6 неща, които трябва да знаете за AliExpress

5/5 - (1 глас)

Международният сайт за продажба на стоки Алиекспрес позволява на търговците да усвоят тънкостите на занаята с по-малък риск.

В края на лятото китайския гигант Alibaba.com присвоява правата над Auctiva, което поставя началото на нова синергия между двете компании, предлагаща жизненоважни стоки и услуги за eBay търговците. Нов раздел в началата страница на Auctiva, под наименованието Sourcing, отвежда към AliExpress – онлайн магазина на гиганта Alibaba.com за продажба на стоки на едро и дребно, откъдето можете бързо и лесно да станете част от най-големия онлайн пазар, обединяващ производители и малки и средни търговци по целия свят.

Вече имате възможността не само да управлявате своя eBay бизнес с инструментите на Auctiva, но и да изпробвате и експериментирате с нови продукти, без дори да напускате сайта! Осигуряването на подобна тясна връзка между тези два аспекта от вашата търговска дейност определено звучи доста привлекателно.

Като за начало е необходимо да изберете новия таб, на име Sourcing, от страницата на Auctiva, след като вече сте се вписали във вашия акаунт. Това е лесната част. Съветваме ви да не бъдете нетърпеливи и първо да разучите някои от тънкостите и добрите практики, както и необходимите съображения за сигурност, преди да се впуснете смело към пазара. Интеграцията между отделните задачи може да звучи като чудесна предпоставка да увеличите продуктивността и възможностите си, но все пак има и своите недостатъци, които не са за пренебрегване. Присвояването на Auctiva от Alibaba.com предоставя страхотна възможност да извлечете своите ползи от международното стоково снабдяване, но намирането на надеждни търговски партньори не е толкова лесно, колкото може би ви изглежда. Процедурата по внасяне на стоки също не е толкова опростена.

Ето шест неща, които трябва знаете за Алиекспрес:

1. AliExpress е лесен и удобен за ползване

Възможно е да имате известни притеснения, или съмнения относно международната търговия в началото, но от екипа на AliExpress са наясно с това. Не забравяйте, че AliExpress все пак е част от най-големия онлайн бизнес към бизнес (B2B) пазар в света –Alibaba.com. Гигантът Alibaba.com има дълга история на успешно свързване на производители с търговци на дребно. Когато откриете потенциален източник на продукт чрез услугите на сайта, най-вероятно си имате работа с добре запознат бизнес партньор, който има необходимия опит с доставянето на артикули по целия свят. Това може да се окаже голямо удобство за всички, които тепърва започват да се ориентират към международния стоков пазар.

Създаването на акаунт в AliExpress е безплатно и едва ли би могло да бъде по-лесно. Можете да отделите колкото време ви е необходимо, за да разгледате и проучите съдържанието на сайта, преди да пристъпите към евентуална покупка, въпреки че интерфейсът на AliExpress е достатъчно опростен и интуитивен. Ще се почувствате точно като у дома си, докато разглеждате различните обяви, съдържащи цялата информация, необходима за направата на съответната ви покупка. Това включва изобилие от снимки, информация за доставка, оценка на конкретния продавач и коментари от предишни клиенти. Като цяло интеграцията на Auctiva с AliExpress може да се похвали с огромен успех и пазаруването в AliExpress ще ви придаде усещането, че разглеждате магазините в собствения ви квартал.

“ Времето и усилията, които вложите сега, са основата за изграждане на успешни партньорства в бъдеще. ”

2. Проучете вашите търговски партньори

От екипа на AliExpress работят много усърдно, за да поддържат един сигурен и защитен пазар за своите потребители. Милиони хора са осъществили успешни и удовлетворяващи ги покупки чрез платформата и сме разговаряли с мнозина продавачи, които твърдят, че дължат старта на своя бизнес именно на гиганта в областта на международната търговия. Но имайте предвид, че използвайки услугите на сайта, вие всъщност си имате работа с конкретни продавачи и съответно е желателно да подхождате към всеки евентуален нов партньор с необходимото внимание.

Комуникацията също не би трябвало да е проблем. Не е изключено да срещнете описания на развален английски в някои от списъците, но все пак регистрираните производители като цяло имат опит в работата с международни клиенти и можете да разчитате, че със сигурност имат англо-говорящи сред персонала си. Така че не се колебайте да разпитвате свободно за всичко, което ви е необходимо, и да комуникирате на воля с потенциалните си партньори, докато не се уверите, че започвате да изграждате едно стабилно и сигурно партньорство.

Много от продавачите, с които сме разговаряли, твърдят, че никога не са срещали проблеми в комуникацията, и че съответните им международни търговски партньори заемат важно място сред основните им приятели в света на бизнеса. Но имайте предвид, че изграждането на подобни взаимоотношения изисква съответното време. Затова не се колебайте да проучите колкото ви е необходимо, за да се уверите, че срещу вас наистина стои надежден и сигурен потенциален партньор. Усилията и времето, които инвестирате сега, ще ви помогнат да изградите дългогодишни и успешни партньорства в бъдеще.

3. AliExpress предоставят необходимата защита на купувача

AliExpress поддържа плащането през доверителна (ескроу) сметка. Можете да платите за вашата поръчка с карта Visa, или MasterCard, или ако предпочитате можете да се придържате към PayPal. Във всеки от случаите заплатената от вас сума бива съхранявана в ескроу сметка, докато не получите поръчания от вас продукт и не потвърдите, че удовлетворява очакванията ви. Едва тогава вашият снабдител ще получи полагащото му се заплащане. По този начин значително се намаляват евентуалните рискове, които крие международното стоково снабдяване.
Просто имайте предвид, че ако направената покупка не ви удовлетворява може да се наложи вие да поемете всичките разноски за връщането й преди действително да получите парите си обратно. Уверете се, че предварително сте преценили възможния риск и евентуалните загуби вследствие от направата на конкретната ви поръчка. Затова нашият съвет е в началото да се придържате към по-малки покупки, докато не придобиете необходимия опит и увереност на пазара.

4. AliExpress е идеална възможност да изпробвате и експериментирате с нови продукти

Ако обмисляте да внесете нови попълнения към предлаганите от вас артикули, AliExpress е идеалното средство за тази цел. Купувайки в малки количества, постепенно опознавайки тънкостите на международната търговия и експериментирайки с вмъкването на нови продукти, можете значително да увеличите приходите си и съответно да разширите вашия бизнес. Просто правете малки стъпки, за да можете по-ефективно да контролирате рисковете от вашата инвестиция, съобразно нивото ви на комфорт.
“ Желателно е да сте наясно каква е реалната цена за доставката на вашите продукти.”

5. Запознайте се с основните специфики по внасянето на стоки

Повечето от продавачите, с които сме разговаряли, с лекота преминават през процеса по внасяне на стоки. И все пак има някои препятствия, за които е добре да внимавате преди да пожънете евентуалните успехи от разширяването на търговската ви дейност.
Например може да се наложи да платите някои задължения и тарифи преди съответната стока да премине през митницата. Тези такси са в сила, дори и когато става въпрос за вноса на един-единствен продукт. Често производителите предлагат безплатна доставка в обявите си, но това не е гаранция, че непременно ще се разминете със съответните митнически такси. Затова е от огромно значение да сте наясно с реалната цена за доставката на вашата международна пратка.

6. Вносните мита варират в зависимост от конкретния продукт

Ще се наложи да се запознаете с Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките. Тази система представлява международен стандарт за обозначаване на продуктите със специфични кодове и определяне на таксите за вноса на конкретните продукти.
И тук подчертаваме думата „специфични“, защото да закупите MP3 плеър не е същото като да закупите съответния MP3 плеър с придружаващо го калъфче. Или пък като да закупите само калъфчето. Това са три напълно различни артикула, които имат своите специфични кодови обозначения и съответни митнически такси. Като цяло препоръчваме да отделите необходимото време да поразучите Хармонизираната система – това несъмнено ще ви бъде от полза в дългосрочен план.

Вече сте наясно с някои от потенциалните ползи и клопки, които разкрива международното търгуване чрез сайта на AliExpress. Надяваме се вече да сте достатъчно заинтригувани и уверени, за да започнете ефективно да се възползвате от функционалностите на платформата. Ще се убедите сами, че въпреки времето и разстоянието между вас и потенциалните ви търговски партньори вие всъщност си имате работа с други хора (не с уебсайт, или дадена корпорация, а с действителни хора). И както вече може би сами се досещате, тези хора могат да бъдат най-различни – от честни, услужливи и любезни до алчни, хитри и манипулативни търговци.
Все пак, масовия потребител на AliExpress има за цел просто да изкарва прехраната си и да се грижа за своето семейство. И не забравяйте, че именно вашият нов партньор в търговията и потенциален приятел може да даде необходимия тласък на вашия бизнес.

Може да харесате също
2 Коментара
  1. Asen Karamfilov каза

    Не съм съгласен с така представената първична информация за регистрация в Алиекспрес.Предполагам,не очаквате този материал да се чете само от хора,академично завършили английска филология и поне гистрацията трябваше да бъде на български език… Силно се надявах,да открия пълна информация за ползване на китайски пощенски услуги за препоръчани/регистрирани пратки,защото само при такива пратки сигурността за получаването от клиента е 100% сигурно… Имам пратки, които са в БРСЦ от 19.01.21г и нямам никаква възможност да разбера защо е необходим толкова дълъг престой в българските пощи.Може би ще трябва да помоля съответните служители от Алиекспрес платформата, да пуснат м/ународен протест за умишлено забавяне на пратките…

  2. Asen Karamfilov каза

    Абсолютно ненужно е, повторното написване и изпращане на коментар,ако целта на платформата Ви е, да трупате незаслужен актив… Ако имате проблем с имейла и коментара,просто ги изтрийте…

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.