8 най-добри настолни игри

5/5 - (1 глас)

Настолните игри са добър начин да прекарате качествено време с любимите си хора, но и да развиете креативността и уменията си за логично мислене. Ако не знаете коя игра да изберете, може да ви хареса нашето топ предложение: Катан. Говорим за стратегическа игра, която ще приложи вашия търговски дух на практика, когато се осмелите на остров Катан, където трябва да завладеете териториите и да направите свои собствени сгради. Деца и възрастни могат да участват в играта, при условие че лимитът се поддържа за 3-4 участници. Ако се интересувате от по-сериозна игра, за възрастни, имаме друго предложение за вас: Dixit.

Как да изберем добра настолна игра

Ръководство за купувача

Независимо дали това е любимо хоби в семейството или го предпочитате като метод за забавление сред приятелите, играта на настолни игри никога няма да остарее. В почивни дни или по празници, когато предпочитате да се отпуснете, това решение представлява забавен начин да прекарате време с минимални усилия от тези, които участват.

Когато търсите най-новите игри или най-новите аксесоари за тях, трябва да бъдете подробно информирани за най-изгодните оферти. В зависимост от популярността и наличността, предлагаме да отговаряте на някои основни критерии за подбор на настолна игра.

настолна игра монополиИстория на настолната игра

Това е аспект, който трябва да се има предвид, особено ако знаете семейството си и кръга от приятели, с които ще играете съответните игри. От гледна точка на традицията има три основни категории настолни игри: старите, класическите игри и наскоро появилите се модерни варианти. В първата категория включваме следните версии: шах, табла, домино, със споменаването на условието, че те могат да се играят само от двама участници наведнъж.

Без съмнение, в областта на класическите игри имаме: Монопол, Не се сърди човече, Scrabble. За почитателите на поп културата новите игри, пуснати като вдъхновение от съвременните медийни икони, ще бъдат високо оценени. Тук споменаваме всички игри, базирани на известни телевизионни сериали, игрите, вдъхновени от легенди и митологии, създадени модерно и преработените версии на класическите.

Брой играчи

Това е важно условие за избор на настолна игри. Разбира се, в зависимост от това колко гости поканите или колко членове има семейството, ще знаете каква игра ви подхожда най-добре. Освен традиционния избор, който позволява да участват само малък брой играчи, препоръчваме да изберете продукти, които гарантират повече от пет места за участниците.

За целта най-ценени ще бъдат новите настолни игри, тъй като повечето от тях включват разширения, които могат да бъдат закупени по-късно. Оценяваме тези игри, при които логиката и резултатите не се влияят от броя на играчите, тя може да се играел по всякакъв начин. Всека от тези подробности са посочени в описанието, за което ще бъде достатъчно лесно да се ориентирате, за да изберете най-подходящия за вашите лични нужди.

Трудност на играта

Това е проблем, който трябва да бъде решен, особено когато става въпрос за деца. Много нови игри изискват решаването на доста сложни проблеми с логиката и стратегията, така че да не могат да се играят лесно от малките. Ако планирате да закупите такава сложна игра, има специални издания, направени за деца.

Най-популярните игри днес се предлагат на пазара с опция за деца. По отношение на предпочитанията като интелектуални стимули, за развитието на въображението и езика можете да изберете Scrabble или Dixit. Като за стратегия са много подходящи Monopoly, Risk или Катан, а като напрежение и мистерия можете да изберете всяка игра, базирана на Clue система.

Популярност на настолната игра

Това ще бъде критерий, по който трябва да проверите поне класирането. Има голям шанс това, което е зарадвало няколко играчи, да зарадва и вашето семейство и приятели. Както се очаква, киното значително повлия на развитието на настолните игри през последните десетилетия. Много варианти, вдъхновени от известни филми, стават високо оценени от феновете.

Цена на играта

Това може да се счита за вторичен аспект, тъй като много купувачи са склонни да игнорират този фактор. Колкото по-сложна е играта, толкова по-висока е цената. През повечето време, ако искате конкретен продукт, можете да го купите с отстъпка, в зависимост от доставчика. Противно на очакванията, не във визическите книжарници ще намерите най-добрите оферти, а в Интернет.

Настолни игри за семейството

И така, сега имате всички аргументи, необходими за закупуване на качествена настолна игра, която ще ви осигури отлично забавление всеки път, когато я използвате. За тези, които се чудят къде да намерят настолни игри на добри цени, препоръчваме да ги поръчат онлайн. Още по-рядко срещаните игри се предлагат в магазините, а качеството на продуктите е същото, дори ако можете да ги купите по-евтино. Ако не сте доволни от условията, при които е доставен пакетът, можете да го върнете или да замените играта с друг в 14 дневен срок.

Препоръчани от нас настолни игри:

1. Колонистите в Катан

Настолна игра Катан

Ако сте свикнали да купувате най-добрите настолни игри, то Колонистите в Катан, очевидно, не трябва да липсва във вашата колекция. В Германия тя беше обявена за „Най-добра игра“ през 2005 г. Не случайно беше предложено това заглавие. Играта съчетава по изключително приятен начин забавлението със стратегията и търговския дух.

Цялото приключение се случва на остров Катан и имате за цел да завладеете огромна територия и да придобиете сила. Играчите представляват пристигналите на острова заселници, които се надпреварват да трупат материали за изграждане.

Краят на играта до голяма степен се влияе от късмета, защото се използват зарове. Така се решава количеството материали, които всеки играч получава. Но с помощта на добре обмислени стратегии, ситуацията на острова може да бъде променена по всяко време. Пътят за завладяване на територията на Катан може да бъде изминат от ограничен брой хора, като това е игра, която позволява само 3 или 4 играча. Препоръчва се за възрастни и деца над 10 години.

 

Предимства:

 • Дизайнът на играта гарантира забавление и добро настроение
 • За придобиването на територии играчите са длъжни да установят различни стратегии, което стимулира креативността
 • Тя позволява безброй възможности за игра, което означава, че никога няма да има две еднакви игри
 • Препоръчва се за деца над 10 години, но и за възрастни

Недостатъци:

 • Голяма група хора не могат да участват, като са предназначени от 3 или 4 играчи

Купи сега


 

2. Аctivity Original 2

Настолна игра АктивитиАко сте се чудили кои са най-добрите семейни игри, трябва да знаете, че Activity би заел водещо място в подобна класация. Това е игра, базирана на комуникация, която включва мимики, словесно описание и рисуване. Всички те се използват, за да помогнат на партньорите да отгатват различни думи или изрази.

Аctivity може да се играе от най-малко 3 души. Максималният лимит е 16 играчи, така че може да участва цялото семейство, но и приятели. Когато има повече играчи, те се разделят на отбори. Чрез актьорска игра, те трябва да предоставят улики на партньорите си, за да отгатнат желаните изрази и да се движат по пътя на играта.

По този повод играчите могат да покажат своите евентуални артистични способности, умения, талант и фантазия. Когато търсите парти игри, добре е да помислите за Activity, тъй като той ще се окаже изключително вдъхновен избор. Играта включва 440 карти с 2640 думи, дъска за игра, часовник, 4 дървени фигурки и правилата на играта.

 

Предимства:

 • Изключително забавна, креативна игра, която обещава много смях
 • Тя позволява на голям брой хора да влязат в играта, като са подходящи за партита
 • Поради начина, по който е проектиран, играчите имат възможност да демонстрират своята проницателност, умение, артистични способности и фантазия.
 • Големият брой комбинации от книги и думи винаги ще доведе до нови предизвикателства
Недостатъци:
Не е предназначен за деца на възраст под 11 години

Купи сега


3. Настолна игра Енергийна мрежа

Енергийната мрежа играЕнергийната мрежа е един от най-интересните начини да научите децата как да печелят пари. Цялата игра се върти около електричеството и доставката му за големите градове. Това е подобрената версия на оригиналната игра, в която играчите се състезават на друго ниво.

Борбата за надмощие в енергийното поле започва от придобиването на голям брой електроцентрали. Но играта не спира, а от този момент тя става по-заинтересована. Появата на по-ефективни електроцентрали определя играчите да купуват суровини, за да подобрят свойствата си.

Управлението на парите става все по-сериозен проблем в доставките, играчът трябва да ги управлява ефективно за разширяване на мрежите. Със сигурност децата ще бъдат запленени от Енергийната мрежа. Игралното табло показва картата на Германия от едната страна и тази на Съединените американски щати от друга. Играта включва дървени кутии, маркировки, пари, 5 обяснителни карти и 43 карти с електроцентрали.

 

Предимства:

 • Развийте своя състезателен дух, защото целта е да спечелите колкото се може повече пари
 • Подчертават се предприемаческите възможности на играчите, благодарение на търговията с електроцентрали
 • Игралното табло е оцветено атрактивно с картата на Германия и Съединените американски щати, което дава на децата фин урок по география

Недостатъци:

 • Не може да се играе от деца на много млада възраст

Купи сега


 

4. Настолна игра Cluedo

настолна игра CluedoРодителите, които желаят нови игри, за да развият мисленето си, имат на разположение Cluedo. Тя е част от категорията на стратегическите настолни игри, интуитивна, пълна с мистерии. Историята на играта се основава на престъпление, обхванато в тайни.

Играчите ходят от стая в стая, опитвайки се да разкрият всяка тайна отделно. Те трябва да познаят кой е извършил деянието, кое е оръжието и в коя от стаите е извършено престъплението.

С помощта на интуицията и логиката си, играчите трябва да разберат кои карти са в ръцете на партньорите в играта, след което тайните ще бъдат разкрити една по една. Като цяло, Cluedo е изключително пристрастяваща игра.

 

Предимства:

 • Игра, пълна с мистерия, която стимулира логическото приспадане, тъй като целта е да се открие човекът, виновен за престъплението
 • Тя предлага възможност на малките да влязат в атрактивния свят на Шерлок Холмс
 • Предоставя на играчите мистериозни истории, свързани с престъпления, оръжия, досиета и тайни камери

Недостатъци:

 • Не се препоръчва за деца под 8 години, темата на играта не е подходяща за тяхната възраст

Купи сега


5. Монополи

Искате ли да осигурите на децата евтини, но интересни игри, които развиват предприемаческия им дух? В този случай Монополи може да бъде идеалният избор. Това е стратегическа игра, препоръчва се за момичета и момчета над 8 години.

С толкова ентусиазъм, колкото възрастните могат да играят. Това е игра, пусната преди няколко години и е много успешна сред потребителите. Тя включва закупуване на възможно най-много собствености за всеки играч и изграждане на квартали.

Следващата стъпка е да поискате наем от другите играчи, които предават тези имоти. Играта с недвижими имоти не спира дотук. Можете да закупите къщи и хотели, за да увеличите стойността на наема.

 

Предимства:

 • Това е стратегическа игра, която развива предприемаческия дух на партньорите
 • Дъската е оцветена по атрактивен начин
 • Тя предлага на играчите възможност да прилагат различни стратегии, за да съберат колкото се може повече наем
 • Правилата на играта се обясняват по прост начин
 • Недостатъци:
  Това е сравнително проста игра, която може да стане монотонна за възрастни

Купи сега


 

6. Игра на тронове (Game of Thrones)

Игра на троновеИгра на тронове може да се счита за най-добрата игра на обществото в този момент. Въз основа на изключително успешната поредица от романи – „Песен за лед и огън“ – от Джордж Р. Р. Мартин, дъската позволява на играчите да влязат в приказния свят на Вестерос. По тези земи се води ожесточена борба за Железния трон.

След смъртта на крал Робърт Баратон тронът остава свободен, а големите къщи, командвани или от желанието за справедливост, отмъщението или жаждата за власт, правят всичко възможно да го завладеят. В тази война всичко е позволено: интриги, стратегии, тактики, дипломатически методи и други.

След като влезете в този свят, ще бъдете пленени от играта на силата и желанието да завладеете заветното кралско място. Това е игра, предназначена главно за възрастни. Това е второто издание на играта, което носи серия подобрения спрямо оригиналната версия.

 

Предимства:

 • Сложността на играта поддържа постоянно състояние на напрежение
 • Борбата за конфронтации за сила и характер развиват креативност, въображение и тренират тактики на битката
 • Това е второто издание на играта, което носи повече иновации и елементи, които увеличават напрежението на действието.

Недостатъци:

 • Сюжетът на играта е изключително сложен и може да бъде труден за следване
 • Не се препоръчва за хора, които не са чели романите на Джордж Р.Р. Мартин или не познават първата версия на играта

Купи сега


 

8. Настолна игра Скрабъл

Игра на СкрабълScrabble е най-добрият и интерактивен начин да накарате малките да развият поредица от изключително важни и полезни умения. Наричан още „Игра на думи“, Scrabble е един от най-популярните и обичани начини за стимулиране на ума. Целта на играта е много проста.

Всеки участник трябва да формира думи, като поставя букви върху дъска с размери 15 х 15 квадрата. Те могат да се правят хоризонтално или вертикално. Колкото по-рядко се използват буквите, толкова по-ценни стават и резултатът е по-висок.

Тези думи, открити в официално приетите речници, се считат за валидни. След време децата ще бъдат насърчавани да учат нови думи, за да получат най-добрата оценка. Освен това, когато срещнат дълга или нова дума, чието значение не знаят, ще им е любопитно да научат и запомнят нова информация по-лесно.

 

Предимства:

 • Забавна игра за цялото семейство, която допринася за развитието на речника на малките
 • Целта на играта, да образува думи, е предизвикателство за всеки играч
 • Поради получените предимства за всяка буква, играта предлага възможност за практикуване на математически умения
 • Засилва творчеството на децата, поставяйки ги в състояние да образуват колкото се може повече думи
Недостатъци:
Джуниър версията е специално създадена за малките, като родителите трябва да прибягват до версията за възрастни

Купи сега

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.