9 най-добри стативи за фотоапарати

5/5 - (1 глас)

Стативите за фотоапарати могат да бъдат от истинска полза както за професионалистите, така и за любителите на фотографията. Те позволяват добра стабилност и улесняват снимането. Онлайн пазарът предлага разнообразна гама от стативи за фотоапарати. В тази статия сме ви подготвили списък с най-добрите модели за фото стативи.

Ръководство за купувача

Ако сте запалени по фотографията, трябва да се снабдите с качествен статив с добра стабилност. Подобен избор често се оказва труден. Ето някои от най-важните критерии за избор, които трябва да имате предвид, когато купувате стативи за фотоапарати:

Материали

Важна характеристика са и материалите, използвани за направата на статива. Колкото по-качествени са, толкова по-добре, защото ще устоят  на времето.

Метал – много модели са изработени от стомана или алуминий. По-трудно се повреждат и са по-тежки. Цената им е в зависимост от използвания мател

Въглеродни влакна – е доста често срещана комбинация, защото предлага издръжливост и ниско тегло, но често са много по-скъпи.

Пластмаса – тези варианти не са много устойчиви, но са предпочитани заради ниските им цени.

Максимално поддържано тегло

Професионалистите твърдо твърдят, че този критерий е от съществено значение, тъй като моделът, който купувате, трябва да може да издържи теглото на фотоапарата.

Интересуваш се от фотография? Провери нашата статия за DSLR фотоапарати тук!

Размери

Когато говорим за размер, имаме предвид:

Максимална височина – отнася се до разстоянието, на което можете да повдигнете монтирана на статив камера от земята. Важно е тази стойност да е приблизително колкото ръста ви, защото в противен случай ще се наведете и след време може да почувствате болки в гърба или врата, ако се използва дълго време.

Минимална височина – тук говорим за най-ниската позиция, която устройството може да има спрямо земята, когато е на статив. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-близо ще можете да правите снимки от ъгли, по-близки до земята.

Размерът на устройството, когато е стегнат – тези детайли имат значение, за да улеснят транспортирането му. Колкото по-малък е размерът, толкова по-добре.

Тегло – тази стойност се отчита както за транспортиране, така и за манипулиране. Колкото по-малък е, толкова по-добре, защото ще носите статива по-лесно и бързо ще го премествате от едно място на друго по време на фотосесия.

Дизайн на стативите

Що се отнася до частта за дизайн, има няколко аспекта, които трябва да следвате:

Наличието на централна колона –спомага за по-лесното регулиране на височината и в същото време предлага по-добра стабилност и издръжливост.

Затягаща глава – ако изберете модел, оборудван със затягаща глава, тя помага за бърза промяна на позицията на устройството.

Основни характеристики

Когато закупувате стативи за фотоапарати, обърнете внимание на малките детайли, които могат да направят ГОЛЯМА разлика.

Дръжка за позициониране и фиксиране

за да подобрите вашето изживяване и да направите устройството лесно за използване.

Кука за тежести

намира се в основата на централната колона и може да се използва за окачване на определени тежести, които ще увеличат стабилността, когато е необходимо.

Калъф за пренасяне

полезен е за защита на статива, но и за да го вземете със себе си, когато имате нужда от него.

Препоръчваме ви да закупите статива от онлайн магазини, защото разполагате с много по-широка гама от продукти, можете по-лесно да сравнявате цените и да следите офертите за по-дълъг период от време.

Можете да проверите нашата статия с най-добри фотоапарати Canon тук!

Също така имаме статия за най-добри фотоапарати Nikon тук!

Често задавани въпроси

Каква е разликата между статив и монопод?

Най-голямата разлика между статив и монопод е броят на краката. Първата е триелементна стойка, втората е едноелементно устройство.  Стативите могат да се позиционират на определено място, без да е необходимо да ги поддържате, докато моноподите трябва да се държат в ръката, за да се използват.

Как да разпознаете професионален фото статив

Когато искате да закупите професионален видео статив, можете да го разпознаете според следните характеристики:

Качествени материали

Най-популярните варианти са тези от въглеродни влакна. Те са с много добро качество и предлагат устойчивост във времето. Те не се развалят лесно и могат да бъдат добра дългосрочна покупка. Освен това този материал е лек, поради което стативът няма да бъде труден за пренасяне на различни места, ако искате да го преместите от едно място на друго.

Възможност за настройка

Един наистина качествен и  професионален модел статив за фотоапарат трябва да предлага различни настройки. Много е важно да можете да го повдигнете възможно най-високо, точно до нивото на очите, за да ви е максимално удобно, особено когато ви се налага да го използвате често. Освен това има значение и на какво ниво можете да спуснете статива, за да заснемате кадри по-близо до земята.

Добра стабилност

Задължително е стативът ви да предлага добра стабилност, за да можете да снимате на различни повърхности, без да се притеснявате, че фотоапаратът ви може да се повреди.

Трябва да е съвместим с по-тежки устройства

Ако искате да закупите професионален статив,  се нуждаете от наистина здрав, издръжлив модел, който може да издържи дори 5-6 кг. По този начин ще можете да го използвате на различни камери, без да се притеснявате да добавите по-тежък обектив.

Най-добрите стативи за снимки

Тук е списъкът с най-добрите стативи, които могат да бъдат закупени онлайн. Прегледайте го внимателно и преценете кой е най-оптималният вариант за вас.

1. Стативи за фотоапарати Weifeng WT-3540

статив за снимкиИзработен предимно от алуминий, с пластмасови дръжки, този статив е достатъчно здрав модел, за да бъде надежден партньор в работата ви за дълго време. Той поддържа доста голямо тегло до 3 кг, поради което можете да го използвате и с DSLR камери с големи обективи. По отношение на размера максималната височина, която може да достигне, е 157 см, а минималната е 61 см. Когато е прибран, той има височина 61 см и тегло 1235 грама, което го прави лесен за носене. Този статив има централна колона, а в долната му част ще намерите кука, на която могат да се закачат тежести. Той позволява завъртане на 360 градуса хоризонтално и 90 градуса вертикално. Включва и дръжка за позициониране и фиксиране.

ВИЖ ТУК

2. Статив за фотоапарати Vanguard Espod CX 203AP

статив за фотографияВъпросният статив е изработен от алуминий, материал, достатъчно здрав, за да осигури издръжливост във времето. Издържа максимално тегло от 3,5 кг, като позволява закрепване към камери с по-тежки обективи.  По отношение на размера можете да го вдигнете на максимум 155 см от земята, което може да бъде недостатък за по-високите хора. Това е перфектен модел за пътуване, тъй като е с размери само 57,5 ​​см и тегло 1,1 кг. Този модел има централна колона и кука за тежести, което го прави стабилен и при неравни повърхности. Главата за захващане ви позволява да завъртите на 360 градуса, за да заснемате лесно кадрите. Снабден е и с две дръжки от дунапрен.

ВИЖ ТУК

3. Статив Polaroid PLTRIMINI

статив полароидТози продукт е от категорията на евтините и качествени стативи за снимки,  перфектни за хората с компактни фотоапарати. Този артикул има крака, изработени от метал и гумена защита, за възможно най-добра стабилност. Има много малка височина от само 12 см и тегло от 0,051 кг. Като се има предвид това, е много вероятно да имате проблеми със стабилността. Трябва да бъде използван с модели не по-тежки от 0,6 кг. Представеният модел е снабден с кука, която ви позволява да го държите в джоба или на колана си, за да ви е  винаги под ръка. Черен е и има гъвкави крачета, за да го регулирате според нуждите. Не е професионален, затова се препоръчва за начинаещи.

ВИЖ ТУК

4. Фото статив Hama Star 62

статив хамастарHama Star 62 е фото статив на добра цена, има алуминиева опора, която предлага издръжливост. Според спецификациите той може да издържи тегло до 4 кг, но много потребители се оплакват, че има проблеми с издръжливостта дори при 2 кг. В горната част има регулируема глава в три посоки, за да може устройството да се регулира лесно. По отношение на размера, този статив ви позволява да позиционирате камерата на максимум 160 см, което е доста, но не е достатъчно, ако използвате камера, която изисква да гледате през визьора, а височината ви е по-висока . По отношение на кадрите  минималната височина е 64 см.  Когато е затегнат, стативът е с дължина 64 см и тегло 1,5 кг. Снабден е с дръжка, кука за тежести, централна опорна колона и капак, който помага при местенето му на различни места.

ВИЖ ТУК

5. Стативи за фотоапарати Soundvox 330-A

статив за снимкиТози статив за снимки може да бъде добър избор за хора, които не разполагат с много голям бюджет, но търсят качествен, издръжлив модел, изработен от алуминий. Може да се използва с компактни фотоапарати, DSLR, смартфони, но и други устройства с тегло до 3 кг.  Недостатък на този модел е максималната височина, която може да достигне. Тъй като е дълъг само 135 см, може да бъде доста неудобен за използване на устройства, които изискват гледане през визьора, за да заснемат различни кадри. Продуктът е оборудван с: дръжка за позициониране, централна колона за опора и крака с гумени глави. Освен главата, която се върти на 360 градуса хоризонтално и 90 градуса вертикално, има и аксесоар за придържане на телефон.

ВИЖ ТУК

6. Фото-видео статив Polaroid PLTRI72

статив за сниманеФото-видео стативът Polaroid има тристранна монтажна глава, която позволява позициониране в зависимост от това как ще снимате. Това е стабилен модел, изработен от алуминий и издържа много добре тежести до 4 кг. Този статив е подходящ и много удобен дори за по-високи хора, тъй като може да се повдига на разстояние 184 см от земята. Що се отнася до минималния размер, той е 66 мм, а теглото му е 1,6 кг. Има и калъф, с който да го носите със себе си по всяко време. Централната колона на този продукт е стабилна. Съвместим е с компактни фотоапарати, DSLR и видеокамери. Снабден е с дръжка за боравене.

ВИЖ ТУК

7. Стативи за фотоапарати Hama Star 61

статив с калъфHama Star 61 е добра опция за любителите на фотографията. Алуминият, от който е направен предлага устойчивост на всякакви фактори и издръжливост, за да се използва възможно най-дълго. Можете да го използвате за устройства с тегло до 3 кг и е съвместим с модели, които имат отвор 1/4 инча. Максималната височина, на която може да се регулира е 153 см, а минималната е 60 см. Диаметърът на единия крак е 20 см, а централната колона осигурява добрата му стабилност. Освен това при по-неравни повърхности имате кука отдолу,която ще ви помогне за още по-добро фиксиране. В сгънато състояние този статив е дълъг 60 см и тежи 1,22 кг.  Пакетът  включва и калъф за носене. Затягащата глава се регулира в три посоки за лесна употреба.

ВИЖ ТУК

8. Hama Star 5 – телескопичен статив

Този евтин и добър фото модел ще ви позволи лесно да заснемате кадрите от доста

статив ниска височина, защото може да се регулира между 36,5 и 106,5 см. Ще бъде неудобно и дори невъзможно да заснемате кадри изправени, гледайки през визьора. Този телескопичен статив за снимки е компактен, когато бъде сгънат, заема малко място и има защитен капак. Има малкото тегло от само 520 грама. Този продукт е подходящ за компактни устройства, които не тежат повече от 500 грама. Има централна колона и дръжка за стабилност. Съвместим е с устройства, които имат отвор с резба 1/4 инча. Въртящата се глава се регулира в три посоки.

ВИЖ ТУК

9. Фото статив Cullmann Nanomax 480 RW20

статив за сниманеАко искате да правите не само успешни снимки, но и видеа, този видео статив ще ви свърши страхотна работа. Той има по-висока  цена от останалите ни предложения, но това е оправдано от редица негови качества.  От пръв поглед се вижда, че трите му крака се поддържат от здрава централна колона. Скелетът е изработен от алуминий, за да бъде възможно най-издръжлив. Особеното при този модел е, че може да позволи на колоната да се завърти, така че да можете да заснемате макро кадри много близо до земята. Височината му може да бъде до 1,78 метра. Може да издържи максимално тегло 4 кг и има следните основни характеристики: дръжка за боравене, глава, която позволява въртене и кука за тежести. Продуктът тежи 1730 грама и е с размер 59 см.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
2 Коментара
  1. […] Тук можете да разгледате най-добрите стативи за фотоап… […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.