13 най-добри храни за котки

Вашата котка заслужава прецизни грижи и внимание!

5/5 - (5 гласа)

Котките са наистина големи лакомници, обичащи прецизната грижа и специалното внимание. И именно затова, от изключителна важност е да подберете със старание най-добрите храни за котки за тях! Като всеки домашен любимец те също се нуждаят от здравословна и богата на полезни вещества диета. Домашните любимци дават радост на собствениците си и те, от своя страна, трябва да им осигуряват внимание и грижа за дълъг и пълноценен живот. А балансираната храна е гаранция за добро здраве.

Знаем, че държите много на котката си и искате да й дадете всичко, което е по-здравословно по отношение на храненето. Но понякога времето не ви позволява да изберете най-добрите продукти, затова ви предлагаме няколко подбрани продукти за котки от нашия списък.

котешки храни
Мнения за най-добрите храни за котки

Много хора избират естествената храна за котката си и я считат за печеливша опция. Но тук има скрити капани, защото е много трудно да се проследи количеството на входящите витамини и минерали, необходими за правилния растеж и развитие на домашения ни любимец. Готова храна – най-доброто решение в тази област. Те са от три вида: консервирани, сухи и мокри. Предимството на първия е дълъг срок на годност, но при отваряне на опаковката това време се намалява значително. Консервираните храни задоволяват ежедневната нужда от вода, така че те са идеални за котки, които пият малко вода. Мократа храна се пакетира в торби, предназначени за еднократна употреба. Сухата храна е добра за зъбите на домашните ни любимци. Това ще бъде незаменимо решение при продължителното отсъствие на домакина. Но в този случай трябва да помним, че прясната вода трябва да е наблизо. Сред разнообразието на представената храна за котки е много трудно да се избере тази, която е идеална за вашата котка. Нашите експерти са изготвили оценка на готовите храни, предназначени за различни възрасти и животински препочитания.

храни за коткиКак да изберем най-добрите храни за нашите кастрирани котки? Ръководство на купувача

Кастриран ли е вашият котешки спътник, както трябва да бъде с всички животни с отговорни стопани? Това означава, че отсега нататък трябва да обръщате повече внимание на диетата му. Нещата изобщо не са сложни! Производителите на храни за котки са създали идеално балансирани формули, специално за тях.

Трябва да знаете, че стерилизацията излага животното на два потенциални здравословни проблема: затлъстяване и усложнения, поради пикочни камъни. За щастие и двете могат лесно да бъдат предотвратени чрез прилагане на перфектно балансирана и специално разработена рецепта.

Затлъстяването се причинява от промяна в хормоналния баланс с премахването на половите жлези. Скитащите котки вече ще бъдат защитени, няма да напускат дома или двора и ще бъдат защитени от рискове, но заседналият начин на живот може да има логичните последици от напълняването. Следователно, супер премиум формулите са специално разработени, за да имат умерен калориен прием, за да се предотврати затлъстяването.

Има много мнения за най-добрата храна за кастрирани котки, но много собственици са убедени, че техният домашен любимец е защитен от проблеми с уринирането поради това. Реалността е, че всички формули, специално създадени за кастрирани котки, включват съединения, които предотвратяват образуването на камъни.

храни за коткиФорма и състав

Важна е формата на представяне. Много купувачи се чудят къде да намерят храна за кастрирани котки на добра цена, но цената се различава значително между мокра и суха храна. Повечето котки се влюбват в консерви и пликове, но от финансова гледна точка е по-изгодно да храните котката си със суха храна.

Съставките са тези, които гарантират успеха на определен вид храна. Най-голям дял от съставките е месото: пилешко, говеждо, риба, заек, агнешко са най-често срещаните вкусове. Освен това производителите включват в супер премиум формулите различни витамини, минерали, незаменими аминокиселини и така нататък, всички предназначени да поддържат идеалното здравето на вашия домашен любимец.

Ако не знаете с какво да изкушите приятеля си, ето три от най-качествените марки, оценени от всички котки, които са имали възможност да ги тестват.

храни за котки

Правилно хранене

Всички хора, които се грижат за домашен любимец, знаят, че той изисква не само подходящо образование и специално внимание, но и правилно хранене. Противно на предварителните схващания, които доскоро твърдяха, че това, което яде собственикът, може да яде и животното, диетата на такъв спътник не е нещо, което трябва да се каталогизира толкова лесно.

Ако се подготвяте да вземете домашен любимец, не изхождайте от грешната предпоставка, че това ще бъде проста отговорност. Например, котките изискват специална диета, по подразбиране доста различна от човешката.

Така че, не забравяйте, че котките са месоядни бозайници, чиято диета трябва да съдържа два пъти повече месни протеини, отколкото хората трябва да консумират, за да имат здравословен начин на живот. Ето защо е добре да давате на котката си здравословна диета, като я допълвате с подходящите количества хранителни вещества.

Освен факта, че ветеринарният лекар ще ви предложи как да организирате храненето на животното, добре е да ви информираме и за някои мнения за най-добрата храна за котки. Така ще можете да избирате качествени продукти, а не само това, което смятате за удобно, тъй като е на добра цена. За да намерите най-добрата храна за котки, препоръчваме ви да анализирате поредица от основни критерии за подбор.

храни за коткиВъзраст на котката

Представлява аспект, който ще бъде разгледан. Най-важната мотивация е фактът, че видът храна трябва да бъде съобразен с възрастта на котките. По този начин има 4 основни категории храни: бебе котка (стартер), младша, зряла и възрастна.

Котешкото мляко

То е заместител на кърмата и ще трябва да се дава на котета на възраст до 6 седмици, когато те са били отхвърлени от майка си или са изоставени. Търговските формули са в течна или прахообразна форма (която може да се разтвори с вода). Съставът на този вид храна включва висока концентрация на хранителни вещества (35% протеини и 28% мазнини), както и добавки от витамини, минерали и аминокиселини (таурин).

котешко млякоХраната за бебета котки

Тя е специално създадена за хранене на малки котенца на възраст до 2 месеца. Съставът на тази гама от евтини и добри храни за котки включва много големи количества хранителни вещества, преработени във форма, която е много лесна за смилане от младите организми. Тази функция е полезна, защото помага за бърз растеж и развитие, избягвайки риска от рахит. Също така, стартерната храна се препоръчва от ветеринарни лекари и за бременни котки по време на бременност и след бременност, за да им осигури излишък от хранителни вещества.

храни за коткиДжуниър храната

Тя съдържа големи количества протеини и хранителни вещества, заедно с минерали, необходими за развитието на костната система. Препоръчва се за котенца на възраст между 2 и 12 месеца. Подобно на стартерната храна, тя също се препоръчва и за консумация от бременни или кърмещи котки.

Храни за възрастни (и зрели) котки

Тя има балансиран състав, предназначен да поддържа теглото на възрастни екземпляри в оптимални граници и се препоръчва да се консумира от котки на възраст между 1 и 10 години. След тази възраст метаболизмът на организма започва да се променя, което изисква диета с внимателно подбрани и обработени съставки, така че да може да се усвои оптимално. Следователно, най-здравословната храна за котки след 10-годишна възраст е старшият тип.

храни за коткиКонсистенция

За претенциозните котки има няколко вида храна, в зависимост от тяхната консистенция. Ще можете да намерите от пайове и парчета месо в аспик, до месо на кубчета  със сос и консерви, пълнени със сметана или сухи крокети.

По-влажните асортименти компенсират липсата на вода, когато вашият домашен любимец не пие достатъчно или просто няма достатъчно вода. Сухите хрни имат благоприятен ефект върху зъбите, почистват зъбния камък и масажират венците.

За да стимулирате консумацията на храна, можете да изберете смесени варианти, които комбинират сухи храни с меки. Ще трябва да имате предвид, че сухата храна изисква по-висок и постоянен прием на течности.

храни за коткиАсортимент

Това е друг фактор, който трябва да се анализира, за да можете да решите коя е най-добрата храна за котки, която да купите, в зависимост от  хранителните нужди на котката ви. Ще намерите, главно, четири класа асортименти: храна за поддръжка, храна за животни със специални нужди, награди и хранителни добавки.

Поддържащата храна

Тя  е това, което осигуряваме ежедневно на котките, за да им осигурим необходимата енергия и трябва да бъде определено количествено в зависимост от теглото на животното. Тук дори ще включим продукти, които помагат за премахване на бучките на козината, тези за апартаментни котки и опции за храна, създадени специално за всяка котешка порода.

Специалната храна

Тя включва серия от продукти, които могат да се консумират от котки с лошо здравословно състояние. Например от животни с рахит, такива с проблеми с угояването, екземпляри с висок риск от алергии, животни, страдащи от стомашно-чревни, пикочни, бъбречни или ставни болести.

храни за домашни любимциНагради

Те могат да бъдат дадени на всяка котка, с изключение на тези, които са под ограничения за храна. Те могат да бъдат под формата на пръчки, риба, салам, пайове или пълнени крокети.

Категорията хранителни добавки

Тя включва всеки асортимент, обогатен с витамини, протеини, незаменими мастни киселини и минерали, които са подготвени да имат повишена вкусови качества. Т.е. това включва някои продукти, използвани като награди.

храни за коткиКачество на храната

Това е много важен критерий за здравето на котките, защото ще посочва все повече и повече съставки и как ще бъдат приготвени продуктите, които сте избрали. Има още три качествени етапа: икономична храна, първокласна храна и супер първокласна храна.

Икономичният асортимент

Той е най-евтиният вариант, тъй като съдържа малко месни протеини и много глутен. Приготвя се от по-нискокачествени съставки и не се препоръчва от ветеринарни лекари, защото може да влоши или дори да причини някои здравословни проблеми при котките. Те могат да съдържат приблизително 30-32% протеин и 12-14% мазнини за сухи варианти и 8-10% протеин, 4-5% мазнини за консерви.

Премиум храната

Тя е среден вариант, приготвен от качествени съставки и има достъпна цена. Това е изборът, за който повечето собственици на котки избират, защото е здравословен и донякъде евтин, особено за котки, които нямат здравословни проблеми. Освен това осигурява по-висок прием на хранителни вещества, около 33-42% протеини и 15-22% мазнини.

Супер-първокласната храна

Тя не е непременно по-скъпа, но съдържа само висококачествени съставки, като някои производители споменават, че някои сортове са добри дори за консумация от човека. Най-препоръчително е за котки, които са страдали от рахит в млада възраст и ще трябва да имат качествени хранителни вещества в диетата си през целия си живот, според информирани мнения за най-добрата храна за котки. Не се различава много от първокласните асортименти по отношение на процента на хранителните вещества, като обикновено има 34-39% протеин и 19-42% мазнини.

храни за коткиСпециални нужди

Много мнения за най-добрата храна за котки смятат, че специалните диети са за предпочитане. Особено ако смятаме, че котките са склонни към определени здравословни проблеми, като натрупване на косми, затлъстяване и уролитиаза.

На пазара има много храни, специално проектирани за определени категории заболявания. Те трябва да се дават само по съвет на ветеринарен лекар и след поставяне на ясна диагноза, въз основа на консултация и пълен набор от тестове. Ще намерите формули за затлъстяване (Concept for Life Light, Eukanuba Wight Control), които съдържат между 33-38% протеини и 8,5-13% мазнини.

За животни с проблеми с пикочните пътища

Независимо дали става въпрос за уролитиаза или бъбречна недостатъчност, ще намерите и много асортименти котешка храна на добри цени (Kattovit Niere / Renal, Royal Canin Renal, Urinary). Те съдържат около 6,5-34% протеин и 5,3- 22% мазнини.

При стомашно-чревни разстройства

Те са проявяващи се чрез повръщане, меки изпражнения, непълно или абсорбиране на метеоризъм, ние предлагаме Animonda Integra Protect чревни, стомашно-чревни пурини, Royal Canin Gastro чревни или храносмилателни грижи. Тези формули често съдържат и пробиотици и имат процент от 7,6-31% за протеини и 5,6-21% за мазнини.

За да предотвратите образуването на бучки на козината

Както и за да улесните тяхното елиминиране, можете да опитате асортименти като Eukanuba Hairball Control, Hill’s 1-6 Hairball Control или Iams ProActive Hairball Control. Те обикновено имат между 31-35% протеин и 15-22% мазнини. Техният ефект се осигурява от високото съдържание на фибри, което улеснява и стимулира чревния транзит.

За диабетичните котки

За тях е важно да се избере всяка храна, която не съдържа зърнени култури. Но също така, ако се основава на картофи или грах, ще трябва да внимавате те да бъдат открити в малки пропорции. Сред препоръчаните диети както за затлъстяване, така и за гликемични разстройства, можете да избирате между r / d на Hill, w / d на Hill, възрастен Purizon, пиле и сьомга Applaws, Acana Pacifica, Acana Wild Prairie, диабет Kattovit. Съдържанието на протеини и мазнини не се различава много от нормалните варианти на най-добрите храни за котки, като е 35-40% за първите и около 20% за вторите.

Котки с алергии

Не на последно място, за котки с алергии , независимо дали са храна или с кожни прояви, можете да изберете вариантите z / d, d / d на Hill, или Royal Canin Sensitive Control SC27, хипоалергенни варианти DR25. Те обикновено имат формула с 25-40% протеин и 11-22% мазнини.

храни за коткиБюджет

Това е вторичен фактор, тъй като не трябва да влияе върху качеството на храната, която избирате. Ако имате животно със здравословни проблеми, добре е да следвате внимателно съветите на ветеринарния лекар, защото той може да препоръча най-евтиния асортимент от храни, който също е от полза. Ако не са посочени специални условия, по-добре е да изберете премиум асортименти, дори ако цените могат да бъдат малко по-високи.

Икономичните варианти крият някои рискове, но те могат да бъдат въведени в диетата на котките, строго със съгласието на лекаря. Най-лесният начин е да потърсите първокласни продукти, тези, които предлагат по-големи количества храна на най-удобната цена и да ги изберете с увереност.

Препоръчваме ви да купувате евтина и добра храна за котки от онлайн магазини, където можете да изберете точно това, което търсите, включително някои специални асортименти. Освен това, ако не сте доволни от състоянието или качеството на продукта, винаги можете да го върнете.

храни за коткиПрепоръчани модели храни за котки за вашата котка

1. Стерилизирани храни за котки Royal Canin

храни за котки Royal CaninАко вземем предвид съотношението качество / цена, най-добрата храна за кастрирани котки е Royal Canin Sterilized 37. Рецептата е специално разработена, за да позволи контрол на дневния прием на калории, като по този начин предотвратява прекомерното угояване на вашия домашен любимец.

Като се има предвид, че енергийните нужди на кастрираните котки са по-ниски, рецептата има масленост само 12% и е обогатена с L-карнитин, което води до ограничаване на риска от затлъстяване. Високото съдържание на протеин, идващо само от най-качествените източници и подбрано за висока степен на смилаемост, защитава пикочните пътища, от бъбреците до пикочния мехур, предотвратявайки образуването на камъни.

Формулата е обогатена с витамин А, витамин D3, желязо, йод, мед, манган, цинк, селен и антиоксиданти, така че котките ще се възползват от идеално балансирано хранене, независимо дали са само на закрито или имат достъп на открито. Ако добавим към списъка с качества и висока вкусови качества, това води до продукт, обичан както от котката, така и от собственика.

купи сега


2. Котешка храна Purinа Pro Plan

котешка храна онлайнАко все още не сте тествали храната на Furry Adult Sterile Adult Plan на вашия космат приятел, време е да го изпробвате. Описана от купувачите като евтина и добра храна за кастрирани котки и препоръчана от ветеринарни лекари, рецептата с аромат на сьомга съчетава основни хранителни вещества за абсолютното здраве на вашата котка.

Богата на протеини, ниско съдържание на мазнини и с добавки, които поддържат неутрално рН на урината, което предотвратява образуването на уринарна утайка, тази храна е по вкуса на всяка котка. Съдържанието на сьомга е най-малко 20%, рецептата включва царевично брашно, ориз, птичи протеин, пшеница, грах, яйца, минерали и мая.

Ежедневното изискване за обикновена котка, с тегло под 4 кг, е до 60 g на ден, като се увеличава до 90 g за котки до 6 kg и 120 g за тези с наднормено тегло. Също така, котките, които имат достъп навън и водят активен живот, може да се нуждаят от по-висок прием, особено в студения сезон.

купи сега


3. Стерилизирани храни за котки Hill’s Science Plan

храни за котки Hill's Science PlanАко вашата котка е на възраст до 6 години и е влюбена в мокра храна, или ако искате да й давате вкусно специално ястие от време на време, препоръчваме стерилизирани пликове за котки на Hill’s Science Plan с вкус на пуйка.

С ниско количество мазнини, което помага да поддържате телесното им тегло в правилните граници и допълнително количество L-карнитин, което стимулира лизиса на мастните натрупвания, тази рецепта ще накара вашата котка да се върне и да поддържа форма. Високото съдържание на L-лизин помага за поддържане на мускулната маса, а добавянето на антиоксиданти поддържа имунната система здрава.

Освен това производителите – препоръчани от повечето ветеринарни лекари – са включили в рецептата редица витамини и минерали за по-добро функциониране на организма като цяло. Това е добавка на калций, фосфор, натрий, калий, магнезий, омега-3 и -6 и витамини A, D, E и C. Суровата добавка на фибри подобрява и регулира храносмилането и предотвратява транзитните нарушения.

купи сега


4. Храни за котки Advance Adult с пиле и ориз

Храни за котки Advance AdultАко имате котка на възраст между 1 и 10 години, която предпочита сухата храна, тогава ви препоръчваме да прочетете за този вид храна. Тя е специално създадена да покрие нуждите на възрастен, за да бъде здрав и игрив.

Съдържащите се съставки са качествени и осигуряват ежедневните нужди от протеини, витамини, минерали, мазнини, фибри: пиле, дехидратиран пилешки протеин, хидролизиран рибен протеин, животински протеин, брашно от царевичен глутен, царевица, ориз, мая, рибено масло и др.

Този тип храна ще я поддържа здрава по време на зряла възраст. Тауринът й помага да поддържа добро зрение, Омега3 и Омега6 са необходими за чиста кожа и копринена козина. Тя съдържа съставки, необходими за поддържане на пикочната система здрави, имуноглобулините и нуклеотидите са необходими за добро храносмилане, укрепване имунната система, пирофосфати за зъбни редици. Храната е опакована в торби от 15 кг.

Предимства

 • Тя съдържа таурин, който ще помогне на котката да поддържа добро зрение през целия си живот.
 • Ще можете да поддържате нейната устойчива и лъскава козина, както и здрава кожа с помощта на Омега3 и Омега6 мастни киселини.
 • Витамините и минералите, които съдържа, осигуряват лесно храносмилане и укрепват имунната й система.
 • Няма да имате проблеми със зъбните редици или зъбния камък, защото храната съдържа пирофосфати.

Недостатъци

 • Пликът съдържа количество от 15 кг, така че ще трябва да осигурите оптимални условия за съхранение.

5. Храни за котки Acana

котешка храна AcanaАко искате да дадете на котките си храна възможно най-здравословна и възможно най-близка до това, което котките ядат в природата, предлагаме тази смес. Това е суха версия, която съдържа внимателно подбрани съставки, като пиле, пуйка, риба, уловена от северните езера, нахут, леща, люцерна и др.

Цялата смес съдържа поне 35% протеин, около 20% мазнини и най-много 3% фибри. Може да бъде погълната както от по-малки котки (2-3 кг), така и от по-големи (9-10 кг). Като количеството варира в зависимост от това колко е голям вашият домашен любимец. Ще получите необходимите инструкции, за да знаете как да дозирате количеството според възрастта и нуждата.

Съдържанието е опаковано в торба, в която има 5,4 кг храна, достатъчно, за да осигури ежедневната нужда за няколко дни. Това ще бъде удоволствие за вашата котка и ще консумира всичко с похот и удоволствие.

 

Предимства

 • Това е смес, която съдържа няколко вида месо, така че котката да бъде хранена възможно най-добре.
 • Това е продукт, който може да се консумира от животни с тегло между 2 и 10 кг.
 • Чантата съдържа доста голямо количество храна, 5,4 кг и е лесна за съхранение.
 • Тази храна има високо съдържание на протеин – над цели 35%.

Недостатъци

 • Уверете се, че вашият домашен любимец консумира достатъчно течности, защото тази храна е суха.

купи сега


6. Котешка храна Royal Canin Adult Instinctive

Храни за котки Royal Canin Adult InstinctiveАко искате да разберете коя е най-добрата мокра храна за котки, добре е да анализирате качествата на продуктите от Royal Canin. Много ветеринарни лекари препоръчват тези асортименти за много здравословна диета, всички принадлежащи към премиум или супер премиум категорията.

Adult Instinctive in Gravy е мокра храна, специално създадена за котки на възраст над 1 година. Продуктът е формулиран, за да улесни поддържането на здравето на пикочната система при възрастни котки и е съставен от парчета месо в сос.

Вкусът е отличен, котката е инстинктивно привлечена от миризмата и вкуса на този продукт. Съдържа мастни киселини за повишен имунитет и протеини за здрава опорна система.

 

Предимства

 • Тя има повишен вкус, което означава, че ще увеличава апетита на котките.
 • Това е добре за развитието на слуз, като има балансирано съдържание на протеини.
 • Укрепва имунната система, защото съдържа мастни киселини.
 • Поддържа здравето на отделителната система, като има неутрално рН.

Недостатъци

 • Хранителните пликове имат относително леко тегло от само 85 g.

купи сега


7. Храни за котки Royal Canin Babycat

Храни за котки Royal Canin BabycatОпитните собственици на котки вече не се чудят къде да намерят най-добрата котешка храна на добра цена, защото знаят, че Royal Canin е водещ производител в областта на първокласните храни.

За котенца на възраст между 4 и 12 седмици Royal Canin Babycat е идеален избор. Обогатена с антиоксиданти и пребиотици, тази суха гранулирана храна помага за укрепване на имунната система на котенцата.

Асортиментът съдържа протеини от дехидратирано птиче месо и фибри, необходими за богата и балансирана диета.

 

Предимства

 • Тя е част от премиум категорията, като се приготвя с високо качествени съставки.
 • Предлага високо качество на достъпна цена.
 • Укрепва имунната система на котето, като се обогатява с антиоксиданти.
 • Може да се използва и за хранене на бременни или кърмещи котки.

Недостатъци

 • Продава се само в големи количества, от поне 2 кг.

8. Храни за котки Advance Kitten

Храни за котки Advance KittenAdvance Kitten е смес, която ще бъде добра за котки на възраст между 2 и 12 месеца. Като тя помага за укрепване на костите и ставите и поддържане на здрава кожа и козина. Тя е подходящ вариант дори за бременни котки или тези, които току-що са родили и кърмят и е под формата на сухи гранули.

Тази храна е предназначена да носи висок прием на протеини (41%) и мазнини (20%). Съдържа: пиле, пшеничен глутен, царевично брашно, ориз, дехидратиран пилешки и свински протеин, мая, рибено масло, дехидратирано яйце, сол и др. Всички избрани по такъв начин, че малкото животно да има много витамини, необходими за хармоничен растеж.

Храната е опакована в торба от 1,5 кг. Лесно се съхранява и е достатъчно за 24 дни. Това също ще допринесе за здравословно храносмилане, но и за уриниране при добри условия.

 

Предимства

 • Това е храна, предназначена специално за котета на възраст до 12 месеца.
 • Също така е много полезна и здравословна за бременни или кърмещи котки.
 • Има високо съдържание на протеин – цели 41%.
 • Може да се съхранява лесно, защото чантата тежи само 1,5 кг.

Недостатъци

 • Тя е особено посветена на кучета и котки, които са родили или предстои да раждат.

купи сега


9. Котешка храна Cat Chow за възрастни

Храни за котки Cat ChowАко вашето коте е кастрирано, то то се нуждае от по-специална диета и предлагаме на вашето внимание продукта Cat Chow Purina. Това е вид храна от първокласната гама, суха и препоръчителна за възрастни котки.

Необходимият протеин се осигурява от пуйката и пилето, които съдържа. Освен това има естествени съставки, като: морков – за имунната система; спанак – за кръвоносната система; магданоз – за свеж дъх и източник на витамини; цикория – за добра храносмилателна система; розмарин – мощен антиоксидант; рапично масло – източник на мастни киселини (омега3 и омега6) за здравето на кожата и козината.

Той съдържа основни витамини и минерали, които осигуряват балансирана диета, за да не наддават много на тегло, знаейки, че след кастрацията котките са склонни да наддават. Можете да закупите продукта в торби с количество от 15 кг гранули.

 

Предимства

 • Това е първокласен вид храна, посветена на кастрирани възрастни котки.
 • Съдържа пиле и пуйка, които осигуряват необходимия протеин.
 • Той има витамини и минерали, които осигуряват здравето на храносмилателната, кръвоносната, имунната системи и т.н.
 • Поради рапичното масло, богато на мастни киселини, котката ще има здрава кожа и красива козина.

 Недостатъци

 • Можете да я закупите само в големи количества, в пакети от 15 кг.

купи сега


10. Храна за котки Purine Pro Plan със сьомга за възрастни

Храни за котки Purina Pro Plan със сьомгаАко сте избрали да не искате голямо семейство котенца и сте кастрирали домашния си любимец, тогава трябва да внимавате какво им предлагате да ядат. След операцията котките стават по-статични и ще ви е необходима диета, богата на протеини, но с ниско съдържание на мазнини, за да нямате проблеми с теглото им.

Това е вид суха храна, която съдържа естествени съставки като: сьомга, дехидратиран птичи и рибен тон, глутен от царевично и пшенично брашно, ориз, царевица, дехидратирано яйце, мая и др.

Съдържащите се витамини и минерали осигуряват ежедневните нужди, за да са пълни с живот и с добър тонус. Гамата от храни за кастрирани котки има неутрално рН, за да поддържа пикочната система здрава. А омега3 и омега6 укрепват имунната система. Можете да закупите гранулите, опаковани в торби от 10 кг, които ви осигуряват храна за котка от 4 до 6 кг, за период от 3 до 4 месеца.

 

Предимства

 • Той е специално проектиран за кастрирани котки, за да нямат здравословни проблеми.
 • Съдържа сьомга, която е предпочитана от по-голямата част от котките.
 • Осигурява добра пикочна система с неутрално рН.
 • Можете да го използвате независимо от породата на  котката.

 Недостатъци

 • Трябва да внимавате как съхранявате храната, за да не загубите нейните качества.

купи сега


11. Храни за котки Brit Premium Family Variety

Храни за котки Brit Premium Family VarietyВъзрастните котки също обичат да ядат мокра храна. И те наистина се нуждаят от него, за да имат балансирано меню. Това, което ви представяме сега, е пакет, който съдържа 12 плика с вкусни смеси за котки. Те са разнообразни, за да опитате всякакви комбинации.

Три от тези пликове имат предимно пилешко и пуешко, три от тях са смес от говеждо и грах, три атлантическа треска и три сьомга и пъстърва. Всяка кутия тежи по 100 грама.

Сред най-важните съставки, които ще намерите, са омега 3 и таурин. Тази храна не съдържа захар. Не всички котки предпочитат тези смеси, но това не означава, че не са вкусни или полезни. Както в случая с хората, котките имат вкус, който обичат, а други, които не обичат толкова много.

 

Предимства

 • Това е храна, предназначена предимно за възрастни котки.
 • Това е мокра версия, опакована в торби от по 100 грама.
 • Пакетът за покупка съдържа четири различни асортимента, по три плика.
 • Не съдържа никаква добавена захар.

 Недостатъци

 • Като мокра храна, това не е по вкуса на всички котки и може да бъде отказана от по-претенциозните котки.

купи сега


12. Котешка храна Purina One

храни за котки purina onePurina One е смес от: пиле, дехидратиран животински протеин, ориз, царевица, соя, чернодробен концентрат, пшеничен глутен, натриев и калиев хлорид, минерали, мая, рибено масло и др. Подходяща е за котки на възраст между 1 и 12 месеца и съдържа необходимия прием на вещества, витамини и минерали за здравословен живот.

Всички тези съставки спомагат за оптималното развитие на костната и мускулната система, укрепването на имунната система, по-лесното храносмилане, усвояването на хранителните вещества, намаляването на неприятните миризми в изпражненията и урината и доброто общо състояние. Може да се използва дори и от бременни или кърмещи котенца, не само от юноши.

Храната, за която говорим сега, е суха, под формата на малки зърна, за да бъде лесна за поглъщане. Това е състав, подходящ за всички породи котки, така че не се притеснявайте от тази гледна точка. Опаковката съдържа количество от 800 грама.

 

Предимства

 • Тя има много вещества, витамини и минерали, които са полезни за котенца на възраст между 1 и 12 години.
 • Укрепва костната, мускулната и имунната система на котката.
 • Също така е отлична храна за зрели котки, ако са бременни или пък кърмят.
 • Тя се продава под формата на малки зърна, като е твърда храна.

Недостатъци

 • Количеството не е много голямо, но опаковката съдържа само 800 грама храна.

купи сега


13. Храна за котки Kirby cat с пиле, пуйка и зеленчуци

Храни за котки kirby catАко имате възрастна котка, независимо от породата й, трябва да я храните правилно, за да имате всички вещества, които искате за добро развитие. Това е твърда, суха формула, подходяща за котки с тегло между 2,5 и 5 кг, осигуряваща много хранителни вещества, необходими за хармонично развитие.

Сред най-популярните съставки в тази смес са: мастните киселини и омега 3, които допринасят за здравето на кожата и козината, тауринът, който поддържа здравето на сърцето и очите, витамин В1, който помага за правилното функциониране на нервната система.

Тази смес се препоръчва да се въвежда в диетата постепенно, както следва: 20% на първия ден, 40% на втория ден, 60% на третия ден, 80% на четвъртия ден и 100% на петия ден. Чантата съдържа количество от 12 кг, което ще е налично дълго време, но е малко по-трудно за съхранение.

 

Предимства

 • Това е формула, подходяща за всички породи котки.
 • Тя има съдържание, което поддържа здравето на кожата, козината, сърцето, очите и нервната система.
 • Количеството е щедро, което ще е налично дълго време.
 • Може да се консумира от възрастни котки, които тежат между 2,5 и 5 кг.

 Недостатъци

 • Това е комбинация, която трябва постепенно да се въвежда в диетата на животните.

Какво трябва и какво не трябва да съдържа котешката храна?

Както многократно споменахме, добрата котешка храна е тази с пълноценен и качествен състав. Но какво точно означава това?

Търсете вариант, обединяващ в себе си перфектното съотношение от протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и фибри. Те ще поддържат котето ви здраво, енергично и винаги красиво. Аналогично, избягвайте предложенията, съдържащи субпродукти, имитиращи субстанции и консерванти (бутилхидрокситолуен, бутилхидроксианизол, етоксиквин). Те могат да причинят множество чернодробни и стомашни проблеми на вашия домашен любимец.

храни за котки

Коя храна е полезна за котката ви?

Най-добрата храна за вашата котка е тази с изчистен, богат на хранителни свойства и натурален състав.

Предложенията, съдържащи крехко месо (пилешко, пуешко, телешко, говеждо, заешко и агнешко), например, ще дават сила и енергия на вашето животинче.

Рибните храни (за предпочитане с морски произход) също са много добър избор. Те, от своя страна, ще подпомагат доброто развитие на любимеца ви и ще поддържат козината му винаги бляскава.

Предложенията с млечен или яйчен състав, пък, са много полезни за костите на вашата котка.

Зеленчуковите предложения (морков, тиква, зеле, спанак и целина), пък, също са много впечатляващи. Те ще доставят нужната доза витамини на вашия любимец с лекота, което ги прави особено подходящ избор за подрастващите котета.

храни за коткиКоя храна е вредна за котката ви?

Избягвайте предложенията с тлъсто месо (свинско, гъше и патешко). Те може да са апетитни за любимеца ви, но определено ще му донесат затлъстяване и артериални запушвания.

Много рядко срещани са вариантите, съдържащи картофи или домати, но и те също не са препоръчителен избор, тъй като могат да предизвикат на котката ви стомашен дискомфорт.

И най-вече категорично отстранете от списъка си храните, съдържащи пшеница или овес. Те са крайно неподходящи за котешкия организъм, тъй като са почти несмилаеми протеини, склонни да причиняват проблеми с бъбреците и алергии.

И тъй като знаем, че извън традиционната им диета, котетата обичат да си крадат и различни вкусни изкушения от човешката трапеза, искаме да ви предупредим, че особено вредни за тях са пържените храни, ядките, захарта, солта и зеленчуците и плодовете с плътен състав  (лук, чесън, авокадо и т.н.).

храни за коткиЗаключение

Хората, които държат котки у дома, мислят за правилното им хранене. Отдавна е известно, че обикновената храна не е подходяща за тези животни, затова на рафтовете на специализирани магазини отдавна се появяват голям брой специализирани храни. Те влияят благоприятно на здравето на домашния ни любимец, състоянието на козината му, нормализират храносмилането и т.н. Взимането на храна за животно обаче не е толкова лесно, колкото може да изглежда на пръв поглед. В тази връзка, преди да започнем директен преглед на сортовете храни, решихме да ви дадем някои препоръки, свързани с избора на този продукт.

Е, това е нашият преглед на най-добрата храна за котки. Надяваме се, че събраната от нас информация се оказа достатъчна, за да изберете храната за вашия домашен любимец. Ако желаете, можете да споделите опита в употребата на тази или онази храна в коментарите – как вашата котка е реагирала на нея, имало ли е отрицателни последици за нея и т.н. Вашето мнение е много важно за нас.

Красотата, здравето и доброто настроение на нашите четирикраки приятели е най-добрата награда за нас, техните собственици. В края на краищата не е нищо за това, че прекарваме толкова много време, енергия и любов, че нашите домашни любимци ни харесат с непосредствената си близост и магнетизъм. Красиви играчки, удобни дрехи, модерни каишки… всичко това също е важно и интересно. Най-важното обаче е храненето!Модерна домашна котка винаги трябва да бъде хранена и доволна!

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.