10 грешки при избора на нов лаптоп

вашата оценка

 

Бъдете нащрек за следните 10 грешки при покупката на нов лаптоп

Дори и вече да сте сменили няколко лаптопа и да сте наясно какви качества търсите в потенциалния Ви нов лаптоп, то това не означава, че сте имунизирани към някои от най-честите проблеми, свързани с покупката му. На всеки от нас може да се случи да се подведе и да направи импулсивна покупка – харесали сте хубавия екран или пък перфектните характеристики (дори и да нямате нужда от всички тях). Ето такива подобни ситуации този наръчник ще Ви помогне да избегнете, както и да се уверите, че това, което купувате е това, от което се нуждаете понастоящем и занапред. А не нещо, което не пасва на бюджета или нуждите Ви.

Ето го и нашият списък с най-често допусканите грешки при избора на нов лаптоп, който ще Ви помогне да не съжалявате за решението си какво точно да купите.

 

Грешка № 1:

Да купите възможно най-евтиния модел, който е на разположение

Има доста наистина много добри евтини лаптопи, но това, че са евтини съвсем не означава, че ще Ви свършат работа или че имат характеристиките, които търсите.

Да предположим, че се колебаете между двуядрен и четириядрен процесор. Искате да отваряте много на брой приложения едновременно, но сте избрали лаптопа с двуядрения процесор, защото той е малко по-евтин. И сега се оказвате със система, която не е достатъчно мощна, за да отговаря на стандартите Ви и този проблем ще Ви преследва докато не стане време отново да си купувате нов лаптоп.

Вместо сляпо да се хвърляте на продукта с най-ниска цена, най-добре е да намерите лаптопът, който наистина ще Ви върши работа и едва след това да вземете предвид парите, с които разполагате.

 

Грешка № 2:

Да платите твърде висока цена
Да платиш твърде много за лаптоп

И обратното – най-добрите лаптопи в света може да удовлетворяват всичките Ви изисквания, но ако ще плащате за характеристики или хардуер, от който нямате нужда, то единствено пилеете парите си.

Има много големи шансове ако един лаптоп превишава бюджета Ви, то той да има редица излишно компоненти и характеристики, от които реално не се нуждаете. Един нов Macbook pro с най-добрите спецификации може да струва до 6 000 щатски долара, но пък много малко хора имат истинска нужда от 4 терабайтов хард диск на лаптопа си. Можете да си купите същата машина, с абсолютно същите спецификации, но само с по-малък капацитет на твърдия диск за половината от тази сума, а ако все пак Ви е необходимо допълнително място за съхранение на файловете Ви – можете да си купите външен хард на много по-ниска цена.

Лаптопите, предназначени специално за геймъри, също могат да бъдат изключително скъпи, но ако играете само на indie игри, то категорично нямате нужда от геймърска машина. Купете това, от което реално имате нужда и не прекалявайте.

 

Грешка № 3:

Купувате си лаптоп „за днес”

Това е доста стар съвет, но е все още напълно валиден. Освен ако не сте обсебени от идеята постоянно да купувате последните, най-модерни и последно излезли на пазара технологии, то тогава трябва да знаете, че един лаптоп би трябвало да издържи поне няколко години. А дори и повече ако искате да спестявате пари за по-мащабна покупка. Вместо да си купувате лаптоп, който да покрива днешните Ви изисквания, вземете си такъв, който ще послужи и на бъдещите Ви планове и нужди.

Един Microsoft Surface лаптоп започва от около 800 долара, но базовият модел има само 4 гигабайта RAM и 128 гигабайта хард диск. Това ще ограничи дългосрочните му преимущества, защото много бързо капацитетът на хард диска ще бъде запълнен, а може и да не успява да поддържа няколко дейности едновременно. Да изберете една идея по-висок клас от същата марка – с по-голямо място за съхранение и с повече RAM памет е добра идея.

 

Грешка №4:

Да не обърнете внимание на портовете (входовете) и съвместимостта
Портове на лаптоп

Не всички лаптопи имат портовете, от които се нуждаете. Много съвременни лаптопи, като любимия ни Dell XPS 13, разполагат само с Thunderbolt 3 и USB-C портове. Ако Ви трябват USB-A порт или SD картов четец, уверете се, че избраният от Вас лаптоп ги има преди да го купите или пък изберете друг вариант – снабдете се с адаптер.

 

Грешка №5:

Да изберете лаптопа с възможно най-висока резолюция на екрана

 

Устройство, което може да се похвали с 4к дисплей със сигурност си заслужава, но не винаги е правилният избор, тъй като малките екрани не позволяват пълноценно да усетите предимствата на подобна висока резолюция.

И още по-лошото – 4к екраните имат огромно въздействие върху живота на батерията Ви. Много 4к ноутбуци имат недостатъчна издръжливост с опцията за по-висока резолюция на екрана и това не е нещо, което ще Ви удовлетвори. Освен ако не си купувате супер висок клас геймърски лаптоп или пък такъв с огромен екран, съветваме Ви да се снабдите с лаптоп с резолюция на екрана от 1080p – това ще Ви спести средства и ще удължи издържливостта на батерията Ви.

 

Грешка №6:

Да не тествате лаптопа преди да го купите

Ако имате възможност – винаги изпробвайте лаптопа, който искате да купите преди да вземете финално решение. Много ежедневни лаптоп са на разположение за тестване в универсалните магазини за техника като BestBuy, магазините на Apple и Microsoft. Позволено Ви е да изпробвате клавиатурата, мауспада, клавиатурата, интерфейса, както и всички останали компоненти, чиято специфика варира от един модел до друг.

Лесно можете да подцените важността на спецификациите, които липсват в описанието на продукта, като например чувствителността на мауспада или пък до каква степен един по-лъскав екран ще се вижда на дневна светлина, а и няма аналог на това сами да усетите какво е да работите с лаптопа, чиято покупка обмисляте.

Ако няма никаква възможност да изпробвате лаптопа преди да го купите, уверете се, че магазинът, от който правите покупката, разрешава връщане на продуктите.

 

Грешка №7:

Да мислите, че размерът няма значение

Размерът има значение, особено когато става дума за лаптопи. Докато един по-голям екран Ви дава възможност за едно по-задълбочено и често пъти – по-добро визуално преживяване, той също така лимитира идеята за лесна преносимост. Размерът на лаптопа често пъти определя и размерите на мауспада и клавиатурата, което означава, че можете да изпаднете в сериозно затруднение ако изберете лаптоп, който е по-малък от 13 инча.

Най-добрият начин да разберете от какво се нуждаете е да вземете предвид това как сте използвали стария си лаптоп. Един по-малък ултрабук може да е добра опция ако пътувате често, но за тези, които търсят лаптоп със стандартни размери, то вероятно ще трябва да спрете избора си на лаптоп с екран от около 13.3 до 14 инча. Ако рядко излизате навън с лаптопа си, то тогава можете да помислите за модел с 15.6-инчов екран, за да имате максимално добро визуално представяне на машината.

 

Грешка № 8:

Да се вманиачите в конкретна спецификация

Да бъдете като „кон с капаци” е лошо при избора на лаптоп. Докато наистина може да бъде забавно да сравнявате характеристиките на различните модели, избягвайте да се спирате на конкретна спецификация и да търсите единствено нея в бъдещия си лаптоп. Добре е да имате базова спецификация – за да можете да сте сигурни, че ще имате представянето, от което имате нужда, но по-добре не се вторачвайте в някоя друга, не чак толкова важна характеристика.

Лесно е да се подведете и да поискате да платите малко повече пари, за да имате двойно повече RAM памет, например, но повечето хора нямат нужда от повече от 8 гигабайта RAM, освен ако не Ви се налага да ползвате по-сериозен софтуер за целите на работата си.

И аналогично – не се вманиачавайте в това колко време ще издържи батерията, каква е резолюцията, скоростта на процесора. Ако разполагате с ограничена сума пари (а при повечето хора е така), ще Ви се наложи да се научите да балансирате различни видове хардуер. Уверете се, че лаптопът, който искате, разполага с характеристиките и хардуера, от които имате нужда. Всичко останало, което не се вмества в бюджета Ви, е само добавена стойност.

 

Грешка № 9:

Да изберете ултрабук, а в действителност да имате нужда от нещо по-голямо

Ултрабуците се превърнаха в един от най-популярните видове лаптопи и може да е наистина изкушаващо машинално да спрете избора си именно на такъв вид лаптоп. Те са много леки, достатъчно малки, за да се съберат лесно в куфар или раница, а цените на много техни модели – особено на хромбуците – са едни от най-ниските на пазара. Какво може да не им харесате?

Проблемът е, че не са подходящи за всеки. Хромбуците може да са леки и обикновено – доста евтини, но също така имат много малко място за съхранение на файлове и може да им липсва голяма част от приложенията, присъщи за по-големите лаптопи и настолните компютри.

Един Microsoft Surface Book 2 може и да е идеалният избор за професионалист, който ползва Office 365, но всички тези впечатляващи характеристики няма да изглеждат толкова примамливо ако в действителност се нуждаете от платформа като на MacOS.

Така, че – докато виждате много положителни коментари в полза на ултрабуците, запомнете, че във Вашия случай те могат да се окажат не най-доброто решение.

 

Грешка № 10:

Да приемете, че вариантът 2 в 1 е същото като лаптоп

Таблетите или 2 в 1, и лаптопите попадат в тотално различни категории. Те не са взаимозаменяеми. Докато можете да извършвате много действия с помощта на таблет и външна клавиатура, също като на лаптоп, то приликите бързо свършват дотук.

 

Таблетите си остават доста по-ограничена опция когато става дума за това да вършите няколко неща наведнъж, до бързото сърфиране в Интернет, използването на сложни приложения или на софтуер, който изисква мощна система. Клавиатурите към тях често пъти също биват надценявани. Само защото нещо има екран и клавиатура, това съвсем не означава, че то може да прави всичко, което може един лаптоп. Това е противоположната грешка на грешката да се съсредоточите само в една характеристика – ако игнорирате всички характеристики, ще започнете да правите само предположения какво може да прави машината, а това е една наистина опасна територия.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

Купуването на лаптоп е сложно, но ако го направите внимателно, то със сигурност ще съумеете да си набавите страхотен вариант.

Запомнете обаче – купуването на правилния лаптоп е именно това. Прочетете всичко, което можете за потенциалния обект на покупката си, но когато става дума да надвишите лимита на финансите си, направете покупката, която Ви се струва най-удачна. Не е казано и да не търсите по-евтини варианти. Може и да се изненадате от опциите, които ще намерите.

Вижте 8-те най-добри лаптопи на нашите приятели от Besto.bg!

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.