6 най-добри термостата. Как да изберем отличния термостат?

5/5 - (1 глас)

С настъпването на студения сезон се препоръчва да проверите отоплителните системи във вашия дом. Освен това е необходимо да се проверят системите за регулиране на околната температура. За да се наслаждавате винаги на комфорт без прекомерна консумация на енергия, се препоръчва да закупите термостат или поне влагомер за въздух. Този малък уред ви предлага широки възможности за регулиране или програмиране на температурата в къщата.

Най-добрият термостат на пазара ще може да ви донесе големи печалби в къщата, допринасяйки за икономия на енергия. По този начин членовете на семейството няма да страдат по никакъв начин от липсата на подходяща температура на въздуха.

Как да изберем най-добрите термостати за дома

Как да изберем най-добрия термостат? Ръководство на купувача

За да спестите възможно най-много от ограниченото си време и ресурси, препоръчваме да бъдете добре информирани относно критериите за избор на най-добрия термостат, както и къде можете да намерите най-добрия.

За да улесним работата ви, ние сме съставили подробно ръководство за пазаруване, което да ви помогне бързо да идентифицирате най-добрия термостат на пазара. След като сте го прочели внимателно, ние гарантираме, че ще бъде по-лесно да изберете устройство, което ще ви служи години наред, без да е необходимо да го ремонтирате или променяте.

Тъй като термостатът е инвестиция в бъдещето на вашия път, обърнете специално внимание на следните важни аспекти.

Най-добрите термостати за дома

1. Тип термостат

 • Механичен

Механичният или ръчният термостат е най-евтиният вариант на пазара, защото ще предлага най-ограничените опции. По принцип това ще ви позволи само да регулирате температурата ръчно, в зависимост от вашите предпочитания по отношение на околната температура.

Това е правилният вариант за вас, ако не искате да инвестирате много в закупуването на термостат. Особено подходящ е за стари домове. Ще използвате термостата, за да контролирате кога температурата в къщата трябва да се повишава или пада, така че топлинният комфорт да е постоянен.

Няма да се налага да се усложнявате с процедурата за настройка, но участието ви в процеса ще бъде много по-голямо, защото ще трябва да спрете нагряването ръчно, след като достигнете желаните градуси.

 • Електронни

Термостатът, който наистина ще ви помогне да направите значителни икономии на консумация, е електронно програмируемият. Макар и малко по-скъп , той ви предлага широки възможности за настройка и програмиране. Настройките ще ви позволят да програмирате термостата по такъв начин, че да поддържате постоянна температура в къщата .

Особено се препоръчва, когато имате добре установена рутина. По този начин ще можете да програмирате термостата да стартира и спира котела на зададени от вас интервали от часове. По този начин ще можете да се върнете у дома от работа във вече отопляем дом.

През лятото термостатът ще ви помогне по-добре да контролирате действието на климатиците, като ги включвате и изключвате в определени часове или в зависимост от желаната температура в стаята.

Най-голямото предимство на такъв уред е, че той може да спре работата на отоплителните или охлаждащите уреди, когато желаната температура е достигната. Това спестява големи икономии на потребление. Всъщност се смята, че най-добрият термостат може да доведе до консумация с до 30% по-малко.

Как да изберем най-добрия термостат за дома

2. Отоплителна система

Преди да изберете термостат, трябва да се уверите, че той ще бъде съвместим с вашата отоплителна или охладителна система, особено ако имате няколко такива системи в дома си.

За щастие офертата на пазара е достатъчно разнообразна, за да ви позволи да намерите термостат за всяка отоплителна система, независимо дали говорим за централна отоплителна система, климатик, електрически конвектор и т.н. Ако във вашия дом има различни отоплителни системи, като климатик, централно отопление и стенен конвектор, добре е да се уверите, че избраният от вас термостат ще може да се справи добре с всички тези уреди . Ако къщата ви се отоплява само от котел, нещата вече са много по-прости и ще можете лесно да намерите подходящ модел термостат.

Всеки котел е оборудван със собствен термостат. Това обаче не е достатъчно, като има само ролята да регулира температурата на циркулиращата вода. За регулиране на температурата на околната среда е необходим отделен термостат.

Ако се интерувате от отпление на вашия дом с климатик, нашата статия за климатици ще ви бъде полезна в избора на най-добрия на пазара.

За щастие, всички модели на ТЕЦ през последните две десетилетия имат специално място за монтаж на термостата, наречено лента. Този термостат ще може да отчита стайната температура и да контролира котела по такъв начин, че температурата на околната среда да се поддържа постоянна.

Ако имате по-сложни термични системи или искате да контролирате температурата в ограничено пространство, може да се нуждаете от специален термостат.

За вентилаторен конвектор ще ви е необходим обикновен термостат, но ако имате аквариум, терариум или инкубатор в дома си, ще ви е необходим специален термостат. Може би дори модел със сонда или вендуза.

3. Тип монтаж

В зависимост от метода на монтаж, наложен от модела, ще разграничим два типа термостат: биметален термоконтакт или потапящ термостат. Ако просто искате да контролирате температурата на околната среда като цяло, първият тип термостат, простият контакт, е достатъчен за вашите нужди. Също така е по-лесно да се инсталира.

Когато искате да контролирате определена температура в малко пространство в помещението или във вашия дом има котел на дърва, термостатът за потапяне е много по-подходящ. Те също могат да контролират температурата на циркулиращата вода. Те са по-ценени от специалистите, считани за по-ефективни, тъй като имат много по-висока точност.

Изчисляването на температурата ще бъде много по-точно, а границата на грешка е плюс / минус една единица. Недостатъкът се появява само по време на инсталацията. Инсталирането на термометър за потапяне или сонда е малко по-сложно и може да се нуждаете от помощта на специалист, ако нямате конкретни познания.

Различни характеристики на термостатите в дома

4. Кабелен или безжичен

Ще намерите както модели с жичен термостат, така и съвременни безжични модели, които работят на базата на Wi-Fi сигнал. В зависимост от вашия бюджет, но и от вашите предпочитания, ще изберете най-удобния за вас вариант. Най-добрият вариант е безжичният термостат.

Ако обаче имате класически бойлер и не искате да усложнявате нещата с допълнителни разходи, кабелният термостат е доста добър вариант. Ще има обаче някои ограничения. За да го настроите, ще е необходимо винаги да отивате в помещението, където е инсталиран котелът. И за да имате достъп от друга стая, ще трябва да направите няколко грозни импровизации в стените. Ако липсата на комфорт не ви притеснява, това е евтин и ефективен вариант.

Безжичният термостат ще ви позволи да го управлявате дистанционно. Така че е нормално да е малко по-скъпо. Нивото на комфорт ще бъде високо, но ви препоръчваме да си прецените добре, за да решите дали да използвате функцията за дистанционно управление или не.

Ако се интересувате от свързване на всичките ви интелигентни устройства с рутер, можете да прочетете нашата статия за 18 най-добри рутера на пазара.

Ако стигнете до заключението, че няма да го използвате, по-добре е да изберете по-евтин класически модел. Безжичната версия обаче е високо оценена. Позволява ви да контролирате температурата във всяка стая. Например, ако искате да включите температурата или да я регулирате през нощта, можете да направите това, без да ставате от леглото, термостатът може да бъде поставен точно на нощното шкафче.

Повечето модели безжични термостати ви позволяват разширено управление чрез електронни устройства, телефон или таблет. Също така трябва да можете да контролирате температурата в дома си, дори ако сте на работа, така че къщата вече да се отоплява, когато се върнете.

Ограниченията са свързани само със силата на WI-FI сигнала. Тя може да бъде повлияна от физическите структури в къщата, като се блокира. Затова се уверете, че термостатът ще остане поставен в зона, където може да има силна сигнална връзка. Също така обхватът на сигнала има тенденция да се съкращава все повече и повече с течение на времето. Някои модели могат да работят само ако са на разстояние 1 метър от отоплителната система, която контролират.

Интелигентни термостати за умен дом

5. Хистерезис

Хистерезисът е работен параметър на термостата. Това е термин, който се отнася до разликата между температурата на околната среда и тази, зададена на термостата, за да започне.

Например, за да поддържа постоянна температура от 20 градуса в помещението, термостатът ще позволи температурата да спадне няколко градуса, преди да активира котела, за да върне температурата до желаните параметри. Колкото по-малко градуси ще позволи, толкова по-ефективен ще бъде термостатът.

Счита се, че всеки термостат с хистерезис по-малък от 2 градуса е ефективен. Ако имате нужда от термостат за термично контролирано пространство, например аквариум, хистерезисът трябва да бъде по-малък от 1 градус по Целзий, може би дори 0,5 градуса.

6. Чувствителност

Той се отнася до точността, с която термостатът ще отчете стойността на температурата на околната среда. Като цяло повечето термостати ще могат да измерват степента на температурата на околната среда по степен, а чувствителността до 1 градус по Целзий е идеална.

Ако имате нужда от контрол на температурата в аквариум, терариум или инкубатор, ще ви е необходим термостат с по-висока чувствителност, вероятно със стойност по-малка от 0,5 градуса по Целзий.

Мнения за най-добрите термостати на пазара

Качественият термостат ще ви помогне да контролирате нивото на температурата във вашия дом много по-ефективно, като същевременно прави постоянна икономия. Ето защо решението за закупуване на такова устройство определено е добро.

За да направите най-добрия избор обаче, трябва да сте добре информирани. Тъй като предлагането на пазара е много богато, може да е трудно да изберете термостат, подходящ за нуждите на вашия дом.

Също така имайте предвид, че можете да използвате такова устройство само когато пространството, в което ще го инсталирате, не надвишава 80 квадратни метра. Ако говорим за по-голяма повърхност, ще трябва да използвате по-сложни системи за термичен контрол и програмиране.

Как да подберем най-подходящия термостат за дома

Препоръчани модели термостати:

1. Термостат Netatmo

Термостат за дома netatmoЕдин от най-добрите термостати, които можете да си купите, ако приемете идеята за по-голяма първоначална инвестиция, е Netatmo. Това е интелигентно устройство, към което можете да се свържете чрез интернет, за да го управлявате дистанционно чрез компютър или мобилен телефон. То ще ви помогне да намалите сметката си за енергия с до 37% всеки месец

Съвместим е с операционни системи Windows, iOS и Android, с безплатно приложение, което може да бъде изтеглено от интернет. Продуктът ви позволява да създавате и персонализирате неограничен брой програми, адаптирани към специфичните нужди на всеки ден.

Дори дизайнът на този термостат е този, който печели максимален резултат. Той има формата на куб от плексиглас, с 5 взаимозаменяеми цвята, съвместим с всеки тип котел, електрически или газов. Трябва също така да добавим отличната точност на измерването, от 0,1 градуса, и широката измервателна мрежа, от 0 до 50 градуса по Целзий.

Предимства:

 • Интелигентен термостат, който може да бъде свързан към интернет.
 • Съвместим с всеки тип котел и с всяка операционна система.
 • Приятен, модерен, елегантен дизайн, с лесен за четене и интерпретация дисплей.
 • Той позволява спестяване до 37% на сметката за енергия чрез персонализирани програми.

Недостатъци:

 • Покупната цена е характерна за устройство с такова високо качество.

Виж тук


2. Термостат Salus RT520RF

Най-добър термостат salus rtТъй като е важно да се направят енергийно ефективни системите, с които отопляваме къщата, моделът Salus RT520RF, може да бъде решението, което съчетава много добре интуитивен дизайн със съвременни възможности за работа. Това е модел, който се свързва чрез радиочестота. Може да се използва както за топлинни електроцентрали, така и за управление на дейността на електрически конвектори или нагреватели на въздух. Това ви позволява да поддържате постоянна оптимална температура в дома, независимо от вида на отоплителните системи, които сте избрали.

Той е лесен за използване, тъй като комуникира безжично (868Mhz-със сигнал до 30 метра) с приемника и включва лесен за четене LCD екран, поради големия си размер. Термостатът работи на батерии и включва като основни функции: Start Optim и Stop Optim, и двете свързани с оптимизирането на целия процес на работа. С тяхна помощ преминаването между две програми за отопление е лесно. Функцията TPI осигурява не само прецизен контрол на отоплението, но и алгоритъм за самообучение, който позволява на устройството лесно да се адаптира към условията, в които е инсталирано. Той ще работи оптимално в температурния диапазон от 5 – 33,5 градуса по Целзий.

Ако се интересувате от електрически бойлери, можете да прочетете нашата статия тук.

Сред най-важните допълнителни функции споменаваме: предупреждение за сервизен режим (уведомява ви, когато трябва да повторите проверките на котела / устройството), ПИН код (защитете различни настройки, като въведете само ваш код), Opentherm (намалява цената на отоплението, в зависимост от вида на устройството, към което ще бъде свързано – опция, валидна само в случай на контролни панели, съвместими по протокола Opentherm). Пакетът за доставка съдържа термостата, котелното устройство, 2 батерии АА, комплект винтове за дюбели, опора, ръководство за монтаж и 5-годишна гаранция. Като се вземат предвид всички тези аспекти, той е евтин и добър термостат.

Предимства:

 • Той работи безжично, така че можете да го преместите във всяка стая в къщата.
 • Той има добър радиус на покритие, до 30 метра.
 • Той е лесен за четене, с щедър дисплей.
 • Той е съвместим с множество отоплителни системи.
 • Доставя се с всичко необходимо за оптимален монтаж.

Недостатъци:

 • Цената на устройството е относително висока.

Виж тук


3. Термостат Salus T105RF

Термостат salus t105Ефективен безжичен термостат, достъпен на умерена покупна цена, е моделът Salus T105RF. Това е устройство е с висок коефициент на съвместимост с доста модели топлоелектрически централи и програмируем, което ще увеличи енергийната ефективност на вашата отоплителна система.

Благодарение на опцията за регулиране на работната честота, вие премахвате смущенията, дължащи се на инсталациите на съседите. Хистерезисът може да се регулира така, че котелът да стартира при по-ниска или по-висока температурна разлика от предварително зададената. Захранването се извършва от две батерии АА, лесни и евтини за закупуване.

Термостатът е оборудван с общо 9 програми, от които 3 са предварително зададени, а останалите 3 могат да бъдат персонализирани според нуждите на потребителя и ежедневния му начин на живот. Работната температура е между 0 и 40 градуса по Целзий, докато температурата за програмиране на стайната температура е между 7 и 30 градуса по Целзий. Това е вариант, който си струва да се обмисли!

Предимства:

 • Безжичен термостат на достъпна цена.
 • Позволява ви да регулирате честотата, на която работи, за да премахнете смущенията.
 • Продукт, оборудван с 9 програми, 3 от които могат да бъдат персонализирани според нуждите.
 • Захранва се от лесни за закупуване батерии.

Недостатъци:

 • Не може да се управлява дистанционно чрез телефонни приложения.

 Виж тук


4. Salus iT600 Умен дом SH-ROSP1

Salus it600 умен дом shЗа почитателите на модулите Smart Home, този начален пакет Salus може да бъде правилното решение, особено когато говорим за някои потребители, които се интересуват от настройка на всичко от разстояние, директно от телефона. Пакетът включва 4 основни компонента: термостат модел VS20WRF, приемник, който се прикрепя към котела – RX10RF, гнездо SPE600 и шлюз UGE600. Заедно със специално приложение, тези елементи ви предлагат възможността да контролирате директно или дистанционно (чрез Интернет) дейността на системата за отопление на дома.

Освен това, въз основа на интелигентния контакт в пакета, можете да наблюдавате консумацията на енергия на котела, стига да го свържете към мрежата. Въпреки че говорим за основен пакет, т.е. останалите компоненти трябва да бъдат закупени отделно, той е съвместим с множество елементи от гамата iT600, включително допълнителни сензори, термостатични глави (термостатът може да работи с до 6 такива глави и така максимум 6 радиатора, включително електрически), контролен център за до 8 топлинни зони (полезни за подово отопление) и други интелигентни контакти.

Термостатът има лесен за четене дисплей, който показва данните с числа. Той комуникира безжично с приемника, захранва се от батерии, може да бъде поставен директно върху хоризонтална повърхност или дори на стена. Като програмируем, той осигурява 3 режима на настройка на хистерезис и още 2 опции за отопление (парти / празник). Приложението, което позволява настройката на телефона (съвместимо с Android и iOS), се използва интуитивно. Ръководството за потребителя, предоставя ясни инструкции, дори с демонстрационни изображения, лесни за разбиране от всеки потребител.

Предимства:

 • Комплектът включва 4 основни компонента, така че имате модул Smart Home на разположение от самото начало.
 • Позволява настройка чрез Интернет, дистанционно, въз основа на безплатното приложение и шлюза, включени в пакета.
 • Комуникацията между котела и термостата е безжична, може лесно да се постави във всяка стая или да се премести по желание.
 • Термостатът е програмируем, предлага множество опции за настройка и няма да бъде депрограмиран в случай на прекъсване на захранването.
 • Интелигентният контакт в пакета ви позволява да оцените енергийната ефективност на системата, свързана чрез него.
 • Съотношението цена / качество / компонент е удобно.

Недостатъци:

 • Всички допълнителни компоненти за този комплект ще бъдат закупени отделно.

 Виж тук


5. Интелигентен термостат Honeywell Smart WiFi Lyric T6R

Интелигентен термостат Honeywell smart Интелигентният термостат Honeywell Smart WiFi Lyric T6R се свързва с интернет, за да ви даде възможност да управлявате отоплителната си система отвсякъде чрез приложението Lyric.
Преглед и промяна на настройките на отоплителната система от разстояние.
Различни опции за програмиране, адаптивни към всеки начин на живот.
Графикът може да се прави ежедневно или 5-2 с 6 периоди на ден.
Използвайте комбинация от геозониране и планиране, адаптивни към натоварен начин на живот
Групов график за множество устройства и местоположения.

Предимства:

 • Безжичната кутия не изисква фиксиране на стена
 • Геозонирането е умно допълнение
 • Работи с Alexa, Assistant и HomeKit

Недостатъци:

 • Не работи със зоналните радиаторни клапани на Honeywell
 • Дизайнът може да бъде по-привлекателен

Виж тук


6. Интернет термостат Salus iT500

Интернет термостат salus it500Термостатът Salus iT500 контролира вашето отопление и топла вода отвсякъде чрез вашия смартфон или лаптоп.
Термостат, управляван от смартфон, с опции за управление на отопление и топла вода или 2 отоплителни зони.
Отоплителните програми се настройват лесно за 7 или 5/2 дни.
Системата на този стаен термостат е безжична, така че е лесна за инсталиране.
Предупреждение за географско местоположение, когато сте на определено разстояние от дома си.

Предимства:

 • Стилен дизайн
 • Лесен за инсталиране
 • Приложението може да се контролира
 • Съвместим с множество потребители
 • Тъч скрийн

Недостатъци:

 • Приложението за телефон е основно
 • Редовно се прекъсва от Wi-Fi
 • Няма функция за усилване

Виж тук

Може да харесате също
2 Коментара
 1. […] Ако се интересувате от термостат за вашия дом, можете д… […]

 2. […] Ако се интересувате от закупуването на термостат за ва… […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.