6 най-добри степери

вашата оценка

Много хора избират да тренират у дома по няколко причини. На първо място те искат да спестят време, пари, а от друга страна защото имат възможност да тренират винаги, когато поискат. Един от най-популярните спортни уреди, който може да използвате и в дома си – степер. Той помага за тонизиране на долните крайници и загуба на излишни килограми. Разбира се, всичко това, придружено от правилна диета. Също така степерът може да бъде ефективен и при медицинско възстановяване. Това разбира се, трябва да бъде по препоръка на лекар.

За да закупите най-добрия степер, трябва да научите малко полезна информация за тях. Тя ще ви помогне да намерите правилния продукт, с който да се насладите на добра тренировка. Следователно ще трябва да вземете предвид някои аспекти, които ще обсъдим подробно по-долу.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на степер

Физическата активност е едно от най-важните неща за нашето здраве. Особено ако говорим за аеробна активност, която не само подобрява мускулния тонус и загуба на тегло, но и подобрява сърдечно-съдовата система.

Въпреки това, не всеки има финансовата възможност да посещава всеки ден фитнес залата. В съвременния свят е възможно да правите тренировката си за деня, без да е нужно да напускате дома си. Закупуването на евтин и добър степер е идеален вариант за това.

Каква е разликата между степера и кростренажора?

Степерът, както се подразбира от името му, е предназначен за симулира качване на стълби. Той е отличен уред за насочване към проблемните зони при жените, особено мускулите на бедрата и седалището. Тъй като те се фокусират върху движението на краката, степерите са правилният избор за тези, за които е особено важно да тренират краката и задните части. Представете си, че се изкачвате по стълби. Знаете колко изтощително може да бъде.

При кростренажора нещата не са точно така. Неговото движение наподобява повече ски бягане или каране на колело в изправено положение. Освен това с този фитнес уред се натоварват голям брой мускулно групи от цялото тяло.

Доста по-предпочитани са степерите, защото заемат по-малко пространство. Общото между тях е, че вършат страхотна работа, а освен това не натоварват ставите, за разлика от бягането на открито.

Видове степери

Преди всичко е важно да знаете какви видове степери съществуват, за да сте наясно при покупка кой ще отговаря на вашите нужди. Общото между тях се отнася до движението на стъпалата ви. Повечето имат и електронен дисплей, който показва най-важните параметри.

В зависимост от посоката на движение:

  • вертикален степер
  • хоризонтален степер
  • страничен степер
  • степер с усукване

Страничните степери се считат за най-ефективни и повечето купувачи се ориентират към тези модели.

По отношение на функционалността на продукта:

  • Стъпаловиден степер

Това са класическите модели, които са с по-големи размери. Те често се срещат във фитнес залите, но се купуват и за тренировки вкъщи. Изработени са от пластмаса и стомана, с гумени предпазители, които намаляват ударите. Те са здрави, издръжливи и имат еластични дръжки и въжета.

  • Степер Master scale

Модели, доста сходни с горните, но заемат повече място и имат електронен дисплей, който следи определени параметри. Те също са моторизирани, което позволява по-естествено движение на долните крайници по време на тренировка. Цената може да бъде и по-висока, но ефекта е много добър.

  • Елиптичен степер

Те са по-сложни варианти, които могат да работят за няколко категории мускули. Те заемат повече пространтсво. Разликата е в посоката, в която работите, но също и във факта, че елипсовите степери могат да натоварват горната част на тялото със същата интензивност.

  • Мини степер

Опростен вариант, с малки размери, оборудвани с педали и система за регулиране на трудността при въртене. Притежават електронен дисплей за следене на основните параметри. Тъй като е доста малък, трябва да обърнете внимание на правилната позиция на гърба по време на тренировка.

Дизайн

степ за аеробика

Дизайнът е критерий, който изисква внимателен анализ, за ​​да определите най-добрия степер за вашите нужди. В тази категория се има предвид колко безопасно е избраното устройство, колко ергономично и колко място заема. Също така избраният от вас модел трябва да е със здрава конструкция, изработена от качествени материали.

Би било добре избраният от вас степер да има еластична, ковка гумена част за ваше удобство. Повечето уреди са изработени от стоманени и твърди пластмасови тръби. Освен това би било добре да ви информираме за всички предпазни мерки, които трябва да се вземат по време на тренировка. Тези подробности могат да бъдат намерени в ръководството за употреба.

От друга страна, можете да осъзнаете качеството на степера и шума, който произвежда. Обикновено най-тихите модели са с доста по-високо качество от шумните.

Ергономичността на продукта също е от съществено значение и се отнася до начина, по който потребителят може да тренира с негова помощ. Колко естествена ще бъде позицията му по време на тренировка.

Регулиране и настройки

От съществено значение е да можете да регулирате степера според вашите нужди. Повечето модели имат настройка за промяна на разстоянията между компонентите, така че устройството да е възможно най-удобно, за да имате правилна позиция.

Освен това един добър степер предлага възможност за изпълнение на упражнения с различна степен на трудност или дори разпределени към различни категории мускули. Така ще можете да комбинирате набори от упражнения за постигане на по-добри резултати. В тази ситуация най-полезните решения са елипсовидните степери, Master или класическите с въжета.

Идеален размер за добър степер

Трябва да се проверят размерите на продукта, особено ако мястото за съхранение, с което разполагате, е малко. От друга страна, трябва да се уверите, че имате достатъчно пространство за провеждане на тренировката ви.

В тази връзка трябва да вземете предвид и теглото на степера. Ако мястото, където съхранявате продукта, няма да е същото като това, в което ще тренирате, то трябва да се уверите, че транспортирането на продукта няма да ви създава дискомфорт. Степерите Elliptical и Master могат да бъдат по- тежки. Мини степерите са най-леките устройства, заемащи много малко пространство. Разбира се, много важни са и характеристиките, които избраният продукт желаете да постигне, като в случая най-напредналите от гледна точка на технологиите си остават елипсовидните степери.

Категории мускули, за които ще работите със степера

домашен фитнесКато цяло с помощта на степера ще тонизираме най-много долните мускули. Това са седалищните мускули, бедрата и квадрицепсите. Коремът също може да бъде натоварен, но по-малко от гореспоменатите мускулни категории. Тези, които са наистина мотивирани, също могат да предприемат някои мерки за активиране на гръдните мускули. От друга страна, най-слабо тренирани ще бъдат горните крайници – раменете и ръцете. Ако решите да натоварвате и тези мускули, то тогава ще е необходимо да използвате допълнителни уреди.

Например някои модели имат и еластични корди, които се прикрепят много лесно и могат да помогнат за активирането на бицепсите, трицепсите и делтоидните мускули.

Сред най-желаните ефекти сред използващите степери са слабите крака. Възможно е да получите по-тънки крака, тъй като излишните килограми се губят. Интересно е, че заедно с процеса на отслабване може да се получи тонизиране на мускулите.

Понастоящем специални проучвания показват, че най-ефективните упражнения за изгаряне на излишни килограми са тези, които ускоряват сърдечната честота по фрагментиран начин. При този вид тренировка изпълняваните движения са по-малко релевантни, но от съществено значение е тяхната интензивност, както и прекъсването на ритъма. За да изпълните такава тренировка, можете да обмислите джогинг, стерпер упражнения, елиптичен велосипед или дори нормален.

Ако искате да научите кои са най-добрите велосипеди на пазара, то тогава прочетете нашата статия за най-добри велосипеди, от ТУК!

Грешки, които трябва да избягвате при изполаването на степер

грешки на степер

Въпреки че това е доста лесен за използване уред, трябва да имате предвид някои подробности. Повтарящите се грешки могат да повлияят на ефективността на тренировката. И дори да се контузите.

Първо,ако се държите с всички сили на кормилото или ръкохватките. В този случай долните крайници няма да бъдат достатъчно активни, за да имате правилния тонус. Освен това експертите казват, че кормилото трябва да се докосва с върха на пръстите.

Не се накланяйте прекалено много отпред, защото неправилната стойка, която не включва прав гръб, може да доведе до нарушен капацитет на белите дробове, затруднявайки дишането. Поддържайте вертикална и балансирана позиция.

Също така избягвайте да правите твърде малки стъпки. Движението, извършвано на степера, трябва да наподобява възможно най-много качване на стълби. Ако стъпките са твърде малки, тогава ефективността на тренировката ще е нулева.

Често задавани въпроси

домашен фитнесИма ли риск от нараняване при употребата на степер?

Въпреки че степерът включва нисък риск от нараняване, би било добре да вземете предвид определени препоръки. Всяка тренировка трябва да бъде предшествана от период на загряване, като по този начин се избягва мускулно напрежение. Освен това по време на тренировка поддържайте изправена позиция, за да не страдате по-късно от болки в гърба.

Мога ли да се боря с целулита с помощта на степер?

Упражненията, изпълнявани на степера, могат да помогнат за подобряването му, но е необходима и здравословна диета, с по-малко въглехидрати и повече хидратация. Освен това се препоръчват масажи.

Колко калории мога да изгоря чрез степера?

Броят на изгорените калории зависи от продължителността на тренировката, интензивността на движенията и телесната маса. По принцип средният брой изгорени калории за 20 минути е 150-200 калории.

Най-добри степери – нашите препоръки

1. Степер за аеробика FitnesHrani

степер за аеробикаС този уред можете да регулирате височината за Вашите тренировки и то на цели 3 нива. Повечето степове, които се предлагат на пазара имат само 2 нива на регулиране на височината, а тук имате цели 3. Уредът за аеробика е чудесен за подобряване на кардиоваскуларната физика и също тренира Вашата координация на тялото. Подходящ е както за напълно начинаещи, така и за напреднали.

С негова помощ можете да изгорите бързо ненужните мазнини, да стегнете бедрата и дупето по един лесен и забавен начин. Не е нужно специално предварително сглобяване на степа за да го използвате. Просто изберете колко блокчета да добавите за да достигнете желаната височина и готово!

С тази платформа за степ можете да правите същата професионална тренировка вече и вкъщи, за която преди се налагаше да отидете до фитнеса и да заплащате за скъпи тренировки. Тренирайте и спестете време и пари с този модел.

ВИЖ ТУК

2. Степер за аеробика Tunturi Step Compact

степер за аеробикаЗасилете аеробните си тренировки: приведете цялото си тяло в действие с една стъпка. От бедрата и седалището до ръцете и раменете. Укрепвате мускулите си и подобрявате кардиото си, със или без музика.

Този степ е подходящ както за аеробни зала, така и за домашни условия. Удобен е за начинаещи и средно напреднали. Има 3 степени на регулиране на височината, а максималното му тегло е 100 кг. Удобен е за използване, а теглото му е едва 3,5 кг. Това позволява лесното му пренасяне и транспортиране.

Цената му е изключително изгодна, предвид дълготрайната му употреба. За това ви съветваме без много да му мислите, ако искате степер за аеробика, да закупите този модел.

ВИЖ ТУК

 

3. Степер Zipro Roam

степер ЗипроЗаемайки много малко място, степерът предлага много предимства – за здраве, външен вид и благосъстояние. Степерът Zipro Roam е устройство 2 в 1 – това е прав и усукващ степер, което означава, че имитира изкачване на стълби и пързаляне или търкаляне, тренирайки много мускулни групи. Той се вписва идеално във всяка стая – в голям хол и в малка стая.

Степерът Zipro 2 в 1 също има гъвкави въжета. Също така помага за хармонично укрепване на мускулите на ръцете. Упражненията с Roam Zipro са удобни и правят тренировките удоволствие, а не скучна дейност. Благодарение на компактният степер може да тренирате в комфортни условия в собствения ви дом.

Степерът е оборудван с компютър, който записва и показва данните за тренировката на екрана. Той ви показва на екрана стойностите за изминало време от тренировката, брой стъпки, броя на стъпките в минута и изгорените калории.

ВИЖ ТУК

4. Степер с ластици Malatec Twist

степер малатекLCD дисплеят позволява ясно отчитане на параметрите на вашата тренировка. LCD дисплеят има 4 функции за наблюдение. Той отчита повторенията, времето на упражненията и изгорените калории, както и средните повторения в минута, което Ви позволява да поддържате правилното темпо.

Има функция за различни нива на трудност спрямо вашето ниво на напредналост.

Прикрепените ластици с дръжки позволяват едновременна тренировка върху горната и долната част на тялото. Целият комплект не само гарантира развитието на краката и ръцете, но и цялото тяло чрез комбиниране на упражнения в изправено положение и активиране на мускулите, разположени в други части на тялото.

Този степер е сравнително по-тежък – 6,8 кг. Това обаче не означава, че не може да бъде транспортиран. Максималното тегло, което поддържа този степер е 120 кг.

ВИЖ ТУК

5. Степер HMS Twist S3033

СтеперПомага за тонизиране на бедрата и задните части, докато изпълнявате предизвикателна сърдечно-съдова тренировка. Можете да упражнявате дълбоки мускули на труднодостъпни места, без да натоварвате ставите си. С регулируемо съпротивление, този степер може да се използва за различни нива на съпротивление. Със здрава стоманена конструкция, S3033 е и издръжлив.

Този усукан степер е оборудван и с ленти за упражнения. Това е отличен начин да тонизирате едновременно долната и горната част на тялото. Докато изпълнявате ефективно действие, използвайте резистентни ленти за широк спектър от упражнения за ръце, рамене и гръб.

Функционалният и иновативен компютър измерва и представя всички важни тренировъчни данни, а малките размери позволяват лесно съхранение. Може да се използва както от мъже, така и от жени, на всяка възраст.

ВИЖ ТУК

6. Мултифункционален мини степер ZOCO BODY MS91

степер зокоТози степер е в категорията мини, което го прави изключително лесен за употреба, спестяващ място и перфектен за добра тренировка. Степерът е удобен за използване както във фитнес зали, така и за домашни тренировки. За разлика от хоризонталните степери, този е по-тежък, което го прави неудобен за пренасяне.

Уредът е изключително качествен и надежден, защото е изработен от стомана и висококачествени пластмаси. За пълна безопасност и комфорт краката са покрити със специален неплъзгащ се материал.

Позволява изпълнението на кардио упражнения, тонизиране на долната част на тялото (седалището, бедрата, краката) и коремните мускули. Малък и практичен, идеален за домашни спортове. Благодарение на този уред, докато спортувате може да наблюдавате изминатото разстояние, броя на крачките, изгорените калории и изминалото време.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
1 Коментар
  1. […] Ако искате да поддържате добро тегло в домашни условия… […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.