5 най-добри тонколони за компютър

5/5 - (1 глас)

Компютърът направи революция в начините, по които прекарваме свободното си време. Именно той успя да доближи  до нас всички различни видове изкуство и забавления. Повечето хора сме свикнали да слушаме някаква музика, когато сме пред това устройство. Качествени тонколони за компютър са основните устройства, отговорни за приятното музикално изживяване у дома. В допълнение, новите съраунд системи предлагат кинематографично изживяване, докато се наслаждавате на филм или игра на компютър.

За да разберете отговора на въпроса „Къде мога да намеря качествени тонколони за компютър на добра цена?“, трябва да знаете някои подробности за въпросния продукт. В това ръководство ще се запознаете с най-важните характеристики на всички тонколони за компютър. Те ще ви помогнат да направите най-добрия избор при закупуването на устройството.

Ръководство на купувача

Аудио системата при различните тонколони може да се дефинира като разпределението или броя на високоговорителите в продуктовия компонент. На пазара най-често се срещат 5.1 (съраунд), 2.1 или 2.0 (стерео) аудио системи. Първото число се отнася за самите високоговорители, а второто за наличието на субуфер (особено за ниски честоти).

  • 5.1 системите при компютърните тонколони придават кинематографично качество на звука, когато гледате филм. Обикновено се състоят от шест канала, разпределени около слушателя (концепция за домашно кино). Системата 5.1 често се използва и за игри, което значително подобрява потребителското изживяване.
  • Системите 2.1 (структуриран ляв-десен + субуфер) и 2.0 (стерео) са най-често използваните за увеличаване на качеството и силата на звука. Често именно те са адаптирани към домашни или офис компютърни системи.

От тази гледна точка изборът трябва да бъде направен въз основа на нуждите ви. Не е необходимо да харчите много за система за домашно кино, ако не ви трябва такава. Най-добрите компютърни тонколони трябва успешно да отговорят на вашите очаквания. Те трябва да възпроизвеждат музика и звуци от игри и филми с необходимата прецизност.

тонклони

Корпус на различните тонколони

Корпусът на избраните от вас тонколони е добре да е възможно най-здрав и изработен от твърд материал. Размерът на корпуса на тонклоната влияе значително върху качеството и силата на звука. От гледна точка на материала, повечето потребители препоръчват тонколони, изработени от дърво. Освен, че материалът предлага повишена устойчивост на износване и звукът се предава много по-ясно, има и естетически фактор, който трябва да се вземе под внимание. В зависимост от вашите желания можете дори да интегрирате вашите тонколони в дизайна на стаята и да получите впечатляващ фонов звук.

Параметри

Има някои характеристики при всички тонколони за компютър, които рядко се вземат под внимание от потребителите. За да закупите най-добрия модел обаче в никакъв случай не ги пренебрегвайте.

  • Единият от тях е аудиочестотната лента (аудио спектър), който трябва да покрива целия звуков спектър на човешкото ухо, т.е. между 20 Hz и 20 000 Hz.

 

  • Вторият параметър е честотният спектър, който включва ясно възпроизвеждане на високи, средни и ниски честоти. През повечето време има „проблеми“ при възпроизвеждането на ниски честоти. Обикновено аудио системата трябва да измерва честотен спектър, започващ от -10 db, за балансирано и качествено възпроизвеждане на звука.

Тези два параметъра могат да се намерят винаги в описанието на характеристиките на харесаните от вас тонколони.

Дължина на кабела

Дължината на кабела също е често игнорирана, но относително важна характеристика. Свързващият кабел към компютъра трябва да е дълъг поне 1 метър, а захранващият кабел – поне 2 метра. Разбира се, за да избегнете всякакви неудобства, причинени от твърде къс кабел, можете да изберете безжични тонколони за компютър. Така независимо от позиционирането на компютъра или лаптопа при установяването на Bluetooth  връзка между двете устройства няма да е необходимо да местите аудио системата.

Ако се интересуваш от саундбар за своя телевизор, може да провериш статията ни по темата:

5 най-добри саундбари

Най-добри тонколони за компютър

 1. Тонколони за компютър Serioux HT5100C 5.1

Тонколони за компютър

Бъдете подготвени за всичко! Тази 5.1 звукова система от черешово дърво позволява да се насладите на музика, филми и игри. Субуферът има няколко порта за свързване на гърба, включително SD, MMC, USB и FM. Мнозина ги смятат за най-добрите тонколони за компютър. На практика продуктът може да бъде свързан към няколко източника на звук или устройства, освен компютър или лаптоп – USB стик, карта, радио и др. Ако планирате да свържете системата към DVD плейър, дистанционното управление значително увеличава комфорта при използване на този продукт. Честотната лента, покрита е между 40 и 20 000 Hz, което е достатъчно широк диапазон за качествен звук. Разполагате с магнитна защита, за да свързвате с компютър, монитор или телевизор без смущения.

ВИЖ ТУК

2. Тонколони Logitech Z906 5.1

Тонколони Logitech Z906 5.1

Колонките Logitech Z906 са 5.1 система, която може да се свързва към PC, PS3 конзоли, Xbox 360, Wii, iPod, Dvd плейър, Blu-ray и други. Системата, състояща се от 5 сателита и субуфер значително подобрява аудио изживяването у дома, благодарение на предните и задните сателити, които включват съраунд технология. Tова модулира звука от музика или филми, така че да имате реалистично изживяване на потапяне в съответната среда. Субуферът е мощен, а интензивността на басите може да се контролира с помощта на дистанционно. Можете да намалите ниските честоти, когато високоговорителите на компютъра станат силни или досадни за ухото. Честотната лента, която покрива системата Logitech Z906, е между 20 и 20 000 Hz.

ВИЖ ТУК

3. Genius SW-HF 1205

тонколони за компютър

Системата 2.1 от Genius се състои от 2 сателита и субуфер от 15 W. Тези тонколони могат да бъдат свързани към компютър или лаптоп, което значително подобрява качеството на звука. Усилването е активно. Това е функция, чрез която ще можете да регулирате силата на звука и силата на баса, създаден от субуфера, независимо от компютъра. Тези тонколони имат външна част от дърво, с твърди пластмасови елементи. Кабелът, който свързва сателитите със субуфера, е приблизително 1,5 м. Това разстояние не позволява сателитите да бъдат поставени в други помещения или на разстояние от компютъра, което е недостатък за някои потребители.

ВИЖ ТУК

4. Тонколони за компютър Logitech Z313

тонколони за компютър

Системата 2.1 на Logitech се състои от два сателита и субуфер с мощност 15 W. Силата на звука на тонколоните може да се регулира с помощта на контролер, свързан чрез кабел към субуфера. В корпуса им можете да намерите и специално създаден порт за свързване на слушалки. Сателитите, заедно със субуфера, придават на звука изненадваща пълнота за такава малка система. Много потребители, закупили високоговорители като тези са доволни от качеството и яснотата на звука, независимо от източника (компютър, лаптоп или mp3 плейър). Честотната лента, която покриват тези тонколони, е между 48 и 20 000 Hz. Изработени са от твърда пластмаса, със заоблени ъгли и черен цвят. Дължината на кабела налага тяхното използване и поставяне на бюрото или масата, до която е инсталиран компютъра.

ВИЖ ТУК

5. Logitech Z120

Тонколони Logitech Z120

Високоговорителите Logitech 2.0 Z120 са сред най-добрите безжични тонколони за компютър, предлагащи нова динамика на стерео звук. Колоните са компактни, малки по размер и имат доста голяма мощност за размера си. В корпуса на тонколоните намирате и 3,5 mm аудио вход, където можете да свържете всеки източник, който има съвместим порт за връзка. Системата се захранва с помощта на USB кабел, включен в пакета за покупка. Силата на звука може да се регулира от тонколоните с помощта на бутон. Много потребители смятат безжичната система за голямо предимство на този продукт. Въпросните тонколони са изработени от твърда пластмаса, оцветена в черно и бяло.

ВИЖ ТУК

Как да използвате тонколони за компютър

тонклони

Въпреки че много лаптопи на пазара имат вградени тонколони, това не е много често срещано при настолните компютри, което означава, че за тях ще ви трябва аудио система. Често вградените тонколони не успяват да задоволят очакванията на някои потребители, което ги кара да търсят алтернатива. Много неопитни потребители не знаят какви стъпки трябва да бъдат следвани, за да могат да се насладят на качествен звук. Затова, ако сте сред тях, препоръчваме ви да не напускате страницата. Ще изясним всички аспекти, свъ

рзани с инсталирането и използването на тези периферни устройства.

Инсталиране на системата 5.1

Аудио 5.1 системите могат да ви създадат известни проблеми при инсталиране, защото лесно можете да се „удавите в морето“ от кабели, което идва с тях. Препоръчително е да започнете монтажа, като свържете 5-те тонколони към събуфера. Това не трябва да ви затрудни, тъй като жаковете обикновено са оцветени, за да улеснят работата ви. В противен случай всеки порт трябва да бъде придружен от обяснение (като: заден десен, заден ляв, преден ляв, преден десен и др.

Често именно тонклонота, която има контролер за сила на звука, се свързва с вашия компютър. Всеки компютър има поне 3 порта: линеен изход, линеен вход, вход за микрофон, към които могат да се добавят още два: заден изход и централен/субуфер. В този случай вашата аудио карта е съвместима с 5.1 система. Ще свържете тонклоната, като спазвате цветовете на щепселите: зелен за линеен изход, син за заден изход и оранжев за събуфер изход. Ако вашият работен плот няма тези портове, пак ще можете да свържете системата, като използвате входния порт като заден изход и по-малкия вход като централен/субуфер. След това всичко, което остава, е да свържете системата към източник на захранване, за да можете да се наслаждавате на любимата си музика. Ако обаче искате да използвате тези тонколони заедно с лаптоп, ще трябва да закупите адаптер.

Инсталиране на системата 2.1

При системите 2.1 нещата са малко по-различни. Имате два високоговорителя, които се свързват директно към субуфера. Този субуфер ще свържете чрез кабел с 3,5 жак към изходния порт на компютъра. Обикновено има специален порт, където можете да свържете контролера за сила на звука.

Инсталиране на системата 2.0

Ако имате система 2.0, нещата са много опростени. Субуферът изчезва, което означава, че ще свържете високоговорителите директно към компютъра чрез USB кабел или с помощта на 3,5 мм жак.

Настройване на тонколони за компютър

Ако срещнете проблеми след инсталацията, трябва да проверите дали драйверите на звуковата карта са правилно инсталирани. Важно е те да са съвместими с операционната система, управлявана от компютъра ви, и неговата архитектура (32-битова/64-битова).

Иначе всичко е изключително просто. Повечето модели имат бутон за включване/изключване, който може да стартира или спре захранването на устройството. Обикновено те са придружени от светодиод, който показва работното състояние на системата. Веднъж включен, този обем ще може да се контролира, както вероятно вече се досещате, чрез съответния контролер.

Може да харесате също
1 Коментар
  1. […] 5 най-добри тонклони за компютър […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.