10 най-добри абсорбатори и аксесоари за тях

Насладете се на комфорт, докато работите в кухнята!

5/5 - (1 глас)

Уморихте ли се от миризмата на храна в къщата? Но може би обичате да готвите и сте стигнали  до извода, че просто имате нужда от абсорбатори?Когато обзавеждате кухнята си, е добре да помислите за един от ключовите уреди в нея, а именно абсорбаторът. Ако в кухнята ви има печка и възнамерявате да я използвате редовно, тогава абсорбаторът е един от уредите, които не трябва да забравяте при обзавеждането на тази стая. Когато готвите, димът, миризмите и частиците от това се вдигат във въздуха, ако няма филтрираща или поглъщаща система.

Абсорбаторът, понякога наричан и аспиратор, ще изкара всички тези неща от помещението и няма да ви се налага да дишате нездравословния дим или да се чудите как да премахнете неприятните миризми след готвене.

 

Мнения за най-добрите абсорбатори на пазара

Интересувате ли се от някои модели абсорбатори, евтини и добри, от които можете да изберете версия, подходяща за вашия дом? Разгледайте тези модели, различни по дизайн, цена и ефективност, сред които определено ще намерите опция, близка до вашите изисквания. Добрата новина е, че имате богат избор. Недостатъкът е, че може да бъдете объркани от стотиците модели, показани в едно онлайн търсене. Ако бързате, ние ви предлагаме тук няколко тествани и оценени варианта.

абсорбаториНай-добрите модели абсорбатори, препоръчани за вас

1. Телескопичен абсорбатор Zanussi ZHP60260SA

абсорбатори Zanussi ZHP60260SAАко вашата кухня е твърде ограничена в пространството, за да инсталирате традиционен абсорбатор, ви предлагаме да помислите за друга опция, като модела Zanussi ZHP60260SA. Той е изработен от устойчива на корозия неръждаема стомана и има приятен външен вид. Разполага и с две LED лампи, които осигуряват много добра видимост на зоната за готвене.

Работи с мощност от 128 W, управляема при три нива на интензитет, с директен ефект върху скоростта на вентилация. Този модел ви предлага абсорбираща мощност от 190 mc до 280 mc / h. Следователно той е ефективен в пространства до 10 m – 11 m².

Включва миещ се алуминиев филтър за улавяне на мастни частици и е телескопичен аспиратор с отработени газове, съвместим с вентилационна тръба с диаметър 120 мм. Това е доста тиха версия, която генерира между 50 dB и 62 dB, в зависимост от избрания етап на вентилация. Моделът е снабден и с лесен за използване механичен контролен панел.

 

Предимства

 • Това е модел с телескопична конструкция, подходящ за малки кухни.
 • Той има средна абсорбираща мощност и устойчива конструкция от неръждаема стомана.
 • Той работи тихо, с отводняване и включва две LED светлини за добра видимост.
 • Той може лесно да се интегрира в мебелите, за модерен и дискретен външен вид.

Недостатъци

 • Поглъщащият капацитет е среден, подходящ за кухни от 10 до 12 кв.м. Но е недостатъчен за по-големи помещения, където се готви интензивно.

 

Това е модел абсорбатор, предназначен за студия и апартаменти с малки или средни пространства за готвене, в които е желателно да се инсталира версия, която работи с отработени газове навън.

 

купи сега


2. Абсорбатори за вграждане TEKA TL 6420

абсорбатори TEKA TL 6420Въпреки че марката Teka е по-малко популярна на българския пазар, тя ви предлага много интересна оферта. Моделът TL 6420, например, е  вграден аспиратор, с абсорбираща мощност 390 mc / h, който следователно можете да инсталирате без притеснения в пространства до 15m – 16m². Мазнината се улавя от 12-слоеви алуминиеви филтри, които премахват до 98% от тези частици. Те се отделят лесно и могат да се почистят и в съдомиялната машина.

Това е абсорбатор с 2 двигателя, енергиен клас D, с три степени на мощност, лесен за управление от механичния панел и устойчива конструкция от неръждаема стомана. Включва телескопична система, която позволява изтеглянето на допълнителния сегмент на филтъра, за повече свободно пространство.

Освежаването на въздуха се извършва чрез изтощаване на външната страна, така че ще трябва да го свържете към отдушник. Всмукателната система, проектирана да действа от няколко ъгъла, ви дава достатъчно ефективност, за да можете да готвите колкото искате, без да се притеснявате за разпространението на миризмата из цялата къща.

 

Предимства

 • Абсорбатор с ефективен дизайн, който позволява интегриране в мебели.
 • Моделът е с мощност на абсорбиране от 390mc / h и изпускателна тръба през отдушник отвън.
 • Създаден е да отговаря на изискванията на средна и голяма кухня.
 • Включва 12-слоен алуминиев филтър, миещ се и съвместим с миялната машина.
 • Има три вентилационни етапа.

Недостатъци

 • Продуктът е произведен от по-малко известна марка, което може да означава по-труден достъп до съвместими резервни части и аксесоари.

 

Това е технически вариант в категорията разтегателни опции, разполагащ с два мотора и три вентилационни етапа.

 

купи сега


3. Абсорбатори Heinner DCH-650GX 

абсорбатори Heinner DCH-650GX Имате ли нужда от декоративен абсорбатор, който да ви помогне гениално да завършите външния вид на кухнята? Опитайте този модел от Heinner, със структура от неръждаема стомана и топлоустойчиво стъкло, който е идеален за средни и големи зони за готвене. Той работи с абсорбираща мощност от 423 mc до 634mc / h, в зависимост от избраната скорост на вентилация. Това означава, че може да поддържа въздуха чист без затруднения, в пространства до 20 m- 25m².

Добре е да знаете, че не е от най-тихите варианти, генериращи до 72dB по време на употреба, но шумът идва с много добра ефективност. Той е част от категорията продукти, които премахват миризмата отвън, така че трябва да инсталирате изпускателен път за абсорбатора, за да го използвате.

Той е с ширина 60 см, подходящ е за стандартни печки с 3 или 4 котлони. Той ви позволява управлението на мощността на поглъщане на три нива на интензивност, от механичния контролен панел, който е много лесен за използване.

 

Предимства

 • Абсорбатор с приятен и елегантен вид, подходящ за завършване на аранжировките, направени в модерен, минималистичен или съвременен стил.
 • Той осигурява висока абсорбираща мощност, до 643 m3 / h, с три нива на интензивност.
 • Той се препоръчва за средни и големи кухни.

Недостатъци

 • Това е малко по-шумен технически вариант, отколкото други продукти от този тип, поради вентилатора, който работи интензивно.

 

Този абсорбатор се препоръчва за домове, където често се готвят ароматни рецепти, с просторни кухни и за жители, които наистина искат да поддържат чист въздух в останалата част на къщата си.

 

купи сега


4. Абсорбатори Beko CFB6310W

абсорбатори BekoВ малките кухни, където се приготвят повече салати и супи и по-малко пържоли и яхнии, не ви е необходим професионален абсорбатор, който да извади целия въздух от стаята, нито първокласни домакински модели. Можете лесно да се справите с ефективен, издръжлив и достъпен продукт на достъпна цена, като този модел от Beko.

Това е класически, вграден модел, с прост механичен панел, който ви позволява да изберете желаната скорост на вентилация и да включите или изключите двете халогенни крушки, предназначени да ви осигурят по- икономичен начин и по-добра видимост, докато готвите.

Той включва два филтъра против мазнини, изработени от алуминий, миещи се и лесни за отделяне. Моделът  има и абсорбираща мощност от 65m3 до 160m3 / h, като е подходящ, както казахме по-горе, за малки кухни, до 6m – 7m², или средни, в които рядко се готви. Добре е да знаете, че работи съвсем тихо, на етап 1 на вентилация, генерираща само 48 dB, докато на максимално ниво ще бъдете изложени само на 62dB шум.

 

купи сега


5. Абсорбатори Bosch DWQ96DM50

Абсорбатори BoschТези, които се радват на голям апартамент като пространство и подобна кухня, вероятно ще се изкушат да помислят за по-голяма печка с 5-6 котлона, на която винаги ще има място за друга тенджера или тиган. Моделът на Bosch DWQ96DM50 е специално проектиран за тези случаи, с ширина от 90 см, която лесно покрива големи модели електрически или газови котлони.

Това е изцяло вградена версия. Също така е част от категорията варианти, които работят чрез изкарване на въздуха, като по този начин се нуждаят от връзка с изход през външната стена на кухнята.

Включва три филтъра против мазнини, които са миещи се и лесни за почистване. А също и цифров контролен панел, дискретен и елегантен, с три вентилационни етапа и опция за включване на светодиодите. А екстериорът е изработен от неръждаема стомана. Той осигурява мощност на поглъщане до 610 mc / h, така че не е нужно да се притеснявате, че няма да се справи с голяма кухня.

 

купи сега


6. Абсорбатори Whirlpool AKR 039 G BL

Абсорбатори WhirlpoolЕлегантен, с впечатляващ черен дизайн, този модел абсорбатор на  Whirlpool е част от категорията варианти с декоративна роля, предназначена за кухни, където този аксесоар трябва да направи впечатление. Това е модерен продукт, с електронен контролен панел, който позволява лесно управление на интензивността на вентилацията. Като същевременно с това е и много лесен за поддръжка.

Включва миещ се алуминиев филтър, който ще трябва периодично да почиствате, за да поддържате нивото на ефективност при улавяне на въздуха. От тази гледна точка можем да ви кажем, че това е модел с висока производителност, с абсорбираща мощност до 629mc / h, следователно подходящ за кухни до 25sqm.

Нивото на шума е някъде по средата, генерирайки между 64dB и 71dB, което означава, че ще чуете звука, издаван по време на работа, но няма да ви бъде много досаден. Това е кухненски аспиратор с ширина 80 см, което означава, че можете да го поставите както над стандартните 60 см плотове, така и над по-големите версии.

 

купи сега


7. Абсорбатори Franke FTC 601 GR / XS

Абсорбатори FrankeАко сте запознати донякъде с най-добрите марки в тази област, определено ще искате да разгледате модела абсорбатор на Franke. FTC 601 GR / XS е по-достъпна версия, отколкото бихте очаквали, с трайна конструкция от неръждаема стомана и разширяващ се сегмент на филтъра. Следователно това е телескопичен вариант, подходящ за кухни с малки размери.

Предлаганата мощност на поглъщане е 380m3 / h, препоръчана от специалисти за кухни до 14sqm -15sqm. Ширината от 60 см го показва за връзката със стандартните котлони, които не надвишават този размер. А генерираният шум, до 69 dB, означава, че ще имате устройство в къщата достатъчно тихо, за да не ви смущава.

Този абсорбатор от Franke е снабден с два светодиода, за добра видимост над зоната за готвене. Както и с механичен контролен панел, разположен до зоната на абсорбция, така че да не пречи на извличането на мобилния филтриращ сегмент.

 

купи сега


8. Абсорбатори Electrolux EFP60460OX

Абсорбатори ElectroluxОтървете се от парата и нежеланата миризма от кухнята с модел абсорбатор Electrolux, създаден да осигури висока производителност, лесна за управление. EFP60460OX е абсорбатор от неръждаема стомана, с телескопична конструкция, подходящ за модерни кухни, малки или проектирани в минималистичен стил. В тесния формат е дискретно присъствие, а в разширения, активен, той предлага мощност на поглъщане до 603mc / h.

Поради високата ефективност на рециркулация на въздуха, този абсорбатор от  Electrolux е една от версиите, които можете да използвате, ако планирате кухнята ви да е на открито. Тъй като може да се използва с външна евакуация и рециркулация, той е снабден както с миещи се алуминиеви филтри, така и с въглероден филтър.

Работи тихо, генерирайки до 66dB, а трите нива на интензитет и LED крушките се управляват лесно и просто от механичния контролен панел, разположен отпред. Той е с ширина 60 см и се препоръчва за стандартни котлони.

 

купи сега


9. Декоративен абсорбатор за вграждане Hansa OKP631TH

абсорбатори HansaПредставяме ви декоративен абсорбатор за вграждане Hansa OKP631TH, с  мощност на абсорбция 660 м3/ч.

LED осветление на модела
Слабото осветлението прави работата в кухнята много по-трудна. Същият ефект се наблюдава и при крушките с нажежаема жичка. За да осигурят лесна употреба, абсорбаторите на Hansa са оборудвани с иновативна, енергийно ефективна LED система за осветление. LED светлините са особено издръжливи и излъчват силна и приятна светлина, която не е уморителна за очите. Изберете Hansa и се възползвайте от най-добрите решения!

Висока ефективност на модела
Дрехи, завеси и одеяла са напоени с неприятна миризма от готвенето? Това не се случва, ако ползвате абсорбатори от Hansa! Оборудвани са с модерни и високоефективни вентилатори, които напълно премахват миризмата на храна. Насладете се на комфорт, докато работите в кухнята!

Лесен допир

Стъпки на скоростта : 3
Регулирайте мощността на абсорбатора в зависимост от количеството на приготвяна храна.

Филтър за мазнина, алуминиев
Филтрите за мазнини защитават двигателя на абсорбатора. Металните филтри са изработени от алуминий и позволяват да се почистват и  в съдомиялна машина.

 

купи сега


10. Абсорбатор за вграждане Star-Light HAT-260GS, Телескопичен

Абсорбатора за вграждане Star-Light HAT-260GS е идеалната опция за тези от вас, които искат да инсталират абсорбатор, без той да заема много място.
Star-Light HAT-260GS позволява лесно интегриране в мебелите. Система изтегля пара от зоната за готвене с помощта на двата ефективни мотора, а мазнините се задържат от миещи се алуминиеви филтри.
Благодарение на телескопичния модел на Star-Light HAT-260GS, можете да увеличите или намалите абсорбиращата повърхност по време на работа в зависимост от вашите нужди.
Star-Light HAT-260GS е с модерен дизайн с акценти от неръждаема стомана и приятно осветление, той лесно може да намери своето място във всяка една  кухня.

купи сега


Аксесоари за кухненски абсорбатори

 1. Комплект от два въглеродни филтъра за абсорбатор Whirlpool AKR 749 NB

въглеродни филтри за абсорбаториАко сте избрали абсорбатор с карбонов филтър, без изпускателна тръба, определено ще ви трябват заместващи филтри за момента, в който инсталираните от производителя ще загубят своята ефективност. Затова препоръчваме този комплект от две части, предназначен да допълни модела на абсорбатор AKR 749 NB от Whirlpool.

Пакетът съдържа два филтъра с активен въглен, с височина 5 см и диаметър 14,3 см, които имат ролята да улавят мастните частици и тези, които носят миризми от въздуха, циркулиращ през аспиратора, така че този, който навлиза в стаята, да бъде чист и приятен.

купи сега


Ръководство на купувача

Ако обичате домът ви винаги да мирише добре и свежо, предпочитате да готвите вкусни рецепти, без миризмите да се разпространяват из къщата, определено имате нужда от евтин и добър модел абсорбатор. По принцип изборът на такъв продукт е съвсем прост. На практика моделите са по-разнообразни, отколкото си мислите и ако не знаете много добре някои основни технически параметри, може и да изберете грешен вариант.

Разберете в тази статия кои са най-важните критерии, които трябва да вземете предвид при покупката на нов абсорбатор. Научете точно колко пари ще са ви необходими за покупка на най-добрия аспиратор за вашата кухня.

абсорбаториКонсумация на енергия

Повечето модели абсорбатори, на добри цени, които можете да намерите в магазините, се захранват от един или от два мотора, с обща мощност от 100 W до 300W. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-лесно вентилаторът ще циркулира въздуха.

Параметърът, на който трябва да обърнете най-голямо внимание, е абсорбционната мощност. От тази гледна точка ще трябва да избирате между версии, които могат да осигурят капацитет на циркулация на въздуха от 250 до 1200 кубически метра на час. Изборът е доста технически, като се вземат предвид размерите на помещението, в което ще го използвате и колко често и „ароматно“ готвите.

Общото правило е да изберете продукт, който може да рециркулира кухненския въздух поне от 10 до 15 пъти за един час. Например, ако кухнята е с площ 10m² и с височина 2,5m, ще ви трябва аспиратор с абсорбираща мощност най-малко 250mc / h. Готвите ли често пържоли, скара, пица и други ароматни продукти? То тогава се ориентирайте към модели с поне от 300 до 400mc / h мощност.

абсорбаториРазмери

Най-добрите абсорбатори са моделите, които напълно покриват повърхността на плота, за която се използват. Като основният размер, който трябва да оцените в този случай, е ширината. Тя варира между 30 см и 130 см, така че можете да избирате от доста разнообразни предложения.

Най-популярните версии обикновено са тези от 60 см, които се побират на повечето печки с 3 и 4 котлона. Ако сте избрали печка с 5 или 6 котлона, може да се нуждаете от аспиратор, на добра цена, с ширина 70 см, 80см или дори 90 см.

Ако оборудвате кухнята си от нулата, можете да изберете пакет с фурна, котлон и аспиратор, като в този случай производителят директно ще комбинира опции, съвместими с размерите.

абсорбаториСъс или без изпускателна система

Системата за пречистване на въздуха е доста важна, така че помислете добре дали имате нужда от аспиратор без изпускателна система или такава с тръба. Версиите, които премахват въздуха от кухнята навън, са по-ефективни, по-силни и препоръчителни за тези, които готвят много и искат да поддържат пространството чисто.

От друга страна, трябва да можете да осигурите отдушник и в много случаи може да не искате или да нямате право да пробиете стената или изобщо да нямате външна стена в кухнята. Когато кухнята вече е снабдена с изход, нейното положение ще обуслави и ограничи мястото, където можете да поставите аспиратора, което не трябва да е на повече от 1,5 м от външната стена.

Следователно алтернативите без необходимост от отдушници навън стават много привлекателни, когато прецените, че не се нуждаете от над средното поглъщащо устройство и не искате да се занимавате с окачени тръби и дупки в стената. Но имайте предвид, че тези модели използват филтри с активен въглен, които трябва периодично да се сменят, за да осигурят ефективно улавяне на частици от миризми.

абсорбаториГенериран шум

Измерва се в децибели и трябва да знаете, че колкото са повече те, толкова повече шум издава уредът. Въпреки всичко ще намерите и много тихи модели на пазара, които са идеални за готвене в по-тиха среда.

Тъй като някои хора са по-чувствителни към шума, добре е да обмислите този аспект от работата на аспиратора, особено ако сте сред тях. Повечето модели генерират между 50dB и 70 dB, като разликата между двете граници на обхвата е доста важна.

Ако имате малко дете, чувствително към звуци, препоръчваме ви да потърсите аспиратор на добра цена, който работи под 50dB – 60 dB. Някои опции от безшумната продуктова гама достигат дори до 35 dB.

абсорбаториДизайн

Що се отнася до дизайна, ще имате избор между вграден дискретен аспиратор, който заема много малко място, или стандартна версия, с монтаж на стена или таван. Ако имате нужда от добавяне на изображение в кухнята, можете да изберете и декоративен модел аспиратор, който надхвърля функционалността, впечатлявайки с различни форми, размери и цветове.

Всеки от тези видове аспиратори се предлага в стандартен или в телескопичен формат. Телескопичният аспиратор ви позволява да разширявате и прибирате абсорбиращата повърхност, като по този начин ограничавате заеманото пространство, когато не готвите. Тази структура е особено ценена за вградените опции, които са предназначени за малки кухни.

Други функции

Най-новите модели абсорбатори имат и други допълнителни функции. Като например светлини, сензори за топлина, температурни индикатори и други, които могат да бъдат полезни при готвене.

абсорбаториКак да монтирате абсорбатори?

Многобройни мнения за най-добрите абсорбатори препоръчват версии без необходимост от отдушник за помещения, където осигуряването на връзката с външната страна е трудно. Такъв модел ви дава пълна свобода на местоположение и е много лесен за инсталиране. Ето няколко стъпки, които трябва да изпълните, от отваряне на пакета за доставка до стартиране на устройството.

абсорбаториПроверете техническото ръководство и аксесоарите, включени в опаковката

Независимо дали сте избрали вграден телескопичнаен абсорбатор или стандартен модел, вие ще получите заедно с продукта кратко техническо ръководство. То представя както компонентите на устройството, метода на сглобяване и придружаващите го аксесоари, така и стъпките за монтаж. Консултирайте се внимателно и се уверете, че имате всичко необходимо за монтажа под ръка.

 

Определете местоположението правилно

За да работи на оптимално ниво на ефективност, аспираторът трябва напълно да покрива повърхността на плота. Затова се уверете, че е поставен точно в средата му. Вторият аспект, който трябва да се вземе предвид, е височината. Оставете минимум 65см и максимум 70 см между повърхността на плота и металните антимазни филтри, които образуват зоната на абсорбиране на аспиратора. Позициониран над 70 см ще има затруднения при ефективното улавяне на въздуха. А ако е твърде ниско, ще бъде повлиян от топлината, отделяна от плота.

абсорбаториЛесно сглобяване

Ако фиксирате аспиратора директно към стената, имате нужда от бормашина, винтове, молив, рулетка, стълба и опори. Първата стъпка се състои в измерване на разстоянието от плота до нивото на монтиране на аспиратора и изчертаване на индикаторните знаци с молив.

След това поставете опорите, доставени с устройството, така че да поддържа уреда точно на желаното ниво и да дава знаци с молива. Използвайте машината за пробиване на отвори и поставяне на капачките. След това поставете скобите и ги закрепете с болтове. Поставете уреда така, че системата за закрепване да е фиксирана в монтираните опори.

Може да се наложи да се разхлаби поне един филтър на аспиратора или дори и двата, ако е модел с два алуминиеви сегмента, за да може да се фиксират добре всички винтове.

 

Вграден монтаж

В този случай се нуждаете и от трион, за да изрежете мястото, необходимо за поставяне на уреда в основата на шкафа. В повечето случаи на покупка, в пакета, който включва аспиратора, ще намерите модел за прецизно изрязване на пространството, необходимо за вграждане.

Създайте отвори за опорните винтове в точките, посочени от ръководството за инсталиране, и монтирайте абсорбатора.

абсорбаториМощност и тест

Преди да включите аспиратора в контакта, добре е да проверите още веднъж дали параметрите на захранването са същите като тези на контакта ви. Поставете захранващия кабел така, че да не е разположен близо до огън или гореща зона, свържете аспиратора и използвайте контролния панел, за да проверите работата му.

 

абсорбатори

Как да почиствате правилно абсорбатора си?

Колко често трябва да почиствам филтрите на абсорбатора?

Aко готвите често, трябва да подменяте филтрите (ако са синтетични) на абсорбатора на всеки от 3 до 6 месеца. Филтрите от неръждаема стомана и филтрите от алуминиева мрежа, не е необходимо да се подменят. Те трябва да се почистват минимум веднъж седмично.

Кой е най-добрият начин за почистване на абсорбатора?

Използвайте топла вода и течен сапун по посока на полиращите линиите на абсорбатора редовно, за да почиствате ефективно външната страна на уреда. Изплакнете ги добре с чиста вода и ги подсушете със суха кърпа. Не използвайте груби или абразивни почистващи препарати за почистване на абсорбатора.

абсорбаториАбсорбаторите не са особено евтини или лесни за монтаж, но ако изграждате изцяло наново кухнята си или просто искате да я освежите, добавянето на един такъв уред би ви било от голяма полза. Имате множество варианти на пазара, измежду които да избирате. Покупката на правилния абсорбатор може да ви спести време в чистене, да запази кухнята ви без неприятни миризми и да ви осигури комфорта да не отваряте всички прозорци всеки път, когато приготвяте храна. Това е една добра инвестиция за всеки, който използва кухнята си по предназначение редовно.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.