5 най-добри кантари

5/5 - (1 глас)

Нашето телесно тегло непрекъснато се променя. Ако се притеснявате как изглеждате и искате редовно да следите теглото си, кантарът е това, от което се нуждаете. Използването на кантар е чудесен начин за наблюдение на промяната на теглото.

В тази статия ви представяме най-добрите кантари на пазара, предимствата и недостатъците на закупуването им, както и ръководство за закупуване. В ръководството сме включили полезна информация за кантарите, техните видове, характеристики и за какво трябва да внимавате, преди да ги закупувате.

Притежаването на качествен кантар ви дава точна информация за вашето телесно тегло, както и друга информация като мускулна маса, процент вода или костна маса.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на кантар

кантар за следене на теглотоВ дома си, всеки един от нас трябва да притежава кантар. Той не само имат способността да измерва теглото ви, но също така може да определи процента мазнини в него. Някои също изчисляват нивото на вода в тялото ни, индекс на телесна маса и други компоненти, за да ни помогнат да определим къде трябва да работим, за да отслабнем.

Има няколко вида кантара (механичен, дигитален, биоимпедансен), но на какво трябва да обърнете внимание при закупуването им и как да ги използвате правилно.

Ако искате да поддържате добро тегло в домашни условия, то можете да закупите степер. Вижте как можете да го използвате и кои са най-добрите модели, от ТУК!

1. Видове кантари, с които да премерите теглото си

кантарКогато се опитвате да свалите няколко килограма, важно е да проверите напредъка си. Най-лесният начин е да закупите кантар. От механични до цифрови, изборът е изцяло ваш. Прочетете и разберете кой ще ви свърши най-добра работа и ще отговори на нуждите ви.

1. Механичен кантар

Механичният модел кантар използва пружини, за да покаже теглото на даден предмет. Тези модели са на достъпна цена и можете да ги намерите лесно, дори и в магазин за домашни потреби. Малко по-трудно е да разчете точното тегло, което показва. Но като предимство можем да отбележим това, че имат по-дълъг живот на употреба от другите видове. Ако търсите много точен кантар, механичният не е за вас.

2. Електронен кантар

Тези цифрови модели са може би най-популярните днес. За разлика от механичните, дисплеят на електронните кантари е много по-голям и по-лесен за четене. Стойностите се представят на електронен, цифров дисплей, а измерванията са имперски или метрични. С една батерия електронната везна ще работи добре дълги години.

Електронният кантар включва динамометрична клетка, дисплей и микросхема. Под всеки крак има циферблати, които реагират на всяка промяна, поради което трябва да седите неподвижно, за да получите точни резултати. Няма нищо сложно в калибрирането на електронен кантар. За това се качвайте и слизайте няколко пъти.

Някои цифрови кантари предлагат допълнителни функции, като например съхраняване на потребителски резултати. Те са направени така, че да разпознават потребителя и да следят разликата в теглото между всяко отчитане. Те са доста точни, с 200-300 грама разлика между действителното тегло и това, което показва кантара.

Повечето модели електронни кантари са стъклени или пластмасови. Стъклените са по-дизайнерски, но по-лесно могат да се счупят. Но ако се внимателни, те могат да работят много години подред. Има и дървени уреди, но цената им е по-висока.

3. Интелигентен кантар

Друг вид кантар, малко по-нови на пазара, са интелигентните (везни за анализ на тялото). Те могат да определят телесния ви състав, включително измервания за процент телесни мазнини, мускулна маса, костна плътност, процент вода и др. Тази информация можете да откриете единсвени при диетолог, до скоро, но благодарение на развитието на технологиите всеки човек може да има такъв кантар у дома.

Този вид канати, имат функцията да се свързват с друг вид устройство. Например лаптоп, телефон или таблет чрез приложение или Bluetooth. По този начин цялата информация ще бъде съхранена по надежден начин, а също така и ще можете да наблюдавате много параметри.

Когато става въпрос за прецизност, интелигентните кантари предлагат най-добрата технология на пазара. Но дори ако стойностите на състава на тялото на човек не са много точни, все още можете да получите представа за промените в тялото си.

2. Други характеристики на кантара

кантариА. Точност

Колко точен е кантарът, който искате да купите? Още в началото искаме да подчертаем, че има възможност за разлики между действителното тегло и това, което показва кантара. Но ако целта ви е да отслабнете, тогава ще обърнете внимание на разликите между претеглянията, независимо дали килограмите падат.

Точността е мярка за това колко близо е средната стойност на показаното тегло на субекта, до действителното тегло.

Разделителната способност е откриването на най-малкото увеличение на теглото. Ако разделителната способност на кантара е 0,5 кг, то тя не е подходяща за наблюдение на промени в теглото.

Взети заедно, тези свойства са най-важните инструменти за разбиране на показанията. По-добрата разделителна способност значително намалява грешките при закръгляване, без да променя точността на устройството.

Трябва да се има предвид, че резултатите могат лесно да бъдат повлияни от различни външни фактори. Точно затова трябва да сте много внимателни с кантара, за да не нарушите нейната точност.

Б. Стартиране на електрония кантар

  • Автоматичен старт

Автоматично стартиране означава, че вашият кантар се включва автоматично в момента, в който стъпите върху него. Вашето тегло ще бъде показано на дисплея, без да се налага да правите нищо. Повечето от кантари имат тази опция.

  • Бутон за включване

Кантар, който няма автоматично стартиране, има бутон за стартиране. Той може да бъде разположен на различни места по корпуса на устройството. Най-често е разположен от долната страна на кантара или в една от двете му страни.

Почти всички модели от този тип се изключват автоматично, след като сте се претеглили.

В. Повърхност на кантара

Някои хора предпочитат незалепваща, грапава повърхност, за да избегнат неприятни инциденти. Гладката повърхност, от друга страна, е по-лесна за почистване и поддръжка. Всичко, което трябва да направите, е да почистите повърхността му с влажна кърпа.

Също така, изборът на уред, чиято повърхност е по-голяма, помага за показване на по-точни резултати. Това се дължи на по-доброто позициониране на краката върху повърхността на кантара.

3. Допълнителни измерители

смарт кантарС напредването на технологиите, кантарите са се превърнали в интелигентни устройства, способни да измерват множество компоненти на тялото. Освен това интелигентните модели, могат да се свързват с телефона чрез приложение. Всички тези данни са от значение, ако искате да наблюдавате как се развива тялото ви.

А. Индекс на телесна мазнина

Кантарите имат способността автоматично да измерват вашия индекс на телесна маса (ИТМ). Този индекс се изчислява въз основа на ръста и теглото на човек, за да се определи дали те са в нормите или не. Резултатите могат да ви кажат дали теглото ви е в нормите или има върву какво да работите. Също така, кантарът може да ви информира какъв би бил вашият идеален ИТМ въз основа на информацията, която е получил.

Индексът на телесна маса не прави разлика между мазнини и мускули и има тенденция да бъде по-висок при мускулест човек, подобно на човек с наднормено тегло, дори ако нивата на мазнини са ниски.

За повечето възрастни идеалният ИТМ е между 18,5 и 24,9. Всичко под 18,5 е в диапазона на поднорменото тегло, а над 24,9 в диапазона на затлъстяването.

Б. Телесни мазнини и мускулна маса

Кантарите имат сензори, използвани за анализ на биоелектричния импеданс (BIA). Електрически ток с нисък интензитет преминава през крак, пресича таза и измерва съпротивителния капацитет, който идва от телесните мазнини и мускули. Мастната тъкан предизвиква по-голямо съпротивление и забавя скоростта, с която протича токът. По този начин кантарът измерва нивото на съпротивление, което токът е срещнал по пътя си, докато пътува обратно през другия крак.

Една жена естествено има повече мастна тъкан от мъжете. В същото време мъжете имат по-добре развита мускулна тъкан.

Ако смятате, че ще ви боли, когато токът премине през тялото ви, трябва да знаете, че няма да усетите нищо. Не е вреден по никакъв начин, така че няма място за притеснение. Изключение правят хората, които имат имплантирано медицинско устройство в тялото си (например сърдечен симулатор) и бременни жени.

В. Нивото на водата в тялото

Един от най-важните фактори, които могат да повлияят на телесното тегло, е нивото на водата в тялото. Следователно, ако сте дехидратирани, когато използвате кантара, процентът на телесните ви мазнини може да е по-висок от обикновено. Освен това, ако процентът на вода в тялото е твърде висок, телесните мазнини може да са в по-малко количество.

Скала, която измерва нивото на водата в тялото ви, ще ви каже дали трябва да пиете повече вода или всичко е наред. Тъй като тялото няма ефективна система за съхранение на вода, този процент е различен за всеки човек.

Г. Бавен или бърз метаболизъм

Друг важен фактор, който кантарът може да определи, е метаболизма. Това представлява скоростта, с която тялото използва енергия по време на физическа почивка. Това е много различни при всеки един от нас, и за това не може да се определи каква е нормата и скоростта на всеки от нас. Взема се предвид наследствени фактори, ръст, възраст и състав на тялото.

Д. Разпознаване на потребителя, функция за памет

Някои модели имат способността да разпознават до 16 потребители въз основа на теглото и състава на тялото. От момента, в който човек използва кантара, тя ще запомни всички тези данни, както и други данни на конкретния потребител, като ръст, пол, възраст и т.н.

Тези функции са много полезни, защото може да се направи сравнение между всяко претегляне, като всеки член на семейството има профил.

4. Други измерители, за които можете да използвате кантар

  • електронни кантариОсветен LCD екран

Ако искате да видите резултатите ясно и видимо, кантар с осветен LCD екран е това, от което се нуждаете. Независимо дали е светло или тъмно в банята, ще можете бързо да разчитате резултатите.

Само електронните и смарт модели могат да имат светещ екран, тъй като механичните нямат такава функция.

  • Вградена аларма

Уредите с вградена аларма напомнят на потребителя да се претегли в същия ден по едно и също време. По този начин контролът върху външните променливи може да бъде улеснен, като се осигурят постоянни и точни показания, преди или след хранене.

  • Функция за четене

Тази функция е създадена специално за хора, които имат проблеми със зрението. Моделите, които има функция за четене, ще изпишат килограмите на английски, испански, гръцки, румънски или друг език, зададен от производителя.

  • Умен диетолог

Интелигентният кантар може да поеме ролята на диетолог. Разбира се, за специализирана помощ препоръчваме да се консултирате с лекар, но ориентировъчно е добре да знаете от колко калории би се нуждаело тялото ви. Като се има предвид това, той може да ви каже от колко калории се нуждае тялото ви, за да поддържате теглото си или да отслабне.

  • Избор на мерна единица

Друга функция е да променя единицата за измерване на теглото. Ако искате да промените метричните единици (килограми) в имперски единици (паундове), това може да стане като натиснете бутона за стартиране двукратно.

Как да използваме ефективно кантар?

най-добър кантарВероятно никога не сте мислили, че има грешен начин за използване. Е, има някои неща, които не трябва да правите, ако искате да получите точни резултати. Няколко са факторите, които влияят на резултатите и за да получите възможно най-малката разлика между действителното тегло и това, което се показва на кантара, трябва да обърнете внимание на няколко неща.

В какво положение трябва да е устройството? Как точно трябва да се претегли човекът? Има ли препоръчителна част от деня за претегляне? Как точно стъпвате на кантара?

Ако искате да знаете отговора на тези въпроси, продължавайте да четете.

1. Стойте изправени

Когато стъпите на кантара, от съществено значение е да стоите изправени, а не прегърбени или в каквато и да е друга позиция. Една от най-честите причини за грешни измервания е, че не стоите изправени. Краката, гърба и таза трябва да са прави.

Дори малко изправяне на пръсти или седене на пети ще изкриви резултатите. Всички кантари са калибрирани от завода, където са създадени. По време на този процес върху кантара се поставя тестова тежест, фиксирана в центъра. По този начин те са калибрирани за централно претегляне и за получаване на точен резултат е препоръчително да се позиционирате по същия начин.

2. Най-доброто време от деня за претегляне

Според проучвания най-доброто време от деня за претегляне е сутринта, преди да ядете и да отидете до тоалетната. През тази част от деня е възможно да получите най-точно измерване на теглото си, тъй като цялата храна от предишния ден е усвоена. През деня теглото може да се промени с 2 или 3 килограма.

3. Обърнете внимание на позицията на уреда

Кантарът трябва да стои върху идеално равна и здрава повърхност. Не върху килим или други материали, които могат лесно да променят позицията си. Идеалното би било да поставите уреда на определено място и да я оставите там, за да не я декалибрирате.

Винаги трябва да се претегляте на едно и също място. Видът на пода, температурата и влажността могат да доведат до различни показания.

4. Как стъпвате на кантара?

Трябва да се уверите, че кантарът показва нула, преди да стъпите върху него. След като покаже нула на дисплея, можете да се качите. Не опирайте тежестта си върху нищо и не се облягайте на предмет. Застанете прави на кантара, като се уверите, че теглото ви е равномерно разпределено по повърхността му.

Вашите дрехи ще добавят допълнителна тежест към измерването, така че най-добрият начин да се претеглите е да сте голи или да носите леки дрехи.

Най-добри кантари – нашите препоръки

1. Кантар OMRON HN 288

кантар ОмронТова е модерен кантар за възрастни и бебета, който гарантира много точно измерване на телесното тегло.

Кантарът на Omron попада в категорията „най-добри кантари“. Той е електронен, с LCD екран и повърхност от безопасно стъкло, с елегантен дизайн. Подходящ за бебета, деца и възрастни, той се предлага с 8 сензора, които осигуряват точно отчитане на телесното тегло.

Въпреки че е добър кантар, който дава точни резултати през повечето време, трябва да споменем, че ще има моменти, когато ще показва 100-200 грама повече или по-малко.

Не дава никаква грешка, няма сложни функции и показва теглото почти моментално. Освен това, той е в състояние да ви покаже разликата между две последователни тегления.

Ако искате добър, елегантен и точен кантар, този на Omron може да бъде много добър вариант!

ВИЖ ТУК

2. Кантар Xiaomi Mi Body Composition Scale 2

иновативен кантар КсиомиИнтелигентен кантар с много полезни функции, Bluetooth, който извежда точна статистика за телесното тегло.

Това е умен кантар на Xiaomi, чието съществено предимство е собственото му приложение, в което се появяват резултатите за мускулна маса, водно ниво, костна маса и други. Нещо повече, идеалното тегло и телесната възраст се генерират в приложението въз основа на информацията, която кантарът вече е съхранил. Идеално е да видите еволюцията на тялото, особено ако сте в процес на загуба на килограми. Уредът запазва историята на претеглянето, което е жизненоважно за сравняване на резултатите.

Съотношението качество/цена е над очакванията. Резултатите са доста точни, но трябва да е на идеално равна повърхност. Дисплеят е добре осветен, свързва се бързо с Bluethooth, както на IOS, така и на Android. Използва се лесно, безпроблемно, и предоставената информация е лесна за четене и разбиране.

Минус би бил фактът, че не идва с батерии, но те могат да бъдат закупени отделно в магазините. Работи в рамките на параметрите, но трябва да знаете, че понякога възникват и грешки, поради което би било препоръчително да се претеглите 2 или 3 пъти, за да се уверите.

ВИЖ ТУК

3. Смарт кантар Huawei 3 Herm-B19 Elegant White

смарт кантар хуауейКантар, който ви дава точни данни и съхранява информация за няколко души.

Кантарът на Huawei е един от най-красивите и качествени на пазара. Той идва с лесно за използване приложение, което показва композициите на тялото и техните промени. По този начин наблюдението на тялото ви е много лесно, като автоматично разпознава до 10 потребители.

От гледна точка на дизайна можем да кажем, че е изключителен, бял, премиум. Кантарът на huawei е точен при измерване на теглото, като показва стойности почти толкова точни, колкото тези в кабинета на диетолог. Този кантар измерва процент мазнини, мускална маса, пулс, телесни мазнини
и телесно тегло.

Минус дава фактът, че данните не могат да се експортират или импортират. Те могат да се видят само в приложението.

ВИЖ ТУК

4. Кантар Heinner HBS-180SS

кантар ХайнерПредставяме ви много добър и точен кантар, който е на добра цена. Има неутрален дизайн, подходящ за всяка стая и интериор, а качеството на материалите е повишено, издръжливо на удари. Дисплея е голям, но не свети. Има функция за автоматично включване/изключване, като кантарът сам разбира, когато вече не се използва.

Показването на теглото е точно дори след многократни употреби без никакви промени. Независимо от повърхностите, върху които се поставя този кантар, резултатите са едни и същи. Въпреки това се препоръчва той да седи на повърхност без неравности, така че стойностите да са възможно най-точни.

Ако искате кантар, който показва вашето тегло, без други показатели (мускулно тегло, водно тегло и т.н.), тогава този на Heinner е добър вариант. Трябва да знаете, че не идва с включени батерии и дисплеят не е с подсветка, което може да е недостатък за някои хора.

ВИЖ ТУК

5. Механичен кантар FIRST FA-8020-BU

механичен кантарТова е много добър механичен кантар, за тези, които предлочитат да заложат на класиката.

Този модел е за домашна употреба и максимални килограми до 130.

Много е харесван от потребителите, поради факта че притежава голяма точност, но също така и доброто съотношение цена/качество.

Друго предимство на този продукт, според потребителите, е че той е много лек и удобен за пренасяне на различни места.

Както вече се запознахте, за техен минус може да се отбележи факта, че те са малко по-трудни за разчитане

ВИЖ ТУК

Заключение

Всеки изпитва някакво ниво на страх в момента, в който стъпи на кантара. Това е доста уязвимо, но честно преживяване. Важно е да знаете какво е вашето тегло, за да отслабнете или да го поддържате под контрол. Кантарът е мноог полезен, особено ноеите смарт модели на пазара. Що се отнася до цената, електронният кантар е с много препоръки, като стойността му се определя от характеристиките, които притежава.

Тази статия съдържаше топ 5 най-добри кантари на пазара, за да ви помогнем в избора на такъв уред.  След това написахме ръководство за закупуване, където ви предоставихме подходяща информация за видовете, техните полезни функции и допълнителни измерители. Не забравяйте, че е много важно да заемете правилна позиция и да позоционирате правилно кантара, когато искате да измерите теглото си.

Така че, намерете продукта, който отговаря на вашите нужди и ще го използвате години наред!

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.