6 най-добри микрофони

5/5 - (1 глас)

Независимо дали искате да стартирате страхотен подкаст, вие сте сериозен стриймър в Twitch, имате микрофон за музика на живо или просто искате да звучите по-добре при конферентни разговори, наличието на качествен микрофон е от съществено значение. Това е особено вярно сега, когато повече от всякога работим и творим от вкъщи. Правилният микрофон ще подсили присъствието ви. Това е особено важно при осъществяването на работна среща в  Zoom, например.

Има изобилие от популярни USB микрофони из между, които да избираме. Без значение дали говорим за базови и професионални модели. Тук се намесваме ние. Прекарахме седмици в тестване на десетки най-добри микрофони, за да разберем кои всъщност си заслужават парите ви. Независимо дали искате нещо достъпно за вашия домашен офис или микрофон от висок клас, който да подобри вашето изпълнение на живо.

Ръководство на купувача

Най-добри микрофониНай-добрият микрофон зависи много от вашите вкусове и за какво възнамерявате да използвате продукта.

Добре е да определите за какво се нуждаете от микрофон, след което ще намерите подходящия за вашите нужди. По-евтините микрофони обикновено са по-общи с по-малко функции. По-скъпите са по-специализирани. Това не означава, че по-евтините микрофони по своята същност са по-лоши. Но ако искате полупрофесионално качество, ще трябва да платите полупрофесионални цени и т.н.

Като проверите спецификациите на микрофоните, ще видите за каква цел е оптимизиран всеки различен модел. Например cardiodid е най-полезният технически аудио микрофон за домашна употреба. Други микрофони са по-добри в други контексти.

Какво правят различните аудио микрофони?

Различните микрофони предлагат различни опции за аудио модели: двупосочни, кардиоидни, многопосочни и стерео. Други микрофони предлагат само кардиоид. Ето кратко обяснение на всеки тип микрофон, за да ви помогне да решите кой да използвате:

  • Кардиоидни микрофони

Тези микрофони улавя звук, идващ от една посока. Това е идеално за един източник, който говори директно в микрофона. Например при срещи или гласови записи.

  • Двупосочни микрофони

Моделът улавя звук, идващ само от две посоки. Този микрофон е идеален за два високоговорителя, разположени перпендикулярно.

  • Многопосочни микрофони

Тези микрофони улавя звука около устройството. Моделът е идеален за множество хора или звуци, които трябва да се уловят от кондензаторен микрофон.

  • Стерео микрофони

Тези микрофони улавят звука отпред и отстрани на устройството. Този микрофон е идеален за музикална група или панел от високоговорители, обърнати в същата посока.

Какъв съединител ми трябва? XLR или USB?

Най-добри микрофониНай-добрите USB микрофони са сред най-разпространените за игри и стрийминг. Понякога обаче ще видите, че по-широко използваният стандарт за професионална връзка XLR си проправя път сред устройствата от висок клас. Хибридните USB/XLR могат да ви осигурят най-доброто от двата свята, но те са по-скъпи.

USB е по-простият от двата варианта. Ако търсите лекота на plug-and-play, то това е най-добрият микрофон за вас. Тази простота обаче си има цена. Трудно е да се записва повече от един USB микрофон едновременно, а наблюдението и регулирането на микса ще се извършват цифрово.

С добавената сложност на XLR идва голяма гъвкавост, до която иначе не бихте могли да получите достъп без по-сложен софтуер за цифрово смесване на USB микрофон. Можете да смесвате, настройвате и наблюдавате XLR микрофон, преди той дори да достигне компютъра. Това е огромно предимство, ако търсите по-сложна настройка.

Недостатъкът на XLR е, че те ще изискват допълнително оборудване за свързване към вашия компютър. Не е нищо необичайно, просто нещо като интерфейс от микрофон към компютър. Много такива модели микрофони често се предлагат с вградена функция за смесване.

Колко трябва да похарчим за добри микрофони?

Лесно е да се изгубите в света на аудио технологиите. А още по-лесно е да прекарате абсурдно много време и пари в преследване на възможно най-добрата настройка и подбиране на най-добрите микрофони. Може да не се нуждаете от студиен микрофон, така че цената е от ключово значение, когато гледате колко добър е даден микрофон.

Помислете за това как ще използвате кондензаторен микрофон. Ако използвате микрофон, за да разговаряте с колегите си, вероятно нямате нужда от най-добрия микрофон с много функции. Не харчете пари за функции, от които нямате нужда или няма да използвате.

Вече имаш микрофон? Научи се как да го използваш и стани най-добрия влогър! Прочети нашата статия по темата:

Как да станем добър влогър?

Нашият избор за най-добри микрофони

1. Професионален микрофон Blue Yeti

Микрофони Blue Yeti

Blue Yeti е изключителен динамичен микрофон. Той е идеален за широк спектър от приложения, от подкастинг и стрийминг до запис на музика и др. Микрофонът има елегантен, модерен дизайн, който изглежда страхотно на всяко бюро или във всяко звукозаписно студио. Функционалността му с множество шаблони ви позволява да улавяте звук по различни начини, за да отговаря на вашите нужди.

Една от забележителните характеристики на Blue Yeti е неговата лекота на използване. С проста настройка на plug-and-play можете да накарате микрофона си да работи за нула време. Без сложен софтуер или драйвери, за които да се притеснявате.  Този модел микрофони са оборудвани с жак за слушалки. Така можете да чуете записите си в реално време и да правите корекции, ако е необходимо.

Качеството на звука на Blue Yeti е отлично. Независимо дали записвате вокали, инструменти или друг вид звук, тези микрофони улавят всичко с кристална яснота и прецизност. И с четири различни модела на захващане, от които можете да избирате. С него лесно ще превключвате между кардиоиден, двупосочен, многопосочен и стерео режим, за да отговаряте на вашите специфични нужди за запис.

ВИЖ ТУК

2. Микрофон PC Elgato Wave:3

PC Elgato Wave:3 микрофони

Elgato Wave 3 е USB микрофон с първокласно качество. Идеален за създатели на съдържание, стриймъри и подкастъри. Със своя елегантен дизайн той изглежда страхотно на всяко бюро. Неговите разширени функции го правят чудесен избор за всеки, който иска да надстрои своята аудио система.

Една от  характеристики на Elgato Wave 3 са усъвършенстваните му възможности за аудио техническа обработка. С вграден процесор за цифрови сигнали (DSP) и наблюдение в реално време можете да гарантирате, че вашите записи винаги ще са ясни и без изкривявания. Този модел микрофони имат кардиоидно захващане. Именно то помага за намаляване на фоновия шум и гарантира, че гласът ви се чува силно и ясно.

Друга страхотна характеристика на Elgato Wave 3 е неговата съвместимост с набор от софтуер за запис и стрийминг. Независимо дали използвате OBS, Streamlabs или друга популярна платформа, този микрофон е лесен за настройка и се интегрира безпроблемно в съществуващия ви работен процес.

Elgato Wave 3 разполага с разнообразие от удобни функции, като многофункционален диск, който ви позволява да регулирате нивата на звука в движение, бутон за изключване на звука и жак за слушалки за наблюдение в реално време. А благодарение на своята USB-C свързаност е лесно да се свържете с вашия компютър и да започнете да записвате веднага.

ВИЖ ТУК

3. Вокални микрофони Shure SM7B

Вокални микрофони Shure SM7B

Shure SM7B е първокласен вокален микрофон. Той е високо ценен както от професионални музиканти, така и от подкастъри. Една от изключителните характеристики на SM7B е неговата гъвкавост в аудио технологията. С превключваемо заглушаване на басите и усилване на средните честоти. Освен това тези микрофони са с избираем кардиоиден или многопосочен модел на улавяне. Shure SM7B е много адаптивен към различните среди на запис и случаи на употреба. Със своята вътрешна изолация на удари и поп филтър можете да сте сигурни, че записите ви ще бъдат без нежелан шум и изкривяване.

Със своя гладък, топъл звук и отлична яснота, този динамичен микрофон е в състояние да улови дори най-фините нюанси на вашето гласово изпълнение.

SM7B разполага с редица удобни контроли и функции, като превключваемо заглушаване на басите и усилване на средните честоти, филтър против изскачане и интегрирано предно стъкло и амортисьор.

ВИЖ ТУК

4. Професионален комплект микрофони Sennheiser DW-3-AU R

Професионален комплект микрофони Sennheiser DW-3-AU R

Този микрофон с добро професионално качество от Sennheiser е отличен избор за всеки, който търси висококачествен аудио технически микрофон за запис или изпълнения на живо. Комплектът включва безжичен предавател и приемник, както и висококачествен микрофон със суперкардиоиден полярен модел. Именно той помага за намаляване на околния шум и фокусиране върху източника на звук. Тези суперкардиоидни полярни микрофони правят разликата.

Една от изключителните характеристики на микрофона е неговата безжична функционалност. С обхват до 100 метра, той предлага отлична свобода на движение. Именно това ви позволява да го използвате или записвате без да сте обвързани с конкретно място. Безжичното предаване е много надеждно, с минимално забавяне и без смущения. Така че можете да сте сигурни, че звукът ви винаги ще бъде ясен.

Самият микрофон е първокласен, със здрава конструкция и елегантен дизайн. Има и високочестотен филтър и превключваща се чувствителност, което ви дава още повече контрол върху звука.

ВИЖ ТУК

5. Комплект студиен микрофон Fifine T669

Комплект студиен микрофон Fifine T669

Този микрофон е страхотна опция за всеки, който търси достъпен и лесен за използване модел за запис на аудио на компютър или лаптоп. С прост plug-and-play дизайн, микрофонът е лесен за настройка и използване без нужда от допълнителни драйвери или софтуер.

Самият микрофон разполага с кондензаторна капсула, която осигурява чист звук. Това го прави идеален за широк спектър от приложения, от подкастинг и стрийминг до озвучаване и видеоконференции. Микрофонът включва здрав статив, който ви позволява да го позиционирате под идеалния ъгъл за вашите нужди.

Една от забележителните характеристики на тези микрофони е тяхната USB връзка. Със стандартна USB връзка може лесно да се свържат към всеки компютър или лаптоп без нужда от допълнителни кабели.

ВИЖ ТУК

6. Професионални микрофони Shure SM58

Микрофон Shure SM58

Shure SM58 е индустриален стандартен динамичен микрофон. Независимо дали сте професионален музикант, подкастър или оратор, SM58 е микрофон, на който можете да разчитате, за да осигурите ясен и точен звук.

SM58 е кардиоидният полярен модел, който помага за изолиране на източника на звук и намаляване на фоновия шум. Това го прави идеален за изпълнения на живо или записи, в които нежеланите звуци могат да разсейват.

Тези микрофони са създадени, за да издържат на ежедневната употреба. Със здрав метален корпус и монтирана капсула, която предпазва вътрешните компоненти от удар и вибрации.

По отношение на качеството на звука, моделът микрофони SM58 са известни със своя топъл и естествен звук с фини средни честоти и леко засилено присъствие. Независимо дали пеете или говорите, SM58 улавя гласа ви с яснота и детайлност.

ВИЖ ТУК

Често задавани въпроси

Мъж пред микрофон 1. Какво представляват полярните микрофони и защо ми е необходим за игри или стрийминг?

Най-добрите полярни микрофони определят колко и от коя посока ще бъде уловен аудио сигнал от микрофона. За игри най-вече ще искате микрофон, който улавя звук директно пред микрофона, а не звука около вас.

Това са най-разпространените полярни модели:

Кардиоид: Записвайте пред микрофона. Перфектен за озвучаване и стрийминг.

Двупосочен: Улавя звук пред и зад микрофона. Идеален за индивидуални интервюта.

Многопосочен: улавя звук от всички посоки. Перфектен за интервюта на кръгла маса, но не толкова за игри или стрийминг.

Стерео: Идеален за ASMR записи. YouTube „ASMR“, ако искате най-добрият пример, защото просто не можах да го направя справедливо.

2. Какъв е добрият битрейт при различните микрофони?

Честотата на дискретизация е броят аудио проби, записани всяка секунда. 48kHz е най-честата честота на дискретизация, която ще видите на много микрофони. Не трябва да е по-ниска от тази. Побитова скорост е скоростта, с която се кодира цифров и аудио технически файл. Без да навлизаме твърде далеч в територията на аудиофилите, 16 бита и повече се считат за добър битрейт.

3. Имам ли нужда от рамо на стрелата, амортисьор или поп филтър?

Изискванията към офиса и настройките на всеки са различни, така че динамичният микрофон трябва да работи добре в редица различни сценарии. Да кажем, че кондензаторният микрофон звучи по-добре от всички останали взети заедно, но само когато е на окачена стойка. Тя трябва да е разположена точно на шест инча от устата.

Рамото със стрела със сигурност помага за постигането на тези две неща. Тези микрофони почти винаги се закрепват отстрани на бюрото ви и са много полезни за поддържане на микрофона ви под ръка.

Докато поп филтърът ще ви помогне да намалите експлозивите, звукът на въздуха, който излиза от устата ви към вашите слушатели.

Амортисьорът е може би най-малко необходимата функция от споменатите опции, поне за играенето на игри. Той предотвратява преминаването на вибрации през стойката или рамото на микрофона и в микрофона. Именно тези вибрации водят до шумолене, пукане или нежелан шум. Определено трябва в музикалните студия всички микрофони да имат амортисьор.

 

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.