6 най-добри перфоратори

5/5 - (1 глас)

За майсторите, работещи в строителството и озеленяването, предимствата да притежаваш перфоратор са много. Той чупи, пробива, кърти и дори извайва в ръцете на този, който знае как да го използва правилно. Но качеството на инструмента също има значение, и поради тази причина избрахме два модела, които са най-добрите на пазара. Първият е Bosch GBH 2-24 240 DRE, професионален модел от 790 вата. Той може да генерира 930 вата обороти и 4200 перкусии в минута, загряващи здраво във всяка ситуация, и е на достъпна цена. Ако не харесвате този модел и искате малко по-достъпен, висококачествен, препоръчваме Makita HR2470, който се справя с всякакви материали, от стомана до бетон и дърво, чрез 780 вата на своя мотор.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на перфоратор

перфоратори

Колкото и просто да е, когато го използвате, толкова сложен е механизмът на действие, който е в основата. Поради тази причина производителите са си позволили да създадат няколко модела, така че да са адаптирани към нивото и стила на работа на всеки.

Като се има предвид това, преди да закупите перфоратор, трябва да вземете предвид критерии като: вид захранване, мощност, тип патронник, скорост и енергия на удара и др. Шансовете да направите грешен избор са много големи, така че трябва да сте много добре информирани.

За да ви помогнем да вземете най-доброто решение, ние събрахме цялата информация, от която се нуждаете и я събрахме в това ръководство за пазаруване. Прочетете го преди да направите покупка, а след това ще ви покажем най-изгодните оферти на пазара при най-добро съотношение качество / цена.

Така че, за да изберете най-добрия перфоратор, прочетете внимателно следните критерии:

Тип захранване на уреда

Тъй като перфораторът е с електрическо захранване, източникът ще бъде или батерия, или електрически контакт. Този аспект е особено важен, тъй като мощността на перфоратора ще зависи до голяма степен от големината на захранването.

Захранване с кабел

Моделите с кабел са очевидно по-мощни от тези на батерии. Този принцип важи за всички подобни инструмент. Моделите с кабел са с висока ударна мощност, и за това се препоръчват за по- сложни или дори трудни стройтелни дейности. Въпреки това ако сте просто любител, инвестирането в такъв уред, ще се окаже неразумно. Този тип перфоратор е предназначен за честа употреба.

Най-добрият кабелен перфоратор се препоръчва за строителни фирми или професионалисти, тъй като най-вероятно само те се нуждаят от такава мощност. Що се отнася до употребата му, това няма да е проблем за професионалистите, които ще го използват на строителен обект или в работилница. Добре е ако използвате перфоратор с кабел, да имате и удължител, за да не бъдете ограничени с дължината.

Във всеки случай, колкото по-дълъг е кабелът, толкова по-добре. Като цена тези модели могат да бъдат дори по-евтини от тези с батерия, които попадат в същия клас на производителност.

Захранване с батерия

Акумулаторният перфоратор с батерия е по-слаб като захранване, но е идеално решение, когато трябва да го използвате някъде, където не можете да свържете източник на захранване. В тази ситуация перфораторът, захранван с батерии, е най-добрият избор за вас. Тук не се интересувате от дължината на кабела. Този тип перфоратор със сигурност е по-лесен за работа, но трябва да обърнете внимание на батерията.

Специалистите препоръчват литиево-йонна батерия, тъй като тя може да поддържа най-мощните модели от този вид. Те са и най-издръжливите, но освен устойчивостта трябва да се интересувате от времето на работа, и времето за зареждане на батерията.

Най-добрият перфоратор е този, който има най-голяма издръжливост на батерията. Надеждните производители ще посочат в описанието на продукта времето за зареждане. Също така броя на възможните дупки в различни видове материали, докато батерията се изтощи. Въпреки това и най-добрите модели могат да предложат само 20 минути непрекъсната работа. Така че потърсете модел, който включва допълнителна батерия.

Тип перкусия

Ротационните перфоратори, предлагани на пазара днес, попадат в две категории в зависимост от вида на перкусията. Може да са механични и това е знак, че моделите, които възнамерявате да закупите са доста стари, или може да са пневматични.

Моделите с пневматични перкусии се считат за най-добрите перфоратори, затова ви съветваме винаги да избирате такъв перфоратор, тъй като силата на перфориране ще бъде по-висока.

Ключов патронник или SDS?

Ключов патронник

Дори малко по-старите модели работят на тази система. Патронникът е важен, защото влияе върху лекотата и скоростта, с които ще можете да смените свредлото. По-евтините модели имат патронник с ключ, но това не е вариант, който препоръчваме.

SDS патронник

Системата за закрепване SDS има предимството, че е много по-бърза и по-ефективна. Захващането е сигурно и много лесно за изпълнение.

За да се насладите на тези удобства обаче, е необходимо да извадите малко повече пари от джоба си за най-добрия перфоратор. А продуктите в тази гама попадат в три подкатегории: SDS, SDS-plus и SDS-max.

Идеалният перфоратор за всеки е този, оборудван със SDS-plus патронник. Повечето модели от този тип могат да се използват както полупрофесионално, така и професионално, като се считат от специалистите като едни от най-мощните и ергономични модели.

Продукти, които имат SDS-max патронник от друга страна, се препоръчват само за промишлена употреба. В зависимост от модела, който изберете, ще трябва да закупите и съвместими свредла. Като правило всяко свредло с плюс профил ще пасва на патронник SDS-plus.

Мощност и тегло на перфоратора

електрически перфоратор

В зависимост от предназначението и честотата, с която очаквате да използвате перфоратора, можете да избирате между ограничена, умерена и максимална мощност. Със сигурнос, за хоби модел, няма да ви трябва устройство с висока мощност.

Ето защо, ако искате модел с батерия, достатъчно е да се уверите, че тя е с мощност над 10 V. В случай на модел с кабел, където обхватът на мощността е между 300 W и 2000 W, трябва да е достатъчен модел с мощност между 350 W и 750 W.

Ако сте професионалист и възнамерявате да използвате перфоратора в работилницата или на строителната площадка, трябва да търсите по-високи стойности. Вече говорим за акумулаторни модели с мощност минимум 18 V и модели с кабел с мощност над 1000 W.

В случай на високопроизводителните перфоратори, които се използват в промишлен режим, не ви препоръчваме да закупувате модел с батерии, тъй като те са с твърде ниска мощност, за да отговорят на нуждите ви. Така че, ако искате да намерите най-добрия професионален перфоратор, ще трябва да търсите сред моделите, които предлагат мощност над 1700 W.

Производителите са пуснали и модели, които са предназначени за любители, но са с висока мощност над 1200 W. Съветът на специалистите е да не се вълнувате много от тези модели. Тези, които искат професионален модел, вземат предвид и консумацията, както и работната мощност. При тези модели обаче разходът е малко висок спрямо ниската мощност. Да не говорим, че двигателят е доста обемист, което затруднява честото използване на перфоратора. Поради това, тези продукти се препоръчват само за случайна употреба. Поради тази причина те са в категорията за хоби.

Тегло на перфоратора

Ако искате да сте сигурни, че мощността ще бъде това, от което се нуждаете, можете да се ръководите от теглото на перфоратора. Перфораторите са по-тежки, когато са с по-висока мощност.

Затова хоби моделите са с тегло до 4 кг и са лесни за работа от всеки потребител. Полупрофесионалните са с тегло между 5 и 8 кг, а професионалните са още по-тежки.

Максимална работна скорост

Отнася се за скоростта, това е аспект, който пряко влияе върху издръжливостта на устройството, и дори продължителността на живота. Това е комбинация от два параметъра: оборотите в минута спрямо броя на ударите.

По този начин, за хоби моделите, ще имат до 4000 удара при по-малко от 1000 оборота в минута. Това съотношение е най-подходящо за тези, които искат да използват този уред в допълнение към домакинството или в малки проекти „Направи си сам“.

Професионалистите ще изберат перфоратор, не с повече, а с по-малко удари в минута.

Най-добрият модел обаче е този, който ви позволява да регулирате работната скорост, като по този начин удължава здравината и издръжливостта на живота на батерията, в случай на модел на батерия.

Устойчивост при удар

Или енергията на удара е стойност, получена от работната скорост и се изразява в джаули (J). Тя е различна в зависимост от различните материали (дърво, пластмаса, бетон, метал, зидария и др.). Това е един от най-важните параметри, които трябва да проверите при покупка.

При кабелните модели ще намерите перфоратори с устойчивост на удар между 3 J и 60 J. В този случай е лесно да се разбере, че всичко близко до стойността на 3 J е предназначено за домашна употреба. Докато моделите с по-висока устойчивост на удар са подходящи за използване в полупрофесионален и професионален режим.
Най-добрият акумулаторен перфоратор за дома с батерия ще има стойност, която дори може да падне под 1 J. Всъщност дори полупрофесионалните модели могат да бъдат включени в тази стойност, докато всеки перфоратор, който има устойчивост на удар над 2 J, е включен в гамата батерийни продукти за професионалисти.

Диаметър на пробиване

перфоратор

Зависи от материала, върху който искате да използвате перфоратора, тъй като всеки материал налага своите граници и реагира по различен начин на перкусията.

Като ръководство можете да запомните, че в случай на дърво и тухла можете да пробивате отвори с диаметър между 10 мм и 30 мм. В случай на бетон, обаче, перфораторът трябва да може да гарантира по-голям диаметър на пробиване.

Друг аспект, който трябва да се провери, е способността на патронника да фиксира бордкорона. Това са специални свредла, с които не само пробивате дупки, но и вземате проби от материала, най-често бетон, с цилиндрична форма. Във всеки случай всеки производител, който уважава своите клиенти, ще посочи в описанието максималните диаметри за основните видове материали (дърво, метал, бетон и др.).

Какви функции и аксесоари трябва да има най-добрият перфоратор?

 • Конвенционално въртене – функцията, която най-често ще използвате за пробиване.
 • Перкусионно въртене – подобно на конвенционалното, само тук устройството ще пулсира.
 • Проста перкусия – устройството ще извършва само ударни движения.
 • Отвиване – полезна функция за демонтаж на масивни мебелни тела.
 • Контрол на скоростта – Устройството ви позволява да регулирате скоростта на работа.
 • Перкурсивен контрол – полезна функция, когато искате да спестите оставащата енергия в батерията.
 • Автоматично изключване – Функция за защита срещу повреда на свредлото. При достигане на бетонната армировка перфоратора спира да работи.
 • Бърза смяна на аксесоари – Функция, на която се радват само моделите SDS патронници.
 • Неплъзгаща се основна дръжка – Снабдена с незалепваща повърхност за осигуряване на по-здрава опора.
 • Вторична дръжка – С ролята на увеличаване на контрола на устройството към желаната цел.
 • Длето – Функция, която най-често се предлага за модели 3 в 1 (удар, развиване, къртене).
 • Система за спиране на вибрациите – необходима функция за професионалисти, които използват перфоратор за дълги периоди от време.
 • Уплътнения – които в случая на най-добрия перфоратор трябва да бъдат подобрени, за да се предотврати навлизането на прах.
 • Предпазен съединител – функция, която осигурява абсорбиране на удара при внезапно изключване на устройството.
 • Свредла – трябва да са съвместими с патронника, затова се уверете, че пакетът за доставка включва и комплект свредла с различни размери.
 • Кутия – под формата на куфарче, много полезна за правилно и организирано съхранение на уреда и работните компоненти. Това е и най-препоръчителният и най-лесният начин за носене на този инструмент.

Поддръжка

Тайната на инструмента е да работи ефикасно и след определен брой години, не се крие нито в неговата цена, нито в репутацията на производителя, а в това как сте се грижели за него през годините. Грижата за перфоратора трябва да бъде сред основните задачи на професионалиста. Поради това е необходимо да се интересувате добре от лекотата на поддръжка му.

Ако се интересувате да закупите бормашина, ви съветваме да прочетете нашата статия за 10 най-добри бормашини, от ТУК!

Основната причина за повреда на тези продукти е прахът след употреба. За да осигурите правилна работа, ще трябва да използвате прахосмукачка и да смажете компонентите на перфоратора със специална течност.
Наличието на специални уплътнения за блокиране на проникването на прах ще помогне, но те не могат да защитят напълно вашият перфоратор.

Най-добри перфоратори – нашите препоръки

1.Перфоратор Bosch GBH 2-24 240 DRE

перфоратор Бош професионалПредставяме ви перфоратор Bosch, който принадлежи към категорията на професионалните инструменти. Захранва се към мрежата и е предназначен за тежки работи с дърво, бетон, зидария и пластмаса. Патронника който използва е тип SDS+. По отношение на спецификациите на двигателя, той има мощност от 790 вата, активира перфоратора със скорости до 930 оборота в минута.

Максималният брой генерирани перкусии за 60 секунди е 4200. Като специални предимства можем да похвалим способността му да работи ефективно без твърде чести прекъсвания за охлаждане на двигателя. В допълнение, мощността му на пробиване е високо оценена. По отношение на цената, това е модел от среден клас, все още достъпен за повечето джобове.

ВИЖ ТУК

2.Перфоратор Makita HR2470

перфоратор МакитаТова е перфоратор, който е полупрофесионална машина за аранжиране и изграждане.

Захранва се на 220 волта, чрез проводник и е предназначен за пробиване на отвори в дърво, метал и бетон. Патронникът му е модел SDS +. Спецификациите на двигателя, с който е оборудван моделът, са следните: той генерира мощност от 780 вата, което гарантира скорости до 1100 оборота в минута, много висока стойност за тези устройства, докато разбиващото движение предлага 4500 перкусии.

За да споменем други специални предимства, можем да кажем, че Makita HR2470 е много лесен за хващане и боравене, а опасността му от прегряване е средна. Като недостатъци много купувачи посочиха, че не се справя много добре с интензивна работа за професионалисти и че не се доставя с аксесоари, освен кутия. Като цена това е относително достъпно устройство от среден клас.

ВИЖ ТУК

3. Перфоратори Einhell TH-RH 800

перфоратор айнхелПредставяме ви перфоратор Einhell, който е част от категорията полупрофесионални и хоби инструменти. Предназначен е специално за бетон, поддържайки отвори до 26 милиметра в този материал.

Патронникът му е тип SDS + и по отношение на двигателя генерира 800 вата мощност, което води до движение на свредлото до 1000 оборота в минута и 5180 удара в минута. Той също така включва четири различни начина на използване: перфоратор, ударен чук, ударен чук със свободно въртене и пробиване, без удар.

Има доста добра ефективност, подходяща е дори за професионалисти, а като недостатък е малко тежък в сравнение с други модели (тежи 3,3 килограма), което означава, че сравнително бързо ще се изморите, използвайки го. Но, като цена е доста изгодно, особено предвид устойчивостта му на прегряване.

ВИЖ ТУК

4. Перфоратор Bosch GBH 2-26 DFR

перфоратор бошТози професионален перфоратор на Bosch е проектиран за надеждна и ефективна употреба в ежедневната работа. Той разполага със захранване и двигател с 800W номинална мощност, успяващ да развие до 4000 перкусии в минута, и то при номинална скорост от 900rpm.

Осигурява лесно и бързо преминаване към пробиване, тъй като предлага ударна енергия от 2.7J и позволява избор на режим на работа с или без удар, в зависимост от материала, който ще се обработва. Патронникът е от гамата на бързите, тип SDS-plus, позволяващ безключова смяна на всички аксесоари.

Работната скорост може да се регулира, но без ясно изразени стъпки на скоростта, а посоката на работа може да бъде както дясна, така и лява. В дърво ще получите максимален диаметър от 30 mm при пробиване, а за стомана е възможна стойност от 13 mm. За бетон може да използва свредла с перкусия между 8 и 16 мм, но също и боркорони с диаметър до 68 мм.

Включва функция за свързване срещу претоварване и има 2 дръжки, и двете облицовани с неплъзгащ се материал. Перфораторът е лесен за работа, тъй като тежи само 2,90 кг.

ВИЖ ТУК

5.Перфоратор Steinhaus pro-rh1500+

перфоратор срейнхаусПерфораторът PRO-RH1500+ с четири функции е оборудван с мощен 1500W мотор, който работи без усилие благодарение на мощния пневматичен механизъм, който позволява пробиване, ударно пробиване, къртене с блокиране на длетото и къртене без блокиране на длетото.

Системата SDS-Plus ви позволява бързо да сменяте аксесоарите си. Перфораторът е предназначен за работа, изискваща бетонов сондаж до 32 мм.

Перфораторът PRO-RH1500+ е идеалното средство за работа с всякакви сондажи и сечения. Има 4 функции: ударен механизъм за пробиване на бетон, до 32 мм, спиране на този механизъм за обикновено пробиване. Изберете спиране на функцията за въртене за къртене с или без блокиране на длетото, например при премахване на плочки и фаянс от кухнята и банята.

ВИЖ ТУК

6. Перфоратор Einhell PXC HEROCCO

перфоратор ейнхел с батерияАкумулаторен перфоратор, Einhell Herocco предлага повече мощност. Осигурява по-дълга работа благодарение на безчетковия мотор. Пневматичен ударен механизъм за безпроблемно пробиване в бетон. 4 функчции: пробиване / пробиване с удар / къртене с и без заключване. Универсален патронник SDS-plus с полуавтоматична функция. Устройство за регулиране на дълбочината на пробиване от масивен метал. Силата на удара е 2.2 J.

Член от семейството Power X-Change. Power X-Change е новата акумулаторна система с батерии от Einhell – „Една батерия за всички уреди“. С тази модерна технология, можете да използвате различни по мощност акумулаторни литиево-йонни батерии с повече от 100 различни инструментa за работилницата и градината. Не е нужно да купувате ново зарядно и батерия всеки път, когато закупите инструмент. Можете да закупувате само „соло“ инструментите, ако вече притежавате батерия и зарядно устройство. Те са съвместими с всички уреди от системата Power X-Change.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.