10 най-добри зимни гуми за автомобила

Зимните гуми са задължителни при определени пътни условия. Tяхното отсъствие често означава глоби, по-големи от сумата, за която сте ги закупили.

5/5 - (3 гласа)

Зимата идва и мислите да си закупите сезонни гуми? Това е много добро решение, но има още дълъг път от идеята до монтирането на новите зимни гуми.

Зимните гуми са задължителни при определени пътни условия. Tяхното отсъствие често означава глоби, по-големи от сумата, за която сте ги закупили. Като отговорен шофьор трябва да имате кола, оборудвана с правилните гуми. Подготвили сме списък, който съдържа някои от най-добрите.

Разберете в тази статия как да изберете правилно най-добрия модел за вашия автомобил, спрямо бюджета, с който разполагате. Или, ако вече знаете каква продуктова категория търсите, проучете директно два модела, които се ползват с доверието на шофьорите, които са ги тествали.

Зимни гуми и как да ги изберем

Как да изберем най-добрите зимни гуми? Ръководство на купувача

Зимните гуми са специално създадени, за да поддържат еластичността си при ниски температури и осигуряват добро сцепление върху сняг и лед. Те имат протектор с дълбоки канали, за да позволят ефективно отстраняване на водата и да избегнат аквапланинг. Повърхността е покрита с хиляди фини зъби, които имат ролята на подобряване на сцеплението.

Как избирате най-добрите зимни гуми за вашия автомобил? Това зависи преди всичко от бюджета и размерите, приети от колата, плюс някои подходящи критерии, които подробно описваме по-долу.

 • Как да изберем най-добрите зимни гумиРазмери

Това е критерий, който ще намерите във всички ръководства, написани по тази тема, поради простата причина, че той е най-важният. Ако гумите не отговарят на размера, нямате много работа с тях. Всеки автомобил може да работи с един или повече варианти на гуми, чиито физически характеристики са посочени в техническата книга. От тях ще изберете версията, която отговаря на джантата, която сте инсталирали.

Размерите на гумата са изписани във формата 225 / 60R16, което означава ширина 225 мм, височина 60 см и диаметър 16 инча.

 • Бюджет

Ако парите не са проблем и можете да си позволите да закупите най-добрата зимна гума за вашия автомобил, независимо от разходите, препоръчваме ви да се съсредоточите върху офертата на премиум марки като Dunlop, Nokian, Michelin, Continental, Bridgestone, Pirelli, които предлагат първокласни конструктивни характеристики и по-голяма издръжливост при експлоатация.

За тези, които искат да поддържат баланс между стойността на инвестицията и полученото качество, има среден диапазон, от който можете да изберете. Например зимни гуми Hankook, Barum и Matador от Continental, BF Goodrich и Kleber от Michelin, Fulda, Firestone и др. Има зимни гуми, на добри цени, с които можете да шофирате без притеснения и които можете да си купите за почти половината от цената спрямо първокласните.

На пазара има и евтини марки – LingLong, Champiro, Sunny, Flamingo, което означава около една четвърт или дори по-малко от премиум гумите. Те всъщност не са най-добрият вариант, но са валиден вариант, ако това е цената, която можете да платите. Добре е да помислите за евтина и добра зимна гума, регенерирана. Ако изберете маркова версия, често ще печелите повече, като изберете реконструирана гума пред нова, но без име.

 • Как да изберем най-добри зимни гумиДата на производство

Много мнения за най-добрите гуми препоръчват да проверите датата на производство, за да знаете от момента на покупката колко дълго ще използвате продукта. Повечето гуми имат експлоатационен живот от 5 до 10 години, в зависимост от условията на употреба, поддръжка и съхранение. Всички изискват пълна 5-годишна проверка и корекция на налягането всеки месец, за да се предотврати ненужно износване поради твърде ниско налягане.

Ако се интересувате от мнения за най-добрите моторни масла за вашия автомобил, можете да прочетете нашия статия тук.

Датата на производство е изписана върху гумата след буквите DOT и обикновено показва седмицата и годината, в която е произведена гумата. Michelin е провел тестове на няколко континента, за да анализира ефекта от съхранението върху гумите. Резултатите показват, че 1 година съхранение е еквивалентна средно на 3 седмици употреба, така че датата на производство не би била толкова важна. Но не забравяйте, че съществен фактор са условията за съхранение, при които е била съхранявана гумата, която купувате.

 • Спирачна скорост и ефективност

Независимо дали говорим за зимни гуми, евтини и добри, или за премиум модели от последно поколение, всички те са предмет на едни и същи стандарти за оценка. Резултатите се предават върху повърхността на гумата.

Спирачният клас на мокри повърхности е един от най-важните улики, защото той ви показва колко бързо ще реагира колата, когато трябва да спрете на покрит с вода асфалт. Той се сигнализира с букви от А до G, а при скорост от 80 км / ч разликата между двете крайности е 18 м, с разлика от 3 м между две последователни нива.

И ако говорим за скорост, когато се запитате „какви зимни гуми да купите“, помислете за стила си на шофиране и по-специално колко бързо обичате да карате. Каучукът също показва максималната скорост, с която продуктът ви предлага оптимални реакции на работа, също под формата на букви, този път от L до ZR. Например L означава до 120 км / ч, Т е равно на максимум 190 км / ч и V ви казва да ги използвате при максимум 240 км / ч.

 • Сезонни гумиСиметрични или асиметрични гуми

Като цяло тези, които търсят зимна гума, на добра цена, не вземат предвид симетрията на протектора. Най-популярните модели са симетричните, наричани още V-образни, подходящи за шофиране по асфалтови пътища, за стандартни автомобили и които имат идентичен дизайн по целия протектор. Тези опции имат повишена издръжливост, ако се използват и поддържат правилно, намаляват разхода на гориво и са по-тихи.

Ако мислите да търсите асиметрични модели в офертата на зимни гуми, вероятно вече знаете, че те имат по-добро сцепление на мокра и суха земя, а дизайнът е различен от външната страна на гумата, в сравнение с вътрешната страна. Външността в този случай е снабдена с големи блокове, които осигуряват по-добро сцепление и по-прецизен контрол в променяща се посока. Интериорът се характеризира с по-малки блокове, които осигуряват добра адхезия на мокри пътища, с по голям брой канали, които рационализират дренажа на водата, намалявайки риска от аквапланиране.

 • Специални характеристики

Някои модели са ги прехвърлили, поддържайки ROF (Run flat), което означава, че гумата позволява пътуване още около 80 км. Това е функция, препоръчана за тези, които пътуват често извън населеното място.

Най-добрите зимни гумиЧесто задавани въпроси:

1. Какво казва пътният код за зимните гуми?

Съгласно пътния кодекс вие имате задължението да оборудвате автомобила със зимни гуми, за да можете да карате редовно по обществени пътища, частично или изцяло покрити със сняг и / или лед. Следователно смяната на летни гуми е обусловена от метеорологичните условия в района, в който шофирате, а не от конкретна дата. Не забравяйте да изберете одобрени гуми с маркировката на снежинката или буквите M и S (кал и сняг).

2. Къде мога да намеря резултати от тестове за зимни гуми онлайн?

Ако искате да направите класация за зимни гуми, за да изберете по-лесно и да потърсите резултати от тестовете, можете бързо да ги намерите в интернет, обикновено на чуждестранни страници, като caranddriver.com, tirerack.com, alltyretests.com и др. Можете също така успешно да търсите технически данни от този тип на уебсайтовете на производителите, ако знаете точно от каква марка се интересувате.

Защо да купуваме добри гуми3. Кога се слагат гумите през зимата?

Зимните гуми трябва да се заменят целогодишно, когато външните температури постоянно спадат значително под 7 o C и / или когато пътищата, по които шофирате, са покрити със сняг и / или лед.

4. Какво се случва, ако използвате зимни гуми през лятото?

Липсата на време и капризното време, което носи горещи дни по-рано, отколкото очаквате, могат да разстроят дори най-коректния шофьор. Но какво се случва, ако използвате зимни гуми през лятото и колко сериозни са последствията? Разберете в редовете по-долу.

 • Зимните гумиПрез зимата купувате нови гуми

Щетите вероятно няма да са толкова сериозни, но няма да са и незначителни. Съставът на зимните гуми е специално проектиран да се втвърди по-силно при ниски температури, като гумата е фабрично по-мека и по-еластична от лятото или през целия сезон.

Това означава, че при температури над 7 o C те омекват неестествено за дълго време и ще бъдат много по-чувствителни към триене, дупки, остри предмети и т.н. Ако сте закупили модел зимни гуми на добра цена и го използвате през лятото, може да забележите, че протекторът е много по-засегнат след няколко дни топло шофиране, отколкото след три месеца шофиране при зимни метеорологични условия.

 • Несигурност при спиране и управление

Гумата с мека повърхност означава по-малко сцепление, както на мокър, така и на сух асфалт, ниско сцепление, лоша стабилност в завои, високи скорости и колебливо спиране. Освен износването, което те могат да понесат, зимните гуми просто не ви предлагат разумна безопасност при летния трафик.

Мнения за най-добрите зимни гуми на пазара

Независимо дали търсите евтини или първокласни зимни гуми, ще намерите в магазините множество оферти, от които трябва да знаете как да изберете правилно. Ето някои от наличните продукти, върху които можете да се съсредоточите, за да оборудвате колата си с най-добрите гуми за студения сезон.

Най-добри зимни гуми

Препоръчани модели зимни гуми:

1. Зимни гуми Michelin ALPIN 6 205 / 55R16 91T

Зимни гуми michelin alpinЗимните гуми Michelin Alpin 6 за студения сезон досега са привличали само положителни отзиви от водачите. Причините не са малко! Те имат сцепление и стабилност на завои и на мокри пътища, висока спирачна ефективност, тихи са (69 dB), осигуряват контрол и също допринасят за намаляване на горивото.

Гумите имат надеждна конструкция. Те съдържат специални пластификатори, полимери и силикони. Това са материали, които не само повишават характеристиките на автомобила, но и предлагат устойчивост на износване и замръзване. На тяхната повърхност ще намерите канали, които увеличават сцеплението, когато посоката на движение е надлъжна и напречна и допринасят за по-лесното управление при високи скорости.

Този модел има индекс на натоварване 91 (може да поддържа тегло от 615 кг, върху гумата), индекс на скоростта Т (ще имате добра реакция на волана и при максимални скорости от 190 км / ч) и отбелязана ефективност на разхода с C. Тъй като също се интересувате от размерите, ширината е 205 мм, височината представлява 55% от ширината (112,75 мм), а диаметърът е 16 инча.

Предимства:

 • Много добро сцепление при спиране на сняг.

 • Те имат иновативна конструкция, която им предлага по-голяма устойчивост при използване и ниски температури.
 • Предлага се с 2 години гаранция.
 • Пакетът се доставя безплатно и може да бъде върнат в рамките на 30 дни, ако не сте доволни от продукта.

Недостатъци:

 • Те са по-скъпи от другите модели, представени в този списък.

Виж тук


2. Зимни гуми Michelin Alpin 5

Зимни гуми michelin alpin 5Зимната гума Michelin Alpin 5 е модел гума, създадена специално за условията, които се появяват на пътя през зимата. Така тя се справя и позволява безопасно шофиране както по сухи и мокри пътища, така и по покрити със сняг и лед. Това сцепление се дължи на съединението 4G Helio, което се намира в производството на каучук, заедно със слънчогледовото масло, което осигурява устойчивост на ниски температури.

Гумата има хомогенна и устойчива структура, благодарение на силиций и еластомери. Моделът е с индекс на натоварване 91, което го препоръчва за по-големи автомобили (всяко парче издържа тегло от 615 кг). Пресича се от канали, през които водата по пътя се евакуира незабавно. Така има по-добро сцепление на повърхността с разтопен сняг, което прави колата по-лесна за управление.

Гумите могат да се използват от студените есенни дни до началото на пролетта. Те са стабилни в завои и някои купувачи твърдят, че са се справили със стартирането на рампата върху ледената повърхност. Не на последно място, те също са тихи (68 dB), тъй като размерите са 205/55 / ​​r16.

Предимства:

 • Това е първокласен продукт, марка Michelin, който предлага гаранция за качество.
 • Осигурява безопасност на сухи, мокри пътища, но и със сняг.
 • Има странични канали за бързо източване на водата и избягване на аквапланинг.
 • Продуктът се доставя безплатно, заедно с удължената гаранция за 24 месеца.

Недостатъци:

 • Има потребители, които не са доволни от поведението на продукта при спиране по заледени пътища.

Виж тук


3. Зимни гуми Debica Frigo 2 MS

Гуми за кола debica frigo 2Това, което моделът Frigo 2 MS препоръчва за зимата, е технологията, основана на производството на каучук и изграждането на повърхността му. При неговата реализация са използвани специални съединения, поради което издръжливостта на каучука се увеличава. По-важното е, че той е издържан на много ниски температури, характерни за скандинавските страни. Дори по време на слана, тази зимна гума ще запази своята гъвкавост.

След това, върху повърхността на гумата има множество канали, странични и периферни, които имат ролята на премахване на вода, сняг и кал изпод колелата и премахване на риска от аквапланинг. Също така, благодарение на каналите, спирачният път се скъсява. Масивните странични рамена предлагат стабилност, независимо от типа път.

Индексът на натоварване 88 показва, че зимната гума, евтина и добра, може да издържи тегло от 560 кг. Индексът на скоростта Т означава, че тя ще има добро сцепление и със скорост от 190 км / ч.

Предимства:

 • Има добро сцепление на мокри пътища, благодарение на съединенията в състава и многобройните гънки по повърхността.
 • Той е направен да издържа на ниски температури, като същевременно поддържа гъвкавост, като е по-лесен за шофиране по пътя.
 • Може да се закупи на страхотна цена, като се има предвид качеството.
 • Получавате 24-месечна гаранция.

Недостатъци:

 • Показва се по-високо ниво на шум (71 dB).

Виж тук


4. Зимни гуми Dunlop Winter Response 2 M+S 195 65R15 91T

Автомобилни гуми dunlop winter responseDunlop Winter Response 2 са гуми със задоволителна стойност за парите. На тях можете да разчитате и следващата зима, ако не искате да инвестирате прекалено много в нови гуми, но искате да шофирате безопасно и да не компрометирате работата на автомобила.

Гумите имат остриета, изправени под ъгъл от 45 градуса, така че ще се възползвате от по-добро сцепление при шофиране по заснежени и дори заледени пътища. Освен това има блокове, разположени така, че да задържат сняг. Това прави гумата да има по-голяма контактна площ с пътя, което автоматично дава високо сцепление при ускоряване и спиране. Също така благодарение на плътността на ламелите, ще имате добър контрол дори при дъждовни условия.

Също така трябва да знаете за продукта, че той има индекс на тегло 91, индекс на скорост T, ширина 195 мм, височина 65% от ширината и диаметър 15 инча.

Предимства:

 • Те имат повишена адхезия към повърхности със сняг, кал, замръзване.
 • Корпусът е с оптимизирана форма, което спомага за по-добро съпротивление при търкаляне и по подразбиране за по-нисък разход на гориво.
 • Те са тихи (67dB ниво на шум) – ще имате комфорт зад волана.
 • Те се доставят с 24-месечна гаранция.

Недостатъци:

 • Има купувачи, които са недоволни от факта, че са малко по-тънки на петата, но това е практика, която ще намерите в много производители на гуми.

Виж тук


5. Зимни гуми Tigar Winter 195/65R15 91H

Зимни гуми tiger winterКогато купувате гуми, особено някои за зимата, трябва да проверите, освен показателите за ефективност, годината, в която са направени. Едно от предимствата на модела Tiger е, че винаги ще получавате нови версии, така че ще останете доволни от направената инвестиция и полученото качество.

След това те са надеждни. Каучукът е обогатен със силициев диоксид, което увеличава неговата устойчивост на търкаляне и износване. Имат дизайн с напречен ъгъл, множество подвижни блокове и остриета, плюс жлебове с подробни микроребра. Това води до добро сцепление и сцепление на пътя при зимни условия, безопасност при спиране и управление.

Моделът има ширина 195 мм, съотношение на височината 65 и 15 инча във вътрешен диаметър. Също така индексът на скоростта е H, а индексът на натоварване е 91, което ни показва, че гумата може да понесе тегло от 615 кг, а максималната скорост, която може безопасно да поддържа, е 210 км / ч.

Предимства:

 • Нови зимни гуми с добро съотношение цена / качество.
 • Те имат повърхност, пресечена от канали, остриета и блокове на протектора, за отлична адхезия в условия на сняг, кал, дъжд и замръзване.
 • Те съдържат съединение от силициев диоксид, което повишава тяхната устойчивост.
 • Те имат удължена гаранция за 36 месеца.

Недостатъци:

 • Не знаем колко шумен е моделът.

Виж тук


6. Зимни гуми Hankook Winter ICept RS2 W452 205/55R16 91T 

Зимни гуми hankook winter iceptПредлагаме ви пакет от 4 гуми, които ще ви спестят притеснението да оборудвате колата си тази зима. Това е подобрен модел на зимната гума Hankook, предназначен да работи отлично по мокри, заснежени или кални пътища. Може да се справя не само с градски пътувания, но и с такива, които включват дълги пътища и метеорологични условия.

Hankook Winter RS2 W452 е подходящ за всеки тип автомобил. Материалът е изграден така, че да има голяма част от допира със земята, за безопасно и контролирано боравене. Външните стени на гумата са втвърдени, за да имат по-бързо управление и по-кратък спирачен път.

Гумите се пресичат от наклонени канали, които ще разпръснат водата, постъпваща под колелата, така че рискът от аквапланинг се елиминира. По отношение на размерите споменаваме, че ширината е 205 мм, съотношението на височината е 55, а вътрешният диаметър е 16 инча.

Предимства:

 • Те са направени за безопасно шофиране, по мокри пътища, с кал или сняг, в градове или по дълги пътища.
 • Те имат канали, които изтласкват водата изпод гумите, елиминирайки риска от аквапланинг.
 • Моделът има страхотен контакт със земята – по-добра управляемост.
 • Получавате гаранционен сертификат с валидност 2 години.

Недостатъци:

 • Те са малко по-шумни (72 dB).

Виж тук


7. Зимни гуми Continental WinterContact TS 860 195/65R15 91T

Зимни гуми continental winter contactWintercontact TS 860 е друг модел гума, който успя да спечели доверието на шофьорите, които са го използвали на своите автомобили през зимата. От техните свидетелства извеждаме, че продуктът се справя блестящо не само по сухия път и при ниски температури, но и по мокрия, с кал, лед и с висок сняг.

Тези зимни гуми 195 65 r15 са добре балансирани и за тяхното стабилизиране е използвано малко количество олово. Те също ще се държат добре, когато се използват в градски райони, но и при пътувания на дълги разстояния. На тяхната повърхност ще забележите жлебове и остриета, които имат ролята да премахват сняг, кал и вода изпод гумата, за да имат гладко движение в тези условия.

За да разберете някои технически подробности за производителността, ние ви казваме, че моделът се вписва в индекса на натоварване 91 и скоростта T (континенталната зимна гума ще се държи добре при скорости до 190 км / ч). Обръщаме ви внимание на факта, че по време на работа той достига ниво на шум от 72 dB, което според някои купувачи е малко високо.

Предимства:

 • Те са балансирани с олово за стабилност на пътя.
 • Те са набраздени с канали, които помагат за сцеплението върху повърхности с вода, кал и сняг.
 • Изработени са от мека гума, която предлага лесно управление и контролирано спиране.
 • Имат гаранция и безплатна доставка.

Недостатъци:

 • Има купувачи, които твърдят, че са шумни.

Виж тук


8. Зимни гуми GT Radial WinterPro2 195 / 65R15 91H 

Зимни гуми gt winterpro2Структурата със силиконова и въглеродна вложка прави тези зимни гуми GT / 65R15 от GT да предлагат превъзходни характеристики през зимата, като същевременно поддържат еластичността при ниски температури и удължават живота. В допълнение, моделът на насочване на протектора се материализира в по-добро сцепление, повишена стабилност и по-лесно манипулиране на земята.

Профилът съчетава два вида хребети, които осигуряват по-добро сцепление върху сняг и лед. Дълбоките канали осигуряват ефективно отстраняване на водата навън, за да се намали рискът от аквапланинг. Подходящи са за джанти с диаметър 15 инча. Този модел гума е класиран в клас B за сцепление на мокри повърхности, а като индекс на скорост е версия, която се държи оптимално до 210 км / ч.

По отношение на разхода на гориво обаче, това е версия от клас Е, средно ниво, така че е по-малко подходяща за тези, които държат много на бюджета, отпуснат за гориво и пътуват много. Като цяло обаче ви предлага добро качество на достъпна цена, което е идеалното решение за тези, които не искат да инвестират твърде много в гуми.

Предимства:

 • Добри резултати на сняг.
 • Добро ниво на шум.

Недостатъци:

 • Дълъг спирачен път на сухо и ниска скорост на управление.

 

Виж тук


9. Зимни гуми NOKIAN WR D4 XL 205/60 R16 96H

Зимни гуми nokian wr d4 xlИскате ли само най-доброто за вашата кола? Значи се ориентирайте директно към този модел зимни гуми от Nokian с подсилена структура, за по-дълъг живот и оптимално сцепление, независимо от условията на шофиране. Това е подходящ вариант за вашия автомобил, ако имате нужда от зимни гуми 205 60R16.

Списъкът с над средните показатели включва класирането в клас А на сцеплението на мокър път. Това означава, че ви предлага една от най-добрите реакции на спиране сред наличните в магазините версии. Ако шофирате много и със скорост, тези гуми ще ви дадат необходимия контрол и прецизност.

Разходът на гориво също не е по-нисък, тъй като е модел от клас B, така че колата ще консумира по-малко от другите опции. Предимство, което не трябва да се пренебрегва, като се има предвид факта, че самите гуми изискват значителни инвестиции. Но ще ги имате в продължение на много години, особено ако се ограничите да ги използвате в студени периоди, като избягвате ненужното износване поради употреба през топлите месеци.

Предимства:

 • Отлични при сняг и лед, нисък разход на гориво
 • Добро съотношение цена / производителност
 • Ниско съпротивление при търкаляне

Недостатъци:

 • Относително лошо сцепление на сухо, високо износване
 • Средна производителност на мокро

 

Виж тук


10. Зимни гуми BFGoodrich G-FORCE WINTER2 195/55 R16 XL 91 H 

Зимни гуми bfgoodrichАвтомобилите, съвместими със зимни гуми 195 55 R16, със сигурност могат да се възползват от техническите предимства, предлагани от модела G-FORCE WINTER2, произведен от BFGoodrich. Това е продукт с добро качество, на малко по-добра цена от другите премиум марки.

Това е подсилена гума, с превъзходна устойчивост на износване и тегло, и протектор с полудиагонален извит профил на жлеб, който предлага ефективно сцепление върху мокри повърхности и гарантира елиминирането на водата.

Повърхността също се пресича от мрежа от фини хребети, които подобряват сцеплението по пътища, покрити с лед. Добре е да знаете, че това е един от най-добрите резултати от тестове на мокри, а не на сухи тестове. Така че не забравяйте да ги смените навреме, след като настъпи топлината, а пътищата не са често покрити със сняг, валежи от сняг, дъжд и т.н. Но това ще ви осигури над средната ефективност в снега, надминавайки дори някои от по-скъпите опции.

Предимства:

 • Добро представяне на сняг и мокри пътища.
 • Ниско ниво на шум.
 • Убедителна зимна гума с добра икономичност, добра устойчивост на аквапланинг и ниско износване.

Недостатъци:

 • Повишено съпротивление при търкаляне.

Виж тук

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.