AliExpress срещу Amazon – обзор

5/5 - (1 глас)

Няма никакво съмнение, че и AliExpress, и Amazon са първите, които завладяха онлайн пазара преди почти двадесет години. Създателят на Amazon, Джеф Безос, си остава най-богатият човек на планетата докато създателят на Alibaba – Джак Ма, е един от най-влиятелните хора на света. И двете компании са се превърнали в едни от най-големите в нашето съвремие. За Alibaba винаги погрешно се е считало, че е китайският Amazon, но истинската история далеч не е толкова проста.

Aliexpress срещу Amazon

Aliexpress и Amazon са двете популярни онлайн платформи, които обслужват клиентите си, предоставяйки им огромно разнообразие от продукти. Тези платформи за онлайн търговия са посредника между продавача и купувача. Te предлагат на продавачите място, на което да реализират продукцията, а на клиента – възможност да избере най-добрия за себе си вариант измежду хиляди продукти и стотици категории. С помощта на тези платформи продавачите достигат до много, много повече клиенти, съответно увеличавайки многократно и печалбата си. И още повече – пазаруването онлайн улеснява клиентите неимоверно много, давайки им възможност да пазаруват от комфорта на собствения си дом и да получат покупките си без дори да се налага да излязат от вкъщи.

А сега нека поговорим за двете компании и да разберем кои са техните силни и слаби страни, за да можем да направим адекватно сравнение помежду им:

AliExpress

Платформата на AliExpress представлява онлайн магазин, който е дъщерно дружество на Alibaba Group. Тя е китайска онлайн компания, която предлага идеален начин на бизнесите да достигнат до своите клиенти, а на клиентите предлага огромно разнообразие от продуктови категории.

Джак Ма е основателят и собственикът на компанията, който е започнал този бизнес през далечната 1999-та година с малък магазин на име Alibaba.com.

Alibaba е b2b (business-to-businees) портал, който свързва продавачите с купувачите, който бързо се сля с TOMCOM, който е c2c (client-to-client) платформа, известна с огромното си количество малки бизнеси, присъстващи на нея.

Аналогично на Amazon, платформата функционира по същия начин – показвайки стоките, оценките на продавачите, мненията и обратната връзка от клиентите, а това много улеснява клиента при избора и закупуването на дадения продукт.

Нека поговорим за плюсовете и минусите на AliExpress:

Плюсове:

На разположение на клиентите е огромно разнообразие от продукти, а цените им са повече от достъпни. И именно наличието на по-евтини продукти позволява на купувачите да имат възможност да пазаруват най-различни, необходими за тях неща, на ниски цени, съумявайки да изберат най-доброто за себе си.

Продуктите изглеждат както са показани и на изображенията в сайта. Именно затова когато получавате пратката си от AliExpress, неприятните изненади за сведени до възможния минимум.

Минуси:

Продуктите се изпращат от Китай. Ако се наложи да върнете някой продукт, това определено ще бъде болезнен процес. Именно затова трябва да бъдете много конкретни когато поръчвате, например – обувки или други стоки, чийто сгрешен размер би могъл да се окаже проблем.

На сайта има повече реплики отколкото оригинални продукти. Нужно е да потърсите старателно, за да намерите висококачествени стоки. Клиентите биват съветвани и да не избират продукта единствено по неговата цена. Уверете се, че това, което купувате е оригинално. Разгледайте подобни на желания от вас продукт, за да откриете най-добрия.

Amazon

Компанията Amazon е създадена през 1994-та година от Джеф Безос и днес е най-големият Интернет търговец по продажби и пазарен дял в света. Започнала е като онлайн книжарница, в която са се продавали и DVD и CD дискове, а впоследствие започва да продава най-различни продукти.

Amazon е фантастичен уебсайт, който достига до всяко кътче на планетата. Той е и сред най-уважаваните онлайн магазини, който се ползва и с най-голямо доверие от страна и на търговци, и на клиенти. Типично за Amazon е регулярното въвеждане на всякакви видове иновации. Нека сега видим кои са плюсовете и кои са минусите на Amazon:

Плюсове:

Сайтът се ползва с голямо доверие, защото позволява на продавачите да качват за продажба единствено висококачествени продукти. По този начин рискът да получите дефектна стока е минимален.

Опциите за доставка, които Amazon предлага, са наистина много бързи, най-вече за западните държави.

Клиентското удовлетворение от Amazon е най-високо. Продавачите, заедно с Amazon, са направили възможно това клиентите им да са винаги доволни.

Минуси:

И въпреки многото интересни и атрактивни плюсове на Amazon, сайтът има и своите минуси. Най-напред, човек трябва да обръща внимание от кой продавач поръчва стоката си. Сайтът подрежда продуктите по най-ниска цена, но в същото време търговецът, предлагащ този продукт, може да има много негативни ревюта. И затова – уверете се, че всеки път четете отзивите за дадения продавач и едва тогава поръчвайте стоката. Също така четете и мненията на клиентите за продукта, определено ще ви бъдат полезни.

Доставката на Amazon за някои държави не е бърза и това може да доведе до нежелани забавяния. Отнема няколко дни пратката да достигне крайната си дестинация.

Когато човек сравнява продукт от няколко уебсайта, възможно е да попадне на сайт, който предлага продукта на доста по-ниска цена от тази, която е обявена в Amazon. И така – понякога Amazon показва увеличени цени на някои продукти, а това е в ущърб на клиента. За да се уверите, че купувате качествен продукт на възможно най-ниската цена, проверявайте и в други онлайн магазини.

Заключение

Разнообразието в Amazon е много по-голямо, а сайтът достига до много повече региони на света, а това го прави далеч по подготвен за състезанието по търговия в международен план.

От друга страна, AliExpress се превръща в необходимост при онлайн пазаруването. Достига до държави, до които Amazon не може да достигне. Например, Русия и държавите в източна Европа.

И въпреки че онлайн платформите са допринесли много за развитието на международните пазари, все още има някои недостатъци, които възпират крайните клиенти да поръчват. Все пак обаче човек може да разчита и на двата сайта, тъй като те са доказани в бранша си и се ползват с милиони положителни отзиви.

Може да харесате също
1 Коментар
  1. Стефания каза

    Имат си плюсове и двата сайта, но аз предпочитам алиекспрес

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.