6 най-добри парни ютии

вашата оценка

Сред продуктите, предназначени да улеснят живота ни като цяло, можем да причислим вертикалната парна ютия. Разбира се, тя не може да замени напълно обикновената ютията. Всъщност това все още не е възможно, но вертикалната парна ютия може да бъде много по-практична и удобна в много ситуации. Това е много удобен уред, стига да е избран правилно. Първо ви предлагаме да намерите повече полезна информация за тази гама от продукти, за да можете да решите кое е най-доброто за вашите нужди.

Ако искате да изгладите блузи и ризи, завеси или дрехи във вертикално положение, ще трябва да знаете коя е най-добрата вертикална парна ютия. Тя може да бъде безжична, ръчна, автоматична и професионална. Изберете евтин и добър модел, въз основа на мнения, препоръки и цена. Препоръчваме ви да видите Philips Steam&Go.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на вертикална парна ютия

вертикални парни ютии

Как работи вертикалната парна ютия?

Изправената парна ютия е по-модерна, по-бърза и лесна за използване версия на класическата ютия, която всички познаваме.

Ако все пак сте почитатели на класическите модели, то тогава прочетете нашата статия за най-добри ютии за гладене, от ТУК!

Използва само водата, която сте поставили в контейнера. Тя загрява за няколко секунди, превръщайки се в мощна и много гореща пара, която позволява да се гладят различни видове материали. Уникалното при такава ютия е ниският риск от причиняване на изгаряния или повреда на дрехите.

Получената пара се нанася върху дрехите с фини движения. Дрехите могат да бъдат окачени на закачалка или друга опора, за да постигнете желания резултат. Но ако искате да използвате дъска за гладене, можете да използвате ютията и хоризонтално.

За разлика от класическата ютия, парната ютия е предназначена за гладене на фини текстилни материали, без страх от изгарянето им. Тя е лека и не изисква много място за съхранение.

Въпреки това, ако имате много намачкани дрехи, класическата ютия е по-препоръчителна.

Различни видове парни ютии

Основният принцип на тези ютии е използването на гореща пара за изглаждане на дрехите. Не всички уреди обаче са еднакви и за да изберете най-добрата за вас ютия, трябва да знаете преди всичко колко вида уреди има.

Вертикална парна ютия, която стои изправена

Вертикалните ютии са устройства, които имат в структурата си закачалки за дрехи и вертикална дъска за гладене. Те са ергономично проектирани да работят изправени, лесно и ефективно.

С нея няма да е необходимо да обръщате дрехите от всяка страна, за да ги гладите. Това е уред, предназначен за домашна употреба, който ви помага да гладите дрехите си по-лесно от обикновено.

Преносима парна ютия

Намаляването на времето за гладене на дрехите е възможно благодарение на преносимата ютия. Те са идеални за корекции в последния момент, като са проектирани да бъдат ергономични и леки.

Тази вертикална парна ютия има малки размери, водата загрява бързо, а управлението е лесно.

Теглото им варира между 1 и 2 килограма. Някои са с форма на душ слушалка, а други приличат на чайник.

Пътна парна ютия

Когато отива на почивка, всеки иска да вземе новите си и най-красиви дрехи.

И така, опаковали сте багажа си, дрехите ви са спретнато сгънати, но когато стигнете до местоназначението си, забелязвате, че всички са намачкани.

Тъй като е неудобно да носите обемиста ютия, пътната парна ютия е най-добрият вариант. Те се отличават със своята ефективност въпреки малките си размери, като ще заемат малко място в багажа ви.

Производителност на вертикалната парна ютия

Повечето хора, които са използвали обикновена ютия, знаят че е досадно и изморително за ръцете ви. Това може да е факт, само ако не сте взели под внимание производителността и основните характеристики при покупка.

Разликата между ефективна парна ютия и неефективна се определя от наличието или отсъствието на определени характеристики. За измерване на ефективността сме избрали 5 ключови фактора:

Размерът на резервоара за вода

Парната ютия използва предимно вода за произвеждане на парна струя. С помощта на тази пароструйка дрехите могат да се гладят по ефективен и безопасен начин. Водата се съхранява в контейнера на ютията. Той може да варира от няколко милилитра до 1-2 литра.

Малката ютия има и по-малък резервоар за вода. Ако желаете да изгладите нещо в последния момент, особено преди да излезете, такъв уред е идеален. Не заема много място, лесно се използва, водата загрява изключително бързо.

Недостатък е, че водата в резервоара се изразходва бързо и трябва да се долива няколко пъти, ако искате да гладите повече от една дреха.

Ако искате да гладите повече дрехи, завеси или спално бельо, то ще ви е необходим уред с голям резервоар. Времето за загряване на водата може да отнеме 1-2 минути, предвид по-голямото количество вода.

Ютия с резервоар за вода от 1 литър е по-трудна за работа. Въпреки това, ако трябва да гладите палта или силно намачкани дрехи, имате нужда от повече пара.

Размерът на резервоара и количеството вода, което поставяте в резервоара, ще определят времето, необходимо на водата да се загрее и да започне да произвежда пара. В зависимост от това какво възнамерявате да правите с парна ютия изберете такава с голям или малък резервоар.

Време за затопляне на водата

Времето за загряване на водата се определя от мощността на ютията. Колкото по-висока е мощността му, толкова по-бързо се нагрява водата. Ако имате нужда от ютия, която работи бързо и с която можете да получите най-добри резултати за кратко време, изберете такава с висока мощност.

Добрата ютия е с мощност поне 1200W. Струята пара ще се генерира така за по-малко от минута. С по-голямо количество пара би трябвало да можете да гладите всички видове тъкани, включително дебелите. Ютия с ниска мощност може да не даде добри резултати при здрава тъкан с упорити гънки.

Някои уреди може да имат и 1800 W, но максималната температура, която парата може да достигне, може да е по-ниска от тази на 1200 W устройство. Ако това се случи, потребителят трябва да избере друго устройство, тъй като това не е ефективно.

Температура на водата

Температурата на водата определя способността на ютията да премахва гънките от дрехите. Колкото по-гореща е парната струя, толкова по-бързо ще можете да премахнете гънки от дрехи или различни материи.

По принцип температурата на парата трябва да бъде 150-160 градуса по Целзий, за да можете да премахнете гънките от дрехите.

Дебит на парата

Дебитът на парата е един от най-важните показатели за ефективност. Колкото по-мощна е скоростта на потока пара, толкова по-бързо се гладят дрехите. Някои ютии осигуряват непрекъснат поток от пара, а други имат неравномерен поток. Професионалната парна вертикална ютия има дебит най-малко 20г/мин.

Без бели следи по дрехите

Това понякога може да бъде причинено от варовик, натрупан вътре в ютията от водата, която използвате. Тези минерали се натрупват вътре в ютията, като частично запушват нейните отвори за пара. Докато използвате ютията, топлината води до увеличаване на налягането. Когато парата се опита да премине през частично запушените отвори, се появяват бели следи.

За да предотвратите това, е необходимо да почиствате уреда редовно!

Лесен за използване

вертикална парна ютия

По отношение на всяка вертикална ютия мненията са както положителни, така и отрицателни. В зависимост от вида на ютията, която изберете, има предимства и недостатъци. Изправената ютия е по-лесна за използване по отношение на теглото. Тя е идеална за заместване на вашата обикновена ютия, защото има висока мощност, което означава гореща пара.

Недостатък би бил фактът, че не може да се използва в движение, дрехите трябва да се окачват на закачалка.

Преносимата ютия, въпреки че се предлага с предимството да можете да я боравите в различни посоки, може да бъде малко по-тежка поради контейнера за вода. Съществено предимство е, че не се нуждае от дъска за гладене, а само за прекарване уреда по дължината на дрехата.

Пътните ютии се предлагат с предимството на малкия размер, но трябва да имате предвид, че резервоарът за вода е малък и трябва да изгладите само 1-2 дрехи.

Всички видове ютии унищожават прахови акари и бактерии, тъй като убиват 99% от микробите, като в същото време освежават дрехите ви.

Лесен за поддръжка

За да поддържате ютията си във възможно най-добро състояние, трябва да вземете предвид няколко стъпки. Тъй като ютиите редовно се пълнят с вода, те са склонни към развитие на калцификация от минералните съединения, намиращи се във водата.

За да определите дали е време да почистите ютията си, анализирайте нейната ефективност. Първо изхвърлете останалата вода. Развийте капачките или освободете вентила, в зависимост от модела. След като източите водата, ще трябва да приготвите разтвор, съдържащ една част бял оцет и две части вода.

След като излеете разтвора в резервоара, пуснете ютията, докато целият разтвор се изпари от устройството. В края на цикъла трябва да забележите, че ютията изпуска пара много по-свободно, тъй като оцетът помага за премахването на минералните отлагания.

Аксесоари

Парните ютии се доставят с някои много полезни аксесоари, които подобряват работата на устройството. Можете да добавите различни четки към най-добрата вертикална ютия и това действие дори се насърчава. Четките са полезни за якета и палта, сака, както и за други по-дебели материи.

Друг полезен аксесоар е касетата против варовик, която осигурява гладка парна струя.

Ръкавицата за гладене е изключително полезен аксесоар, защото ви предпазва от евентуални докосвания на гореща пара.

Най-добри вертикални парни ютии – нашите препоръки

1. Вертикална парна ютия Philips Steam&Go GC361 20

вертикална парна ютия филипс стийм гоЮтията Philips Steam&Go GC361/20 е вертикално устройство, което използва гореща пара за гладене на дрехи. Той се справя брилянтно и с най-дълбоките гънки, като ги глади еднакво добре както хоризонтално, така и вертикално. Това е елегантна изправена ютия с модерен дизайн.

С този уред няма риск от изгаряне на материала или повреда по някакъв начин, тъй като е изработен от много по-безопаснен материал. Резервоарът за вода обаче е доста малък, трябва да го напълните отново след гладене на 1-2 дрехи.

Независимо дали говорим за памук, синтетика, дънки, коприна или вълна, вертикалната ютия им връща свежестта, като в същото време ги хигиенизира. Освен върху дрехите, ютията може да се използва и за унищожаване на 99,9% от бактериите по дивани, възглавници, завеси, завеси или мека мебел.

ВИЖ ТУК

2. Модел ZEPHYR ZP 1051 A

вертикална парна ютия ЗепхурВече няма да се налага да разгъваш голямата и тежка дъска. С уредът за вертикално гладене с пара всичко е по-бързо и по-удобно. Той е лесен за използване само с една ръка. Подходящ е както за гладене на облекло, пердета, спално бельо, така и за освежаване на възглавници, шалтета, мека мебел и др.

Идеален е за дрехи, които са трудни за гладене с обикновена ютия – дантели, плисета и др. За използване у дома, в офиса, а дори и по време на пътуване. Перфектното решение за корекции в последния момент.

Предимството на гладенето с гореща пара е, че се елиминират неприятните миризми и акари.Чудесен начин да се избегне прането след еднократно носене на дадена дреха. За по-голяма безопасност уредът разполага с интелигентна функция за автоматично изключване на захранването, ако не се използва за повече от определен период от време.

Мощността му е 1400W, точково изпускане на пара, сензорно управление, автоматично изключване и защита при недостиг на вода, LED дисплей.

ВИЖ ТУК

3. Вертикална парна ютия Philips Comforttouch GC557 30

вертикална парна ютия ФилипсPhilips ComfortTouch GC557/30 е вертикална ютия, която работи чудесно с всеки тип тъкан. Не изгаря, не намокря дрехите и ги освежава след всяка употреба. За разлика от други ютии, тази има няколко допълнителни функции, които я извеждат на друго ниво.

5-те настройки на парата ви позволяват да изберете силата й, така че да е подходяща за различни видове тъкани. Например, тънък материал като коприна се глади с по-ниска настройка, а вълна или плат могат да се гладят с равномерна настройка 5.

Четката, която се доставя с ютията, е идеална за гладене на палта, защото позволява на парата да проникне в дебелината на тъканта.

Тя притежава функцията StyleBoard, който ви позволява да поставяте дрехите вертикално и да ги гладите лесно, без много усилия.

ВИЖ ТУК

4. Уред за гладене с пара Tristar ST8916 0

вертикална парна ютия ТристарТази ютия притежава модерен и ергономичен дизайн, а освен това е лека и лесна за управление.

Разполага с дебит на парата от 20 г/мин и мощност 1200W. За по-лесна употреба, уреда разполага с бутон за включване и изключване, бутон за активиране на парата и светлинен индикатор, който показва дали ютията е готова за използване. Уреда достига до 180 ºC.

Резервоара за вода е малък – 0,26л., което няма да ви позволи да изгладите повече от 1-2 дрехи. От към аксесоари към уреда, може да намерите дозаторна чашка (200 мл), четка за деликатни платове и за премахване на прах, четка за дебели платове и мебели и други.

ВИЖ ТУК

5. Вертикална парна ютия Heinner HGS-1600BK

парна ютия вертикалнаHeinner HGS-1600BK е преносима ютия, особено полезна на почивка. Ако искате да гладите дрехи от фини материи, без да се страхувате да ги изгорите, тази ютия е оптимален и ефективен вариант.

Резервоарът за вода е достатъчно щедър, за да ви позволи да гладите няколко дрехи, без да се налага да го пълните отново. Парната струя е мощна, но нежна, оставяйки дрехите с приятна свежа миризма.

Ако искате да гладите по-дебели дрехи, като палта, трябва да знаете, че това ще отнеме малко повече време, отколкото с тънки материи..Водата се загрява за по-малко от минута, което улеснява гладенето на дрехите за рекордно кратко време.

Съотношението цена-качество е много добро. По-изпъкналите гънки обаче изискват повече внимание и по-дълго време за гладене.

ВИЖ ТУК

6. Уред за гладене с пара Tefal Access Steam Pocket DT3031E0

ютия на пара тефалУред за гладене с пара Tefal Access Steam Pocket предлага лесни сесии за гладене, когато сте у дома, но и когато пътувате, благодарение на сгъваемата глава и компактния дизайн (лесно съхранение). Устройството е готово за употреба за 15 секунди.

Access Steam Pocket има променлива пара до 19 г / мин, мощност 1300 W и функция за автоматично изключване.

Наслаждавайте се на удобни  сесии на гладене всеки ден, без да е необходимо да използвате дъска за гладене. Една обикновена закачалка е всичко, от което се нуждаете, за да получите перфектни резултати без гънки.

ВИЖ ТУК

Заключение

Всички искаме да отделяме възможно най-малко време за гладене на дрехи. За щастие през последните години на пазара се появиха тези парни ютии, които са елегантно отклонение от класическата ютия, която всички познаваме.

И тъй като закупуването на такова устройство може да бъде предизвикателство, ние ви предоставихме някои предложения за продукти и кратко ръководство за закупуване в тази статия. Обяснихме какво кара една парна ютия да работи, как можете да удължите живота й и за какво да внимавате, когато я използвате.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.