ДДС при покупка от AliExpress. Пълно ръководство

Как това ще се отрази на нашите покупки в AliExpress?

5/5 - (3 гласа)

Може би вече сте чували нещо по тази тема. От 1 юли 2021г. се прилага нова данъчна реформа, която задължава плащане на ДДС за всички продукти, които внасяме извън Европейския съюз. AliExpress, като най-големият онлайн пазар, трябваше да се адаптира към реформата и да предостави информация за нови данъчни задължения. Как това ще се отрази на нашите покупки в AliExpress? Сделките свършиха ли?

Тук можете да видите официалното ръководство на AliExpress (английски език) за новото ДДС.

В днешната статия ще ви разкажем всичко за значението на това.

aliexpress и покупки с ддс

Пълно ръководство за покупки от AliExpress, посредством новия режим. Често задавани въпроси.

Какво е режим „Внос“ (IOSS)?

Електронната система за обслужване на едно гише „Внос” (IOSS) е електронен портал или услуга. Тя може да се използва от данъчно задължени лица (търговци) за изпълнение на техните задължения за данък върху добавената стойност (ДДС), свързани с дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии.

Какво се случва с ДДС от 1 юли 2021 г.?

В светлината на плана за реформа на ДДС, който Европейският съюз прие през 2015 г., беше договорено, че всички продукти, внесени в ЕС от 1 юли 2021 г., ще трябва да плащат ДДС в съответните им страни.

Това ще засегне не само продуктите, идващи от Китай, но и от другите страни извън Европейския съюз.

Как да направим покупка от aliexpress с ддсЗащо сега прилагат тази реформа на ДДС?

Досега артикулите, които купувахме за по-малко от 22 €, бяха освободени от ДДС. И продавачите, и ние (купувачите), се възползвахме от това, за да се опитаме да се освободим от плащането на данъци, като декларираме артикулите на стойност по-малка от 22 €.

Досега единственият начин българската данъчна служба да провери дали това е вярно или не, беше чрез митническо освобождаване на пратката. Но с хилядите пакети, пристигащи ежедневно, беше невъзможно да се проверят всички.

Как ще трябва да плащаме ДДС оттук нататък?

Вече ви казахме, че като общо правило няма да се налага да правите нищо при митническите проверки. Куриерът също няма да изисква от вас да платите каквато и да е сума, ако искате те да ви доставят пакета.

Всичко ще бъде много по-просто от това: IOSS ще позволи на платформи като AliExpress сами да управляват ДДС за поръчки под 150 €.

Ако все още не знаете как да направите поръчка от AliExpress, съветваме ви да прочетете нашето ръководтсво тук.

Това означава, че сега, когато купувате артикул, ще плащате ДДС директно чрез AliExpress и те ще бъдат отговорни за периодичното му уреждане с местната данъчна служба.

На снимката по-долу сме ви дали примерен артикул, който вече е добавен във вашата кошница. В долния десен ъгъл може да забележите, че AliExpress вече автоматично добавя въпрносното ДДС (VAT) към дадената покупка.

Как ще трябва да плащаме ддс оттук нататък

Следователно вашето пазаруване изобщо няма да се промени. Основната промяна е, че митницата вече няма да задържа пратки (освен ако не купувате незаконни продукти, разбира се).

Това увеличение беше планирано за началото на 2021 г. и в резултат на пандемията Covid-19 беше отложено за юли 2021г.

В страни като Обединеното кралство този метод започна да се използва през януари 2021 г. и изглежда не представлява проблем сред гражданите.

Как стоят нещата за артикулите от AliExpress над 150 €?

Изглежда, че поръчките над 150 € са изключение и ще продължат да работят както в момента.

За поръчки над 150 € винаги е по-добре да търсите артикули, изпратени от складове в Европейския съюз или от AliExpress Plaza (първият физически магазин на AliExpress в Европа). По този начин ще избегнете евентуални проблеми.

Как стоят нещата, ако купуваме от складове в Европейския съюз?

От известно време AliExpress активира складове в някои страни от Европейския съюз като Испания, Франция, Белгия, Полша и Чехия.

ДДС се добавя и към тези продукти при плащане:

Добавяне на ддс при покупка от aliexpress

Следователно, тъй като трябва да платим ДДС и за двата продукта, доставени от Европа и от Китай, винаги е по-добре да изберем европейския вариант, за да получим поръчката по-рано.

Ще поскъпне ли всичко?

Някои продавачи на AliExpress казват, че са готови да намалят маржовете си, за да компенсират това увеличение, но ще трябва да видим как става това малко по малко.

AliExpress се превърна в много важна компания за електронна търговия в световен мащаб, която генерира шокиращи годишни печалби. Като се има предвид, че основна част от техните печалби са благодарение на страните от Европейския съюз, става ясно, че те няма да рискуват да загубят конкурентни цени и клиенти.

Вярно е също, че много от артикулите, които откриваме, имат цена два или три пъти по-ниска от тази, която можем да платим във всеки местен магазин. Така че, дори и с увеличаването на ДДС, сме сигурни, че AliExpress ще продължи да бъде по-завладяващият вариант.

Плюсове и минуси на IOSS

Накратко, всичко това има своите предимства и недостатъци, затова ще ги изброим по-долу.

Предимства:

  • Продавачите вероятно ще коригират цените си надолу, така че няма да забележим увеличението толкова.
  • Ще има все повече европейски складове и с по-голямо разнообразие от продукти, така че ще получаваме поръчките си по-рано.
  • Вече няма да се притесняваме, че пакетите ще бъдат спрени на митницата.

Недостатъци:

  • Поръчките от Китай ще бъдат малко по-скъпи, тъй като там ще бъде начислено ДДС.

Как да търсите продукти на AliExpress в европейските складове?

Определено сте попаднали на онлайн пазара на AliExpress. Тази люлка на китайските продукти предлага разнообразие от продукти и много търговци на дребно вече предлагат своите услуги в европейските складове. Следователно това ръководство ще ви покаже как да намерите продуктите на AliExpress според складовете на ЕС.

Нови правила за покупки от aliexpress с ддс

Как да използвам филтъра за търсене в склада?

Складовете в ЕС се появяват все по-често дори сред по-малко известните, което вероятно се дължи на промяната в митническите правила.

Всичко, което трябва да направите, за да се възползвате от филтъра за търсене, е да превключите страната на доставка до Чехия. При избора на Словакия този филтър не се показва.

Промяната на страната на доставка в сайта е само „повърхностно“ нещо и не е обвързана с адреса за доставка. Повечето продукти, които се доставят в Чехия, се доставят и в Словакия. Вие ще потвърдите крайната страна на доставка с вашия адрес в поръчката.

Инструкции за смартфони в приложението:

1. Отидете на „Акаунт“, в горната част щракнете върху настройките за трафик и след това изберете „Изпращане до“ – променете държавата на доставка до Чешката република,

2. Отидете на главния екран и потърсете продукт. Кликнете върху бутона „Филтър“, където вече ще видите опцията в страничната лента за търсене по склад.

Инструкции за компютри:

1. Изберете страната на доставка, например в Чешката република и менюто според вашите нужди.

Инструкции за покупки с ддс от aliexpress от компютър

2. Намерете това, от което се нуждаете, и в горната част ще намерите филтър, който ви позволява да търсите по акции.

Как да пазаруваме по новите правила на ЕС

Проверени дистрибутори на AliExpress

AliExpress понякога може да бъде много коварно място, ако не знаете от кого да купувате. Някои доставчици не са напълно надеждни и затова трябва да следвате отзивите и обратната връзка към доставчиците. Имаме списък на нашите проверени дилъри, които също предлагат редица продукти в европейските складове.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.