6 причини защо понякога онлайн пазаруване от ЕМАГ е по-умно спрямо чуждите сайтове?

вашата оценка

Използваме ЕМАГ като ярък пример за онлайн пазаруването в България. Всичко написано в статията се отнася също до останалите търговски вериги предлагащи потребителски стоки ОНЛАЙН.  Важно е също уточнението, че  в статията визираме само пазаруването онлайн, не пазаруването от физически магазини.

В заглавието използваме „понякога“, защото покупката зависи от няколко основни фактора. Пазаруващите онлайн са в уникалното положение да сравняват цените между всевъзможни (сигурни) сайтове за да изберат точното място от където да купят продукта на най-добрата цена.

Тук ще стане въпрос не единствено за цената и доставката, но и за пост-покупката фактори като гаранция, обслужване и сигурност. Всички тези фактори взети под внимание предоставят една интересна картина пред онлайн пазаруващите. В момента е възможно да си закупите онлайн слушалки от България, Англия, Китай и къде ли не само с няколко клика. Но от къде е най-изгодно?

Фактори за онлайн пазаруването

Ще разгледаме всеки един от факторите с които се съобразяваме при пазаруването по Интернет. Ще се опитаме да засегнем всички важни фактори за да обясним какво е различното.

1. Цената

Това е първият и често най-важният фактор при избора на място за покупка. Лесно и бързо можете да сравните цените за избрания от Вас продукт в т.нар. „основни заподозрени“. Това са най-популярните сайтове за пазаруване у нас и чужбина. Една бърза проверка може да Ви подскаже в какви граници върви предлагания продукт.

Сравнете желания от Вас продукт с Амазон и Алиекспрес. Понякога разликата може да е огромна.

2. Доставката

Доставката има две измерения – срок и цена. Често доставката от Амазон и Алиекспрес до България е по-евтина отколкото доставката на български онлайн търговец. Разбира се това зависи от българския търговец и от това дали не сте получили право на безплатна доставка поради стойността на вашата поръчка или друга търговска отстъпка.

Общия случай е, че повечето български търговци предлагат доставка чрез куриерските фирми на стойност между 2-6 лв. + процент от наложния платеж. Алиекспрес предлага в повечето случай безплатна доставка, докато Амазон (amazon.co.uk) предлага безплатна доставка до Англия. След достаката до Англия вие трябва да използвате услугите на посредник за доставка до България.

Срокът на доставката от България е около 24-48 часа, докато от чуждестранните сайтове вариара между 7 и 30 дни.

Това е един от основните мотиви да се пазарува онлайн от България. Както Амазон са открили преди няколко години, хората предпочитат БЪРЗАТА ДОСТАВКА.

3. Начин на плащане

Големият проблем на българина е предварителното плащане. В България основният и най-популярен начин на плащане е наложният платеж. Това е т.нар. плащане при доставката на куриера. Това крие свойте плюсове и минуси.

Плюсове:

 • Плащаш и веднага получваш нещо
 • Може да използваш парите си през периода на доставката

Минуси:

 • По-скъпа доставка. Куриерите отчитат наложния платеж като услуга и тя се заплаща с % от наложния платеж. В общия случай е около 1.5% от сумата на наложния платеж. Това означава за наложен платеж от 400 лв. получателя ще трябва да плати допълнително 6 лв.

Предвид психологията на българите, плащането с наложен платеж се е превърнало в неизменна част от онлайн пазаруването. За момента този начин на плащане е предлаган от почти всички български онлайн търговци.

При плащането с наложен платеж получаваш продукта веднага.

4. Право на връщане

Това е основния аргумент в подкрепа на българските онлайн търговци.

По закон в България имате право на връщане на закупения от Вас продукт в рамките на 14 дни.

Връщането става задължително при ненарушена опаковка със същия търговски вид както при покупката. Има няколко продуктови категории, които не могат да бъдат връщани като например бельото.

Това е основният плюс според нас на пазаруването онлайн от България. Наясно са всички търговци и се спазва. Не че някой ще Ви забрани да върнете стока на Амазон или Алиекспрес, но тогава процедурата е по-сложна и отнема време. Пак подчертаваме всичко зависи от продукта, който желаете.

Например, Амазон често изпращат нов продукт при оплакване, без да се налага да го връщате. Това се случва предимно с евтини продукти и поради опасения от негативни потребителски коментари.

При Алиекспрес също връщането не е проблем. Тук проблемът е обратната доставка до Китай. Често тя отнема 2 до 4 седмици и реално вие сте блокирали свойте пари от момента на покупката до 1 месец след момента на връщане или около общо 2 месеца. Това е твърде дълъг срок.

5. Мито и ДДС

Както знаете при пазаруването от страни извън ЕС се дължи МИТО и ДДС. Спирането на покупки на българската митница е по-скоро на случаен принцип. При покупки от под $30 долара, не би трябвало да имате проблем с българските митници. Има обаче случаи на спиране на пратки под тази стойност, поради не точното описание на стойноста на пратките от страна на китайския продавач.

Често пратки от над $100, биват обявени от китайците за такива от $15 и поради тази причина понякога българската митница ги спира.

При покупки над $50 от Алиекспрес смятайте към цената поне едни 20% отгоре за ДДС. Митото зависи от типа стока.

Може да минете между капките, но ако пропуснете да ги сметнете много често ще останете разочаровани, че цялата изгода от пазаруването от Алиекспрес е отишла в плащане на ДДС, МИТО и нерви (отнема известно време освобождаването на пратка от митницата).

Този проблем го няма при покупки от български сайтове или такива в ЕС.

6. Гаранция

Гаранцията зависи изцяло от търговеца. Важно е да знаете, че

в България имате право на 2 години законова гаранция като физически лица.

В закона ясно са определени условията на т.нар. „законова гаранция“ така че няма от какво да се притеснявате.

При пазаруването от чужбина, отново имате гаранция, но има един основен проблем – доставката. Доста често е много трудно да се възползваме от нея предвид разходите за доставката и удълженото време за сервиз.

Гаранцията е един от основните мотиви да се пазарува скъпа техника от български онлайн търговци.

Доставката на продукта става бързо, а условията по гаранцията са ясно описани в закона.

Заключение

Това са основните моменти при онлайн пазаруването. Подбирайте внимателно сайтовете за пазаруване. Различни видове стоки могат да се купуват от различни сайтове. Не винаги един сайт може да ви даде най-добрите условия за всеки тип продукти. Най-важното при онлайн пазаруването е да

бъдете информирани за цена, доставка, плащане, гаранция и връщане.

В зависимост от продукта може да бъде по-добре да го купите от български търговец, от Амазон или от Алиекспрес.

Може да харесате също
1 Коментар
 1. Венцислав Атанасов каза

  Не и когато малки търговци в така наречения маркетплейс на Емаг често се възползват от наивния българин. Ето например наскоро исках да закупя нещо от такъв търговец в Емаг – доставката с или без наложен платеж беше цели 16 лева, за 300 гр. пакет, или 8% от цената на продукта (210 лв), който излишно беше оскъпен със цели 60 лева и с доставка до 8 дни. Същия продукт е 155 лева в Германия, 135 лева в Гърция. С доставка от двете страни, цената пак идва по ниска от 226-те лева крайна цена в Емаг. Също така стоки поръчани от Еворпейския Съюз често идват до 5-7 работни дни, в някои случаи и за 3-4. По голямато забавяне става след като продукта влезе на територията на България.
  Преди 3 месеца закупих 3 различни продукта от Емаг, от 3 различни търговци. Поне така пишеше в Емаг. Останах много изненадан, когато и трите продукта дойдоха заедно, а под името „подател“ стоеше друга фирма и на трите пакета. Естествено ми взеха тройна доставка вместо да комбинират продуктите в един общ пакет. Това е честа практика и е абсолютно непрофесионална.
  Откакто настъпи пандемията Ковид, нашите търговци се постараха да изкундят всеки възможен лев от българина с незнам си какви такси, които никъде по света ги няма. Такса ковид, такса наложен платеж заради ковид, такса обработка на кеш…. Докато целия свят намаляше цените за да подпомогне безработицата в тоя труден момент, в България всичко поскъпна.
  Но да оставим Емаг настрана. Патил съм си многократно и от Базар.бг и други подобни места. Като заключение ще кажа, че не всички наши търговци са злонамерени и некоректни, но като цяло ако мога да избегна пазаруването от трети лица, бих го сторил, и често е по-евтино.

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.