичането на самата храна се възползват множество горелки. Те регулират интензитета по различни начини, като могат да приготвят както месо, така и зеленчуци.

  • Скара на дървени въглища

Градинската скара на дървени въглища е един от най-старите методи. Те са най-предпочитани от потребителите поради факта, че вкусът на така приготвената храна е най-добрият. Ястието се готви на бавен огън, запазва крехкостта си и придобива особен вкус, който всеки търси и цени.

През последните години този тип грил е разработен от безброй компании, а като плюс се появиха дървени въглища с различни вкусове, които брилянтно допълват вкуса на ястията, които приготвяте.

3. В зависимост от материала, от който е направена скарата:

  • Решетка от неръждаема стомана

Представлява дълготрайно решение, много устойчива, лесна за почистване, но и изгодна от гледна точка на цената. Освен това, тъй като е изработена от неръждаема стомана, няма да има риск от химическо взаимодействие с приготвените съставки. По-малко добрата част е, че неръждаемата стомана не е най-добрият проводник на топлина и изпичането може да бъде неравномерно.

  • Чугунена скара

Това е по-скъпа алтернатива, но материалът е много устойчив и издръжлив. Предимството му е, че чугунът постепенно приема топлината и я разпръсква бавно, за определен период от време, дори и след отстраняване от източника на топлина. Топлината се разпределя равномерно, но недостатъкът е, че се нагрява по-трудно.

4. Цена за градинско барбекю

Това също е доста важен параметър, тъй като инвестицията не си струва парите ако няма да използвате градинското барбекю. Затова преценете много внимателно какъв тип барбекю предпочитате и при какви условия ще го използвате. Разбира се, по-новите газови модели са и най-скъпи, но дори могат да се считат за много по-ефективни от останалите.

Най-удобни са малките модели на въглища. Те са евтини и не са много трудни за използване. Най-добре е да направите внимателно проучване на онлайн пазара, преди да поръчате най-добрата газова скара или да изберете електрически модел, за да можете правилно да адаптирате продукта към вашите лични нужди.

5. Размери на градинския грил

При избора на градински грил трябва да се съобразите и с неговия размер, особено ако нямате достатъчно място. Освен това трябва внимателно да изберете модела на скарата, като вземете предвид нейното тегло. Най-вече ако възнамерявате да я местите често или дори да я транспортирате на места, различни от собствения ви двор.

6. Допълнителни вградени функции

Разбира се, в зависимост от вашите предпочитания и възприетите методи на готвене, може да се нуждаете от някои допълнителни функции. По този начин наличието на термометър за измерване на температурата на готвене, наличието на подвижен грил, възможността за печене в допълнение към пърженето, както и необходимите аксесоари за готвене (щипки, шпатули, държачи за прибори, странични тави за улесняване на печенето процес и т.н.) са елементи, които трябва да имате предвид при закупуване на ново градинско барбекю.

Начини на използване на най-добрите градински барбекюта

Има някои препоръки, които трябва да се спазват както от „професионалните грильори”, така и от тези, които правят първите стъпки в този метод на приготвяне на храна:

1. Предварително загряване на скарата

Преди да започнете да готвите, уверете се, че предварително сте загряли скарата до желаната температура. Това помага за равномерното приготвяне на месото и зеленчуците, без да остават сурови части или да се получават изгорени, неядливи повърхности.

2. Почистете скарата преди и след готвене

Чистотата на скарата играе основна роля за получаването на вкусни ястия. Не забравяйте да почистите скарата с телена четка, за да премахнете остатъците от храна или мазнина от предишни използвания. Чистата повърхност за печене предпазва месото от залепване и изгаряне.

3. Използвайте правилните инструменти за градинско барбекю

Добре е да закупите някои необходими инструменти за печене, като щипки, шпатула и специална четка за намазване. Тези прибори ще улеснят обработката на порции пържола или други ястия и ще покрият равномерно месото с ароматизирани сосове или различни други дресинги по време на печене, без да се нараните от високата температура.

газово барбекю за градина

4. Експериментирайте с различни методи за печене

Опитайте различни техники, активирани от вашия нов градински грил, като директно печене, индиректно печене и опушване, за да видите кой метод предпочитате най-много за различни видове храна. Освен това някои градински барбекюта позволяват печене като истински фурни и би било жалко да не опитате различни рецепти за пържоли или така ценената пица.

5. Мариновайте месото преди печене

Мариноването на месо в марината, овкусена с различни билки, масла и аромати преди печене на скара, може да добави вкус и да запази ястията сочни и крехки.

6. Използвайте термометър за месо

Термометърът за месо може да ви помогне да сте сигурни, че пържолата е изпечена до желаната температура.

7. Оставете месото да „почине“ преди сервиране

След изпичане е препоръчително да оставите печените ястия да почиват няколко минути, за да могат вътрешните сокове да се преразпределят в масата им. Този кратък период на почивка води до сочна и ароматна пържола, която ще ви спечели само похвала от гостите ви.

Въпроси и отговори за най-добрите градински барбекюта

1. Какъв тип градинско барбекю се препоръчва за заден двор?

– На пазара се предлагат няколко вида градински барбекюта , като най-популярните са газови скари, скари на дървени въглища, електрически скари, но има и значително разнообразие от преносими, класически скари. При избора трябва да се вземат предвид обемът и честотата на използване, както и необходимостта от преносимост.

2. Защо трябва да избера газово градинско барбекю за моята градина?

– Газовите барбекюта за градината се предлагат с редица предимства, включително: лекота на използване, постоянна топлина, осигурена през цялия процес на готвене и възможност за пълен контрол на температурата на готвене или горене.

3. Защо градинската скара на дървени въглища е добър избор за дома?

– Скарата на дървени въглища има предимството да готви по традиционен начин. Тя придава отличителен вкус на приготвената храна благодарение на дима от изгарянето на използваните дървесни есенции или дървени въглища. Някои неща, които трябва да имате предвид, когато избирате скара на дървени въглища за градината, включват размера на скарата, материала, от който е направена, и характеристиките, които има, включително капака и регулируемите вентилационни отвори.

4. Защо да обмисля електрическа градинска скара?

– Електрическият градински грил предлага преносимост, без дим от дървени въглища и замърсяване с пропан от газовите скари. Така тези скари могат да се използват не само в двора, но дори и от тези, които нямат градина, но искат да се насладят на вкуса на истинско барбекю направо на балкона на собствения си дом или дори вътре, ако времето не е лошо подходящ за пикник на открито.

Научете повече за предимствата на електрическата скара ТУК!

5. Кои са характеристиките, които правят градинското барбекю добра покупка?

– Основните характеристики, които трябва да търсите в градинското барбекю, са компактен размер, лесно почистване след готвене и маневреност. Някои модели барбекюта могат да бъдат оборудвани с колела или дръжки за носене, а други могат да имат капак за поддържане на топлината по време на печене и по този начин могат да се използват като фурни, разширявайки гамата от възможни кулинарни преживявания.

Най-добри градински барбекюта – нашите препоръки

1. Газово градинско барбекю Landmann Triton 12962

газова скара Лендмен ТритонИзработено от неръждаема стомана, а скарите – от чугун, който разполага с 5 горелки.  Мощността им е 12 kW. Градинското барбекю Landmann Triton 12962 разполага с вграден термометър, големи дръжки, лесна за почистване емайлирана повърхност за готвене и горно пиезо автоматично запалване.

ВИЖ ТУК

2. Градинско барбекю на дървени въглища Lund

градинско барбекю LundГолямо градинско барбекю за приготвяне на храна на открито от LUND. Металната плоча за въглища гарантира висока температурна устойчивост и ще улесни процеса на запалване.

Притежава 4 регулируеми отвора, контролиращи потока на въздух, интегриран термометър в капака и емайлирана решетка с практични дръжки. Също така 2 сгъваеми дървени рафта: отпред и отстрани за съхранение на тави и принадлежности. Освен това има метален долен рафт за чинии, прибори, подправки и аксесоари, разбира се и метални колела за лесен транспорт.

ВИЖ ТУК

3. Чугунено градинско барбекю MUHLER BQ 024

чугунено барбекю на въглищаТова е чугунено барбекю за дървени въглища със скара с диаметър 30 см. Подходящо е за малки семейства. Предимството му е, че има колелца с които лесно да се транспортира от едно място на друго. Теглото му също е малко и компактно. Идеален избор за бърза, но вкусна вечеря на дървени въглища. Скарата е изработена от чугун с дървена дръжка, регулеруема по височина. Барбекюто може да бъде пренасяно и на различно места за отдих.

ВИЖ ТУК

4. Газово барбекю ENDERS BOSTON BLACK 3K Turbo

Черният дизайн на барбекюто на газ Boston Black 3 K излъчва стил. Зад елегантната фасада се крият най-новите Enders грил-технологии, с които всеки ще постигне отлични резултати – Heat Range и Turo Zone. Специалистите на Enders в Германия разработиха специалните Heat range горелки от неръждаема стомана, с които топлината се разпределя равномерно. А с Turbo zone ще достигнете температури до 400 градуса и ще впечатлите с перфектно изпечено месо. Големият капак с вграден термометър в комбинация с иновативните технологии осигуряват равномерно разпределение на нагряването върху скарата от неръждаема стомана. Оборудването на Boston Black 3 K може да бъде разширено с допълнителни аксесоари. Грил-шиш от неръждаема стомана, чугунена скара както и много допълнителни аксеосари се грижат за многобройни грил-преживявания. С подходящия предпазен калъф Enders Boston Black 3 K е защитен от всякакво атмосферни влияния.

ВИЖ ТУК

5. Градинско барбекю 2 в 1 грил и пушач Kaminer

2-в-1 градинско барбекю и опушвач на месоБарбекю бар и Smokern има термометър за контрол на температурата; можете да регулирате желаната температура за готвене; решетката има колела, които улесняват придвижването; двете отделения са снабдени с метален корпус; решетката е снабдена с комин за евакуация на въздуха; пушачът е снабден с отвор за вентилация; дръжките за скара са изработени от дърво; има плот за поставяне на съдове; също пространство за съхранение на въглища; можете да получите добре приготвено и много вкусно месо; можете да опушите месо.

ВИЖ ТУК

В заключение, градинските барбекюта са популярен и универсален начин за готвене и забавление на открито. На пазара има много различни видове, всяко със своите предимства и недостатъци. Скарите на дървени въглища са предпочитани от много любители на барбекюто заради уникалния си опушен вкус, газовите скари са удобни и лесни за използване, електрическите са безопасни, лесни за почистване и могат да се използват на закрито или на открито. Ключът е да изберете грил, който отговаря на вашите нужди и бюджет и е лесен за почистване и поддръжка. Независимо дали сте опитен готвач или начинаещ, барбекюто в двора е чудесен начин да се насладите на вкусна храна и добра компания в собствения си двор или на излет!

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.