8 най-добри косачки за трева

5/5 - (1 глас)

За тези с дом в двора е важно да знаят коя е най-добрата косачка за трева. Можете да избирате между електрическа косачка или бензинова, със самоход. Самоходната електрическа косачка за трева е с батерия и е екологичен и често срещан вариант. Можете също така да намерите голяма версия, оборудвана с волан и седалка, ако имате голяма площ, за която да се грижите. За жилищна употреба изберете по-евтин и достъпен вариант. Препоръчваме ви да видите електрическа косачка Bosch Universal Rotak 450.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на косачка за трева

косачка за треваВсеки, който живее в къща с двор, желае той да е поддържан и чист. Много от вас най-вероятно нямат достатъчно свободно време и се възползват от професионални услуги на фирми. За да спестите парите, които бихте платили за услугите, предоставяни от специализирана фирма, ви съветваме да закупите собствена косачка. По този начин не само ще си възвърнете инвестицията, но и ще се насладите на удоволствието да се грижите за двора си. И за да изберете най-добрата версия на косачката, ние ви предлагаме както най-добрите налични опции, така и поредица от съвети, които да ви помогнат в избора.

Изборът на косачка за трева може да бъде наистина трудна задача, защото има огромно разнообразие от продукти и цени. За да ви помогнем, ние от BUYOTSIDE събрахме малко информация от експертни доклади и тестове, за да можем да ви предложим най-добрите косачки за трева, налични на пазара. Ето някой характеристики, на които трябва да обърнете внимание преди да закупите косачкая за трева.

Видове косачки за трева

Електрическа косачка за трева

Работният обхват на косачката е ограничен от дължината на кабела. Ако имате голям двор, най-вероятно ще ви трябва голям удължител. Без съмнение има някои ясни предимства на най-добрата електрическа косачка. Например липсата на газови емисии и следи от мазнини по дрехите. Те са екологично полезни, тъй като не замърсяват. Освен това електричеството е по-евтино от бензина. Елетрическата версия работи двойно по-тихо. Косачката е малка и лека, което позволява бързата и лесна работа с нея.

Недостатък на елетрическата косачка за трева е допълнителният кабел, който се заплита под краката ви и ще е минава през двора ви. Също така нямате възможност да косите в дъжд, защото елетрическата косачка за трева е несъвместима за дъжд и влага. В сравнение с бензиновата косачка мощността е по-ниска.

Бензинова косачка за трева

Нейната концепция на работа не се различава от електрическия модел. Единствената разлика е, че резервоарът за гориво трябва да се наблюдава. Горивото да се пълни често и да се извършват механични ремонти. Често има разновидности на самоходни бензинови косачки, които не изискват никаква отговорност. Те работят сами, но отнема време на контролера да напасне маневрирането и спирането.

Косачките се делят на два варианта, в зависимост от позицията на двигателя. Версиите с предно задвижване са доста бързи, подходящи за равен терен. Системите за задвижване на задните колела са по-малко пъргави, но са подходящи за неравни дворове. Недостатък на бензиновите косачки е замърсяват околната среда, а също са и доста шумни, което може да е неприятно за околните.

Ниво на маневреност

Това е един от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид, когато избирате вашата косачка за трева. Този елемент е свързан с нивото на автономност. Така че се препоръчва да се вземат предвид тези разновидности на захранване, които могат лесно да се адаптират земята, която искате да косите.  Електрическите и бензиновите косачки за трева също имат отношение на лекотата на работа, което ги прави лесни за използване. Ето някой характеристики, които е добре да има вашата косачка за трева, за да работите лесно и бързо.

  • Големите колела подпомагат по-лесното използване на косачката, дори по ръбове, бордюри или неравности на земята.
  • Ергономични дръжки – позволяват по-лесно използване. Дръжката трябва да се регулира на височина, за да ви позволи да използвате косачката дълго време.
  • Сгъваеми дръжки – най-добрите косачки имат дръжки, които могат да се сгъват за допълнителен комфорт, но също и за оптимизиране на пространството за съхранение.

Мощност на двигателя на косачка за трева

Важен критерий за избор на правилната косачка за трева е мощността на нейния двигател. Тя влияе върху производителността, ефективността или скоростта, с която се коси тревата. Очевидно, колкото по-висока е тази мощност, толкова по-добра е косачката. Добрата електрическа косачка за трева трябва да има мощност от 1300 -1700 W (вата), бензиновата се нуждае от мощност, по-голяма от най-малко 3 к.с. (конски сили), като този параметър корелира с повърхността, която ще се косите.

Ширина и височина на косене

Острието на режещия нож трябва да е изработено от неръждаема стомана и да има възможно най-широка повърхност, за да отреже възможно най-много с едно движение. Регулирането на височината (минимум и максимум) е функция, която ви позволява да зададете нивото, на искате да остане тревата след косене. Колкото по-голяма е възможността да настроите височината, толкова толкова по-добре е за вас.

Възможност за автономна работа

Автономността на работа е важен технически критерий, защото ни показва колко дълго косачката може да се използва без зареждане с гориво. Препоръчваме ви да изберете косачка за трева с възможно най-голяма автономност за нейната най-ефективна употреба.

Ако имате голяма площ, която трябва да косите, тогава изберете бензинова косачка (позволява ви да покриете площи до 1400-1800 кв.м без проблеми). За по-малки площи можете да изберете устройство, което се захранва от мрежата. Не забравяйте, че капацитетът на коша за събиране на окосена трева също допринася за нивото на автономност, така че е препоръчително да изберете машина с възможно най-голям капацитет (над 50 литра).

Допълнителни функции и дизайн на косачката за трева

Трябва да се вземе косачка с компактен дизайн, възможно най-ниско тегло (което допринася за по-добра работа). Също и модел с повече допълнителни функции (защита от претоварване, конектор за вода, който позволява миене и почистване с машини с по-голяма скорост и др.). Ако косачката има опции за раздробяване, нарязване или рязане до определен размер с оглед на използването на окосена трева като храна за животни, тогава такава функция ще ви позволи да се насладите на машина, която е най-добра.

Тип косачка за трева, спрямо това как събира тревата

съвместимост на косачката за треваСпрямо този параметър, на пазара се предлагат два вида косачки за трева:

  • Модели без събирателна торба – в този случай окосената трева се изхвърля отстрани. По този начин окосената трева остава върху моравата и предлага неприятен външен вид и допълнителна работа след косенето
  • Модели с торба за събиране, изработени от текстил или пластмаса – тези модели събират окосената трева и ви спестяват досадна работа. Също така, за този модел имате комплект за раздробяване, който нарязва тревата много фино, превръщайки я в храна за някой животни.

Ниво на потребление

Изберете тези косачки, които са ефективни от гледна точка на консумация (както на бензин, така и на електричество), защото ако трябва да използвате машината за голяма площ, няма да е необходимо да изразходвате много гориво и масло.

Разходи за поддръжка

Повечето от машините в тази гама се възползват от много проста почистваща система, а сред препоръчаните от нас ще намерите и някои модели, които имат опции за свързване към източник на вода. Това улеснява бързото почистване без допълнителни разходи.

Ниво на тишина на двигателя

За предпочитане е нивото на шум на косачката за трева да е възможно най-ниско. При мощни двигатели може да достигне до 96 dB, така че се препоръчва да носите тапи за уши. Нивото на шума също е тясно свързано с вариациите на косачката, които се излъчват по време на употреба, но най-добрите модели имат системи за намаляване на тези вибрации.

Включена гаранция и сервиз към косачката за трева

Не забравяйте за един доста важен аспект, когато правите дългосрочна инвестиция, а именно гаранцията на продукта от минимум една година и наличния сервиз. Информирайте се за инструкциите за експлоатация, но особено за инструкциите за поддръжка и обслужване. Обърнете внимание на информацията по тази тема за по-голяма издръжливост на косачката. Не забравяйте, че бензиновите косачки се нуждаят от по-специална поддръжка, като смяна на масло или различни компоненти. По същия начин ръчните машини, които имат цилиндричен вал на лагерите, изискват сериозна периодична поддръжка.

Цена на уреда

Това е характеристика, която трябва да бъде свързана с качеството на продукта. Следователно, дори в ситуацията, когато цената е висока, ако има изгодни спецификации, тогава стойността на продукта е напълно оправдана.

Не забравяйте, че все пак ще инвестирате в нещо, което е дългосрочно и ще ви спести много разходи и грижи. Освен това ще се насладите на красив двор за няколко минути.

Най-добри косачки за трева – нашите препоръки

1. Косачка за трева Bosch Universal Rotak 450

косачка за трева бошBosch Universal Rotak 450 е елетрическа косачка за трева, която се задвижва от 1300W мотор. Има система Powerdrive и 6 степени на рязане. Функцията за събиране на листа е плюс за есенно почистване. Кошът е с вместимост 40 литра и е сгъваем. Регулирането на стъпките на рязане става от бутона. Остриетата са твърди, изработени от неръждаема стомана. Цената е изгодна, а материалът, от който е изработено острието е стомана.

Ширината на рязане на този модел е 35см, минималната височина на рязане е 25мм, а максималната – 70мм. Площта, която може да обработи е между 350-1 000кв.м.

Единсвен недостатък на тази косачка са по-слабите захвати на дръжката, както и това че е шумна (93 dB).

ВИЖ ТУК

 

2. Косачка за трева Bosch ARM 3200

косачка за трева бош арм 3200Тази косачка се базира на солидна дръжка Ergoflex-System и функция Powerdrive. Тежи само 6,8 килограма и е базирана на двигател с мощност 1300 W. Защитата от претоварване и наличието на гребен за трева са два елемента, които допринасят за създаването на качествен продукт. Лесно покрива големи площи, между 350 и 1000 квадратни метра, което го прави оптимален за всеки потребител.

Идеална за косене близо до ръбове. Искате ли да окосите близо до стени, цветни лехи и огради? Няма проблем. Вградените гребени за трева позволяват косенето на ARM 32 до ръба. С обем от 31 литра контейнерът за събиране на трева трябва да се изпразва по-рядко. Това не само ви спестява време, но и опростява работата ви в градината.В комбинация с остри ножове косачката за трева осигурява абсолютна прецизност.

Височината на тревата може да се регулира до три нива чрез регулиране на височината на косене на ARM 32. Така желаната височина може бързо и индивидуално да се регулира до 20 мм, 40 мм или 60 мм.

ВИЖ ТУК

3. Електрическа косачка Steinhaus PRO-ELM14

косачка за трева стейнхаусИдеален модел за малки площи (за предпочитане до 350 кв.м), Steinhaus PRO-ELM14 върши работата и за по-големи площи, но това ще изисква малко повече време. Като се има предвид, че не е професионална косачка, този продукт се държи много добре – има мощен мотор, възможности за регулиране на височината на косене, между 25 и 75 мм и се справя много добре. Цената е много добра, а оценките на потребителите го препоръчват като повече от приличен избор за категорията, към която принадлежи. В зависимост от ситуацията, височина на рязане може да се регулира в 5 стъпки: 25 мм, 38 мм, 51 мм, 65 мм и 75 мм, лесно, без прекалено много усилия или ползване на инструменти.

Косачката PRO-ELM14 Steinhaus се захранва от двигател с мощност от 1400 W и работна ширина 37 см, идеална за средни, вътрешни и градински зони. Разполага с острие от неръждаема стомана и има максимална скорост от 3500 оборота в минута, достатъчно голяма, за да обработи средно голям двор. Разполага с кош за събиране, който е 35литра.

ВИЖ ТУК

4. Бензинова косачка за трева Husqvarna LC 247S

косачка за трева хускварнаЗа средни тревни повърхности, до 1000 квадратни метра. Husqvarna LC 247 S може да бъде правилният избор. Двигателят с мощност 2,4 конски сили се справя брилянтно, включително с наклонени повърхности, благодарение на системата за сцепление 4 × 4 .

Машината може да се използва дори в занемарени места, където тревата е нараснала до 10 сантиметра. За да предпази машината, подсилващата греда пред машината ще предупреди потребителя за появата на скрити препятствия.

Потребителят може да контролира скоростта на косачката с две ръце, това се прави лесно с лост за газ, оборудван с дръжки, изработени от мек и ергономичен материал. Функцията е полезна при косене покрай огради или около препятствия. За качествен мулч е препоръчително да закупите комплекта BioClip 2 , с който машината е 100% съвместима. Освен всички тези предимства, този уред има и кош за събиране на трева с 55 литра, а капацитета на резервоара е 0,8 литра, което ще ви позволи да използвате косачката дълго време с едно зареждане.

ВИЖ ТУК

5. RURIS RX300S

косачка за трева рурисЗа поддръжка на тревни площи със средна площ до 1500 квадратни метра, RURIS RX300S е отлична инвестиция. Тази косачка се задвижва от бензинов двигател с мощност 3,5 конски сили. Резервоарът от един литър е достатъчен за около два часа употреба. Самоходната система го прави незаменим в наклонени или неравни терени.

В допълнение към функцията за рязане, Ruris RX300S има функция за мулчиране, която нарязва тревата фино и я оставя на равномерен слой, за да възстанови баланса на органичните и минералните компоненти на почвата. Голямата събирателна торба, 65 литра , е лесна за изпразване и работа. За по-лесна работа, косачката може да изхвърля остатъците назад или настрани. Тази косачка има една скорост, а ширината и на рязане е 45,7 см. Минималната височина на рязане е 25мм, а максималната- 75мм.

Недостатък на тази косачка може да бъде по-сложната настройка на косене на тревата и ръчният старт.

ВИЖ ТУК

6. Бензинова косачка Ruris Zimbru 888S

бензинова косачка за треваRuris Zimbru 888S има нисък разход на гориво (резервоарът е 1, 2 литра) и голям събирателен кош с капацитет 45 литра. Върши отлична работа както на малки, така и на големи площи (до 1000 кв.м), стига тревата да не е много висока. Маневреността е много добра и може да се използва дори от възрастни хора. Типът на мотор на косачката е General Engine, 4-тактов, запалването е електронно/магнитно, с ръчно задвижване. Разходът на бензин е 1 л/час.

Мощността на двигателя е 2.5 к.с. Ширината на рязане е 40 см, а височината на рязане може да бъде от 25мм до 65мм. Тази косачка както и повечето на пазара са с 1 скорост на работа.

Единственото препятствие, подчертано от тези, които използват тази косачка, е трудността при регулиране на височината на косене, което включва повдигане или спускане на колелата. Иначе повечето потребители препоръчват този модел косачка.

ВИЖ ТУК

7. Бензинова самоходна косачка за трева Raider RD-GLM08

косачка за трева райдерКосачка с 4-тактов двигател 3,4 к.с. Диаметър на острието 460 мм контейнер 65литра. RD-GLM08 Raider Garden Tools 075003
Самоходна бензинова косачка RD-GLM08 е подходяща за косене и поддръжка на малки, средни и големи зелени площи. RD-GLM08 има следните характеристики: 3,4 к.с. седемскоростен мотор за регулиране на височината (25 мм до 75 мм) Удобен обемен кош 65 литра. Големи колела, подходящи за неравности, удобна сгъваема дръжка.
Ширината на косене – 410 мм, а височината е от 30 до 80мм, обемът на резервоара е 0,8 л, система на запалване – ръчна, а максимална режеща повърхност: 1600 квадратни метра. Може да се ползва и при леко наклонени терени.

Това е една от може би най-търсените и харесвани косачки за трева на пазара в България. Защото цената и е достъпна и върши страхотна работа.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.