11 най-добри заваръчни апарати

5/5 - (1 глас)

Заваряването има репутацията на занимание,  изискващо скъпо оборудване и високо ниво на умения и обучение. Макар че исторически това може да е вярно, много съвременни заваръчни апарати са достъпни и по-лесни за използване от всякога. Начинаещите може да не оформят перфектни заварки от първи път, но с помощта на по-опитните заварчици  начинаещите могат да се научат изненадващо бързо.

По-лесно е, отколкото човек може да си помисли да създадете добра заварка. Ефективните работни светлини са евтини, както и инструментите и консумативите. А с практиката заваряването може дори да се превърне в печеливша странична работа. Общо взето, заваряването не е занимание за всеки.

В настоящата статия ще опитаме да ви запознаем с различни заваръчни апарати и тънкостите при избора на заваръчен апарат. На 1-во място препоръчваме Velt MMA 160, апарат с 80% ефективност. Може да генерира токове до 160 ампера и поддържа електроди с диаметър от 1,6 до 4 милиметра. Ако искате добър, достъпен апарат с по-висок ампераж (250 ампера), тогава Almaz 250A  е за вас.  Ако не искате да купувате употребяван заваръчен апарат и се интересувате от продуктите от първа ръка, ето нашите ревюта за най-продаваните такива устройства в момента. Всеки от тях е избран както по популярност, така и като отзиви, публикувани онлайн.

Ръководство за купувача

Много мнения за най-добрите заваръчни инвертори казват, че само експертите в този бизнес могат да направят най-добрия избор. Ето защо, ние представяме ABC за инверторите в следното ръководство за пазаруване:

Категория на устройството

Ще разделим продуктите на две групи: тези за аматьори и тези за професионалисти.

В първата група ще намерите заваръчни инвертори на добри цени, които са подходящи за случайни заваръчни операции, с основни техники.

Във втората категория можете да намерите скъпи, високопроизводителни устройства. Те са способни да генерират висок ток (над 200 ампера) за дълго време. Съвместими са с електроди с различни диаметри за различни техники на заваряване.

Тип заваряване

Процесите на заваряване са доста многобройни и трябва да напишем цяло ръководство от няколко добри страници само за да направим правилно въведение. Всеки модел определя за какъв вид техника е проектиран: SMA, MMA, MIG или TIG са само два от най-често срещаните примери за техника.

SMA и MMA включват топене както на електрода, така и на метал. Това е процес за повечето метали и сплави.

MIG , или техниката на инертен метал, включва излъчване на инертен газ, който предпазва разтопения материал от азот и кислород във въздуха, което води до много здрави заварки, но това е труден процес за изпълнение, особено ако е ветровито.

TIG е подобна техника, но по-чиста и по-фина, като използваният газ е волфрам. Това е една от най-модерните техники, но е необходимо работната повърхност да бъде почистена изключително добре, за да бъде успешна.

В описанието на продуктите ще споменем какви техники могат да се използват с тях, тъй като това е един от най-важните елементи за инверторна заваръчна машина.

Максимален заваръчен ток (интензитет)

Интензитетът на максималния заваръчен ток влияе както върху мощността на устройството, така и върху техниката на заваряване или диаметъра на електрода, който ще се използва. Евтините и добри модели заваръчни инвертори, които могат да се намерят на пазара, ще имат променлив ампераж, от ниска стойност (например 20 A) до дори над 200 A.

Забележка: винаги е важно да внимавате при претоварване на електрическа мрежа на къща или апартамент в блока, така че имайте предвид, че твърде голяма интензивност може да доведе до изгаряне на предпазители на таблото.

Защити

Ако все още говорим за безопасност, важно е да обсъдим мерките за защита, които имат веригите на тези устройства. Независимо дали изберете професионален или любителски заваръчен инвертор, оборудването ще трябва да включва защитни системи срещу късо съединение, претоварване, свръхток или прегряване. Ако възникнат тези ситуации, уредът ще спре или ще намали работния си режим, или ще издаде аларми или ще включи вентилаторите за аварийно охлаждане. Като правило, колкото по-мощно и по-скъпо е едно устройство, толкова по-добре е оборудвано срещу тези нежелани събития.

Диаметър на електрода

В зависимост от нуждите, електродите могат да бъдат по-тънки или по-дебели. Разбира се, тънките ще се използват за фина работа, а масивните – за ситуации, когато е необходимо по-добро залепване на метални парчета. Всеки тип професионална инверторна заваръчна машина трябва да е съвместима с възможно най-много диаметри на електродите, а полупрофесионалните модели обикновено поддържат поне два вида електроди.

Специални аксесоари

Дюзи, кабели, пистолети за пръскане, телена четка за шлака, кабели с клещи, маркуч за кутия, всичко това може да бъде включено в някои предложения на професионална или полупрофесионална инверторна заваръчна машина, в зависимост от модела и дори магазина къде да купи го.  Някои оферти включват маски или ръкавици за заварчик, два задължителни аксесоара за всеки, който използва такова оборудване.

Тук можете да прочетете статия за най-добрите ъглошлайфи!

Марка

И тук, както и в други области, свързани със строителството или промишленото оборудване, марката има голямо значение в очите на много потребители. Водещите имена в тази индустрия са Lincoln, Miller, Edon, Proweld или Stanley, Telwin или Esab.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между заваръчен апарат и инвертор?

Няма разлика между двата инструмента, едното от имената е синоним на другото. Инверторите обаче са по-нови устройства, с които можете да практикувате всички видове заваряване.

Колко струва закупуването на употребяван заваръчен инвертор? Надежден ли е?

Има вероятност употребяваните устройства да имат скрити дефекти, за които дори продавачът не знае, че съществуват. Ето защо е най-добре да имате възможност да тествате устройството, с всичките му функции, преди да направите покупка. Най-добрият вариант е да инвестирате в ново устройство.

Къде мога да намеря заваръчните апарати на Edon, Stanley или Proweld?

Edon, Telwin, Stanley и Proweld са добре познати марки сред любители и професионалисти в областта. Могат да бъдат намерени, както специализирани магазини, така и в онлайн магазини.

Ръководство за потребителя на  заваръчни апарати

Правила за защита

Тези устройства работят с електричество при високи амперажи, затова задължително трябва да носите защитни ръкавици.

В допълнение, електродите генерират висока топлина и много интензивна светлина, така че не забравяйте да използвате маски за заваряване, с подходяща степен на защита. Освен това не пречи да използвате слушалки, за да предпазите слуха си, особено ако заварявате продължително време.

Инверторна инсталация

Когато започнете да използвате инвертора, ще трябва да спазвате няколко правила: на първо място всички вентилационни отвори трябва да са свободни и чисти, така че уредът да не се прегрява. Използвайте кабели с голямо напречно сечение както за заземяване, така и за удължителни кабели – това също ще предотврати прекъсвания на захранването.

Тук можете да прочетете статия за най-добрите циркуляри!

Процедура

Избягвайте да използвате инвертора при ветровити условия или при силни въздушни течения. Избягвайте по никакъв начин риска от вода по оборудването. Не претоварвайте инвертора, тъй като това може да го повреди или да съкрати живота му.

Поддръжка на заваръчния апарат

За да предпазите и съхранявате устройството за дълго време, се препоръчва да се съхранява на сухо място, с температури между -10 и +40 градуса, защитено от слънчеви лъчи и атмосферни влияния. Периодично го почиствайте от прах със струя сгъстен въздух.

Какво правим, когато заваръчният апарат се повреди?

Най-добре е да го занесете в сервиз, особено ако не знаете какъв точно е проблема. Не ви насърчаваме сами да правите ремонти, дори и да изглеждат прости. Направете справка и с ръководството, защото съдържа информация, която може да ви помогне да разберете какво се е случило и какво да правите в случай на повреда.

Нашите препоръчани модели заваръчни апарати:

1. Професионален заваръчен апарат Velt MMA 160

заваръчен апарат Този заваръчен инвертор Velt е създаден за професионалисти, които искат надеждни и ефективни устройства. Предназначен е за MMA заваряване, с електроди от 1,6 до 4 милиметра, генериращи максимален заваръчен ток от 160 ампера. Конструкцията му позволява на охлаждащия вентилатор да работи непрекъснато, така че рискът от прегряване е минимален. Има интензивен работен режим, с ефективност 80 процента, а функцията Arc Force оптимизира преноса на капки между електродите и заварените части, като по този начин намалява шансовете за изгасване на дъгата. В пакета има и предпазна маска, четка за почистване. Устройството тежи само 4,5 килограма.

ВИЖ ТУК

2. Руски заваръчен апарат Алмаз 250А

заваръчен апарат професионаленЗа да дадем препоръка за доста устойчив заваръчен апарат,  избрахме руски продукт. Със здрава конструкция и доставени с електронна маска и защитни ръкавици, можем да кажем, че това е едно от най-добрите предложения за момента. Той е много добре защитен от прегряване, с вентилатори, но и със защита от претоварване. Препоръчва се и за MMA заварки, като е съвместим с всички видове покрит електролит, с диаметри от 1,6 до 4 милиметра. Малкото му тегло е друго предимство (само 3 килограма), а като изходен ампераж можете да изберете всяка стойност от 20 до 250 ампера. Пакетът включва още четка за почистване, предпазна маска и ръкавици. Ето защо този заваръчен инвертор на добра цена се препоръчва както за хоби, така и за професионални потребители.

ВИЖ ТУК

3. Заваръчен апарат Telwin FORCE145ACX

малък заваръчен апаратТози заваръчен апарат на добра цена е част от категорията на полупрофесионални продукти, с избираеми амперажи в диапазона от 10 до 130 ампера. Той е много добре защитен срещу свръхток, ниско напрежение и прегряване. По отношение на диаметъра на съвместимите електроди, той може да бъде от 1,6 милиметра до 3,2 милиметра, а препоръчителният процес на заваряване е MMA.  Устройството е доста компактно (тежи 5,5 килограма) и в комплекта е включена специална чанта за транспортиране без опасност от пръскане.

ВИЖ ТУК

4. Velt MIG / MMA 250

Жълт заваръчен апаратОт самото начало бихме могли да кажем, че този продукт  е усъвършенстван модел за професионални нужди. Той е обемист, тежи 19 килограма, предназначен за MIG / MMA и MAG процеси, а опциите за настройка са многобройни, за всяка нужда от заваряване. Можете да използвате електроди от 0,6 милиметра до над 3,2 милиметра, в зависимост от процеса, а избираемите амперажи на контролния панел достигат до 250 ампера, доста висок ток, добър за професионално устройство.

Устройството се доставя в комплект, съдържащ инвертора, 2 метра кабел за държач на електрода, 2 метра кабел със заземяващи клещи, пистолет MIG/MAG, четка за шлака и маркуч за газ. Ако се интересувате от производителност, ние не можем да ви насочим към по-добре оборудван комплект.

ВИЖ ТУК

5. Steinhaus PRO-IW160M

професионален заваръчен апарат с оборудванеНай-добрият заваръчен инвертор в момента в категорията полупрофесионални и хоби е труден за избор, но комплектът тук може да отговаря доста добре на всички нужди. Генерира между 25 и 160 ампера, съвместим е с MMA електроди от 1,6 до 4 милиметра, с покритие (базова, неръждаема стомана или рутил), оборудван е с ефективен вентилатор за охлаждане и веригата трансформаторът е защитен от понижено и пренапрежение. Включва маска, захранващ и електроден кабел, по два метра всеки, кабел с щипки за маса, дълъг 150 см и маска за заваряване. Накратко, това е комплект, препоръчан особено за тези, които търсят ефективен продукт, но не искат да извършват високопроизводителна работа. При това много атрактивно съотношение цена/качество, единственият недостатък е относително късата дължина на кабела.

ВИЖ ТУК

6. ESAB Buddy Arc 180

Полупрофесионален заваръчен апаратРазположен някъде в средата на ценовия диапазон, този заваръчен инвертор ESAB е насочен към потребители от всякакъв вид. Предназначен за ръчно заваряване с покрити електроди (MMA), но също и за TIG (WIG) техника. Включва функции за сила на дъга и горещ старт, за да се увеличи максимално ефективността на заваряване, принуждавайки генерирането на електрическа дъга дори при колебания на тока. Функцията LiveTig, за пистолета TIG, ще контролира електронно стартовия ток за безопасно и ефективно стартиране на пружината.  Пакетът включва още електрододържач с три метра кабел, клещи за маса с три метра кабел и захранващ кабел със същата дължина. Може да генерира до 180 ампера, а диаметърът на електродите, съвместими с инвертора, може да бъде от 1,6 до 4 милиметра.

ВИЖ ТУК

7. Little Farmer LV 250 Blue

Професионален заваръчен апарат с голямо оборудванеДа речем, че трябва да заварявате нещо в малък мащаб, а бюджетът ви не е много голям. Можете да изберете употребявана инверторна заваръчна машина – по-евтина, но в същото време рискована покупка – или да се съсредоточите върху нови, достъпни продукти, като тази инверторна заваръчна машина Little Farmer. Той е  подходящ за MMA техника, но също и за TIG, със стартиране на електрическата дъга чрез контакт, с цикъл на заваряване от 60 процента. Може да генерира между 10 и 250 ампера, а диаметърът на съвместимите електроди е от 1,5 до 3,2 милиметра. В опаковката ще получите още чук с четка за шлака, заваръчни кабели с щипки, електрододържач и маска.

ВИЖ ТУК

8. Velt MMA 140

Преносим заваръчен апаратФирмата Velt ни предлага заваръчен професионален инвертор. Той е тип MMA и се препоръчва за директно заваряване. Може да се използва с всякакъв тип електроди и за обработка на различни материали. Този заваръчен инвертор Velt е базиран на най-съвременната технология (IGBT), която му позволява да бъде малък и компактен, без да се жертва ефективността. Професионалният заваръчен инверторен продукт може да се захранва както към контакта, така и към генератор на ток, като е оборудван с източник, който позволява вариации на напрежението от + -15%. Има максимален заваръчен ток от 140A и погълната мощност от 5,6kVA. Устройството позволява непрекъснато регулиране на заваръчния ток, позволявайки интензивно ниво на работа (80%). За да се удължи живота на инвертора, той има принудителна вентилация и защита с термостат. Изработен е от метал и здрава пластмаса в тежки условия на работа. Контролният панел е прост и интуитивен, с цифров дисплей за заваръчен ток.

ВИЖ ТУК

9. Алмаз 250А AZ-ES002

Заваръчен апарат с голямо оборудванеЗаваръчният апарат Almaz 250A AZ-ES002  може да се използва за работа с електроди от 1,6 до 5 мм, съдържащи необходимите аксесоари в опаковката. Дизайнът на устройството е компактен, с тегло само 3 кг.  Този заваръчен инвертор е изработен изцяло от метал, което го прави много издръжлив при трудни условия на работа. Снабден е с електрически вентилатори с голям дебит за ускоряване на процеса на охлаждане. Той се възползва от защита в случай на прегряване или претоварване, а електрическата изолация е клас F, която издържа на температури от 155 ° градуса. Използването на този евтин и добър заваръчен инвертор е необходимо за MMA заваряване и може да се използва успешно за заваряване стомана, мед или чугун. Покритите електроди могат да се използват за работа, независимо дали са основни, рутил, неръждаема стомана или други видове. Максималният ампераж е 250 A, а ефективността достига 85%, поради висок коефициент на мощност от 0,93.

ВИЖ ТУК

 10. ARC 200

Компактен заваръчен апаратЗаваръчната машина ARC 200 Inverter е с работно напрежение 230 V и ампераж 200 A. Подходяща е за заваряване с електроди от 1,6 до 4 мм. При покупка пакетът включва много аксесоари, необходими за ММА заваряване като клещи, четка или маска.Съответната инверторна заваръчна машина е подходяща за заваряване тип MMA за стомана, мед, цинк, но и TIG, което ви позволява да заварявате алуминий. Позволява разработване на работи с всякакъв тип електроди. Устройството разполага с вентилатор. Пакетът, закупен със заваръчния инвертор eMag включва: картонена кутия за транспортиране, захранващ кабел с щепсел, маса и електрододържач, съединители, настолен кабел и електрододържач, чук и четка за шлака, както и ръчна маска.

ВИЖ ТУК

11. MMA 350 Profi

Заваръчен апарат за професионални нуждиТова е професионален заваръчен апарат MMA, който може да се използва с всякакъв вид електроди (препоръчително е рутиловите) и върху материали като стомана, чугун, мед и др. Заваръчният ток може да се регулира между 20 – 350A, със 100% режим на работа.

За да издържи на тежки условия на работа, инверторът е изработен от метал и пластмаса. За да бъде лесен за транспортиране, разполага с ергономична дръжка, разположена в горната част на уреда. Има цифров дисплей. За защита от нагряване на уреда има мощни електрически вентилатори и ако те не се справят, инверторът се изключва автоматично и се рестартира, след като температурата достигне нормални граници.

Комплектът за покупка включва освен самия уред и серия от много полезни аксесоари като: маска, заваръчен кабел с клещи за електрод, четка с шлаков чук, заваръчен кабел с настолни клещи. Уредът е включен.

ВИЖ ТУК

 

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.