10 най-добри машини за рязане на плочки

5/5 - (2 гласа)
Знаете ли как сами да монтирате плочките вкъщи? Поставянето на нови плочки може да бъде трудна работа. И без правилния резец за плочки, задачата може бързо да стане от трудна към невъзможна. Само поради тази причина експертите по плочки от обръщат голямо внимание при избора на правилната машина за рязане на плочки. Не само инструментът трябва да бъде качествен продукт, но и да отговаря на вашите специфични нужди. Изборът на подходящото устройство измежду многото налични на пазара обаче не е лесна задача. Можете да направите това лесно, чисто и ефективно с машина за рязане на керамични плочки. В тази статия ще научите как да изберете такъв инструмент, който да отговаря на вашия проект.

Ръководство за купувача

Важно е да знаете как да изберете такава машина за вашите нужди. Ролята на това ръководство е да ви помогне да разберете за  най-важните функционални характеристики за вашите проекти, така че да можете лесно и правилно да изберете най-добрата машина за вас.

Ръчни или електрически

Предлагането на машини за рязане на плочки, на добри цени, е разделено на ръчни и алтернативни моторизирани версии.

Устройствата от първа категория

се препоръчват за хоби и полупрофесионални проекти. Те са лесни за използване, не изискват специална поддръжка. Обикновено са достатъчно леки, за да се транспортират без проблеми. Трябва да вземете предвид и факта, че тези модели използват физическата сила на потребителя за рязане, така че може бързо да се уморите. В същото време не предлага добри резултати върху порцеланови плочки, нито върху мрамор, гранит, камък и други по-твърди материали.

Електрическата алтернатива

е по-скъпа, поради което е изборът предимно на професионалисти. Вместо режещото колело от ръчната машина, тук работите с диамантен диск. А рязането става автоматично с помощта на мотор. Това е категорията, върху която препоръчваме да се съсредоточите, ако имате нужда от адаптивна машина, която може да реже както стандартни плочки, така и порцеланови и други видове материали.

Размери

Актуалните модели сега са много по-разнообразни, отколкото преди няколко години. Когато избирате машина за плочки, имайте предвид максималния размер на дъската, която може да реже. Повечето са в диапазона 60-90 см, категория, която обхваща повечето керамични опции, налични за домашна употреба. Ще намерите и модели, които приемат страна от 120 – 155 см. Друг важен параметър е максималната дебелина на сечението. Стандартният диапазон е между 10 и 25 см, но има и такива, които могат да режат до 33-35 см дълбочина.

Метод на рязане

Най-добрите машини за шлайфане са тези, които позволяват секциониране, надлъжно, диагонално (на 45 градуса), с променлив ъгъл, но също така и скосяване под ъгъл на ръбовете. Това са главно електрическите машини за рязане на плочки.

Важни детайли и функции

Множество мнения за най-добрите машини за рязане на плочки в категорията ръчни препоръчват модел със: страничен ограничител – за задаване на размерите при повтарящи се разрези, двойна дръжка – която позволява визуализиране на зоната на рязане и странични рамена – които разширяват опорната повърхност за големи плочи.

Списъкът с важни компоненти включва също линийката за прецизни, надлъжни и ъглови измервания. Както и плъзгащия се водач на две колони. Сред предпочитанията на тези, които работят често с тези машини, са неплъзгащите се крачета и конструкцията, която се стяга лесно, за да се улесни транспортирането.

Аксесоари

И с тези продукти можете да получите полезни аксесоари, включени в офертата. Най-важни са режещият валяк (за предпочитане титанов) и диамантеният диск за керамика. Също и смазочното масло за поддръжка на режещия механизъм.

Често задавани въпроси

Как работи резачката за плочки с водно захранване?

Резачът за плочки с водно захранване включва система за циркулация на течността, от крана или от кутия или леген. Водата тече върху диска по време на секциониране. Така има ефект на намокряне и премахване на праха, генериран от острието.Това ограничава нагряването на диска поради силата на триене. Затова тази версия на машината обикновено удължава продължителността на използване на режещите части.

Имам ли нужда от професионален нож за плочки?

Нямате нужда от професионална машина за рязане, освен ако няма да я използвате за търговски проекти в областта на интериорния дизайн.

Резачката за керамични плочки реже ли и други плочки?

Да, машините, предназначени за рязане на плочки от керамичен материал, могат да режат плочки, както и плочки от мрамор, гранит, камък и др. Всичко зависи от модела, мощността и особеностите на режещия елемент, включен в дизайна.

Мерки за безопасност при използване на резачка за плочки

Независимо от избрания модел, машината за рязане на плочки е устройство с остри части, на които лесно можете да се порежете. Освен това ръчната и електрическата версия без вода генерират значително количество фин прах, който може да повлияе на вашето зрение и дишане. Затова е необходимо да се вземат предпазни мерки при използване на такава машина.

Сложете си маска

Малките керамични частици  във въздуха по време на рязане достигат до дихателните пътища и по-нататък в белите дробове. Затова винаги носете защитна маска.

Остри частици от плочки са опасни за очите

Силно ви препоръчваме никога да не започвате да режете преди да сложите предпазни очила. Така рискувате остър фрагмент да увреди роговицата ви.

Ръкавици- „задължителни“ или пречка за прецизността?

В този случай професионалистите работят винаги с ръкавици, защото при невнимание ръбовете на отрязаните дъски могат да се надраскат. Освен това финият прах генериран по време на рязане, може да повлияе зле на кожата ви.

Внимавайте с ръцете си

Внимавайте ръцете ви никога да не са поставени на пътя на острието! Пазете крайниците и лицето си.

Нашите препоръчани модели машини за рязане на плочки:

1. Машини за рязане на плочки STRONG 260024

Синя машина за рязане на плочкиЗа стандартни битови проекти ви предлагаме тази машина за рязане на плочки от Strong, в категорията ръчни опции, издръжлива и лесна за използване. С нея можете да режете плочки със страна до 65 мм, а максималната дебелина на рязане е 10 мм. Включва здрав стоманен водач, който се плъзга върху две колони, и режеща опора, изработена от 3 мм ламарина, снабдена с мек слой, която предпазва плочите от надраскване по време на работа. По отношение на опциите за рязане можем да ви кажем, че това е версия, която позволява надлъжно сечение, но и под ъгъл, защото снабдена с линийка и транспортир. Освен това ще получите и издръжлив титаниев нож подарък.

ВИЖ ТУК

2. Montolit Masterpiuma BM4005968 93BP

Професионална машина за рязане на плочкиТази машина за рязане на плочки може да се използва и е в професионална среда. Този модел струва малко повече от другите версии в тази категория, но производителността е съизмерима с цената му. Рамката му е устойчива, като максималната предвидена дължина на рязане е 930 мм, за надлъжни срезове, и 660 мм съответно за профилите, направени по диагонал. Въпреки това транспортирът позволява адаптиране към различни ъгли между 45 и 90 градуса. Можете да го използвате за рязане на плочки с дебелина до 22 мм, което означава и фини стъклени мозайки, ако имате под ръка гумена подложка за защита на гърба на плочата. Освен това включва стопер, който ви позволява по-лесно да правите повтарящи се разрези, без да се налага да измервате разстоянието всеки път.

ВИЖ ТУК

3. Pansam A044010

Евтина машина за рязане на плочкиПредпочитате електрическа алтернатива, която ви предпазва от финия прах на керамичната плочка? Опитайте Pansam A044010, резачка за плочки на водна основа, която ви дава възможност да работите точно, лесно и чисто. Този модел струва малко повече от ръчните алтернативи, но елиминира необходимостта да използвате собствената си сила за рязане и работа с диамантен диск. Предлага повече възможности за рязане на по-твърди материали. Мощността на двигателя е 600 W, което се изразява в максимална скорост от 2950 оборота в минута. Направляващата система осигурява линийка и транспортир, които ви помагат да измервате и режете правилно плочите както надлъжно, така и наклонено, точно под ъгъла, който ви е необходим за перфектно прилягане.Дизайнът включва странични опори за по-големи части, крачета и направляващо устройство.

ВИЖ ТУК

4. Машина за плочки Strend Pro MT324A

Професионална машина за рязане на плочкиТърсите резачка за плочки на добра цена за употреба вкъщи и хоби проекти? Тази версия на Strend Pro може да отговаря на вашите изисквания. Разрезите могат да бъдат направени до максимална дълбочина от 10 мм, а опорната повърхност е покрита със защитен слой, за да се предотврати надраскване на керамичните плочки.Водачът е плъзгащ се, с две колони. Дръжката включва единичен прът, а позиционирането отстрани на направляващите елементи ви дава достатъчно добра видимост върху зоната на рязане, за да се разрежете точно. Моделът е снабден с линийка, за надлъжни разрези.

ВИЖ ТУК

5. Richmann Exclusive C8204

Голяма машина за рязане на плочкиRICHMANN EXCLUSIVE C8204 се различава от другите модели. Проектирана е  с единична центрирана колона и плъзгаща се структура, базирана на лагери. Дръжката също е малко по-здрава от другите версии на пазара и е снабдена с зона за натискане, която помага за по-ефективно счупване на плочата след преминаване на режещата ролка.Този модел може да се използва за обработка на плочки до 800 мм, като максималната дълбочина на рязане е 10 мм. Носещата повърхност е покрита с двоен слой гума: предотвратява плъзгането на плочата и елиминира риска от надраскване на долната повърхност. Тази ръчна машина за рязане може да се използва както за надлъжно сечение, така и за ъглово рязане, с помощта на включен в дизайна транспортир, който позволява настройка на ъгли до 60 градуса.

ВИЖ ТУК

6. GMC S263288

Електрическа машина за рязане на плочкиЗа тези, които търсят машина за рязане на плочки с вода, предлагаме като решение тази кръгла, достатъчно здрава за рязане на мрамор или гранит. Той има 1250W двигател и работи с диамантен диск, функции, които препоръчва и за обработка на порцеланови плочки, които са по-трудни за рязане с ръчна алтернатива. Дизайнът е прост, без опорна повърхност, така че ще трябва да държите устройството в ръка, когато режете. Включва конектор за маркуч, който може да бъде свързан към кран или бутилка за вода. Може да се използва за рязане, които достигат максимална дълбочина от 30 мм и предлага възможност за сечение и ъгъл (0 – 45 градуса). Добре е да знаете, че като цяло циркулярът може да дава по-малко прецизни разрези, ако не сте свикнали с такъв инструмент, защото в този случай точността зависи и от стабилността на ръката ви.

ВИЖ ТУК

7. Професионална машина за рязане на плочки Rubi DU-200 EVO

Машина за рязане на плочкиЗаедно с продуктите на марката Rubi, ние навлизаме в професионалната област на керамичните плочки, посветена специално за професионалисти. Това е моторизирана версия, с мощност 1.1HP или 820W, с тегло само 21kg, предназначена за висока мобилност и лесно съхранение.Структурата му включва също сгъваеми опорни крака, които елиминират нуждата от работен плот, осигуряват стабилна опорна конструкция и колела, които улесняват транспортирането, когато колата е стегната. В същото време това е машина с външен резервоар за течност, лесна за поддръжка. В списъка на елементите, които заслужават вашето внимание, са шаси за повече устойчивост, страничният ограничител, който ви помага да правите по-лесни многократни разрези, както надлъжни, така и под ъгъл, и подвижната режеща глава. С тази машина за рязане на плочки Rubi можете да обработвате плочки с максимална дължина 650 мм и дебелина до 35 мм.

ВИЖ ТУК

8. Машина за рязане на плочки Sigma

Професионална машина за рязане на плочкиПроизведена в Италия, със здрава основа и централен водач с лагери, Sigma е част от категорията ръчни машини за професионална употреба. Включва линийка с две везни и репортерна зона, така че можете да разрязвате без проблеми надлъжно, диагонално и под всякакъв друг ъгъл. Може оптимално да обработва плочи с размери до 770 мм, а за модели, които се стремят към максимален размер, включва сгъваемо странично поддържащо рамо, което се прибира, за да не заема място по време на съхранение. За разлика от други версии, в този случай разрезът се прави чрез издърпване на дръжката към вас, а не чрез натискане, опцията, която може да бъде по-удобна за някои хора. Дръжката е снабдена с пластмасови защити, за предотвратяване на надраскване на керамичната повърхност и се плъзга лесно по водача, с помощта на лагери.

ВИЖ ТУК

9. Машина за плочки Rubi TX-1020 Макс

Професионална машина за рязане на плочки

Този модел Rubi е малко по-голям и е проектиран да позволява обработка на плочи със страна до 1020 мм. Включва многоточкова система за счупване, която намалява както усилията, така и времето за работа, което ви помага да обработвате материалите по-бързо. Това е версия с водач на две колони и глава с алуминиеви остриета, което осигурява повишена устойчивост при работа. Имате две допълнителни странични рамена, които осигуряват по-добра опора за големи плочки, а за измерване можете да използвате както линийката, включена в дизайна, така и въртящата се система, която позволява ориентация на плочките по диагонал, до 45 градуса. Този вариант на сечение се предлага за плочи със страна до 700 мм. Може да реже материали с дебелина от 3 мм до 22 мм, както линийката, така и двете рамена се затягат за лесно съхранение, а машината се предлага със здрава пластмасова кутия, много полезна за съхранение на машината.

ВИЖ ТУК

10. Rubi Speed-92 N

Руби машина за рязане на плочкиПредлагаме ви този модел от Rubi в категорията ръчни опции, който е малко по-достъпен от другите версии на марката. Предназначен е за обработка на плочки със страна до 92 см, максималната граница за надлъжно рязане. Ще можете да правите диагонални участъци за чинии със страна не повече от 65 см. Включва водач с две колони, който осигурява по-добра видимост в зоната на рязане, а линийката позволява прецизно рязане под ъгъл. Той е сред вариантите, снабдени с две странични рамена, които спомагат за поддържането на стабилността на по-големите плочки, а носещата повърхност е покрита със защитен слой, който предотвратява надраскването на керамиката. Може да се използва както за хоби, така и за полупрофесионална работа, компактен е и лесен за транспортиране и съхранение, като е един от най-подходящите варианти за любителите на ремонтите вкъщи.

ВИЖ ТУК

 

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.