5 най-добри саундбари

5/5 - (1 глас)

Малко дейности са по-релаксиращи от гледането на телевизия. Особено, когато сме свидетели на това как новите филми и сериали се състезават по отношение на специалните си ефекти и кинематография. Разбира се, заедно с технологичното развитие в областта на филмите, телевизорите също се развиха. Те станаха по-тънки, по-елегантни и с по-добри характеристики. Има обаче един аспект, който производителите и дизайнерите на телевизори все по-често игнорират. Това е звукът.

С увеличаването на екрана и сплескването на телевизорите, намаля и мястото за вградените говорители. Това означава, че тези високоговорители са по-слаби и дори неспособни да се справят със съвременните аудио изисквания. Нещо повече, някои модерни телевизори напълно пропускат тези високоговорители. Причината е, че се ръководят от принципа, че потребителите, които се интересуват от аудиото, ще предпочетат да купят саундбари от самото начало. Тези високоговорители предлагат подобно изживяване като това на добре познатите системи за домашно кино, само че на много по-достъпна цена.

В тази статия ще ви запознаем с най-добрите саундбари на пазара. Ще говорим подробно за техните технически спецификации и функции. Също така ще анализираме различни аспекти, които представляват интерес за потенциалните купувачи, и ще дадем практически съвети, за да улесним процеса на избор и закупуване.

Ръководство на купувача

Представянето на списък с продукти помага за формирането на цялостна представа, но е необходима повече информация, за да можете да направите избор. В крайна сметка всички саундбари са значителна финансова инвестиция, особено в случай на по-премиум опции. Така че, за да ви помогнем да изберете система, която ще отговаря перфектно на вашите нужди, нека поговорим малко за техническите аспекти и да прегледаме някои въпроси, целящи да изяснят какво искате от вашите саундбари.

Какво представляват устройствата саундбари и наистина ли са по-добри от системите за домашно кино?

Тъй като всички високоговорители са в едно и също устройство, звуковите ленти не предлагат реален съраунд звук, а виртуален. Този виртуален звук е постигнат чрез гениалното използване на вибрации и най-модерна аудио технология. Всички саудбари могат да се монтират на стената, с помощта на опора, или да се поставят до телевизора. Саундбарите са лесни за свързване и монтиране. Обикновено просто включвате кабел в телевизора.

саундбари

Системите за домашно кино използват набор от високоговорители с различни размери, които трябва да бъдат поставени в цялата стая, за да осигурят изживяване на домашно кино. Тези системи предлагат истински съраунд звук благодарение на множеството високоговорители. Техен недостатък обаче би била инсталацията, която изисква много кабели, разпръснати навсякъде, и множество конфигурации за избор на оптимални позиции. Друг фактор, който трябва да имате предвид, е цената. Качествените системи за домашно кино могат да достигнат доста високи цени, далеч надвишаващи тези на различни премиум саундбари.

Саундбарът е по-добър избор по отношение на лесна инсталация, използване и цена. Но трябва да имате предвид, че тяхната производителност никога няма да съвпадне с тази на системите за домашно кино. Тъй като те предлагат истински и динамичен съраунд звук.

Колко вида саундбари има на пазара?

Саундбарите са сравнително прости устройства и няма много вариации в своите функции и спецификации. Все пак можем да класифицираме няколко видове саундбари според изискванията, на които отговарят.

 • Саундбари със субуфер

Това са системите, които се доставят с безжичен субуфер за малка вариация в аудио диапазона. Субуферите обикновено са малки, но има и звукови ленти, които идват с такива масивни високоговорители. Силните страни на тези системи се крият в по-силния бас, който се усеща особено при гледането на екшън филми и слушането на парти музика. Така че саундбари със субуфери се препоръчват за тези, които искат да усетят тази дълбока вибрация.

Този тип саундбари обаче имат и своите недостатъци. На първо място, басът идва с ограничени нива на интензивност. Тези нива трябва да бъдат зададени ръчно, в зависимост от вашите предпочитания и цел на използване. Освен това по-малките безжични високоговорителни системи нямат способността да осигурят толкова желаното усещане.

 • Саундбари без субуфер

Тези саундбари са класически, открояващи се най-вече с компактния си дизайн и лекота на използване. Саундбар без субуфер има всички високоговорители вътре в себе си. Той не се нуждае от последващи калибрации.

В случая с тези звукови ленти е препоръчително първо да поговорим за минусите. Те предлагат задоволителен, но не впечатляващ звук, със скромна производителност поради липсата на безжични елементи. Работят повече като допълнение към аудио системата на вашия телевизор, отколкото като устройство, което иска да симулира аудио изживяването в киното. Но като плюсове, този тип саундбари са по-достъпни като цена. Ако изберете качествен продукт, липсата на премиум аудио производителност се компенсира от вградените им функции.

 • Кинематографични саундбари

Тази категория включва саундбари, които имат няколко безжични елемента, които могат да симулират съраунд звука, предлаган от система за домашно кино. Тези системи се наричат още хибридни, защото навлизат в територията на стерео системите чрез разнообразието от високоговорители. Те са много повече от звукова лента за телевизора.

Най-голямото предимство на този тип саундбари определено е качеството. Те предлагат завладяващо и уникално аудио изживяване с богат репертоар – идеален както за филми, така и за музика. Звукът, осигурен от такава система, може да пренесе визуалните изображения на екрана на друго ниво. Ниво, което ви позволява да се почувствате като част от действието и ви помага да откриете нови елементи в любимите си песни.

От друга страна, най-големите недостатъци на тези хибридни системи са цената и трудността на конфигурацията. По-големият брой говорители е обяснението и за двата минуса. Тъй като те водят до по-високи разходи и повече време за инсталация и търсене на перфектните настройки.

саундбари

Саундбари с или без субуфер?

Както споменахме по-горе, субуферът осигурява разнообразие и динамика на звука. Саундбари със субуфери са по-качествени. С тях по-ясно се чуват както специалните ефекти във филми, така и различните песни с по-изпъкнал бас. Нещо, което не обсъдихме в раздела по-горе, е, че има звукови ленти, които имат вграден субуфер. Тяхната цел е да осигурят този по-широк аудио обхват, без да изискват допълнителен високоговорител, като същевременно запазват практичността и компактността на устройството. Въпреки това, този вграден субуфер не може да се сравни с този, който идва отделно. Тъй като малкият му размер и местоположението му във вътрешен модул, до или между други високоговорители, отнемат от неговата мощност.

Отделният субуфер може да осигури тази осезаема вибрация и да придаде „сила“ на песен или кинематографски трясък. Освен това фактът, че по-голямата част от отделните субуфери са безжични, помага при инсталирането и добавя практичност към системата.

Що се отнася до избора, всичко зависи от цената, която сте готови да платите, и качеството на звука, което искате. Саундбари без субуфер са най-евтините, но те нямат такъв звук. Устройствата с вграден субуфер остават достъпни, но производителността не се различава забележимо от тази на саундбари без субуфер. И накрая, отделните субуфер системи предлагат най-добра производителност и качество на звука, но са малко по-скъпи.

Нашият съвет, ако искате нещо задоволително, но по-бюджетно, е да изберете звукова лента с вграден субуфер. Обаче ако качеството на звука е на първо място за вас, изберете версията с отделни безжични субуфери. Лесно е да сравнявате, когато знаете какви са вашите приоритети.

Какво трябва да знаете за свързването?

Саундбарите се доставят с различни връзки, за да ви позволят да се свържете с вашия телевизор, с други устройства и дори с услуги за стрийминг. Ще разгледаме накратко всеки тип връзка, за да видим какви предимства и недостатъци носят те.

 • Оптична връзка

Този тип е една от най-простите и надеждни връзки. Позволява директно свързване към телевизора чрез простото вкарване на кабела в оптичния порт. Но тази връзка е огранична и не може да „пренася“ сигнал по-висок от 5.1. Това означава, че не поддържа системи като Dolby, DTS или стерео, които са необходими за съраунд звук.

 • HDMI и HDMI ARC връзка

Този тип връзка е по-модерна и гъвкава от оптичната, което я прави идеална за многоканални саундбари. Инсталирането е толкова просто, колкото и при оптичните връзки. Просто включете HDMI кабела в порта ARC на телевизора. Гъвкавостта на тази връзка се превръща в добра поддръжка за формати Dolby Digital, Dolby Atmos, Dolby True HD, DTS и DTS:X, които предлагат по-уникално аудио изживяване и звук. Възможно най-близък до реалността.

 • Безжични връзки

Bluetooth

Много модерни саундбари идват с вграден Bluetooth. Целта е улесняване на предаването на аудио файлове от други устройства (телефон, таблет, компютър) към звуковата лента. Много е полезно, защото позволява директно и бързо поточно предаване без необходимост от интернет връзка, кабели или USB.

WiFi

Саундбари с Wи-Fi позволяват връзка с локалната интернет мрежа, която предлага множество възможности за потребителя. Имате достъп до услуги за стрийминг на музика, подкасти, аудиокниги и др. Свързването към мрежата е лесно, както при всяко устройство с Wi-Fi.

саундбари

Саундбар канали – какво означава 2.0, 3.1, 5.2?

Можем да мислим за каналите като за отделни източници, откъдето звукът всъщност „излиза“. Повечето филми днес предлагат 5 различни канала на цифрово интегриран звук. Това са център, ляво, дясно и две отзад (един ляв и един десен). Различните саундбари работят на широк диапазон от канали, представени с числа като 5.1 или 2.0. За да поставим числата в контекст, нека обсъдим примери.

Ако саундбарът има 2.0 канала, това означава, че идва с 2 високоговорителя, един десен и един ляв, и без субуфер. 3.1 звукова лента има 3 високоговорителя, един ляв, един централен и един десен, плюс субуфер. 5.1-канално устройство означава, че има един високоговорител за всеки първичен аудио канал (ляв, десен, централен и два задни) плюс субуфер. В случай на саундбари с повече от пет канала се появява съраунд елементът. 7-канална система има 5 основни високоговорителя плюс два за задна съраунд информация.

За да обобщим, първото число в последователността на каналите се отнася до традиционния брой интегрирани аудио канали. Идеалното тук е 5 или повече. Второто число показва дали има вграден субуфер или не. Следователно 7.1 означава съраунд система със субуфер. Има обаче и системи, които имат трети номер, например 5.1.4. Това трето число е специфично за системи с Dolby Atmos и представлява високоговорителите в модула, които излъчват звук нагоре за триизмерен звук. Този тип звукова лента, която има високоговорители, предаващи звук нагоре, работи най-добре в стаи с прави тавани, направени от звукоотразяващи материали.

Активни или пасивни саундбари?

Пасивните саундбари нямат вграден усилвател. Това означава, че се нуждаят от външен усилвател или приемник, за да работят. Те също така изискват традиционни кабелни връзки. От тази гледна точка пасивните саундбари може да изглеждат по-трудни за използване, но те също така имат по-добри високоговорители, което се изразява в по-добра производителност.

Активните звукови ленти имат както интегриран усилвател, така и канален процесор. Той може да разделя аудиото в подходящите високоговорители в системата. Този вариант включва всичко необходимо, лесен е за инсталиране и позволява безжично свързване на субуфер.

Активните саундбари са удобният вариант от гледна точка на монтаж и използване. Перфектни са и за тези, които искат задоволително съотношение качество-цена. Но за тези, които поставят качеството на първо място и искат аудио достойно за кино, за предпочитане са пасивните високоговорителни системи.

Допълнителни функции при различните саундбари

Саундбарите идват с много допълнителни функции, за да задоволят широк спектър от нужди, които потребителят може да има.

 • Alexa

Саундбари, съвместими с Amazon Alexa, позволяват управление чрез гласови команди. Tова прави потребителското изживяване „свободни ръце“ и позволява аудио системата да бъде включена в по-широкия интерфейс на интелигентните домове.

 • Google Assistant

Това е версията на Google на услугата Amazon. Функционално Google Assistant е идентичен с Alexa, позволяващ стрийминг от всяко място. Плюс гласов контрол, който ви позволява да правите други неща като настройване на аларми, научаване на времето или слушането новини. Както и включване и изключване на телевизора с помощта на специфични команди и др.

 • Интелигентни функции

Някои саундбари идват с интелигентни функции, които от една страна правят потребителското изживяване по-лесно и приятно, а от друга страна могат да превърнат обикновения телевизор в Smart. В случая на саундбари, повечето от интелигентните функции са фокусирани върху предлагането на опции за стрийминг, особено музика чрез услуги като AirPlay2 и Spotify, но също и други аудио файлове чрез услуги от типа Chromecast . Разбира се, като интелигентни функции можем да включим и гласов контрол. За потребителя тези функции предлагат свободата на стрийминг и многофункционалност, която вече не ограничена от възможностите на стария телевизор.

 • Дистанционно

Въпреки че повечето саундбари могат да се управляват чрез вашето обикновено дистанционно за телевизор, някои модели се предлагат и със собствено дистанционно управление. Това би трябвало да улесни използването им. Много потребители обаче смятат тази функция за излишък, а не за необходимост. Тъй като управлението чрез дистанционното на телевизора е идентично.

 • Преден дисплей

Някои модели саундбари идват с преден дисплей, който е предназначен да предоставя полезна информация, свързана с настройки, сила на звука и други. Целта е да се подобри потребителското изживяване. Въпреки че може да изглежда ненужна, много технологични ентусиасти намират тази функция за изключително полезна, особено ако имате по-сложна система с много допълнителни функции и елементи, като отделен субуфер, които изискват калибриране.

И ти ли като нас си почитател на качествения звук? Може да погледнеш нашата статия за тонклони за компютър:

5 най-добри тонклони за компютър

Нашият избор за най-добри саундбари

1. Саундбар Samsung HW-Q800T

Саундбар Samsung HW-Q800T

Тези саундбари са идеални, ако искате да се насладите на новото медийно съдържание във формат HDR 10+, което ви дава не само повишено качество на картината, но и звук с много повече детайли. Ако искате една от най-добрите саундбари на пазара, Samsung HW-Q800T е една от опциите, която да изберете. Важно е да се има предвид, че е оборудван с авангардни технологии като Dolby Atmos и DTS:X.Ако имате и телевизор Samsung, можете да разширите полезността на звуковата лента, която ще работи едновременно с аудио източника на телевизора. По този начин получавате увеличена акустична дълбочина, така че любимите ви филми да отворят пред вас нови аудио хоризонти. И тъй като никой от нас не обича кабели из цялата къща, HW-Q800T е не само без кабели, но също така е съвместим с други безжични продукти на Samsung.

ВИЖ ТУК

2. Sonos Beam

саундбари

Sonos Beam е звукова лента с високоговорители, проектирани да осигурят пълния пакет от производителност в стилна и компактна опаковка. Поради своя размер и компактен дизайн, можем да кажем, че този модел  е подходящ мини саундбар за тези, които искат да се насладят на подобрено аудио, но не искат да инвестират в по-сложна и скъпа система. Sonos beam веднага се откроява с голямото разнообразие от стрийминг услуги, които поддържа. Това устройство ви позволява да възпроизвеждате всичко – от музика до подкасти, аудиокниги, игри и филми. Друг забележителен плюс е фактът, че може да се управлява с глас чрез вградените услуги Amazon Alexa и Google Assistant.  Недостатък при тези саундбари е фактът, че те се отличават повече като допълнение към телевизора. Тоест те идват с интелигентни функции за по-добро потребителско изживяване като цяло, отколкото като самостоятелна аудио система. Ако харесвате повече подобряването на звука и симулирането на изживяването в киното, тогава Sonos Beam не е продуктът, който търсите.

ВИЖ ТУК

3. Саундбар JBL Bar 5.1 Surround

Саундбари JBL Bar 5.1 Surround

JBL Bar 5.1 Surround е мощна звукова лента, която пренася киното във вашия дом и ще ви накара да се почувствате сякаш участвате във филма. Тази аудио система се състои от звукова лента и голям субуфер, което й позволява да осигури този епичен звук. Той идва с технологията MultiBeam на JBL, която осигурява задоволителен съраунд звук, но не толкова мощен, колкото система за домашно кино. Звуковата лента jbl bar 5.1 няма интелигентни функции като гласов контрол, но е съвместима с Google Cast и Apple AirPlay 2, като предлага възможност за управление и стрийминг от телефона. Един недостатък на тези саундбари, който не може да бъде пренебрегнат, е, че те нямат отделни режими за музика и филми. Това означава, че потребителят трябва да създаде свои собствени настройки за силата на звука и баса според дейността, която предпочита. Тази необходимост от ръчна настройка може да се окаже основен минус за тези, които не искат да губят време в избор на интензитета на баса и игра със силата на звука.

ВИЖ ТУК

4. Саундбар JBL Bar 9.1 True Wireless Surround

Саундбари JBL Bar 9.1 True Wireless Surround

Подобрете гледането на филм или игрите си с JBL Bar 9.1. Dolby Atmos, DTS: X и 4 високоговорители предлагат истинско 3D изживяване. Незабавно се насладете на наистина кинематографично изживяване 9.1. Просто поставете двата подвижни съраунд високоговорители зад вас. Вградените батерии означават свобода на звука. Поставете двата подвижни съраунд високоговорители навсякъде в стаята, за да се насладите на невероятно аудио изживяване. След 10 часа възпроизвеждане, просто ги свържете към Soundbar, за да презареди. Съвместимостта на Wi-Fi и AirPlay 2 и Chromecast предлага възможност за възпроизвеждане на любимата ви музика онлайн с високо качество. Със Soundbar JBL, можете да възпроизвеждате музика от вашия таблет или телефон с помощта на Bluetooth.

ВИЖ ТУК

5. Soundbar SONY HT-S40R, 5.1

саундбари

HT-S40R предлага мощен съраунд звук от 600 w с Dolby Digital® във формат 5.1ch, който осигурява фантастично аудио изживяване във вашата всекидневна. Впечатляваща комбинация от саундбар, субуфер и безжични задни високоговорители позволява звук, който изпълва стаята и ви поставя в центъра на действието. С монтиран на стената безжичен усилвател за захранване на задните високоговорители. Няма кабели между предната и задната част, които да ви попречат. Субуферът и саундбарът също имат една връзка за захранване, така че можете да гледате или слушате любимото си съдържание на HT-S40R, наслаждавайки се на превъзходен кинематографски звук.HT-S40R предлага гъвкави опции за свързване, за да можете лесно да се наслаждавате на съдържание. Включена е HDMI (TM) изходна връзка или за още по-малко кабели във вашата всекидневна можете да изпращате аудио към HT-S40R безжично с Bluetooth.

ВИЖ ТУК

Често задавани въпроси за различните саундбари

Преди да вземете окончателно решение, трябва да разгледате следните въпроси, за да сте сигурни, че ще изберете продукта, който идеално ще отговаря на вашите нужди.

 • Системата за домашно кино не е ли по-добър вариант?

Ако имате пространство за инсталиране и конфигуриране на система за домашно кино и също така имате значителен бюджет, тогава саундбари не са правилният избор за вас. Тези  аудио системи се препоръчват за тези, които не разполагат с достатъчно пространство и също поставят цената и лесната инсталация на първо място.

 • Колко канала ще ми трябват?

Тук зависи много от това кое е приоритет за вас. Ако искате аудио изживяване като на кино със съраунд звук и безупречно качество, тогава броят на каналите има значение. Колкото повече канали имат саундбари, толкова по-впечатляващо ще бъде представянето. Ако вместо това искате само подобрение на текущото аудио на телевизора, тогава саундбари с по-малко канали (дори 2) и субуфер (вграден или отделен) ще са достатъчни.

 • Къде се поставят саундбари?

Разположението има голямо значение, когато става въпрос за разпространение на звука. Ако искате да поставите саундбари  пред телевизора, тогава трябва да изберете по-компактен модел, който няма да блокира сигнала на дистанционното управление. Ако пространството е проблем, винаги можете да използвате стойка, за да монтирате, където ви е по-удобно. Ако обаче искате да го монтирате на стената, над телевизора, трябва да имате предвид, че е препоръчително саундбарите да не са по-високи от средния ръст на човек. Трябва да са някъде на нивото на ушите, за да осигурят най-доброто представяне.

 • Имате ли нужда от допълнителни функции?

Безжичната връзка и интелигентните функции са полезни и оказват голямо влияние върху потребителското изживяване, но в същото време трябва да признаем, че не са наистина съществени. Удобни са, но ако единственото, което ви интересува е качеството на звука, можете да се спрете на по-опростени като функционалност модели, но с впечатляващ брой канали и мощен субуфер.

 • Колко важно е качеството на звука?

Премиум звуковите ленти са по-скъпи, но имат способността да четат аудио формати с по-високо качество като Dolby Atmos и DTS, които осигуряват динамичен и завладяващ звук и незабравимо изживяване при гледане. Ако качеството е на първо място за вас, тогава изберете универсални системи с много канали и вградени аудио функции.

Може да харесате също
1 Коментар
 1. […] Ако се интересуваш от саундбар за своя телевизор, може да провериш статията ни 5 най-добри саундбари! […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.