11 най-добри етерични масла за ароматерапия

5/5 - (2 гласа)

Етеричните масла са се превърнали в основен компонент на всяка рутинна грижа. Освен че са подходящи за арома дифузер, много хора ги добавят към вани и масажи, за да се възползват напълно от релаксиращия им аромат и благоприятните свойства. Също така много козметични продукти констатират наличието на етерични масла, в съставките си.

етерични масла за ароматерапияЕетеричните масла са растителни екстракти, направени чрез пара или пресоване на различни части от растение, като цветовете, корите, корените и/или листата. Шумът около тях е подкрепен от предварителни изследвания, които показват, че етеричните масла също могат да бъдат добро лекарство. Според д-р Брент Бауер , директор на програмата за допълнителна и интегративна медицина в клиниката Майо.

Етеричните масла предлагат много предимства – те притежават антимикробни и антибиотични свойства и могат да помогнат за облекчаване на стреса и дори за лечение на депресия.

Като техен недостатък може да отбележим факта, че не са регулирани. Няма начин да разберете дали това, което купувате, съдържа точно това, което се твърди. Това не означава, че не можете да се насладите на успокояващия ефект на тези масла – това просто означава, че трябва да избирате разумно и да ги използвате внимателно. Продължавайте да четете, за да научите повече за етеричните масла!

Ръководство за купувача, при избора на покупка на етерични масла

Как действа ароматерапията?

Етеричните масла носят „есенцията“ на растението„, обяснява д-р Елизабет Ко , медицински директор на UCLA Health Integrative Medicine Collaborative и асистент клиничен професор по медицина на David Geffen School of Medicine в UCLA.

Етеричните масла се абсорбират бързо от рецепторите за миризма, които са свързани с лимбичната система, която контролира сърдечната честота, кръвното налягане, дишането и стреса“, казва д-р Ко. „Есенцията на всяко растение има различен химичен състав, който влияе върху миризмата, абсорбцията и ефекта му.“ Има много за разопаковане с етерични масла обаче и няма две напълно еднакви масла.

етерични масла етеримЕтеричните масла отделят летливи органични съединения (ЛОС), отпадъчни газове, често свързани с бои и пестициди. (Някои летливи органични съединения са по-опасни от други и „летливи“ просто означава, че веществото може да се изпари.) Така че, докато например умереното излагане на най-добрите етерични масла може да бъде здравословно за сърцето, продължителното излагане може да създаде сърдечни рискове.

Ползите за здравето от етеричните масла

Всяко етерично масло има своите предимствата, които зависят от маслото, което използвате„, казва д-р Юфанг Лин – специалист по интегративна медицина в Центъра за интегративна медицина на клиниката в Кливланд.

1. Намаляване на тревожността

Доказано е, че няколко етерични масла като портокал и лавандула помагат на хората да бъдат по-малко тревожни. Струва си да се отбележи: някои изследвания са установили, че предимствата се случват само в момента, като например по време на масаж.

2. Облекчаване на главоболието

Някои по-малки проучвания са установили, че хората съобщават за по-малко главоболие, след като са използвали  етерично масло от мента и лавандула. Едно проучване дори установи, че няма значителна разлика между използването на ментово масло за намаляване на болката и приема на ацетаминофен (известен още като тиленол).

3. По-добър сън

По-специално е доказано, че лавандулата повишава способността да заспим по-лесно и да се събудим, чувствайки се страхотно.

4. Намаляване на възпалението

Някои етерични масла могат да помогнат за предотвратяване на възпалението„, констатира д-р Лин. Изследвания върху мишки са установили, че масла като лавандула, мащерка и риган могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението. Все още трябва да се направят повече изследвания върху хора.

5. Енергизиране

Кафето е страхотно и всичко останало, но етеричното масло от мента също може да ви помогне да ви стимулира„, казва д-р Ко. Едно малко проучване установи, че мъжете, които използват ментово масло, са в състояние да се представят по-добре във фитнеса от тези, които не го правят. (Въпреки това са необходими повече изследвания при жените.)

6. Облекчаване на стомашни проблеми

По-специално лимоновото етерично масло е добро за борба с гадене и повръщане„, казва д-р Ко. Едно проучване върху бременни жени установява, че жените, които миришат лимоново масло, имат значително по-малко гадене и повръщане, отколкото жените, които не го правят.

Потенциалните странични ефекти на етеричните масла

„Страничните ефекти зависят от това какво масло използвате и как го използвате“, казва д-р Лин. Етеричните масла на базата на цитрусови плодове, като портокал, лимон и бергамот, са фотосенсибилизатори и могат да предразположат някого да получи слънчево изгаряне“, казва тя, ако ги поставите директно върху кожата си, особено неразредени.

Нещо повече: „Някои етерични масла са токсични за нервната система и черния дроб, като чаено дърво и евкалипт, и трябва да се използват с повишено внимание при малки животни и бебета, възрастни хора и бременни жени“, добавя тя. „А някои етерични масла, като пелин, пенироял и пелин, могат да причинят свиване на матката ви, така че не ги използвате по време на бременност„, казва тя.

ароматерапия с етерични маслаХората, които са склонни да имат силни реакции или алергии към аромати или които имат респираторни заболявания, също трябва да бъдат внимателни, когато използват етерични масла„, казва д-р Ко. Но като цяло „тестовете за безопасност показват много малко рискове, когато маслата се използват според указанията“, отбелязва тя.

В по-голямата си част наистина няма никаква вреда при изпробването на етерични масла. Особено когато става въпрос за ароматерапия. „Като терапия етеричните масла са нискорискова, евтина и ефективна интервенция за контрол на симптомите“, казва д-р Ко.

Употреба на етерични масла

Ключът е да ги използвате в рамките на 15- до 60-минути. Никога не вдишвайте етерични масла повече от един час наведнъж. Винаги следвайте инструкциите на бутилката и ако приемате някакви лекарства или имате хронично здравословно състояние, посъветвайте се с Вашия лекар. Както при всяко друго лекарство, етеричните масла трябва да се използват правилно, за да донесат ползи за здравето.

Дифузер за ароматерапия

Дифузерът е най-ефективният начин да освободите най-добрите етерични масла във въздуха. Ако нямате такъв, можете да закупите от ТУК!

Използвайте една или две капки от едно или няколко етерични масла. Застанете на няколко метра разстояние и поемете 10 дълбоки вдишвания, след което дишайте нормално.

На работа или, да речем, в колата си? Поставете една капка от едно масло върху памучен тампон, ароматизатор за кола с етерични масла или дифузер за етерични масла за кола.

Намерете тези продукти ТУК!

Преди да закупите етерично масло, трябва да сте сигурни за неговия произход. Етеричните масла по-долу са 100% натурални етерични масла с доказано качесто и произход:

Най-добри етерични масла – нашите препоръки

1. Етерично масло от лавандула

етерично масло от лавандулаИзползвайте го: За по-добър сън
Най-доброто етерично масло за релаксация, лавандулата може да помогне на хората да спят по-добре и да се събудят по- освежени, показват изследвания. Доказано е, че лавандулата намалява безпокойството, според Националната фондация за сън, което я прави добро натурално средство за нощи, когато не можете да заспите.

Бонус предимства: Лавандулата се свързва с по-ниско кръвно налягане, сърдечен ритъм и температура на кожата.

ВИЖ ТУК!

2. Етерично масло от Градински чай (Салвия)

етерично масло от салвияИзползвайте го: За намаляване на кръвното налягане
Жени, които са помирисали салвия, са имали понижено кръвно налягане и честота на дишане в проучване от 2013 г.; те също успяха да се отпуснат по време на стресиращ медицински преглед.

Бонус предимства: Може да помогне за паметта и  по-добър фокус.

ВИЖ ТУК!

3. Етерично масло от Мента

ментово етерично маслоИзползвайте го: За да се енергизирате
Изследванията показват, че вдишването на мента може да накара хората да се чувстват по-будни и може да засили паметта им.

Бонус предимства: Може да намали както умората, така и симптомите на настинка и грип.

ВИЖ ТУК

4. Портокалово етерично масло

портокалово етерично маслоИзползвайте го: За намаляване на безпокойството
Проучване установи, че жените, които използват етеричното масло по време на раждане (известен още като най-ужасното изживяване в живота на една жена!), се чувстват по-малко тревожни.

Бонус предимство: Може да помогне при посттравматично стресово разстройство, според проучване.

ВИЖ ТУК

5. Етерично масло от Розмарин

етерично масло розмаринИзползвайте го: За подобряване на мозъчната дейност
Дишането на розмарин може да подобри скоростта и точността по време на взискателни умствени задачи, според проучване от 2012 г. Други изследвания установиха, че ароматът му кара хората да се чувстват освежени и психически стимулирани.

Бонус предимства: Може да помогне за увеличаване на енергията и намаляване на умората.

ВИЖ ТУК

6. Етерично масло от Канела

етерично масло от канелаИзползвайте го: За да увеличите фокуса
Може да активира областта от мозъка, която управлява бдителността. Например, изследване установява, че шофьорите са по-концентрирани и по-малко смутени след вдишване на аромати на канелено масло.

Бонус предимства: Повишава концентрацията и намалява разочарованието.

ВИЖ ТУК

7. Лимоново етерично масло

етерично масло от лимонИзползвайте го: За подобряване на настроението
Когато животът ви поднесе лимони, подушете! Изследванията показват, че маслото от кората на плода може да подобри настроението. Изследователите установиха, че вдишването на аромата на етерично масло от лимон е по-ефективно за подобряване на настроението, отколкото ароматерапията, включваща използването на етерично масло от лавандула в проучване, публикувано в Psychoneuroendocrinology .

Бонус предимства: Може да облекчи безпокойството и стреса.

ВИЖ ТУК

8. Етерично масло от Евкалипт

етерично масло от евкалиптИзползвайте го: За да спрете да подсмърчате и кашляте
Борба със задръстванията с евкалиптово масло. То реагира с лигавиците, намалявайки слузта. Но евкалиптовото масло е силно, така че ви трябват само една или две капки.

Бонус предимства: насърчава умствената яснота и успокоява главоболието за някои хора.

ВИЖ ТУК

9. Етерично масло от Бергамот

етерично масло от бергамотИзползвайте го: За постигане на максимално охлаждане
Жените, които вдишват бергамот, имат по-ниски нива на кортизол в слюнката (хормона на стреса) в едно малко проучване. Ароматът също помага на пациентите в център за лечение на психично здраве да се чувстват най-позитивни, според проучване от 2017 г.

Бонус предимства: Може да подобри настроението ви.

ВИЖ ТУК

10. Лимонена трева

етерично масло от лимонена треваИзползвайте го: Намаляване на безпокойството
Участници в проучване, които са били изложени на етерично масло от лимонена трева, незабавно са забелязали намаляване на нивото на тревожност и напрежение. Те са се възстановили по-бързо от предизвикана от стрес ситуация в сравнение с тези, които не са вдишвали аромата.

Бонус предимства: Помага за отблъскване на насекомите.

ВИЖ ТУК

11. Етерично масло Иланг – Иланг

иланг-иланг етерично масло етеримИзползвайте го: За релаксация и увеличаване на либидото
Едно проучване установи, че хората имат по-ниска сърдечна честота и кръвно налягане след подушване на иланг-иланг.

Бонус предимства: Може да успокои възпалението.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.