Как да станем добър влогър?

5/5 - (1 глас)

Хората в социалните мрежи обичат  да виждат как живота на създателите на онлайн съдържание се разгръща пред тях на екрана. По тази причина влогърството стана толкова популярно в последно време. Ако искате да опитате сами да създадете подобно онлайн съдържание, ето малко информация, която може да ви бъде полезна. Знаете ли влогъри като Selly, Casey Neistat, Tequila, David Dobrik или PewDiePie? Следвате ли ги в YouTube? Има много млади хора, които опитват късмета си в Ютуб и някои от тях се превръщат в истински звезди за аудиторията, близка до тяхната възраст (и не само). Поколения тийнейджъри имат Ютуб идоли, които следват ежедневно и очакват с нетърпение следващото видео за красота, училище, технологии, игри, музика или пътувания, чрез които създателите на съдържание привличат все повече и повече публика. 

Какво включва влогърството и какво е влогърът?

У нас броят на влогърите се увеличи през 2013 г., когато този тип видеосъдържание придоби изключителна популярност. Влогър е този, който снима ежедневието си и изразява чувствата си пред екрана. Влогът всъщност е видео блог, който включва видео, заснето от личната гледна точка на влогъра. То може да бъде образователно, развлекателно, сериозно, забавно, или на специална тематика.

Каква е разликата между блог и влог?

Блогът е уеб страница, в която пишете личен текст, който споделяте с аудиторията си, без видео съдържание. В днешно време младите хора предпочитат да се занимават с мултимедийно съдържание, защото четенето не ги привлича особено.

Запознайте се с платформите за публикуване

Да си влогър означава да си в крак с платформите за съдържание, на които можеш да публикуваш своите видеа и да знаеш как работят, какви правила и условия имат, какви са тенденциите, за да нямаш проблеми по-късно. Но на първо място трябва да се вдъхновявате от вече утвърдените видео създатели. Дигиталната грамотност помага за установяване на възможна кариера.

Изкуството да общуваш

Забележете как популярните влогъри говорят свободно и убедително. За да постигнете това, имате нужда от смелост, за да се изразявате свободно, правилно и лично и с това да ангажирате зрителите си. За да бъдете успешни, имате нужда от чувство за хумор, добра енергия и оптимизъм. По-добре е да не насърчавате вулгарното поведение, тъй като може да станете обект на тормоз . Младата аудитория е гладна за информация и нови открития, така че можете да се възползвате от това, като популяризирате образователно и същевременно забавно съдържание. Ето защо е много важно да бъдете креативни.

Познанията по видео монтаж са желателни за един влогър

Дори да притежавате чар, хумор и добра дикция, е важно да създадете видео съдържание с добра естетика. Хубавото е, че можете да се научите как да обработвате видеата си и вкъщи – чрез курсове или ютуб туториъли.

Намерете вашата ниша

Трябва да изберете аудиторията, към която искате да се насочите и темите, за които искате да говорите. Популярните теми в момента включват компютърни игри, грим и красота, автомобили, ревюта и мистерии.  Възможностите са безкрайни.  Ако се интересувате от игри, можете също да използвате стрийминг сесии. Какво означава стрийминг? Това е опция, с която предавате на живо и общувате в реално или да правите различни дейности в тяхната компания, като да играете игра например. Това може да се осъществи в Twitch или в YouTube.

Трябва да поддържате интереса на аудиторията си. Това става лесно, когато си изградите план за качване на видеа. Тоест трябва да качвате в точно определени дни в седмицата, а не хаотично. Ако нямате план и качвате хаотично, аудиторията ви може да загуби интерес, а съдържанието ви се популяризира по-малко от платформата.

Как да снимаш като професионален влогър

Ако вече имате първите си идеи за съдържанието, което искате да направите, следващата стъпка е да заснемете. За заснемането на хубаво видео имате нужда от висококачествена камера. Някои влогъри използват мобилния си телефон за начало, докато натрупат достатъчно приходи за надграждане, докато други първо инвестират в оборудване. За да започнете имате нужда от добра камера или телефон, микрофон и статив. Стативът е важно приспособление, ако кадрите ви са статични. 

Тук можете да разгледате най-добрите стативи за фотоапарати!

Тук имаме статия за най-добрите DSLR фотоапарати, които са подходящи за влогъри!

Взаимодействайте с аудиторията си

Един последен съвет е да взаимодействате с последователите си. Помолете зрителите да ви дадат идеи и обратна връзка за съдържанието, за да ги държите близо.  Описвайте по различен начин видеата си, със заглавия, които привличат вниманието на публиката, не забравяйте за ключовите думи и описания, които ще бъдат полезни за зрителите си.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.