Как да изберем слънчеви очила? Ръководство за начинаещи

Готови ли сте за лятото със слънчеви очила?

вашата оценка

Идва лятото, време е да извадим слънчевите очила и да се предпазим от вредните слънчеви лъчи.  Знаем колко е трудно да избереш точните слънчеви очила, които да пасват на визията ти, емоциите и да предпазват разбира се. Това ръководство за пазаруване е предназначено да ви помогне да намерите точния чифт слънчеви очила за вас.

UV ЗАЩИТА

Въпреки че няма начин да се отрече колко страхотно изглеждате с тези убийствени очила, има истинска причина да ги носите! Освен че е страхотен моден аксесоар, слънчевите очила ви предпазват от различни форми на ултравиолетова светлина, като увеличават оптичната яснота при ярки условия, като същевременно намаляват риска от увреждане на очите ви.

Слънчевите очила са от съществено значение за хора, изложени на високи нива на ултравиолетова (ултравиолетова) светлина по време на дейности като сноуборд, водни спортове и шофиране при ярко атмосферно влияние. При закупуване на слънчеви очила, едно от най-важните неща, които трябва да търсите, е 100% ултравиолетова (UV) защита. Въпреки че слънцето е на 93 милиона мили далеч, ултравиолетовите лъчи, които излъчва, могат да бъдат фактор за причиняване на катаракта, дегенерация на макулата и растеж на окото, включително рак.

ИМА ДВА ТИПА УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИТЕ:

UVB лъчи

UVB са супер интензивни и основната причина за слънчево изгаряне и рак като могат да бъдат много опасни за очите.UVB лъчите променят интензивността си през цялата година и са много по-силни през летните месеци между 10:00 и 16:00 часа – това е времето на годината, когато земният аксиален наклон е наклонен към слънцето, което води до по-силно фокусиране на UVB лъчит. Въпреки че UVB лъчите са по-интензивни през лятото, те притежават способността да горят или да повредят кожата и очите целогодишно, а ефектът им се усилва от сняг.

UVA лъчи

UVA представляват 95% от ултравиолетовата радиация, достигаща земната повърхност. UVA лъчите не се различават по интензивност през цялата година и въпреки че са много по-малко интензивни, те са 30-50 пъти по-разпространени от UVB лъчите. В последните проучвания UVA лъчите също са показали, че могат да допринесат за развитието на рак на кожата и са свързани с развитието на някои видове катаракта.слънчеви-очила-онлайн

РАЗМЕР НА РАМКА

Когато избирате новите си очила, първото нещо, което трябва да разгледате, е размерът на слънчеви-очила-диаграма-buyoutsideлицето. Размерът на рамката на слънчевите очила трябва да отразява размера на лицето. По-малките рамки подхождат на хора с по-малки лица и обратно. Размерът на рамката се отнася до действителното прилягане на слънчевите очила. Това е общо правило и не трябва да се бърка с покритието на слънчевите очила. За по-конкретен поглед върху размера на чифт очила, погледнете размерите. Това често е написано като три последователни номера: (Размер на лещите) – (Размер на моста) – (Размер на рамката). Не всеки производител предоставя тази информация, като се опитахме да включим в спецификациите на всеки чифт слънчеви очила.

Размер на лещите
Това е хоризонталното измерване от външния край до вътрешния ръб. Типичните ширини са 40-62 мм.

Размер на моста
Мостът е разстоянието между лещите. Типичните ширини са 14-24 mm.

Размер на рамката
Това е дължината на рамката назад, известно също като рамото на очилата. Типичните дължини са 120-150 mm

МАТЕРИАЛ НА РАМКАТА

Изборът на рамков материал, който отговаря на Вашата цел, е от решаващо значение, тъй като играе огромна роля за комфорта, безопасността и функционалността на новите ви очила. Различните материали се поддават на различни функции, ценови диапазони и стилове, като всеки от тях има различни предимства и недостатъци.

Метална рамка за слънчеви очила

Металът е един често използван материал в производството на рамки за слънчеви очила поради неговата корозионна устойчивост и лекота на регулиране, което го прави много лесен за приспособяване към различните форми на лица и рамкови стилове. Металните рамки обикновено са склонни да бъдат по-скъпи, по-малко издръжливи и не са идеални за екстермни спортове.

Рамки от найлон

Найлоновите рамки трябва да бъдат за спортуване. Найлоновите рамки са много устойчиви на температурни колебания и остават супер гъвкави, като същевременно запазват твърдостта, необходима за безопасността. Компаниите използват различни маркови наименования за своите рамкови найлони, включително O-Matter ™ (специфични за Oakley). Найлоновите рамки са склонни да бъдат по-евтини, леки и по-издържливи от традиционните метални рамки.

Титаниеви рамки за слънчеви очила

Обикновено в слънчевите очила от висок клас, титаниевите рамки са издръжливи, устойчиви на надраскване, но и са склонни да бъдат по-скъпи.

Рамки за слънчеви очила от поликарбонат

Тази универсална твърда пластмаса предлага сериозна устойчивост на удар и може да се намери в много очила за спорт и безопасност. Въпреки тяхната издръжливост, те са твърди рамки и не са много гъвкави.Ако имате дете, поликарбонатна рамка е добър избор за тях, тъй като рамките са надеждни.

Рамки от ацетат

Ацетатът е самата пластмаса, но тя е малко по-различна. В сравнение със стандартна пластмасова рамка (обикновено акрил или полиуретан), ацетатните рамки са по-силни, по-гъвкави и обикновено по-леки. Ацетатните рамки могат да дойдат с огромно разнообразие от цветове и текстури и тъй като цветът е в самия материал, вместо да се боядисва, той е много траен.

Пластмасови рамки за очила

Слънчевите очила могат да бъдат изработени от широко разнообразие от пластмасови рамки, от акрил до полиуретан. Пластмасовите рамки обикновено са най-евтините налични рамки и могат да бъдат чудесен вариант, ако цената е проблем.
слънчеви-очила-за-лятото-buyoutside

МАТЕРИАЛ НА ЛЕЩИТЕ

Оптично стъкло

Оптичните стъклени лещи са шлифовани и полирани до точни стандарти, за да осигурят визия без изкривявания. Оптичното стъкло е изключително издръжливо и е устойчиво на надраскване. Основните предимства на оптичните стъклени лещи са високите нива на изкривяване и устойчивост на надраскване. Недостатъкът обаче е, че те са склонни да бъдат по-скъпи. Опасни са за екстремни спортове.

Поликарбонат

Поликарбонатните пластмасови лещи са най-добрият избор за хора, които ще се движат и ще се разклащат със слънчевите си очила. Поликарбонатните лещи са направени от материал, подобен на този на предните стъкла на самолета и са практически неразрушими. Поликарбонатът е лек и устойчив на надраскване, предлага висока оптична чистота и е 50 пъти по-устойчив на удар, отколкото лещите от оптично стъкло. Единствените недостатъци са малко по-ниско ниво на устойчивост на надраскване и оптична чистота, която не е толкова добра, колкото оптичното стъкло или NXT.

NXT полиуретан

Този материал на лещите наистина е във високия клас лещи. Комбиниране на всички предимства на оптичното стъкло с всички характеристики на поликарбонатите, които правят NXT полиуретановите лещи най-добрият избор за всеки, готов да изплати парите, за да ги получи. NXT лещите се правят с Trivex – подобрен полимерен материал, чиито предимства включват екстремна устойчивост на удар, превъзходна оптична чистота и ултра леко тегло.

Акрилни лещи

Акрилните лещи са евтиния вариант за слънчеви очила и идеален избор за непретенциозни слънчеви очила. Основният недостатък на акрилите е, че жертвате известна трайност и оптическа яснота.

Виж в eMAG.bg

ОЦВЕТИТЕЛИ И ПОКРИТИЯ ЗА ЛЕЩИ

Различните цветове на лещите повишават ефективността на обектива при различни условия на осветеност, но не допринасят за повишена UV защита. Различните цветове на обектива осигуряват масив от различен вид и правят очите ви да реагират по различен начин на различна светлина, правейки някои цветове по-подходящи за определени дейности и условия.

СИВ / ЗЕЛЕН ЦВЯТ ЛЕЩИ

Тези оттенъци са цветнО неутрални и намаляват интензивността на светлината, без да променят цветовете, осигурявайки ясен контраст. По-тъмните нюанси в тази група са направени, за да намалят отблясъците, като същевременно намалят напрежението на очите при малко по-висока от средната яркост и увеличаване на възприемането на дълбочината. Тези лещи са подходящи за дейности, при които цветовете могат да бъдат важни, като шофиране.

КАФЯВИ ЛЕЩИ ЗА СЛЪЧНЧЕВИ ОЧИЛА

Кафявите нюанси повишават качеството на светлината, намаляват неутралните кафяви тонове и придава на потребителя повишение на контраста и дълбочината на възприятие. Те могат да причинят изкривяване на цветовете.

ЖЪЛТ / ЗЛАТИСТ ЦВЯТ ЛЕЩИ

Тези лещи осигуряват отличен контраст и възприемане на дълбочината, което обаче идва като компенсация за по-малката защита от яркост. Те работят добре при условия на умерена до слаба осветеност поради способността им да увеличават наличната светлина. Тъй като увеличават контраста при слаба осветеност, като снежно време или сняг, те са идеални за ски, сноуборд и други снежни спортове.

РОЗОВИ ЛЕЩИ / ROSE

Любимият нюанс на Sir Elton, тези лещи осигуряват отлична резолюция при ниска светлина и все пак подобряват контраста. Те работят чрез блокиране на „мъглявия“ син край на цветовия спектър и са добър избор за повечето дейности. Розовите лещи могат да се носят за дълги периоди от време, тъй като с течение на времето много малко натоварват очите ни.

СИНИ / ВИОЛЕТОВИ ЛЕЩИ

Предимно за модни облекла, те нямат много функционална стойност. Имайте предвид, че това е много различно в сравнение със синьо или лилаво хром, което наистина е функционално и полезно.

Виж в eMAG.bg

ОГЛЕДАЛНО ИЛИ СВЕТКАВИЧНО ПОКРИТИЕ

Това се отнася до отразяващ филм, приложен върху външните повърхности на някои лещи, който е много желателен за хора с висока чувствителност към ярка светлина. Също така, ако не искате хората да виждат вашите очи – по някаква причина – тогава огледалните лещи са подходящи за вас. Те намаляват отблясъците, като отразяват голяма част от светлината, която удря повърхността на лещите. Огледалните покрития правят обектите да изглеждат по-тъмни от тях, така че често се използват по-леки оттенъци, за да се компенсира това.

ТЕХНОЛОГИЯ НА ЛЕЩИТЕ

Поляризирани лещи

Когато светлината отразява плоски в повърхности като вода, сняг, стъкло, пясък или настилка, тя се отразява перпендикулярно на тази повърхност. Този отразяващ отблясък е много интензивен и има потенциал да предизвика повишено дразнене на окото, умора на очите и в някои случаи ограничава визията. Поляризираните лещи, използващи хоризонтално подравнени поляризиращи микрокристали, блокират цялата вертикална светлина и предпазват очите ви от този блясък. Поляризираните лещи са особено подходящи за водни спортове, колоездене и шофиране, където има склонност към висока степен на отразяващи отблясъци, но те не предлагат допълнителна UV защита.

Фотохромични лещи

Фотохромните лещи автоматично се приспособяват към промяната на интензитета на светлината, за да ви предпазят в по-широк кръг от условия (науката в действие). Тези лещи всъщност стават по-тъмни (за да блокират повече светлина) в ярки дни и по-светли, когато условията светлината е по-малко. Няколко предупреждения: Процесът на фотохром не се случва незабавно и отнема повече време за работа в студени условия. Също така, тя не работи изобщо, когато сте в колата (промяната в оттенъка се активира от вредни UVB лъчи, които не проникват през предното стъкло).

Градиентни лещи

Градиентните лещи се оцветяват отгоре надолу, така че горната част е най-тъмна. Тези лещи са добри за шофиране, защото предпазват очите ви от слънчева светлина и позволяват повече светлина през долната половина, така че да можете да виждате ясно таблото на автомобила.

Двоен градиент

Двойният градиент се отнася за лещи, които също са оцветени отдолу нагоре: Горната и долната част са най-тъмни и средната има по-светъл оттенък. Двойните градиентни лещи са чудесен избор, ако искате слънчеви очила, които не са твърде тъмни, но предпазвайте очите си от ярка слънчева светлина и светлина, отразявана от пясък, вода и други отразяващи повърхности. Тези лещи са добър избор за водни спортове.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.