Най-добро детско столче за кола

5/5 - (1 глас)

Сигурността на децата по време на пътуване с личния ни автомобил е от изключителна важност. Гарантирането на най-добрите транспортни условия започва с правилния избор на детско столче за кола.

Теглото на детето е един от основните критерии, които трябва да се вземат предвид. По този начин детските столчета за кола се разделят, според възрастовите категории, на столчета за кола за деца с тегло между 0-13 килограма и столчета за деца с тегло между 9-36 килограма. Освен това, височината на детето трябва да се вземе предвид при избора на столче за кола. Изборът на правилното столче ще осигури на детето максимално ниво на защита и безопасност, както и спокойствие и концентрация на водача, необходими за управлението на автомобила по възможно най-добрия начин.

Най-добрите детски столчета за кола

Теглото на детето, което се транспортира в столчето за кола, е това, което диктува как да изберем този аксесоар за автомобила. Двете категории на теглото: 0-13 килограма и 9-36 килограма определят позицията на този аксесоар в автомобила (отпред или отзад), тези за деца на възраст 5-12 години са обoрудвани и с функция за повдигане. Ето най-ефективните детски столчета за кола според категорията тегло, в която се намират и която им осигурява най-добрите транспортни условия:

1. Детско столче за кола – тегло категория 0-13 килограма

 • Детско столче за кола Camini

  Сред основните предимства на това столче за автомобил са, че може да се използва веднага след раждането, има опция за обръщане на бебето с гръб към посоката на движение. Монтира се в 3 точки, съвместимо е с детски колички Camini. Като недостатък може да се отбележи това, че облегалката не е сгъваема. Столчето за кола Camini е идеално за безопасно транспортиране на детето през първите месеци от живота му.

 • Детско столче за кола Kota Baby Extra Safe

  Сред предимствата му са, че разполага с 3 позиции на наклон на облегалката и заключваща система. Материалът, от който е изработено не прегрява. Като недостатък може да се спомене това, че пластмасовата опора се движи, когато детето не е на стола. Kota Baby Extra Safe е удобен и безопасен стол, идеален както за дълги, така и за къси пътувания в натоварения градски трафик.

 • Детски стол за кола Cosatto Hold

  Предимствата му са това, че разполага със системи за сигурност (IsoFix, Fix Pro). Изработен е от висококачествени материали, предоставя възможност за позициониране на колана с  5-точково фиксиране и 4 регулируеми позиции. Детски стол за кола Cosatto Hold е изключително лесен е за поставяне в автомобила. Недостатъците му са това, че заема две седалки и е предназначен само за момчета, а теглото му е 3,9 кг. Cosatto Hold е сред най-добрите начини да транспортирате детето си във възрастта между 0 и 13 месеца по максимално безопасен начин когато пътувате с кола на къси, средни и дълги разстояния.

Алтернативни модели столчета за деца категория 0-13 килограма

Когато става въпрос за безопасността на вашето дете по време на пътуване с автомобил, не трябва да се прави компромис по отношение на качеството. Но като се има предвид, че бюджетът за закупуването на този аксесоар за автомобила, е ограничен, ето няколко варианта за детски столчета с перфектно съотношение цена-качество:

 • Juju Baby Boo е столче за кола на много достъпна цена, с множество функции, които го правят надежден и изключително безопасен продукт за превозване на детето. 3-точково закопчаване с помощта на колана, двойно положение за регулиране, възможност за регулиране, за да се осигури удобна позиция за сън и т.н. За разлика от най-добре класирания продукт в своята категория, това детска столче за кола може да се монтира само на задната седалка (не може да бъде поставена на предната седалка) и изисква сигурно закрепване с 3-точкови колани.
 • Gemm Chromium е столче за кола за децa, което се предлага на достъпна цена и е снабдено с множество функции, които го поставят на по-високо ниво по отношение на безопасността и комфорт за малките. Дизайнът е ергономичен, затягащата система е с 5-точкови колани и разполага с няколко аксесоара, които са включени (покривало, възглавници). За разлика от най-добре оцененото столче за кола в своята категория, то няма люлееща се функция.
 • BABY-SAFE Plus SHR II е детска столче за кола, което също е на повече от достъпна цена и което има предимството да бъде лесна за използване (тежи само 3,9 кг). То е предназначено за ползване от момчета, като се поставя на задната седалка. В сравнение с продукта с най-висок рейтинг в своята категория, това столче за кола няма 5-точкови колани (само 3 точкови), както и не разполага със системи за осигуряване на допълнителна безопасност.

2. Детско столче за кола – тегло категория 9-36 килограма

 • Детско столче Kinderkraft – Comfort UP

  Това столче има двойна функция столче за кола и кошче за количка. Разполага със сгъваеми и регулируеми облегалка за глава и облегалка според височината и възрастта на детето. Има функция за корекция на позицията в седнало положение (за поддържане на гръбнака изправен).  Столчето е лесно за монтиране / разглобяване и приляга идеално на различни марки автомобили. То е предназначено за ползване от момичета.

 • Детско столче Kinderkraft – Comfort UP Pink

  Това е детско столче за автомобил, което гарантира защитата и безопасността на детето по време на пътувания с кола. Подходящо е за деца до 12-годишна възраст.

 • Sail-Fix 9-36 кг Детски стол Isofix

  Той се фиксира в стабилно положение, лесно се монтира и разглобява. Има 4 позиции на наклон на седалката. Калъфът е подходящ за пране в автоматична пералня. Като недостатък можем да отбележим, че ъгълът на наклон за сън е твърде малък. Детското столче за кола Vela-Fix предлага безопасност и комфорт на малкото момче по време на цялото пътуване. Britax Romer Advansafix IV – разполага с ISOFIX стягаща система с индикатори, защита от страничен удар, няколко позиции на наклона, лесна настройка. Материалите на тапицерията са съвместими с автоматична пералня. Britax Romer Advansafix предлага на детето безопасно и удобно пътуване

Алтернативни модели детски седалки категория 9-36 килограма

Безопасността на малкото трябва да бъде основният фактор при избора на столче за кола за детето. Ако обаче цената е фактор за вас, ето няколко решения за обезопасяване на децата, които ще им осигурят максимална защита и безопасност по време на шофиране, но и ще пощадят джоба ви:

 • Blue Vanora е столче за кола на изключително достъпна цена, предназначено за използване както от момчета, така и от момичета. Той разполага с 5-точкови системи за закрепване, като продукт, който отговаря на условията за качество, изисквани от тестващите институции. За разлика от най-добре класирания продукт в своята категория, той не е направен от толкова качествени материали по отношение на износоустойчивостта.
 • Babyauto KULIXKA е столче за кола, което също е с доста достъпна цена. Има горна граница на използване до 12-годишна възраст (както за момчета, така и за момичета). Той се възползва от серия защити, които осигуряват пълен комфорт на пътника, а режимът на фиксиране е в 5 точки, като седалката е поставена на задната седалка на автомобила. В сравнение с най-добре позиционираното детско столче за кола, той има долната граница на възраст 9 месеца.
 • Inglesina Prime Miglia Black е детски стол за автомобил, който е страхотна цена, тежи 6,9 кг и е предназначен за употреба както от момичета, така и от момчета. Режимът на позициониране е на седалката, с 5-точкова система за закрепване, има регулируема опора, както и регулируема опора за глава. За разлика от най-добре позиционираното столче за кола за деца от своята категория, то не се възползва от възможността да се използва за всички 4 етапа (долната граница е 1 година). Няма толкова много функции за защита и качеството на използваните материали не е същото.

Как да изберем столче за кола?

Столчето за дете в кола е необходим аксесоар поради две основни причини. Безопасността на вашето дете по време на шофиране и спазването на законовото изискване,  да се използва одобреното столче за кола за всяко дете на възраст под 3 години. В Европейския съюз, децата са принудени да пътуват в столче за кола до 12-годишна възраст.

Изборът на столче за кола може да бъде труден в контекста, в който има редица функции, специфични за всяка категория и модел. Към това се добавят критериите на всяко семейство като вида на автомобила, бюджета, определени предпочитания или физически характеристики на детето, честотата или вида на пътуване с кола и т.н.

В тази статия се стремим да ви предоставим възможно най-много информация, за да улесним процеса на избор на подходящо столче за кола. Ще откриете важни особености за столчетата за кола от 0-13 кг и 9-36 кг. Това са категориите столчета за автомобили, които създават най-много трудности, тъй като характеристиките им са объркани и има огромно разнообразие от модели и марки.

За щастие пазарът е добре развит и ще намерите този продукт, който отговаря на вашите нужди и очаквания, така че вашето дете да е в безопасност.

Категории столчета за кола

Има три основни категории детски столчета за кола:

 • Столче за кола за новородени в много случаи е компонент на детската количка, но той се продава и отделно.
 • Столче за кола за деца от 0-13 кг, подходящо за новородени, но също така и за деца, които са в посочените граници на тегло, обикновено деца на възраст 0-15 месеца.
 • Столчето за кола за деца с тегло 9-36 кг, подходящо за деца между 9 месеца и 6 години, като се вземат предвид и границите на посоченото тегло.

Критерии за избор на столче за кола за вашето дете

Има три основни критерия, които трябва да вземете предвид при избора на категорията стол за кола: теглото, височината и възрастта на вашето дете. Важно е дали съответното столче за кола отговаря на стандартите за безопасност.

Европейските стандарти за безопасност могат да бъдат проверени на етикета на продукта и трябва да отговарят на изискванията на ECE R44.03 или R44.04.

Има припокриване на характеристиките на столчето за кола от 0-13 кг и тези на 9-36 кг, когато става дума за теглото. Например, ако детето ви е на 9 месеца и тежи 9 кг, може да е трудно да изберете между двете категории. Предимството на избора на столчето за 9-36 кг е, че то може да се използва в дългосрочен план, докато детето навърши 4 или 5 години, но препоръката на властите на Съединените щати е детето да бъде седнало в столчето за кола в обратната посока на шофиране.

На 2 години или докато детето не достигне максималната граница на тегло / височина, посочена за столчето за кола от 0-13 кг. Всички тестове и изследвания показват, че положението на столчето за кола в обратна посока на посоката на шофиране осигурява максимална безопасност на детето. Като цяло, комбинацията от използването на двата вида столчета ще осигури комфорта и безопасността на вашето дете, ако бъде закупена рано, в зависимост от неговата възраст и тегло.

Други критерии за избор на столче за кола за деца

След като установите категорията столче за кола за вашето дете, следва да се съобразите със следните критерии:

Как да прикрепите колана?

Това може да бъде с 3-точкова или 5-точкова система за закопчаване. 5-точковата система осигурява по-добра безопасност на децата в случай на катастрофа, както за столчето за кола с тегло 0-13 кг, така и за столчето за кола 9-36 кг.

Как да поставите столчето?

Има много случаи, в които столчето за кола не е монтирано правилно в колата. Следвайте инструкциите всеки път и се уверете, че всички колани са здраво закрепени. Методът на инсталиране, който предлага най-високото ниво на безопасност на вашето дете, независимо от категорията на столчето за кола, е методът на инсталиране с ISOFIX. Тази система за затягане е поставена директно на задната седалка, без да се използват предпазни колани.

Тип автомобил / място

Размерът на седалките може да е неподходящ, ако задната седалка на вашия автомобил е по-тясна от основата на детското столче. Препоръката е винаги да измервате размерите на задната седалка и разстоянието между седалката и предната седалка, за да сте сигурни, че има достатъчно място за столчето за кола. Като цяло, столчето за кола от 0-13 кг, когато е разположено в обратна посока на движение, заема повече място от противоположната позиция.

Как разбирате, че столчето за кола трябва да бъде сменено?

Има три ситуации, при които столчето за кола трябва да бъде сменено.

 • Когато теглото на детето надвишава теглото, посочено за съответната седалка.
 • Когато главата на детето надвишава горната граница на столчето за кола.
 • Когато има някакво влошаване на системата за инсталиране на седалките или предпазните колани.

В първите две ситуации става въпрос за преминаване към нова категория столче за кола, в последната ситуация вашето дете може да е в опасност и е необходима незабавна подмяна. Въпреки че цената на столче за кола от всяка категория може да бъде доста висока, тази инвестиция трябва да бъде внимателно обмислена, тъй като столчето за кола осигурява комфорт както за детето, така и за вас, като родител.

Пътувате често с кола, за дълги периоди от време

В този случай материалът и моделът могат да се превърнат във фактори, които влияят на избора и в някои ситуации е добре детето да присъства, когато купува столчето за кола.

В заключение

Няма съмнение, че столчето за кола за вашето дете е незаменим аксесоар, когато става въпрос за пътуването с автомобил. Безопасността на вашето дете е на първо място, но трайността и лекотата на работа са също толкова важни критерии, за да улесните процеса за вас и детето ви. Планирането на покупка на столче за кола предварително ще ви помогне да вземете финансово стабилно решение, като се възползвате максимално от един и същ продукт и знаете кога е време за промяна на категорията на столчето за автомобил.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.