6 най-добри мини хладилници

5/5 - (2 гласа)

Живеете в гарсониера или студентско общежитие? Тогава се нуждаете от най-добрите мини хладилници, с който да осигурите комфорт в дома си без да заемате излишно пространство. Също така това  е много добър вариант не само за вили и хотелски стаи, но също е възможно да се използва и като втори хладилник в дома ви.

През лятото вашите мини хладилници могат да бъдат поставени на терасата или балкона. Така винаги ще имате студено питие на разположение.

Препоръчваме и мини хладилници, ако искате да импровизирате „бар“ в апартамента си или дори ако притежавате малък бар или кафене. Преносимите мини хладилници също са идеални за къмпинг.

Ръководство на купувача

Мини хладилниците са охладителни устройства с малки размери. Предназначени са за използване в малки пространства или в ситуации, при които се налага транспортиране на храна и напитки извън дома. Въпреки че критериите за покупка на мини хладилници са подобни на тези, използвани в случай на избор на обикновените, приоритетите малко се променят.

Това ръководство ще ви помогне бързо и лесно да изберете качествен мини хладилник на добра цена, който да бъде максимално съобразен с нуждите Ви. Ще вземем предвид критерии като размери, капацитет, съпротивление, захранване и други важни подробности за неговото нормално функциониране.

Формат и захранване при различните мини хладилници

Добре е да знаете, че под съществителното „мини хладилник“ в магазините можете да намерите няколко вида устройства: модели за автомобили, опции за мини барове, хладилници за напитки и класически модели, за дома.

Тези от първа категория със сигурност ще ви предложат възможност за постоянен ток (12-24V) захранване и представляват хладилник (с отвор отгоре) или мини бар (с предна врата и един или два рафта).

Изборът Ви зависи от това къде ще поставите устройството. Например, ако го поставите в багажника на колата, ще е по-добре да вземете модел тип кутия, отколкото варианта с вертикална врата. Някои такива модели имат възможност и за свързване към стандартния контакт на къщата, с вграден трансформатор или той се предлага като допълнителен аксесоар.

Вариантът мини бар е добре познат на всички. Те включват поне 1 вътрешен рафт, кутия за зеленчуци и в някои случаи имат  фризер.

Мини хладилници, предназначени за дома, допълнително включват рафтове на вратата и специални отделения (за яйца, бутилки и др.).

мини хладилници

Капацитет на различните мини хладилници

Категорията мини хладилници за автомобили включва модели с капацитет между 10,5 и 106 литра. Най-големият размер е предназначен за камиони, каравани и др. За стандартен личен автомобил препоръчваме да изберете мини хладилник в зависимост от наличното пространство. Не повече от 35-40 литра. Той ви предлага достатъчно място за съхранение на безалкохолни напитки и някои хранителни продукти, необходими за из път. Има високи и тънки модели, или широки и по-ниски. Внимателно преценете размерите и измерете пространството в колата, за да поставите устройството възможно най-ефективно.

В случая на минибара става дума за капацитет за съхранение обикновено между 10 и 45 литра. По отношение на дизайна тези мини хладилници се вписват под височина 55-56 см. Проектирани са да бъдат поставени в стандартен скрин. Повечето са с кубична форма, но има и високи и тънки или ниски и по-широки варианти. Това позволява адаптиране към предназначеното пространство.

За тези, които се интересуват от моделите мини хладилници от категорията за дома, ще отбележим факта, че те обикновено предлагат капацитет от 60 до 105 – 110 литра. Над това ниво вече влизаме в категорията на обикновените, средните и големите хладилници.

Мощност на охлаждане

Най-често срещаните модели мини хладилници могат да поддържат температура между -15 и +10 °C – при определени условия на външната среда.

Други модели могат да намалят температурата вътре в себе си спрямо външната. Повечето поддържат разлика до 20°C спрямо градусите навън. Най-добрите мини хладилници, които попадат в категорията на фризерите, са способни да създават разлики до 40-50°C.

За да се ориентирате правилно е добре да знаете, че за да се съхранят храните в хладилника се излагат на температури между 1 и 70°C, поддържани постоянно. За замразяване са необходими между -15 и -23oC.

Клас на енергийна ефективност при различните мини хладилници

Независимо дали ще изберете модели мини хладилници за колата или за дома, препоръчваме ви да потърсите уред, който използва енергията възможно най-ефективно.

Опциите, налични в магазините, в зависимост от марката, са в класове от D до A+++. Като D е най-малко ефективният, а A+++ е най-добрият, но и по-скъп. За среден бюджет препоръчваме минимум A+ версия, според старите стандарти, особено ако я купувате за честа употреба.

От 2021 г. класовете на енергийна ефективност са от A (най-добрият и най-икономичен) до G. В момента в сайтовете за продажба на мини хладилници можете да намерите и двата етикета, използвани паралелно. Като се има предвид новата класификация, добър компромис между цена и качество е на ниво класове C – D.

Отделения и оборудване

Различните мини хладилници могат да бъдат с едно отделение. Това позволява пълна свобода на управление на пространството, но и малко по-малко ред, или разделени на няколко зони.

В случай на мини барове и малки хладилници за дома, трябва да помислите дали искате версия, предназначена специално за напитки – само с рафтове. Или предпочитате традиционна структура с по-малко подвижни рафтове, но с фризерна част с капацитет от 5 до 15 литра. Може с щайга за зеленчуци или плодове, поставка за яйца на вратата и др.

Някои версии имат стъклени врати. Това позволява преглед на съдържанието, но изолира вътрешността по-слабо, но повечето са с компактна врата. Всички включват термостат с механична или цифрова система за управление.

И вие като нас обичате напитките си студени в горещите дни дори когато сте на плажа? Прочетете публикацията ни за най-добри хладилни чанти:

8 най-добри хладилни чанти

Най-добри мини хладилници

1. Хладилник за кола Orion EC- 45

Хладилник за кола Orion EC- 45

Мини хладилници за кола Orion ви предлагат да съхранявате  храна и напитки в идеални условия за лятната ваканция, когато искате всичко да е студено и свежо. С капацитет от 45 литра с дръжка и транспортни колела, те имат ефективност на охлаждане между 10 – 15 градуса под околната температура. Системата с термоелектрическа помпа охлажда и загрява храната според вашите нужди. Хладилникът Orion има нисък разход на енергия и може да бъде свързан към 12V контакт на автомобила, но също така и към нормален контакт 220-240V в хотелската стая. С ниска консумация на енергия за охлаждане на контакта на автомобила от 48W и отопление от 40W, нормален контакт 58W за охлаждане и 52W за отопление, и в режим AC ECO, 9W.

ВИЖ ТУК

2. Хладилник за кола Decakila

 

Хладилник за кола Decakila

Портативен мини хладилник с функция за фризер. Подходящ за употреба както в дома, така и в автомобил, каравана, лодка и други. Изключително подходящ за къмпингуване, риболов, лов. С капацитет от 30 L и температура на охлаждане: -22°С ~ +20°C. При този модел мини хладилници директно се охлажда компресора има и защита от ниско напрежение. С електронно управление и LED дисплей. Моделът е с дръжки от двете страни, което го прави изключително лесен за преместване.

ВИЖ ТУК

3. Oхладител SOGO, NEV-SS-21910

 

Oхладител SOGO, NEV-SS-21910

Oхладител за вино SOGO, NEV-SS-21910 е с общ капацитет 48 л за 18 бутилки вино. Има система за охлаждане на топлинни тръби. Син LED дисплей със сензорен контролен панел. Температурата на охлаждане, която поддържа е между 12-18°C. Вратата му е с огледално покритие от масивно стъкло. Има 6 подвижни хромирани рафта. С меко вътрешно осветление и без неприятно вибриране.

ВИЖ ТУК

4. Хладилник мини бар RETRO Star-Light MBM-48RBE

Хладилник мини бар RETRO Star-Light MBM-48RBE

Минибарът Star-Light съчетава управление на пространството с висока ефективност на опазване. Идеален е за запазване на храната свежа, без да се притеснявате за високи сметки за ток. Това е така, защото той консумира до 20% по-малко ресурси благодарение на енергиен клас F. Този нов енергиен клас на минибара Star-Light е еквивалентен на стария енергиен клас A+. 47-те литра на минибара Star-Light му позволяват да се побере перфектно в сравнително малки пространства, като същевременно предлага достатъчно голям обем, за да покрие ежедневните нужди за съхранение на храна. Рафтовете са изработени от устойчиви материали, като по този начин осигуряват дълъг живот и същевременно лесно почистване на вътрешността. С ниво на шум до 41 dB и ниски вибрации, минибарът Star-Light е достатъчно тих, за да се интегрира перфектно в звуковата среда на вашия дом. Бежовият минибар има елегантен, изискан дизайн с бял интериор.

ВИЖ ТУК

5. Хладилник мини бар Exquisit RKB 05-14

Хладилник мини бар Exquisit RKB 05-14

Нямате навика да държите твърде много в хладилника, но имате нужда от компактно устройство, в което понякога да съхранявате различни храни в малки количества? Защо да купувате класически голям хладилник, когато мини хладилници Exquisit RKB могат да бъдат много подходящ за вас? Това е стандартен модел, който просто поставяте на желаното място и го свързвате към мрежата. Хладилникът е с вместимост 48 литра и за да съхранявате каквото желаете разполагате с два рафта това позволява да организирате много добре храната. Има регулируеми крака, както и обратими врати. Разполага със система за размразяване. С механично управление с регулируем термостат и вътрешно LED осветление.

ВИЖ ТУК

6. Хладилник мини бар Heinner HMB-N45F+

Хладилник мини бар Heinner HMB-N45F+

Вие се възползвате от оптимална консумация на електроенергия с енергиен клас F. Капацитетът от 45 л, малките размери и специалният дизайн правят този модел мини хладилници перфектни за използване в малки пространства. С механично управление с регулируем термостат. Идеален е за използване в хотелски стаи поради ниското ниво на шум, само 39db. Вратата може да се отваря както отляво, така и отдясно на вашия хладилник. Монтирайте го както желаете в зависимост от наличното пространство.

ВИЖ ТУК

Често задавани въпроси

Струва ли си да инвестирате в мини хладилниcи втора употреба?

Хладилниците наистина са сред продуктите, които можете да закупите доста лесно онлайн, тъй като срокът за смяна намаля доста през последните години. Препоръчваме ви да се обърнете към офертите втора ръка, ако сте се нанесли на квартира или живеете под наем и не е необходимо да инвестирате в високопроизводителен модел мини хладилник. От финансова гледна точка можете да получите до 30-40% по-ниска цена за мини хладилник втора употреба.

Как работят мини хладилници за кола?

Начинът, по който работи такъв продукт, е много прост. Поставя се в багажника или във всяко място, което позволява безопасна и удобна употреба и се свързва към контакта на автомобила, директно или чрез трансформатор. Най-добрите мини хладилници работят както на 12V и 24V постоянен ток, така и на променлив ток, което позволява захранване от битовата електрическа мрежа.

Кое е по-добро за дълго пътуване – мини хладилник или хладилник за кола?

За тези, които планират да използват устройството, за да съхранят храна и поддържат напитките студени по време на дълги пътувания, най-добре е да вземете мини хладилник с фризер ракла. Основното предимство, което предлага е свободното пространство, в което можете да подредите сандвичи и бутилки с вода или сок, за да оползотворите всеки сантиметър.Освен това, тъй като се отваря отгоре, можете да го напълните максимално, без да се притеснявате, че продуктите ще паднат, когато искате да вземете нещо отвътре.

мини хладилници

Топ 5 ситуации, в които мини хладилници ще ви бъдат полезни

Дълги пътувания с кола

Независимо дали тръгвате на път с малка кола, каравана, бус или камион, не можете да вземете обикновен хладилник със себе си. Поради това въпросните мини хладилници са единствените реалистични опции , които могат да ви помогнат да вземете здравословна храна и течности за хидратация със себе си, без страх от разваляне или нагряване.

Студент сте

Току-що сте се нанесли в общежитието и не сте много сигурни за варианта с общия хладилник на етажа? Можете да заложите на мини версия, която да включите в стаята, без да заема твърде много място. Може точно под масата или бюрото – в зоната, където нямате нужда от място за краката, или да го окачите на стена, покрита с рафтове в горната част. Можете да го използвате за съхранение на няколко добри порции храна. Освен това имате на разположение повърхност от поне 30 х 30 см, която можете да използвате като нощно шкафче.

Малко студио

Ако живеете сами в малко, но достъпно студио, можете да спестите място, като изберете подходящи мини хладилници. Тези продукти се предлагат в различни размери и капацитет за съхранение. Така че можете лесно да изберете модел, който ви осигурява достатъчно място за храна, без да заема твърде много място на земята.

Всекидневна или детска стая

За тези, които живеят в големи домове, независимо дали са апартаменти или многоетажни къщи, понякога може да е неудобно да ходят чак до кухнята, когато искат лека закуска или чаша вода. Мини хладилниците също могат да се окажат спестяващо решение в този случай, допълвайки основното охлаждащо устройство. Сокове, бира, фъстъци, сладолед, гевреци или торти – всичко, което искате да имате под ръка. Можете да поставите такъв модел в хола, или дори в детската стая или в стаята за гости. Но не забравяйте, че най-добрият мини хладилник за съхранение в такива помещения е безшумният.

Хотели, къщи за гости и барове

Мини хладилниците са „задължителна“ функция в хотелските стаи или къщите за гости, които уважават своите клиенти. Форматът със стъклена врата и интериор с много рафтове е много полезен в кафенета и барове, за да поддържат сервираните напитки студени.

 

 

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.