6 най-добри олекотени завивки

5/5 - (1 глас)

Как избирате най-добрите олекотени завивки за легло? Какви свойства и характеристики трябва да притежава подходящият за вашите нужди юрган? Прочетете нашето ръководство и направете информиран избор. Нито една спалня не е завършена без подходящо легло и никое легло не е завършено без завивка, под която да се сгушите през студените зимни дни и дъждовните пролетни и есенни сутрини. Малко неща са толкова приятни, колкото перфектното усещане за топлина, което добрата завивка може да ви даде. Качественият сън зависи до голяма степен от оптималната температура, високото ниво на комфорт и липсата на каквито и да било алергени. Юрганът играе ключова роля във всички аспекти изброени по-горе. Така че, ако искате да разберете коя е най-добрата олекотена завивка за вас, прочетете тази статия.

Ръководство на купувача

Много от хората са толкова загрижени за избора на легло и матрак, че пренебрегват спалните принадлежности: възглавници, одеяла, чаршафи и завивки. Всички тези елементи могат значително да повлияят на качеството на съня, дори и матракът да е най-добрият.

За комфортен и здравословен сън е необходимо олекотената завивка да поддържа постоянна телесна температура. Не е нужно да ви е студено, но и не трябва да се потите под нея.

Ако спите с партньор тя трябва да е достатъчно голяма, за да не останете непокрити посред нощ.  А ако сте алергични се уверете, че завивката ви не е пълна с материал, който ще ви накара да спите със сълзи и със зачервен нос.

Ето няколко причини, заради които не трябва да избирате произволно олекотена завивка за леглото си.

Как избирате най-добрите олекотени завивки?

Най-добрата олекотена завивка ще ви помогне да спите спокойно нощ след нощ, дори когато не спите сами. Ако сте решени да изберете идеалната такава, може да се сблъскате с доста голямо препятствие: разнообразието на пазара.

В днешно време предложенията, които ще откриете, са все по-различни и всяко от тях обещава едно и също нещо…качествен сън, за който само мечтаете.

Как да разберете дали олекотената завивка е подходяща за вас? Има ли значение с какво е напълнена? Колко важен е материалът, който влиза в пряк контакт с кожата ви? Как да изберете идеалния размер? Какви други тайни трябва да знаете?

За да знаете отговорите на всички тези въпроси, е необходимо да сте много добре информирани. Съставихме този наръчник за пазаруване точно с тази цел. Той съдържа цялата информация, от която се нуждаете, за да направите избор, който ще ви донесе спокойни нощи.

Накрая ще предложим и най-добрите оферти (качество/цена) на пазара, така че да не губите още няколко часа в търсене на олекотена завивка онлайн или във физическия магазин.

За да разберете коя е най-добрата олекотена завивка за вашето легло, обърнете внимание на следната информация.

олекотени завивки

 Видът на пълнежа в олекотени завивки

Пълнежът на завивката е първият и най-важен аспект, който трябва да имате предвид. Той значително ще повлияе на температурата, която се усеща под нея; колко сте изложени на алергии, теглото на завивката и колко компактна ще бъде тя. Има два основни типа пълнежи: естествен и синтетичен. Естествените опции включват: вълна, гъши пух и бамбук. Синтетичните опции включват: микрофибър, нанофибър, силикон и др.

Първо ще разгледаме юрганите с естествен пълнеж. Те са по-популярни сред купувачите, защото са доказано по-ефективни. Тези олекотени завивки позволяват добра вентилация, която предпазва тялото от прегряване, щадят кожата и обикновено са по-издръжливи от синтетичните варианти. Ето какво трябва да знаете за всеки от тях.

  • Вълнен пълнеж

Едно от най-важните свойства на олекотената завивка с вълнен пълнеж е терморегулацията . Ако се страхувате от студ или прекомерна топлина, вълненото одеяло е един от най-добрите избори за вас. Тя е много изгоден избор, защото може да се използва безпроблемно както през зимата, така и през лятото.

През зимата ще оцените високо качеството на олекотените завивки, които поддържат приятна телесна температура . Пълнежът от вълна създава въздушни джобове, образувайки система, подобна на пчелна пита. Тези въздушни джобове имат топлоизолиращ ефект, така че изобщо няма да треперите в мразовитите зимни нощи.

С такава олекотена завивка няма да имате проблеми дори през лятото . Тя позволява на въздуха да циркулира свободно. Дори може да абсорбира влагата в себе си без да се намокря или да става по-тежка и дори лепкава. Цялата влага, която улавя, бързо се пренасочва навън, така че няма да останете потни под нея.

Други предимства, които трябва да имате предвид, са фактът, че се почиства лесно и няма опасност от развитие на алергии. Единствено ако сте алергични към вълна ще трябва да изберете нещо друго.

Не е нужно да се притеснявате твърде много и за почистването и, защото не се цапа лесно, освен ако не го правите нарочно. Също така, в случай на пожар, вълната има свойството да издържа на огъня. Запалва се, гори и се топи силно.

Теглото и може би е единственият недостатък. Тя е значително по-тежък вариант в сравнение със завивките от пера и гъши пух например. Спрямо други пълнежи вълната има по-плосък външен вид. Освен това олекотените завивки с вълна са по-скъпи от тези пълни със синтетични материали.

  • Пълнеж от пера и гъши пух

Олекотените завивки с този пълнеж са леки, много удобни, топли и предпазват от прегряване . Ако се полагат подходящи грижи, те могат да издържат много по-дълго от всеки синтетичен юрган. Този пълнеж е лек и има изолационни свойства.

Цената на въпросните олекотените завивки се влияе от съотношението на пуха в пълнежа. Тук можем да направим извода, че колкото повече пух има, толкова по-качествена е завивката.

Завивката от пера и гъши пух е идеалният избор за хората, които се потят прекомерно. Тя притежава свойството да абсорбира влагата и да поддържа идеално ниво на температура.

Може би най-големият недостатък на тези олекотени завивки е поддръжката. За да се почисти ще трябва да я занесете на химическо чистене, защото вкъщи рискувате да разкъсате материала и така да се развали и пълнежа. Определено не искате това да се случи, особено когато сте закупили по-скъп модел.

Тези олекотени завивки също така трудно се изсушават , така че е най-добре да оставите професионалистите да се справят с това. Някои хора са алергични към гъшия пух, така че други варианти биха били по-подходящи.

  • Пълнеж от бамбук

Може би това е най-препоръчваната завивка за най-малките. Олекотените завивки с бамбуков пълнеж имат антиалергично, антимикробно и антибактериално действие. Това е много добър избор за майки, които имат деца с чувствителна кожа. Този юрган е много удобен и, защото успява да поддържа идеална топлина както за деца, така и за възрастни.

Олекотените завивки с бамбуков пълнеж също са удачен вариант и за двата сезона зима-лято, тъй като са много устойчиви.

Както вероятно вече сте предвидили, почистването им ще бъде по-трудно и най-вероятно ще трябва да се обадите на професионалисти, ако искате да не се повреди.

  • Копринен пълнеж

Често разглеждани като луксозен вариант, олекотените завивки с копринен пълнеж са хипоалергенни и устойчиви на акари. Те са идеални за хора с чувствителна кожа, които страдат от екзема или имат респираторни проблеми като астма. Подобно на вълната, коприната ви позволява да се наслаждавате на хладна температура през лятото и топла през зимата.

Недостатъците са лесни за предвиждане. Очевидно това е може би най-скъпият тип юрган на пазара и е много вероятно да бъде по-трудно да се намери. Изисква и професионално почистване.

Завивките със синтетичен пълнеж са предпочитани от хора, които не са чувствителни. Те са по-евтини и по-практични, по-лесни за почистване. Микрофибърът е вид пълнеж, който често се използва в олекотените завивки. Ето какво трябва да знаете за него:

  • Микрофибър и нанофибър

Това са олекотени завивки, които се появиха на пазара сравнително наскоро. Материята представлява фино влакно без празни пространства. Идеята им е да имитират възможно най-добре гъши пух, тъй като много фините влакна имат същия ефект. Това е един от най-меките и леки пълнежи , който прави дори дебелия юрган лек.

Тук много зависи от вашите предпочитания. Дали предпочитате по-леки олекотени завивки, които изобщо не ограничават движенията ви, или по-тежки юргани, които могат да ви дадат ефект на прегръдка. Ако не сте сигурни какво предпочитате, опитайте да посетите физически магазини, за да разберете какво ви подхожда най-добре.

Микрофибърът и нанофибърът са по-евтин вариант от естествените пълнежи и може би това е най-голямото им предимство. Внимавайте да не объркате нанофибъра със синтетичен пълнеж с по-ниско качество.

Завивките с тези материали са по-груби, по-твърди и имат по-кратък живот . Въпреки че покупната им цена е по-ниска и поддръжката им е лесна, можете да ги перете и у дома, тези олекотени завивки са по-малко издръжливи и трябва да се сменят по-често.

олекотени завивки

Външна материя на олекотените завивки

Външният материал на олекотените завивки, този, които влиза в директен контакт с кожата ви, също е много важен. Без значение дали ще я обличате  в спално бельо. Това ще повлияе на качеството и продължителността на живота на завивката, топлинния комфорт, както и степента, до която кожата ви ще диша под нея.

Най-добрите олекотени завивки за леглото, както и в случая с пълнежа, са тези покрити с естествени материали . Най-скъп е класическият памук . Завивката от 100% памук позволява на кожата да диша, така че няма да се потите прекомерно под нея. Тя позволява добра вентилация и кожата ви ще бъде постоянно наситена с кислород. Това е най-безопасният избор за всеки член на семейството.

Разбира се, на пазара има и по-евтини варианти на олекотени завивки, покрити със синтетичен материал или комбинация от памук и синтетичен материал. Те не са препоръчителни, защото синтетичните материи не позволяват на кожата да диша правилно. Комфортът по време на сън е от значение, така че по-добре инвестирайте в нещо по-скъпо, но на което да се насладите напълно.

Капитониране на олекотените завивки

Всички качествени олекотени завивки са разделени или ватирани. Ще забележите, че пълнежът им не се скита безразборно из тъканта, както е в торба, а е разпределен по повърхността на юргана в отделни отделения или джобове. Тази процедура се извършва с помощта на шевове. Колкото повече са тези отделения, толкова по-издръжлива ще е завивката.

Уверете се, че олекотената завивка, която искате да купите, е разделен по този начин и че шевовете са здрави. В противен случай пълнежът и ще се събира в ъглите и няма да можете да се насладите на полезните й ефекти.

Сезон и степен на топлина при олекотените завивки

Плътността или дебелината на олекотените завивки определя техния индекс на топлина. Това е стойност, от която основно зависи колко топло ще бъде под вашата завивка в зависимост от сезона. Има няколко начина да разберете колко топъл ще бъде един юрган.

Понякога производителите избират да посочват топлинния индекс с число като това:

1-2: лятни завивки
3-4: олекотени завивки за междинни сезони пролет/есен
5 или по-висока: зимни одеяла

Може да се ръководите и от плътността на завивката, която се изразява в g/m2. Плътността се отнася до количеството пълнеж, който е натъпкан в нея. Колкото повече пълнеж, толкова по-тежък и топъл ще бъде юрганът.

Други производители обаче избират просто да посочат за кой сезон се препоръчва съответната завивка. Ето как можете да разберете коя е най-добрата олекотена завивка според този критерий:

  • Олекотени завивки за лятото

Както вече предположихте, олекотените завивки за лятото не трябва да са много топли, така че плътността им може да бъде по-ниска. Какво означава ниска плътност? Всичко под 200 g/m2 е идеално за топлия сезон, ако живеете на място с горещ климат или сте човек, който не понася добре топлината.

Най-добрите летни покривала са с пълнеж от бамбук . Въпреки това, олекотени завивки от гъши пух също могат да бъдат ефективни, при условие че плътността им не е по-висока от 180 g/m2. Външната материя, както казахме по-горе, трябва да е памук.

  • Зимни олекотени завивки

През зимата имаме нужда от по-плътно и по-топло одеяло. За този сезон избирайте модели с плътност над 400-500 g/m2 . От вас зависи да прецените колко студени са нощите в дома ви. Ако къщата ви не е толкова студена през зимата, вероятно нямате нужда от юрган с висока плътност, дори и да е хладен сезон.

За планински район заложете на олекотени завивки с плътност минимум 490 g/m2 , но ако вашият район е по-топъл, може да се спрете и на такива от 380 g/m2. Те ще ви излезнат по-евтино

Вълната и гъшият пух са звездните пълнежи за зимния сезон, а памукът отново е най-добрата материя за външния слой.

  • Олекотени завивки за всички сезони

Най-добрата завивка, която можете да закупите, е тази, която може да сe използва през цялата година независимо от температурните промени. Има два вида такива олекотени завивки идеални за всеки сезон – бамбуковата или версията с 2 юргана.

Така нареченият юрган 4 сезона се състои от две отделни части, които могат да бъдат съединени чрез система за закопчаване. Двата юргана са с различна плътност. Единият е подходящ за лятото, а другият за пролетта или есента. Заедно пък са идеални за зимата.

Подходящата за лятото част е с плътност между 120-200 g/m2, докато втората завивка е по-плътна, със стойности между 200-300 g/m2. Лесно е да се разбере, че след като съединят двете части ще имате зимен юрган с кумулативната плътност.

Размер на олекотени завивки

Най-добрите олекотени завивки ще бъдат тези, които са поне с размера на леглото. Размерът на спалнята обаче не е единственият критерий, на който трябва да обърнете внимание. Най-добре изберете по-голяма завивка, особено ако спите с партньор. След като ви се наложи да разделите юргана, може да откриете, че не е достатъчно голям, особено ако сте по-едър. Двама души, споделящи легло с размери 140×200 см, ще изберат юрган с размер минимум 200 х 200 см. Така и двамата ще могат да се насладят пълноценно на завивката, без да остават непокрити по време на сън или да дърпат завивката.

олекотени завивки

Производителите на олекотени завивки

На пазара ще намерите много модели олекотени завивки, за които техните продавачи ще претендират, че са най-подходящите за вас. След като прочетохте информацията по-горе, ще ви бъде по-трудно да повярвате на тези обещания и по-добре да потърсите доказателства за качеството на продукта.

Едно от нещата, които можете да направите, за да се уверите, че купувате качествен продукт, е да обърнете внимание на производителя. Разберете кои марки се оценяват най-много от потребителите.

Ако марката има добра репутация, завивката най-вероятно ще бъде с отлично качество. Избягвайте да купувате какъвто и да е продукт от източник, който изглежда съмнителен или няма добра репутация.

Препоръчваме ви да закупите най-добрата завивка за легло онлайн. Лесно ще забележите, че цените са много по-добри, тъй като промоциите и отстъпките са много по-чести, отколкото при физическия магазин.

Освен това не купувайте продукт, докато не проверите мнението и на други купувачи. Може да откриете, че юрганът не отговаря на описанието си или че не е подходящ за вашите нужди.

Като разгледате тези мнения, ще направите много по-разумна покупка. Сега след като прегледахте цялата тази информация, вие сте готови да закупите най-добрата завивка за вас.

Ние обожаваме спокойния сън, предполагаме ти също? Може да погледнеш нашата специална публикация за възглавници:

10 най-добри възглавници

Нашият избор най-добри олекотени завивки

1. Олекотена завивка Green Future FEELING, 100% гъши пух

Олекотена завивка Green Future FEELING

Завивката Feeling е идеалното решение за комфортен сън всяка вечер. Гъшият пух, най-добрият изолационен материал в света, заедно с памучната тъкан, осигуряват отличен топлинен комфорт и правилна вентилация, която предотвратява от изпотяване. Този модел олекотени завивки са капитонирани, за да се предотврати разместването на пълнежа и да се осигури равномерното му разпределение. Изработени са от 100% естествени материали. Завивката е пухкава, мека и предлага деликатно усещане на допир.

ВИЖ ТУК

2. Олекотена завивка Alcam, 4 сезона, Микрофибър

Олекотена завивка AlcamЛеки, но достатъчно топли за студените месеци, са олекотените завивки Alcam, изработени от мек микрофибър. Състоят се от 2 различни по плътност части, подходящи за използване за всеки сезон, според индивидуалните предпочитания на всеки. Пълнежът от силиконови нишки прави завивката едновременно пухкава и лека и може да се използва и само като одеяло. Антиалергична. Перяща се. Бързо съхнеща.

ВИЖ ТУК

3. Завивка Poohy, гъши пух 30% и гъши пера 70%

Завивка Poohy Poohy от гъши пера и пух е изработена от 100% естествени материали. Тези олекотени завивки поддържат постоянна телесна температура, проветряват се добре и предпазват от изпотяване. Запазват свойствата си за дълъг период на употреба благодарение на гъшите пера и пуха, които са много по-устойчиви на пране. Пълнежът им е стерилизиран на висока температура, което го прави чист от всякакви микроорганизми. Моделът е обкрайчен с паспел с двоен шев, за да не излиза пълнежа през шева, както и да осигури максимална здравина. Ушит е на квадрати с вътрешни преградни стени, за да не може пълнежа да се движи в завивката, а да изолира винаги еднакво навсякъде.

ВИЖ ТУК

4. Поларен юрган FRENCHOME Blue-Mint

Поларен юрган FRENCHOME

Изключително мека и топла завивка. Външната и материя е микрофибърен плат  и поларен плюш. Пълнежът на FRЕNCHOME Blue-Mint е 100% силиконова вата от 310 г/м2. Може да я ползвате както като завивка, така и като покривало за легло. Полареното покритие осигурява меко и комфортно усещане и чувство на топлина.

ВИЖ ТУК

5. Олекотена завивка TED Eucalyptus summer

Олекотена завивка TED

Прекрасна олекотена завивка, подходяща за лятото. Тя е лека и пухкава и ще те понесе като нежен облак в страната на хубавите сънища. Не изпотява, не запарва тялото и усещането от нея е толкова ефирно. Покритието e от прошит микрофибърен текстил с терапевтичен аромат на евкалипт.

ВИЖ ТУК

6. Завивка от гъши пух Dream House

Завивка от гъши пух

Завивка е произведена изцяло от естествени материали. Пълнежът и е от най-добро качество гъши пух, с памучно покритие, луксозна, лека и удобна. Тя е най-добрият избор за студените зимни нощи. Има много висок топлинен комфорт и е изключително деликатна на допир. Размерът и е подходящ за двама души – 200 см х 230 ± 5 см. Предната част е 100% памук, това не позволява на пуха да излиза. Завивката е опакована в специална картонена кутия, която позволява да се съхранява в компактна форма.

 

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.