6 най-добри матраци за легло

3.3/5 - (3 гласа)

Качественият матрак подобрява изключително много начина ви на живот, защото ви позволява да си почивате пълноценно. Всъщност голяма част от времето, което прекарвате у дома, е именно в леглото. Което означава, че се нуждаете от качествен матрак, който ще ви осигури почивка, но и други качества, които ще подобрят вашето изживяване в спалнята.

Детайлите около матраците обаче станаха много технически и ако не разполагате с цялата информация, може да ви бъде доста трудно да си изберете. Освен това на пазара има хиляди модели матраци с най- различни характеристики. Ще улесним вашето търсене и ще ви покажем какво трябва да вземете предвид при закупуване на матрак за легло, както и  ще ви дадем няколко добри предложения.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на матраци за легло

За да спите спокойно, вие се нуждаете от качествен матрак за вашето легло. И ако не знаете как да си изберете най-добрия матрак за вас, рискувате да се събудите с болки в гърба и болки във врата. По този начин, освен размера на матрака и цената му, трябва да вземете предвид и няколко функции, които ще подобрят вашето изживяване в спалнята. Ето как да изберете удобни матраци за вашето легло.

Видове матраци

На пазара се предлагат няколко вида матраци:

Дунапренени матраци

Дунапреновите матраци са модерни и технологично превъзходни. В момента те са сред най-популярните видове матраци. Дунапреновите матраци предлагат отлична опора, защото се сгъват идеално по формата на тялото, разпределяйки тежестта равномерно върху повърхността на матрака. Те премахват точките на натиск, хигиенични са и лесни за почистване. Подходящи са за тези, които искат по-мек матрак, който оформя тялото им и поема движенията на партньора им, осигурявайки необезпокояван сън през цялата нощ.

Техен недостатък е, че могат да имат по-кратък живот и в сравнение с пружинните пружини могат да бъдат по-скъпи.

Матрак с пружини

Пружинните матраци са едни от най-добрите матраци на пазара днес.

Основните предимства на пружинните матраци са, че осигуряват добра циркулация на въздуха и са изключително издръжливи. Следователно, той осигурява основния топлинен комфорт за спокоен сън. В допълнение, голямото разнообразие от продукти ви дава възможност да изберете матрак с пружини, който отговаря на вашите нужди, предпочитания и бюджет, тъй като те са сред най-достъпните видове матраци. Като цяло те са подходящи за хора, които предпочитат да спят на по-твърди повърхности.

Недостатък е, че повечето пружинни матраци не са много гъвкави и освен ако не изберете качествен матрак, те ще станат неудобни доста бързо.

Матраци с мемори пяна

За първи път е внедрен в програми на НАСА. Основната характеристика на мемори пяната е, че тя се приспособява към формата на тялото и го прави въз основа на топлината и натиска, упражнявани върху нея. По този начин в крайна сметка копира формата на тялото чрез 3D адаптивност. Признато предимство на този тип матраци е възможността за освобождаване на натиска от тялото и равномерното разпределение на тежестта. Днес, за да се отличавате в определени аспекти, в състава на мемори пяната можете да намерите инфузии на етерични масла и други.

Латексови матраци

В тази гама са включени няколко вида латексови матраци, като в зависимост от конструкцията си те могат да бъдат с пружини, с мемори пяна, с полиуретанова пяна или само от няколко слоя латекс. Трябва да се отбележи, че естественият латекс предлага важни предимства, като има антибактериални и противогъбични свойства. В допълнение, каналите и ивиците на повърхността на слоя осигуряват добра вентилация на матрака, премахвайки влагата, произведена по време на сън. Също така латексовите матраци не създават усещането за прегряване на матрака. Те предлагат повече зони на натиск, предлагайки оптимална опора на тялото. Единсвеният им недостатък е високата цена, която може да бъде по-висока от тази на матраците с мемори пяна. 

Хибриден матрак

Хибридният матрак се състои от ядро ​​с пружини и допълнителни слоеве (като мемори пяна или латекс) отгоре. Благодарение на пружините, матракът може да се похвали с обема на въздуха, който може да циркулира през него, като по този начин поддържа хигиенична среда. Тяхната цена обикновено е по-висока, поради разходите за правилно производство. Основният аспект, който трябва да вземете предвид при закупуването на такъв матрак е дали той е с пружини, опаковани поотделно, или представлява лист от обединени пружини.

Типът на матрака се избира преди всичко според вашите индивидуални нужди. Ето защо е важно да анализирате как спите и проблемите с позата си на сън, за да инвестирате в най-добрия матрак за вашите нужди.

Твърдост на матрака

Устойчивостта на матрака е една от най- важните характеристики на матраците в леглото. Не е препоръчително да избирате екстрем, а да вземете предвид предпочитаната от вас позиция на сън. Ето колко твърд трябва да бъде вашият матрак, за да е удачен за стила ви на сън.

Ако спите на гърба си – препоръчително е да си изберете твърд матрак, който предлага лумбална опора, като например тезим които са с мемори пяна. Мек матрак за гърба за дълго време не е добър вариант, защото често потъвате в него.

Ако спите от едната страна – матрак със средна твърдост ще е идеален за вас. Матракът с индивидуални пружини ще ви осигури равномерно разпределение на теглото и почивката, от която се нуждаете.

Ако спите на корема – Средният матрак  е най- добре да поддържа този тип сън. Латексните матраци оставят кожата ви да диша. А хибридите имат добавки, които равномерно ще разпределят теглото ви, за да не огъват гърба ви.

Теглото ви може да повлияе на здравината на матрака. По този начин, колкото повече килограми ще трябва да поддържа матрака, толкова по- добре е да изберете по- твърд матрак, за да можете да го използвате колкото се може по- дълго през годините.

Живот на матрака

Животът на матраците е друга характеристика, която трябва да вземете предвид при покупка на матрак. Това може да се повлияе от средата, в която се съхранява, теглото, което издържа, колко често го почиствате и проветрявате и не на последно място от материала, от който е направен.

Латексът е най- издръжливият материал. Матрак от този материал може да се използва до цели 12 години. Матраци с мемори пяна или хибридно легло могат да се използват до около 10 години. А дебел стоманен пружинен матрак ще ви служи около 10 години, ако се грижите за него правилно.

Други функции

Височина

Матраците с по-висока височина обикновено се считат за по-издръжливи. Това е така, защото позволяват по-голяма плътност и размер на опорното ядро. Друг важен фактор е, че няколко слоя могат да бъдат вмъкнати във висок матрак, за да се създаде по-добро цялостно ниво на опора и да се фокусира върху различни области на тялото, което позволява избор на различни нива на твърдост.

Брой и тип пружини

Препоръчваме да изберете матрак с възможно най-много пружини, защото това рефлектира върху опорния капацитет и издръжливостта. Един добър матрак от този тип трябва да има повече от 600 пружини (но това зависи от действителния размер на матрака и дебелината на пружините). Също така ви съветваме да обърнете внимание на вида на пружините, ако са опаковани отделно или образуват една плоча. Препоръчваме пружини, опаковани отделно.

матраци hypersenseПоддържане на ръба

Това е важен аспект за дълготрайното запазване на еднородността на матрака и за избягване на деформация. Препоръчваме особено на двойките да обърнат внимание на този детайл, защото в едно и също легло и двамата искат възможно най-голяма повърхност за сън и когато пространството в стаята не позволява допълнително широко легло, определено искате възползвайте се от цялата повърхност на матрака. Обикновено ще намерите подсилени с метал ръбове на матраци с пружини и пяна.

Издръжливост

Това е един от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид, тъй като винаги искате един матрак да бъде дълготрайна инвестиция. Издръжливостта се дължи на качеството на използваните материали, плътността на дунапрена, броя на пружините, комбинацията от слоеве. Също така е важно да проверите гаранцията, предоставена от продукта, за да определите периода на употреба.

Подвижен калъф

За да се избегнат дълготрайни петна и да се поддържа хигиенична среда, се препоръчва матракът да има подвижен калъф. Някои модели поради вътрешната си конструкция, като пружинните матраци, не позволяват калъфът да се сваля, но в този случай можете да използвате протектор.

Антибактериално третиране

Повечето производители днес се опитват да включат антибактериално третиране в покритието на матрака, но вие трябва да проверите качеството му, като се информирате за точния използван тип. Тази информация обикновено се намира на страницата на матрака. Някои материали от покритието на матрака, като сребърни йони, алое вера, конци от бамбук или органичен памук, са антиалергични и антибактериални материали. При някои матраци освен калъфа се обработват и други слоеве на матрака: мемори пяната, например.

Вентилация

Обикновено матраците, които са съставени от отделни пружини, са тези, които имат най-голяма дишаемост. Но например, ако вземете матрак от мемори пяна, можете да увеличите максимално циркулацията на въздуха, като го поставите върху ламелна рамка на леглото. Някои матраци включват специална лента отстрани, която увеличава вентилацията.

Най-добри матраци – нашите препоръки

1. Матрак Green Future Bamboo

ортопедичен матрак Бамбуковият матрак Green Future е много удобен матрак и може да се използва от хора, които имат проблеми с гръбнака. Това е твърд ортопедичен матрак, който спомага за коригиране на позицията за сън. Разбира се, това не ограничава позициите за сън, поради повишената степен на твърдост.

Green Future Bamboo има 2 cm слой мемори пяна и 2 cm слой плат с бамбукови и силиконови нишки. Това означава, че влагата по време на сън се абсорбира и кожата ви успява да диша. Противогъбичното и антибактериалното лечение е показателно за здравословен сън. Също така на хората с алергии се помага да спят по-спокойно.

Дебелината е само 18 сантиметра, но с капак може да се регулира. Този матрак обаче може да се използва и от двете страни за различна степен на твърдост, в зависимост от сезона. По този начин, Green Future Bamboo е изключтелно практичен и универсален матрак.


Предимства на продукта 

 • Матрак от бамбукови влакна
 • Strat de Memory Foam
 • Ортопедичен матрак
 • Антиалергично, антимикробно лечение
 • Подходящ за всички пози за спане

Недостатъци на продукта

 • Дебелина от 18 cm

 

проверете цената

2. Матраци за легло Aquagel Medical Air-Plus Comfort

ортопедичен матрак превиМатракът Aquagel Medical Air-Plus Comfort е един от най- добрите сред тези видове матраци за легло. Той е ортопедичен, което означава, че може да се използва от хора със сериозни гръбначни нарушения. Мемори пяната залепва върху тялото, но не го прегрява поради технологията за терморегулация.

Също така, това е матрак, който се отличава с антиалергенни, антитранспиранти, което означава, че потта се абсорбира по време на сън. Матракът се проветрява много лесно, като е покрит само с естествени материали. Освен това слоят алое вера поддържа матрака свеж и чист през цялото време.

Въпреки че Aquagel Medical Air-Plus Comfort се нуждае от 24 часа, за да се върне в оптималната си форма, което някои може да смятат за недостатък, този матрак може да се използва успешно до 10 години, ако се поддържа правилно.


Предимства на продукта 

 • Ортопедичен матрак с мемори пяна
 • Покритие с алое вера
 • Направен е от екологични и естествени материали
 • Антиалергичен матрак
 • Антикондензиращ матрак

 

Недостатъци на продукта

 • Като се използва, са необходими 24 часа, за да се върне в първоначалната си форма

проверете цената

3. Матраци за легло Zen Duo

ортопедичен матрак зен дуоМатракът Zen Duo е първокласен матрак, което означава, че е изработен от висококачествени материали. Индивидуалните пружини са изработени от 16 см стомана. С други думи, те са силни и твърди. Матракът за легло има две части: пружинен матрак и подвижен топпер, създаден от 3 вида пяна. По този начин дори тези хора, които са със здравословни проблеми, ще имат спокоен сън и релаксиращ престой на този матрак.

Случаят Tencel поддържа кожата хидратирана и проветрена по време на сън. По този начин няма да се чувствате изпотени през нощта. Също така се третира антибактериално за отстраняване на микроби, акари и бактерии от повърхността му. А материалът от вискозни влакна предлага отлична вентилация.

Въпреки че е скъп матрак за легло, той предлага качествен сън на всички хора, включително тези с медицински проблеми в гръбначния стълб или костите.


Предимства на продукта

 • Матрак с индивидуални пружини и слой от мемори пяна
 • Има иновативно покритие
 • Покритието от пяна може да се отдели от матрака

Недостатъци на продукта

 • Висока цена

проверете цената

 

4. Хипоалергичен матрак TED Aloe Memory

матраци тедТози матрак има средно ниво на твърдост, което означава, че може да се използва от всички. Изработен е със слой от мемори пяна, който осигурява на тялото повишена опора и допринася за спокоен и здравословен сън. Калъфът, който покрива този матрак, е специално проектиран от хипоалергенен текстилен материал, обработен с екстракт от алое вера, натурален продукт с релаксиращи и противовъзпалителни свойства, предлагащ естествена хипоалергенна защита за кожата. Също така, бактериалната торбичка пази от акари, бактерии и микроби.

проверете цената

 

5. Медицински ортопедичен матрак Previ

матрак преви медицинскиТози матрак има средно ниво на твърдост и е ортопедичен, което означава, че могат да го използват дори и  хора със здравословни проблеми, предразположени към проблеми с гръбначния стълб. Матракът се вентилира през 2D периметровата лента (над ръба на матрака) за оптимално дишане. Също така са обогатени с антистатично въглеродно влакно, което премахва електромагнитните вълни в матрака. Платното покритие от тип алое вера е изработено от текстил, подплатено с акрилен фурнир от всяка страна, с антибактериално, антистатично и антиалергично действие, което помага за поддържане на суха, чиста повърхност за качествен нощен сън.

проверете цената

6. Матрак Sleepmode ALOE VERA LOVE 2

матраци за легло слийпмудДвулицевият матрак е създаден за да отговори на нуждите на най-претенциозните клиенти. Сърцевината на матрака/ядрото е изработено от 15 см висококачествена ортопедична полиуретанова пяна с плътност 30 кг/м3, като има възможност за избор на твърдост – средна към твърда или средна. Пяната дава перфектна опора на гръбначният стълб и отпуска мускулатурата.

Aloe Vera Love e подходящ да се отпуснете върху него, сами или с любимия човек, след тежък работен ден, като разтоварва напрежението и стреса натрупани в ежедневието. Производителите гарантират 8 години стабилността на пяната. Калъфът на матрака е изработен от висококачествен тъкан плат „Алое Вера“ – дишащ, мек и нежен при допир с тялото.

проверете цената

7. Sleepy 7 зонов ортопедичен матрак

матрак със седем зониТайната на матрак iZone 7 е в седем зоново профилираното ядро. Благодарение на него различните зони на тялото получават индивидуално усещане. Това са: глезените, колената, бедрата, кръста, гърба, раменете и главата. Всяка една от тези части на тялото упражнява различна тежест върху матрака, за това е много важно да получи и специално усещане. Гаранция – 8 години. Това е 100% ортопедичен матрак, подходящ за хора със специфични предпочитания. Матракът е съставен от: Калъф с борд, капитониран с вата – 1 см.; 7 Зоново профилирано ядро от полиуретанова пяна – 19 см.; Калъф с борд, капитониран с вата – 1 см.

проверете цената

8. Еднолицев матрак „Бонел“

матрак бонелМатрак Monaco е перфектно решение за семейства, които искат да получат максимум качество на достъпна цена.
Вградената рамка от широколистен дървен материал и HDF ще спести от закупуването на подматрачна рамка, като ще осигури здравината и издръжливостта от която имате нужда.

Еднолицев матрак Monaco е със средна степен на твърдост на разумна цена. Висок е 23 см, като е съставен от пружинен пакет Бонел, борд от висококачествена полиуретанова пяна, дървена рамка и висококачествена стилна дамаска. Матрака разполага с 2 години гаранция и се доставя БЕЗПЛАТНО до всяка точка на България.

проверете цената

9.Ортопедични матраци GREEN FUTURE Red Line

най-добри матрациМатракът е направен от еластичнa полиуретанова пяна и е идеален за отлична подкрепа по време на сън.

За удобен сън, матракът е създаден със страни с различна твърдост. Едната страна е с профил от полиуретанова пяна с 5 зони на комфорт и с ефект микромасаж, който облекчава болките в гърба по време на сън, подобрява вентилацията и поддържа суха среда без акари. Втората страна е оборудвана с 2,5-сантиметров слой от Memory HD пяна за облекчаване на точките на натиск и мускулна релаксация по време на почивка.

проверете цената

Може да харесате също
1 Коментар
 1. […] Какъв матрак да изберете за вашето легло? Вижте нашата статия с най-добри матраци. […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.