Alibaba срещу AliExpress: Каква е разликата?

4/5 - (2 гласа)

През последните няколко години начинът, по който хората правят бизнес се промени значително. И Азия започна да играе водеща роля в тази драматична промяна на пазара. Всички използват продукти, направени в Китай.

„Алибаба груп”  е един от най-големите играчи в този процес. Когато говорим за този лейбъл, нещото, което обикновено изскача в ума на мнозина, е да се разбере разликата между двата електронни търговски гиганта – Алибаба и AлиЕкспрес.

Да, и двата сайта работят в различни бизнес направления, но иронично, и двата са собственост на „Алибаба груп”. Не е ли това интересно?

Но каква е разликата между Алибаба и АлиЕкспрес?

Нека първо поговорим за основните функции на двата сайта на двете електронни търговски платформи, тъй като това би спомогнало да се разбере разликата между тях по-добре.

Като компания, основана в Китай, Alibaba.com е популярен сайт тип „бизнес за бизнеса” (B2B), който предлага търговска платформа както за купувачи, така и за продавачи, за да могат да разменят важна информация. Повечето прекупвачи и производители, които търгуват помежду си, са тези, които са заинтригувани само от големи количества. От друга страна, AliExpress.com е перфектната платформа за малък бизнес, който се насочва в снабдяването с малки количества от вече готова продукция.

Сега, когато имате ясна представа за тези две платформи, бихме се насочили отново към главната тема – Алибаба, сравнен с AлиEкспрес.

Идеята за написването на този пост е да разбуня слуховете, витаещи около двата гиганта, защото те се поместват в заглавията всеки ден, натрупвайки високи приходи. Ето, започваме!

 

Цени в Алибаба и Алиекспрес

Когато става въпрос за цени, в АлиЕкспрес е възможно да се види финалната цена на продукта, който възнамерявате да купите, както и очевидно, добавената стойност за доставка. Процесът по закупуването е простичък и лесен.

Въпреки това, Aлибаба има ценови диапазон на продуктите и стойността на доставката не е така ясна. Там процесът на закупуване е малко по-усложнен, но пък можете да си вземете продукти в огромни количества и то направо от производителя, вместо да преминавате през трети човек.

 

Персонализирани продукти

Когато става въпрос за Алибаба, сравнен с АлиЕкспрес, персонализираният дизайн на продуктите е важен аспект за вземане под внимание. АлиЕкспрес предлага продукти, които са вече произведени, намирането на персонализирани продукти не е опция.

Ако търсите продукти от такова естество в обемни количества, лесно можете да си ги закупите от Alibaba.com.Толкова е просто!

 

Качество на продуктите в Алиекспрес и Алибаба

Със сигурност, това е важен аспект, който не може да бъде пренебрегнат от купувачите. И двете електронни търговски платформи са различни в условията на качество и риск. АлиЕкспрес предлага това, което доставчиците има, тоест, получавайки желаното качество е леко сложна задача.

В противоположност, клиентите на Алибаба може да получат това, което желаят, ако просто са запознати в дълбочина с продуктите, от които имат нужда.

Та що се отнася до рискът относно качеството – той, до голяма степен, е  изцяло в ръцете на купувачите.

 

Време за доставка

АлиЕкспрес, за разлика от Алибаба, има опция за експресна доставка, което съхранява доста време, тъй като процесът по завършване на цялата доставка може да отнеме месеци – да се избере доставчик, да се потвърди доставка и да се определи цената.

Накратко, за да се запознаем с тънкостите на Алибаба и АлиЕкспрес, се изисква и да сме запознати с пазара. Честно казано, мисля че и двете платформи имат доста разграничен работен стил и зависи до голяма степен от клиентите коя опция биха избрали. А вие готови ли сте за пазаруване?

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.