8 най-добри циркуляри / електрически триони и аксесоари за тях

Направи ремонт в дома си бързо и лесно

5/5 - (4 гласа)

Имате ли дъски за рязане? Ако е така, иструменти като циркуляри са оптималният вариант за тази задача. На пазара могат да се намерят стотици, дори хиляди модели циркуляри. Така че е много вероятно, докато търсите единствено да се объркате и в крайна сметка да потърсите допълнителна помощ. Ясно е, че не всеки знае какво точно търси в един циркуляр, какви функции предлага всеки модел и дали всичко наистина е така – както е посочено от производителя.

Добрата новина е, че именно заради подобни неща създадохме това кратко ръководство, в което ще намерите всичко необходимо за разбиране начина на работа на циркулярите и как да изберете най-подходящия за вас. В края на ръководството дори ще ви представим някои от най-добрите модели на пазара в случай, че все още изпитвате затруднения в избора.

Конкуренцията е ожесточена сред моделите на инструменти „направи си сам“ . И много мнения за най-добрите електрически триони / циркуляри казват, че изборът трябва да бъде направен внимателно и пестеливо, когато става въпрос за тези инструменти. Ето нашите мнения за най-добрите подобни устройства на пазара в момента.

циркуляриНай-добрите модели циркуляри, препоръчани за вас

1. Стационарен циркуляр Bosch PTS 0 Uni

циркуляри Bosch PTS 0 Uni Този инструмент е доста ефективен. Циркуляр на Bosch от този тип включва маса (пейка), на която ще намерите буталния прът, смукателния маркуч, паралелните ограничители и цепещия клин – накратко, всичко необходимо за прецизна работа на професионално ниво.

Като двигател той има 1400 вата и острието може да се върти с до 5000 завъртания в минута. Максималната дълбочина на рязане е 75 милиметра и наклонена до 63 милиметра (ъгъл от 60 градуса). Устройството е голямо, трудно се движи, тежи цели 26 килограма. Режещият диск е с диаметър 254 милиметра.

Не можем да кажем, че хоби потребителите  ще бъдат особено привлечени от този циркуляр за маса, но за цехове за обработка на дърво можем да го препоръчаме горещо. Като обективни недостатъци, пластмасовият калъф може да обезкуражи някои по-взискателни купувачи.

 

Предимства

 • Той е доста мощен (1400 вата).
 • Той може да достигне много добри скорости за дискове от 254 милиметра (5000 завъртания в минута).
 • Също така може да отреже до 75 милиметра (перпендикулярно) и 63 милиметра, ако се реже косо.
 • Загрява доста силно, което го прави подходящ за професионалисти.

Недостатъци

 • Пластмасата, от която е направен корпусът, е малко обезсърчаваща, но само очевидно. Отзивите на потребителите обаче споменават това като минус.

 

Тук говорим за един много добър модел, от известна компания. Ако сте потребител, работещ в дървообработващи работилници, това е една от най-добрите опции на пазара за вас.

 

купи сега


2. Циркуляри с асинхронен двигател Makita 2712 

циркуляри Makita 2712 Включваме и модел циркуляр за маса от Makita, който се пуска в експлоатация от асинхронен двигател, който генерира мощност от 2000 вата. Само по този елемент можете да разберете, че инструментът е адресиран по-специално до професионални потребители.

Скоростта на 315 мм диск при 3400 вата води до ефективно рязане на дървени и пластмасови парчета. Дълбочината на рязане при 90 градуса е 85 милиметра, а при 45 градуса е 58 милиметра. Дори ако цялата конструкция с маса има голямо тегло от 54 килограма, ще можете да я премествате от едно място на друго сравнително лесно, като използвате двете колела, разположени близо до предните крака на циркуляра.

В пакета ще получите и паралелния ограничител, удължението на масата, ключовете, подвижната дръжка и платното. Като недостатъци можем да посочим, че този циркуляр с маса заема доста голямо място (700 x 1670 x 810 милиметра).

 

купи сега


3. Акумулаторен ръчен циркуляр Bosch Professional GKS 190

циркуляри Bosch Professional GKS 190Ефектът на марката е реален и ние сме убедени, че няма да се налага да полагаме много усилия, за да ви убедим, че циркуляр Bosch е един от най-добрите варианти за всеки един майстор.

Моделът тук има 1400 вата и може да върти острието с до 5500 завъртания в минута, много висока скорост, което доказва капацитета му. Диаметърът на съвместимите остриета е 190 милиметра, а максималната дълбочина на рязане ще бъде 7 сантиметра.

За да споменем недостатъците на инструмента, можем да кажем, че той не се доставя със специална транспортна чанта. В противен случай цената на този ръчен циркуляр е сравнително ниска. И ако сте хоби или професионален потребител, едва ли ще намерите по-добър конкурентен модел от този. Забележка: най-добре ще го използвате със специална маса, за да фиксирате големи парчета дърво. Трябва да надделее безопасността!

 

Предимства

 • Като циркулярен ръчен трион, той съчетава перфектно двигател с висока мощност (1400 вата), особено за малък нож (190 милиметра).
 • Ефективността на рязането, но и оставените следи, които са много изчистени, са сред най-честите положителни отзиви на потребителите.

Недостатъци

 • За разлика от много други модели от този производител, може да не го намерите със специалния му калъф за носене.

 

Ще бъде трудно да се намери по-ефективен модел от този, в професионалната категория, със 190 мм дискове. Ще откриете, че се загрява доста силно, затова, ако имате тежки задачи, ще ви хареса.

 

купи сега


4. Стационарен циркуляр с маса Einhell TC-TS 2025 U 

циркуляри Einhell TC-TS 2025 U Този циркуляр Einhell, неподвижен тип, е адресиран до потребители с хоби нужди. Той има регулируема височина на масата и позволява рязане при 90 и 45 градуса. А като дълбочина може да изрязва парчета дърво до 85 милиметра, съответно 65 милиметра косо.

Нека накратко представим и спецификациите на неговия мотор. Той има 1800 вата и може да върти диска с диаметър 25 сантиметра с до 5000 завъртания в минута. По отношение на размерите на цялата конструкция те са 719 x 559 x 800 милиметра, а общото тегло на инструмента е 20 килограма.

Като цяло това е един от най-добре оборудваните циркуляри за хоби нужди. Двигателят му не позволява интензивен режим на работа, тъй като се загрява лесно. Като електрически трион, евтин и добър, с маса – препоръчваме го силно, особено на начинаещите майстори.

 

Предимства

 • Това е модел, подходящ за хоби майстори, а неговата силна страна е двигателят (1800 вата), който позволява рязане на дълбочина от 85 милиметра.
 • Той може да работи и при 45 градуса, а дискът му е голям (25 сантиметра).

Недостатъци

 • Той леко се загрява, което ограничава използването му до лесни режими на работа. Т.е. на кратки интервали, за да се даде почивка на двигателя да се охлади.

 

Този модел с  маса е много подходящ за домакинството, ако имате работно пространство като навес или склад. Тъй като не е създаден за тежки режими, няма да го препоръчваме на професионални майстори.

 

купи сега


5. Настолен циркуляр Makita MLT100 

циркуляри Makita MLT100 Ще го кажем от самото начало, този модел циркулярен трион Makita е доста пиперлив, що се отнася до цената. Но пък предлага и ефективност, която оправдава този недостатък. Това е неподвижен модел, с острие с диаметър 260 милиметра.

Неговият мотор генерира 1500 вата мощност, скорост на рязане до 4300 оборота в минута на лист. Засега доста добро представяне за инструмент за професионални майстори. Освен това реже под ъгъл, на дълбочина до 63 милиметра, а перпендикулярно, може да реже до 93 милиметра дълбочина. Функцията за плавен старт позволява на листа да започне бавно и безопасно, без вибрации.

Ако се замислите как ще намерите място в работилницата, ето размерът на цялата конструкция: 726 милиметра дълги, 984 дълбоки и 333 милиметра високи.  Неговото тегло е 34,1 килограма, а масата е с размери 1115 х 835 милиметра. Можем да го препоръчаме на тези, които работят усилено и продължително. А единственият недостатък, който можем да посочим, е че е циркуляр с доста шумна маса ( цели 104 децибела).

 

купи сега


6. Стационарен циркуляр Bosch Professional GCM800SJ

циркуляри Bosch Professional GCM800SJ Кръгъл, неподвижен трион с плъзгащ се плъзгач, като този професионален модел на Bosch, ще бъде полезен за тези, които искат лек инструмент, но безопасен и прецизен, който може да реже както вертикално, така и хоризонтално.

Той има капацитет на хоризонтално рязане от 270 милиметра, наклонен на 45 градуса хоризонтално с 70 х 190 милиметра. А за 45 градуса във вертикалната равнина – с 48 х 270 милиметра. Електрическият мотор на триона има 1400 вата, а скоростта на острието може да достигне 5000 завъртания в минута. Максималната дълбочина на рязане на дърво е 55 милиметра. Сравнително малка е, но това не е силната страна на това устройство.

Освен това като цена можем да кажем, че продуктът е доста скъп. Тези недостатъци обаче трябва да бъдат пренебрегнати, тъй като уникалният дизайн и функционалността на модела остават неговите силни страни в очите на много майстори, които знаят точно какви са техните нужди.

 

купи сега


7. Циркуляри Bosch PKS 55

циркуляри Bosch PKS 55 Циркулярен ръчен трион на Bosch, модел PKS 55 отговаря добре на нуждите на майсторите, които търсят компактен инструмент, който не се отличава с мощност, но който лесно може да реже с малки дискове с диаметър 160 mm до максимална дълбочина от 55 милиметра.

Неговият мотор има 1200 вата, а острието може да се върти с до 5600 оборота в минута, скорост, подходяща за малки дискове. В пакета за доставка ще получите и платно Speedline Wood, с много високо качество, но и паралелно ръководство. Този инструмент може да се регулира и за рязане под ъгъл от 45 градуса, до максимална дълбочина от 38 милиметра.

Като цяло това е полупрофесионално устройство, което поддържа интензивни приложения. И като недостатъци можем само да дадем мнението, че максималните дълбочини на рязане са малки. В противен случай качеството на Bosch се вижда във всички функционалности на този циркулярен ръчен трион.

 

купи сега


8. Циркуляри Einhell TH-CS 1200/1

циркуляри Einhell TH-CS 1200/1 Анализирайки този мобилен циркуляр Einhell, можем да кажем, че той отговаря на нуждите на хоби начинаещите чрез относително умерения си мотор (1200 вата). Той реже с максимална скорост от 5000 оборота в минута на диск с диаметър 160 мм.

Максималната дълбочина на рязане е 55 милиметра. А настройката на дълбочината е лесна, чрез повдигане на някои препятствия, без да е необходимо да докосвате клавишите или други инструменти. За работа под наклонен ъгъл от 45 градуса максималната дълбочина ще бъде 37 милиметра. Сред другите спецификации на този модел циркулярен трион, на добра цена, няма да ви хареса системата за намаляване на вибрациите, благодарение на нейната ергономична дръжка.

Като цяло ниската цена, на която се предлага, не прави компромис с ефективността. Но тези, които търсят инструменти с голям капацитет, ще искат да се съсредоточат върху големи, мощни и устойчиви на суров режим устройства.

 

купи сега


Аксесоари за циркуляри 

 

1. Водеща шина за циркуляри FKS 115 Wolfcraft

Водеща шина за циркуляр FKS 115 Wolfcraft Този паралелен водач за циркулярен трион е предназначен за всички инструменти, които имат дълбочина на рязане не повече от 66 милиметра, с основна плоча съответно максимум 120-200 на 260-385 милиметра. Подходящ е както за прави, така и за наклонени разфасовки. А ръбът му е гумиран, което от своя страна пък  намалява риска от неправилно разкъсване на детайла, върху който работите.

Дължината и ширината на детайла са съответно 1150 милиметра и 243 милиметра. Тя може да бъде особено полезна за професионалисти, но и за купувачи, които работят в хоби режим. Като минус ще посочим, че направляваща релса за циркуляр струва повече, отколкото самите циркуляри.

 

купи сега


2. Диск за циркуляр JOKA PRO0034 

Диск за циркуляр JOKA PRO0034Включваме и диск с циркулярен трион за всички големи модели инструменти, които са съвместими с диаметър на диска 350 мм. Затягащият отвор има диаметър 32 милиметра, а максималната скорост, с която се препоръчва да се задейства, е 5000 завъртания в минута.

Ширината на рязане на острието е 2,4 милиметра, а материалът, от който е направен, е въглеродна стомана. Броят на зъбите е 50, а материалът, в който се препоръчва да се реже, е дърво. Производителят уточнява, че за неговото използване са посочени само неподвижни модели триони, предвид големия диаметър на диска.

 

купи сега


3. Работна маса за циркуляри за ъглово рязане Scheppach UMF1600, 810 мм

работна маса за циркуляри

Това е модел работна маса за циркуляри с ъглово рязане UMF1600. Тя има универсален дизайн, както и лека, здрава стоманена конструкция с общо тегло 12.3 кг. Има широчина на захвата 384 мм и дължина на захвата от 1000 до 1600 мм. Може да се разтегне допълнително до 1.65 м  (1 м). Към пакета с доставката има включени скоби за монтиране на инструмента. Тя е сгъваема и върши перфектна работа на професионално и полупрофесионално ниво.

 

купи сега

 


Ръководство на купувача

Напоследък различните модели циркулярни триони се използват от аматьори в домакинствата, в които живеят, за ремонти, модификации и други дървени обработки. Докато професионалистите, от своя страна, винаги са имали нужда от такова нещо. Такова устройство ви позволява да режете с голяма прецизност ПДЧ или дървени плоскости, когато трябва да изградите нещо или когато ремонтирате или коригирате мебел, която имате.

Въз основа на вашите нужди от този тип продукти ще трябва да изберете подходящ модел. В противен случай или ще похарчите твърде много за професионален циркуляр, който няма да ви е необходим, или ще установите, че устройството, което купувате, не отговаря на вашите нужди, които имате в работилницата.

За да ви помогнем да направите план за покупка, ние ви се притичваме на помощ и ви предлагаме ръководство, което да ви помогне да разграничите многото налични примери. По този начин ще можете да определите къде да намерите циркулярни триони на добра цена, въз основа на това ръководство за закупуване. Ще започнем с най-важните критерии за подбор и след това ще преминем през списъка до най-малко съществените.

циркуляриРежим на захранване

Можете да намерите две основни системи за захранване на двигателя. Т.е. можете да изберете или трион за акумулатор (батерия), или циркуляр с батерия, директно от 220-волтовата мрежа.

Съветваме ви следното: ако използвате инструмента по-рядко и искате повече преносимост, ние ще ви насочим към модел с преносима батерия. Това ще ви даде много по-голяма гъвкавост, но слабата му част е, че мощността на двигателя ще бъде ниска. Ако използвате този тип триони при леки товари и за тънки или средни дъски, няма да имате нужда от прекалено мощен двигател. Ние смятаме, че това, което е под 800 вата, е слабо, докато много силен трион ще генерира над 2000 вата.

По този начин, за тези, които трябва да работят всеки ден върху професионални задачи, с бърза обработка на дървесина на относително дебели парчета, ние ще препоръчаме модел с кабелна мощност, директно към електрическата мрежа на къщата. Съответните модели са малко по-здрави и двигателят им ще генерира повече мощност, като е устойчив на прегряване, ако ще работи дълго време.

циркуляриТип устройство

Тук имаме два модела: стационарен и ръчен, мобилен. Характеристиките, които ги различават, са свързани с мощност и преносимост и въз основа на тях трябва да бъдат адаптирани към нуждите на потребителя. Въз основа на мощността и капацитета имаме три етапа на избор на устройства за потребител на хоби ниво, било то за някой, който работи полупрофесионално или – на най-високо ниво – професионално.

Ако извършвате ремонти сравнително рядко в домакинството и знаете само минимума от процедури, с относително скромно оборудване около къщата, това означава, че сте потребител на начинаещо ниво.

В този случай ще бъде достатъчен модел с ниска мощност, който може лесно да се съхранява, най-вероятно преносим и лек. По този начин, от тези тук, можем да ви препоръчаме ръчните триони или с тел, или с батерия. За този тип продукти можете да похарчите малки или средни суми, обикновено под 700 лв.

За потребители, които са професионални майстори или имат дългогодишен опит в „Направи си сам“, работещи с домакински инструменти с висока мощност, препоръчваме мобилни полупрофесионални части с мощност най-малко 1000 вата.

Те са потребители с умерено ниво на опит и ще се справят най-добре с ръчни инструменти или с умерена мощност. В много случаи този тип потребители имат и малка работилница, в която работят от време на време, когато все още имат част за изработка или ремонт.

Професионалистите, които се занимават с такова устройство всеки ден, ще се нуждаят от модели, оборудвани с много устойчиви, мощни двигатели, така че те са и най-квалифицираните в избора на свое устройство.

На пазара се предлагат различни модели циркулярни режещи триони, но можете да намерите и мобилни устройства. Или, ако търсите достатъчно, може да намерите дори и такива – с батерия. Във всеки случай ние препоръчваме тези на маса, за най-тежките професионални задачи в работилницата.

циркуляриКакъв диск използва циркулярът

В тази глава ще трябва да разгледате размерите на острието (нарича се още циркуляр), но също така и възможността за накланяне, което позволява рязане под ъгъл. Също така, помислете за материала, от който е направено кръглото острие.

Какво означава по-голям диаметър на острието? Колкото по-голям е този размер, толкова по-дълбоко ще реже трионът, когато го поставите в положение, перпендикулярно на парчето дърво, което искате да отрежете.

Дълбочината на рязане варира от 30 до над 85 мм и може да се регулира на триони с възможност за рязане под наклон. Ако искате професионален трион, изберете модел, който при наклон от 0 градуса (т.е. перпендикулярно) може да отреже най-малко 80 милиметра дълбочина. Съответно между 55 мм и 60 мм, когато работи с наклон от 45 градуса.

В случай на хоби и полупрофесионални категории, можете да приемете и по-ниски стойности от представените по-горе. Моделите на циркулярни маси, но също и мобилни, ще ви позволят да промените ъгъла, под който режете. Но дълбочините и ъглите могат да варират в различните модели. Острието трябва да бъде избрано според вида на материала, който ще обработвате с него.

Следователно, в случай на дърво и ПДЧ, ще са необходими остриета от закалена стомана. А в случай на метални разфасовки, ще бъде задължително да се използва диамантен диск. Всяка марка ще посочи към своите модели режима на работа, за който е проектирана, но също така и какви лопатки могат да бъдат прикрепени към тях, за да не се повредят двигателят или други елементи на инсталацията.

циркуляриКапацитет на двигателя

Като мощност на двигателя можете да намерите стойности между 500 и 2500 W. А в случай на скорост, с която ще се върти острието, можете да наблюдавате стойности между 3 хиляди и 6 хиляди завъртания в минута. В случай на верижни циркуляри със собствена батерия, напрежението, при което двигателят им работи, е 18 Волта.

Те са създадени за случайна употреба, за която достигат мощности от около 700 до 800W, т.е. доста малки, за рязане на дърво. Средните електрически инструменти, т.е. около 1000 вата, са подходящи за случайна употреба в режим на полупрофесионална работа.

Всеки модел циркулярен трион, на добра цена или по-скъп, но който надвишава стойността от 1200 вата за мощност на двигателя, ще се побере в гамата от мощни инструменти. И той ще може да се използва почти ежедневно при рязане на дебели плочи (над 8 сантиметра) или твърди материали (твърда дървесина или метал).

Също така е важно да се каже, че мощността на двигателя, но също и скоростта, ще трябва да се регулират според дълбочината на рязане. Ниските скорости се препоръчват в тандем с мощен двигател, тъй като това води до по-малко вибрации по време на работа. Освен това някои материали, като пластмаса или керамични плочки, ще бъдат по-лесни и по-ефективно нарязани при ниски скорости.

циркуляриРазлични други аксесоари

Тук включваме функции, които се различават от една оферта до друга. Като например пакети, които включват няколко режещи остриета, стенни скоби, ръкавици за работа със съответния инструмент или очила за защита на очите.

Струва си да се обмисли всичко това, особено когато се търсят циркулярни триони, на добри цени, хоби или полупрофесионални. Тъй като професионалният майстор вероятно ще отдели специално време за избор на всеки компонент поотделно, в зависимост от неговите желания и нужди.

Е, можем да кажем, че тук завършваме нашето ръководство за пазаруване на циркулярни триони. Те не са сложни инструменти, затова сме уверени, че въз основа на нашите инструкции ще направите правилния избор за вас. Бихме искали също да споменем, че за начинаещи ние също описваме някои  правила за безопасност при работа с циркуляри, в раздела по-долу.

циркуляриПравила за безопасност при използване на циркулярни триони

 

За да обясним накратко и ефективно правилата за безопасност при използване на който и да е циркуляр, ще разделим дискусията на две теми: опасности от злополуки и вредни ефекти.

 

Опасности от инциденти

В тази глава ние се позоваваме на риска от рязане с въртящо се острие и на токов удар. Тъй като всички модели циркуляри, евтини и добри или с висока производителност, използват електрически ток. В първия случай ще трябва да държите ръцете си върху специалните дръжки през цялото време и далеч от острието.

Във втория случай няма да се налага да работите във влажна среда, което може да доведе до токови удари, но и да не прекъсвате захранващия проводник с острието или да работите с лошо изолирана жица. Така че проверете кабелите! Освен това, където има електрически инструменти, съществува риск от пожар, така че винаги имайте пожарогасител в района!

циркуляриОпасности от вредни ефекти

Тук говорим за инциденти, които могат да доведат до щети с течение на времето, а не веднага. Например загуба на слуха в резултат на постоянен, силен шум, който се генерира от триона. В този случай можем да препоръчаме слушалки или пък тапи за уши. Друга опасност е вдишването на прах и частици в резултат на рязане с циркуляри. Тук ви съветваме да носите защитни маски, но също и очила, тъй като някои такива частици могат да раздразнят очите ви.

В заключение, в допълнение към тези съвети, не забравяйте да прочетете внимателно ръководството за потребителя на модела, който сте закупили. В него ще намерите правила за защита, които ще са подробно посочени във всички възможни работни ситуации. Освен това не давайте на малките деца вкъщи достъп до такива инструменти. И не забравяйте да ги пазите на сигурно място, което е защитено от атмосферните влияния и от гризачи!

циркуляри

За инструмент, който има за цел просто да нареже парче дърво, пазаруването на нов циркуляр може да стане доста сложно. Ако сте на пазара за нов, вероятно ще намерите много опции. Всеки трион е снабден със собствен набор от функции и аксесоари, така че откъде знаеш кое е най-доброто, което да купиш? В края на краищата, вие искате да намерите такъв, който ще свърши работата добре. За да започнете, това помага да знаете какво общо имат всички циркуляри.

Независимо от марката, циркулярът ще има същия набор от функции като кръглото острие, острието, дръжката и някакви настройки за острието. Разликите идват под формата на кабелен срещу безжичен, тип острие, размер на ножовете и допълнителни функции. Видът и размерът на ножа, от който се нуждаете, ще зависи от видовете дървесина и дебелината й, които искате да разрежите. Трябва да изберете безжичен трион, ако в близост до материала, който ще режите, няма удобен контакт. И накрая, допълнителни функции като лазерни водачи и електрически спирачки могат да се окажат полезни при конкретни видове проекти.

 

Може да харесате също
1 Коментар
 1. […] Тук можете да прочетете статия за най-добрите циркуляр… […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.