Съвети за сигурност при пазаруване онлайн

вашата оценка

От всички проблеми, свързани с онлайн пазаруването, най-важното е сигурността. Със сигурност е разочароващо, ако загубите pratka, но не толкова лошо като например открадване на самоличността ви или данните на картата ви. Ето съветите на BuyOutside, за да сте сигурни, че информацията ви е безопасна, а уеб сайтът, от който пазарувате, е надежден.

 

Съвети на BuyOutside за безопасно онлайн пазаруване

  1. Потърсете „https“ в URL адреса и катинар или иконата на „катинар“, която сигнализира, че информацията ви е защитена. Ако ще въвеждате данните си на вашата банкова карта, особено важно е да проверите тази точка.
  2. Уебсайтът трябва ясно да посочва политиката си за връщане на поръчката и разходите за доставка. Ако е надежден сайта, лесно ще можете да намерите тази информация.
  3. Пазете се от сайтове, използващи изскачащи реклами. Това не винаги е нещо лошо, имайки предвид че много сайтове ползват изскачаща реклама за „Промо оферти“ или за email абониране.
  4. Фирмата зад сайта трябва да има действителен адрес и телефонен номер. Проверете секции „За нас“ или „Контакти“. В краен случай вижте Общите условия на сайта. Някъде трябва да е посочено юридическото лице стоящо зад сайта.
  5. Цените трябва да са разумни, а не твърде добри, за да са реални (или твърде високи). Нереалистично е да очаквате отстъпка от 95%. Разходите за продажби онлайн са доста сходни с тези на традиционното пазаруване. Не може да очаквате огромни разлики в цената. Ако все пак видите такива намаления от 50+% имайте едно наум.
  6. Сайтът трябва да ви позволи да се откажете от имейл промоциите. След като сте се абонирали за промоции или каквото и да е известяване от сайта, трябва да има опция за отписване. Процедурата трябва да е лесна, с няколко клика.
  7. Никога не използвайте сайт за онлайн пазаруване, който изисква лична информация като например ЕГН или номер на лична карта. Подобна информация не трябва по никакъв начин на търговеца. Изискването на такъв тип информация е съмнително!
  8. Трябва да можете да използвате кредитна карта с защита срещу измами. Повечето кредитни карти включват тази функция, стига да съобщавате за измамна дейност в рамките на 30 дни. Все пак надежден сайт не би трябвало да има каквито и да е спънки в тази посока.
  9. Уверете се, че това е истинският легитимен сайт, който сте търсили, а не копиран сайт. Например правителствените уеб сайтове винаги завършват с .gov, а не с .net. Бъдете предпазливи по отношение на сайтове със сходен дизайн и винаги проверявайте повторно URL адреса, преди да въведете чувствителна информация. Това е много популярен начин за заблуждаване на потребителите от хакери. Огледален сайт, същия дизайн като Aliexpress, но адресът няма нищо общо.
  10. Когато купувате скъпи продукти (като лаптопи), използвайте реномиран и доказан сайт. Все пак очаквате гаранционно обслужване. Това е едно важно предимство, при пазаруването от български онлайн магазини. Независимо, че цената може да бъде 5-10% по-висока, нашето законодателство защитава добре потребителите. Не забравяйте правото за връщане в 14 дневен срок и 2 годишната гаранция за физически лица на всякакъв вид електроника.

Бонус:  По принцип, стига даден уеб сайт да  показва катинар или разбита ключова икона, е безопасно да съхранява информацията за кредитната ви карта. Обикновено надежните онлайн магазини обаче няма да съхраняват информацията ви без вашето одобрение. Много хора позволяват на уеб сайтове като Amazon да съхраняват информация за картите, защото редовно пазаруват там и намаляват времето, необходимо за въвеждане на номера й при всяка транзакция.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.