6 най-добри преносими климатици

5/5 - (1 глас)

Изобретението на климатика и преносимия климатик несъмнено превърна домовете и офисите ни в по-удобни места. Изследванията показват, че тези електрически уреди буквално спасяват животи и дори биха могли да помогнат в борбата с изменението на климата в бъдеще. Ние от BuyOtside, сравнихме и проучихме близо 40 различни модела, за да намерим най-добрия преносим климатик. Нужно е той да бъде икономичен и лесен за инсталиране и използване. Също така взехме предвид нивата на шума, възможностите за управление, въздействието върху околната среда и допълнителните функции на всяко устройство.

Ако имате нужда от по-подробни съвети как да изберете преносим климатик за вашите специфични обстоятелства, прочетете нашето ръководство за закупуване по-долу. То обхваща всичко, което трябва да знаете за тези устройства.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на преносим климатик

най-добър преносим климатик

Преди да ви запознаем официално с ръководството, което е добре да прочетете преди да закупите преносим климатик, ви представяме

1. Как работи преносимия климатик:

Преносимите климатици работят малко по-различно от стационарните, тъй като се състоят от две части: модул, който изхвърля въздуха в помещението, и компресор, който извършва топлообмена. Фиксираните климатици имат тези две отделни части, едната е вътре в климатика, монтиран в дова ви, а другата е монтирана извън него.

Преносимият климатик прекарва въздуха в помещението през въглен филтър, който задържа всички бактерии и нечистотии. След тази фаза въздухът се охлажда и изсушава, за да бъде издухан обратно в помещението. Всеки настолен климатик има нужда от изпускателен маркуч. Той трябва да бъде изведен навън, но внимавайте, не всички модели имат маркуч или устройство, което охлажда въздуха.

Има климатици, които имат изпускателен маркуч, но нямат функцията да охлаждат въздуха, те просто намаляват влажността и рециркулират въздуха. Ние не ви препоръчваме такива устройства. Вместо това можете да закупите влагоабсорбатор.

Прочетете нашата статия, която написахме по темата: Най-добрите влагоабсорбатори .

2. Видове преносим климатик

По принцип има два вида преносими климатици – едномаркучни и двумаркучни. Първите работят, като засмукват топъл въздух от дома ви, охлаждат го и го връщат обратно. Междувременно излишната топлина и влага се отделят през маркуча. Последните използват единия маркуч, за да вкарват свеж въздух отвън. След това този въздух се охлажда и циркулира из стаята. Вторият маркуч се използва за отвеждане на излишната топлина и влага. Всеки от тези два вида преносими климатици има предимства и недостатъци.

Преносим климатик с един маркуч

Те се монтират и демонтират значително по-лесно. Освен това са по-евтини и консумират по-малко енергия. Поради тези причини те стават все по-популярни, а производителите предлагат по-широка гама от модели.

Модели с двоен маркуч

Те са по-скъпи и по-трудни за инсталиране поради втория маркуч. Те също са трудно преносими на практика. Факт е, че могат да охладят помещението по-бързо и не създават отрицателно налягане като тези с един маркуч. За съжаление повечето производители изглежда се фокусират предимно върху модели с един маркуч. Следователно има по-малко възможности за клиенти, които искат да закупят настолен климатик с двоен маркуч.

3. Зона на покритие

За много купувачи размерът на преносимия климатик няма да има толкова голямо значение, колкото размерът на пространството, което успява да охлади.

Охлаждащият капацитет на преносимия климатик не е достатъчно голям, за да охлади цял дом. По-скоро е практично за охлаждане на конкретно помещение, като спалнята или всекидневната.

Поради тази причина е необходимо да знаете размера на помещението, за да определите степента на покритие, от което се нуждаете. Необходимо е да потърсите модел, който предлага широк диапазон на покритие, подходящ за помещението, което искате да охладите.

4. Производителност на преносимия климатик

Производителите използват BTU индекса, за да определят повърхността, която уредът може да охлажда. Примерно можете да се ръководите от следния принцип, колкото по-висок е BTU индексът, толкова повече устройството ще може да охлажда по-голяма повърхност. Много производители ще посочат и размера в квадратни метри, който може да се охлажда.

Например за стая от 13 кв.м. и височина 3 м, са достатъчни 9000 BTU. В случай на по-голяма стая обаче, като напримервсекидневна, имате нужда от устройство с 12 000 BTU. Оптималният диапазон обикновено е между 7000 BTU/h и 10 000 BTU/h.

5. Вентилационна система

Всеки преносим климатик ще изхвърля горещия въздух, което означава, че ще трябва да поставите климатика близо до прозорец. Най-добрите преносими климатици ще се доставят с изпускателен комплект и точни инструкции за правилно инсталиране на уреда.

В повечето случаи е доста лесно да се направи тази инсталация, което ги прави удобни за преместване от една стая в друга.

Ако желаете да поставите климатика на голямо разстояние от прозореца, е добре да проверите дължината на изпускателния маркуч, който е наличен в комплекта. Някои модели ще ви позволят повече гъвкавост по отношение на това къде да поставите устройството, докато други модели ще ви принудят да го поставите близо до прозорец.

Ако не сте доволни от дължината на маркуча, то може да закупите отделно нов, които да е по-дълъг. По този начин ще можете да изберете удобно място за поставяне на уреда.

6. Консумация на енергия

В зависимост от това колко често използвате уреда, може да забележите увеличение на консумацията на енергия. Ако нивото на консумация на енергия е критерий, който ви притеснява особено, потърсете климатик, оборудван с термостат. Термостатът ще изключи устройството, когато стаята достигне зададената от вас температура.

Освен това, за да намалите възможно най-много допълнителната си консумация на енергия, уверете се, че поддържате уреда си чист и в добро работно състояние. Всеки уред, който не се поддържа добре, ще използва повече енергия, опитвайки се да се справи с нивото на охлаждане, зададено от вас. Изберете само продукт от енергиен клас А или А+.

7. Шум

Шумът играе важна роля при избора ви. Децибелите или dB, както можете да видите в характеристиките на продукта, са звукови измервания. Интензивността на звука зависи от броя на децибелите.

Дори и най-добрите преносими климатици не могат да се похвалят с висока степен на безшумност. Като цяло са шумни, средно 50-60 dB. Шумни са, ако ги сравним с класическите климатици. Това се дължи на факта, че външното устройство в случай на разделени устройства е интегрирано в едно устройство. Ако обикновено класическите климатици издават шум навън стаята, преносимите издават шума вътре.

За да намалите шума маскимално, настройте уреда на Нощен режим, който работи с по-малко шум за спокоен сън.

8. Дизайн на преносимия климатик

Друг критерии, с които трябва да се съобразите, е как преносимият климатик ще отговаря на естетиката на вашия дом. Това устройство ще заема значително място в стаята, ставайки част от декора. Въпреки че е добре да се занимаваме повече с функциите, естетиката също не трябва да се пренебрегва, ако този аспект е важен за вас.

Преносимите климатици се предлагат в гама от специфични цветове: черен, бял и сив. Ако искате нещо по-конкретно, ще трябва да търсите повече и да заплатите по-висока цена.

9. Поддръжка

Що се отнася до поддръжката, е необходимо редовно почистване на устройството, както и изпускателната тръба. Повечето модели включват филтър , който трябва да бъде сменен. Не забравяйте тези важни аспекти, защото пренебрегването им ще застраши правилното функциониране на уреда и вашето здраве.

10. Допълнителни функции на преносимия климатик

Много преносими климатици имат повече функции от това да охладят жилището ви. От изсушаване и отопление до гласово управление. Ние изброихме най-често срещаните функции, които могат да добавят повече стойност за парите, които плащате.

Изсушаване

Докато всички климатици изсушават въздуха до известна степен, много модели имат отделен режим на изсушаване. Тази функция е полезна в по-студените дни, когато въздухът в къщата е влажен. Евтините преносими климатици обаче обикновено имат ограничен капацитет за изсушаване и малки тави за вода, които изискват по-често изпразване. Ако живеете в много влажен район, потърсете по-усъвършенстван модел или помислете за закупуване на отделен влагоабсорбатор.

Вентилатор

Това е друга функция, която може да се намери на почти всички преносими климатици. Подобрява циркулацията на въздуха в стаята и създава онзи приятен бриз, без всъщност да понижава температурата. Настройката само за вентилатор е много по-тиха от режима на охлаждане. По този начин работи чудесно за дни, когато е топло, но не е ужасно горещо. Стандартът за преносимите климатици е да имат две до три различни скорости на вентилатора.

Отопление

Някои модули функционират и като нагреватели, което им позволява да се използват целогодишно. Ако вашето жилищно пространство вече разполага с ефективна отоплителна система, няма нужда да плащате допълнително за такава функция на климатика.

Нощен/Тих режим

Вече споменахме, че има преносими климатици с тих режим, който намалява нивото на шума чрез по-бавна работа на вентилатора и компресора. Нощен режим не само намалява шума, но и постепенно повишава температурата, така че да не се събуждате замръзнали. Въпреки това, доста често безшумната работа е маркетингов трик, който звучи по-добре на хартия, отколкото в стаята ви. Ето защо проверихме реални отзиви от потребители и експерти, а не само спецификации, когато сравнявахме различни модели климатици.

Автоматичен режим

Тъй като постоянното регулиране на интензивността на работа на климатика може да бъде досадно, много модели позволяват на потребителя да настрои оптималната температура на околната среда. След това устройството ще превключва между режимите на охлаждане, вентилатор или отопление, за да го поддържа. Тъй като въздухът наблизо се охлажда първо, някои модели имат сензори в дистанционното управление. Някои по-модерни климатици също могат автоматично да контролират влажността на въздуха.

Таймер

Възможността за задаване на времена за включване/изключване ще помогне да се поддържа стаята хладна, когато е необходимо, и да се избегне загубата на енергия. Повечето модели ще ви позволят да настроите работните им часове 12 до 24 часа предварително.

Филтри

За да поддържат циркулиращия въздух чист от по-големи частици, повечето климатици имат филтри. Повечето филтри могат да се измиват и да се използват многократно. Редовността на почистване ще зависи от това колко често използвате устройството и вида на филтъра. Хората с астма и/или алергии трябва да обмислят модел с HEPA филтър. Такива машини могат да премахват и по-малки частици, например прах, мъх, дим и дори мухъл.

Дистанционно управление

 

LED диспрей на преносим климатик

Предлага се с всички преносими климатици, това не е иновация. Някои дистанционни управления обаче са много по-управляеми от други. На първо място, LCD дисплеят е добре дошло допълнение, тъй като не е необходимо да сте близо до климатика, за да промените режима на работа или да регулирате температурата. Второ, тъй като дистанционните управления са склонни да се губят, някои модели имат удобно място за съхранение.

Интелигентни функции

Докато дистанционното управление обикновено работи добре, технически разбиращите потребители ще оценят преносим климатик с Wi-Fi, който му позволява да се свързва със смартфон и/или асистенти за гласово управление.

11. Гаранция на продукта

Изборът на продукт на производител с дългогодишен опит на пазара и добра репутация вече е достатъчна гаранция за качество. По принцип всеки такъв продукт трябва да има минимум 2 години гаранция.

Препоръчваме ви да купувате продукт онлайн. Много по-бързо и удобно е. Освен това можете лесно да намерите мнения за най-добрия преносим климатик, така че да получите обща представа за качеството на даден продукт въз основа на опита на други купувачи.

Най-добри преносими климатици – нашите препоръки

1. Преносим климатик Heinner HPAC-09WH

преносим климатик ХейнерЗа лесно охлаждане на достъпна цена препоръчваме Heinner HPAC-09WH. Той разполага с 9000 BTU охлаждане, което ще поддържа стаята ви при комфортна температура през цялото лято.

Инсталира се лесно, а включеното дистанционно управление и цифров LED дисплей ще ви помогнат да настроите термостата по-лесно, за да охладите дома си бързо и комфортно.

Има 3 режима на охлаждане, изсушаване или просто работа на вентилатора, така че можете да го използвате за различни цели. Има автоматично стартиране, ако има прекъсване на захранването, както и таймер и режим на заспиване, така че ще бъде сравнително тих, когато се опитвате да спите.

Недостатък е, че ще трябва да изпразните съда, в който се събира вода или да свържете маркуч за правилно оттичане, за да поддържате влажността ниска. Подходящ е за 20-30 кв. м., в зависимост от височината на тавана и количеството слънчева светлина, навлизаща в помещението.

ВИЖ ТУК

2. Преносим климатик Electrolux EXP34U338CW

преносим климатик електролуксСега имате най-добрия преносим климатик от Electrolux. Има 12 000 BTU и енергиен клас А. Предлага се с антибактериален филтър и антиалергичен филтър. Хората с поленови алергии могат да бъдат спокойни с това оборудване.

Като допълнителна опция този преносим климатик има и функция за обезвлажняване, ако този аспект е проблем за вас. Има както функция за автоматично охлаждане, така и специален режим на заспиване, който намалява нивото на шума. А с режима Full Auto можете да настроите желаната температура на охлаждане толкова често, колкото е необходимо.

ВИЖ ТУК

 

3. Преносим климатик ARGO ISIDE

преносим климатик АргоArgo Iside 10 000 BTU е преносимо AC устройство на добра цена, широк набор от функционалности и добро представяне. Подходяща е за помещения до 30 м², а енергиен клас А осигурява добра консумация на енергия.

Този модел се предлага с дистанционно управление и следните функции: Автоматичен рестарт, Заспиване, Таймер, Child Lock, Самодиагностика, Цифров контрол soft touch, Изсушаване, Включени изпускателна тръба и адаптер за прозорец. Този модел използва хладилен агент, известен като R290. Има 3 предавки или може да се използва в автоматичен режим за автоматично регулиране на предавките.

ВИЖ ТУК

4. Настолен климатик EDAR

преносим климатик ЕдарПредставяме ви преносима климатична система EDAR 1200 BTU и три работни скорости. Оборудван е с миещ се HEPA филтър и функция за самопочистване. Може да осигури постоянен поток от хладен въздух през горещите летни дни.

Има функция Sleep, за спокоен сън. Дистанционното управление ви позволява да управлявате дистанционно устройството и да задавате най-важните работни детайли. Този модел е добър преносим климатик. Този филтър осигурява добро филтриране на въздуха до най-малките частици, които не се виждат с просто око. Може да охлажда до 20 кв.м., което е достатъчно за повечето домове. Нивото му на шум е 51 dB настроено на максимум, но когато температурата достигне оптимално ниво, ще я задържи без много усилия и шум.

ВИЖ ТУК

5. Настолен климатик Ariston MOBIS PLUS 10

мобилен климатик аристонMobis Plus от Ariston е проектиран да гарантира безупречна работа при всякакви условия на употреба. Намалява консумацията на енергия и вредните емисии. Зоната му за покритие е 20 кв.м., а капацитета му е 10 000 BTU.

Прецизен контрол на температурата. Mobis Plus перфектно регулира температурата, осигурявайки идеален комфорт. Лесен за използване благодарение на дисплея и интуитивния интерфейс.

Гамата Mobis се характеризира с високо ниво на тишина 62 Db, което прави околната среда още по-комфортна и здравословна. Перфектно решение за вътрешна климатизация.

Основните функции на този климатик са охлаждане, топлене, вентилация и премахване на влагата. А допълнителните са таймер, функция Sleep, LED дисплей, дистанционното управление, въздушен филтър, функция Fresh и функция follow me.

ВИЖ ТУК

6. Модел Whirlpool PACW212CO

преносим климатик с филтърКлиматик Whirlpool, изключителен клас на енергийна ефективност A ++, за нисък разход на енергия. Технологията 6th Sense автоматично оценява стайната температура с помощта на сензор и създава идеалната комбинация от оперативни функции за постигане на комфорт. Контролирайте климатика си навсякъде и по всяко време благодарение на функцията Whirlpool Connectivity. С функцията Jet можете да намалите температурата с 5 C само за 10 минути.

Благодарение на температурен сензор в дистанционното управление, идеалната температура ще бъде настроена около вас, за да се чувствате по-комфортно.

Капацитет на охлаждане от 12000 BTU, препоръчва се за помещения от 20-30 кв.м.

HEPA филтърът може да премахне до 99,9% от частици, по-големи от 0,3 μm, което е най-често срещаният размер на алергенните частици.

Модерен, тънък дизайн, много лесен за преместване от една стая в друга благодарение на колелата си.

ВИЖ ТУК

Заключение

Вече трябва да сте добре подготвени, за да закупите перфектния преносим климатик за вашите нужди. Намирането на оптимален баланс между мощност на охлаждане, енергийна ефективност, лекота на използване и достъпност със сигурност не е лесна задача. Въпреки това, някои модули могат да се справят с всичко, като се грижат отлично за вътрешния климат във вашето жилищно пространство.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.