7 най-добри вентилатори

5/5 - (1 глас)

В летните жеги, когато климатикът не е практичен или финансово достъпен вариант, следващата ни опция са вентилатори. Понякога именно освежаващия полъх от вентилатора е това, от което се нуждаем в топлото време. Когато летните горещини не ви позволят да дишате, ще се втурнете да си купите качествен вентилатор. Особено когато не можете да се възползвате от климатик. Ето защо, за да купите нещо с висока ефективност, трябва да знаете малко повече. Когато считате, че нямате достатъчно време и искате да пропуснете процеса за набавяне на информация, нашите специалисти предлагат да не се колебаете и да изберете една от офертите, които са анализирали и считат за печеливши.

 

Как да си изберем добър вентилатор?

Ръководство за купувача

Естествено е да си зададем въпроса за личния комфорт, особено когато условията на околната среда не са способни да ни осигурят комфортна и приятна среда. Особено, когато температурите достигнат високо ниво, повечето хора, които нямат климатична система, са принудени да търпят неудобствата, причинени от жегата.

Въпреки това, за да подобрите ситуацията, доколкото е възможно, вентилаторът за стаята или опростен модел за офиса изглеждат като добри решения. Най-големите предимства на тези устройства са по-ниските им разходи и сравнително икономичното потребление на енергия.

Във всеки случай, след като сте решили, че искате да закупите такъв артикул, определено ще предпочетете да го изберете от най-добрите модели на пазара. Тъй като офертите са изключително разнообразни, продуктите варират значително като цена и ефективност. Предлагаме ви да разгледате първо серия от критерии за подбор, които трябва да вземете предвид, когато искате да закупите вентилатори на добри цени.

Няма проблем, ако не сте толкова запознати с техническите показания. Ние направихме кратък списък с показатели и важни аспекти, които ще ви помогнат да направите добър избор.

вентилатори

Тип вентилатори

В зависимост от формата и мястото, където могат да бъдат поставени в дадено пространство, разграничаваме различни варианти на вентилатори. А именно модели на крака, за офис, за тераса, за таван или за кухня.

Вентилатори на крака

Те са най-конвенционалните версии, препоръчвани за стаята и / или апартамента, като са най-често срещаните на пазара. Те се състоят от голям, защитен витъл, задвижван от мотор с ниска или умерена мощност. И двата са поставени отгоре на прът със стабилизираща опора на земята.

Витлото извършва въртене с висока честота, скоростта може да се настрои на няколко етапа. Също така, уредът с лопатки и мотор може да се върти, така че да разпръсква въздуха в няколко посоки. А височината на пръта може да варира или да се регулира според вашите предпочитания. Предимството на тези модели е сравнително ниска цена и добра ефективност за малки пространства. Тъй като въздушният поток нито е твърде силен, нито е насочен към изключително големи разстояния.

вентилатор на крака

 

Вентилаторите за офиса

Те са продукти с разширена преносимост. Пепоръчвани са за хора, които работят в среда без климатик, защото това е миниатюрна версия на моделите с крака. Следователно, този вентилатор включва витлото и мотора, заедно с опора, която позволява поставянето върху хоризонтални повърхности, без прът.

Може да се закупи в различни размери, обикновено със стойности между 18 и 30 cm. Ефективността е малко по-ниска, но този тип уреди са идеални за позициониране на бюрото. Особено когато работите на компютъра – чувствате, че въздухът се нагрява още повече. Устройството може да се използва както у дома, така и на работното място и може лесно да се транспортира поради малкия си размер.

вентилатори в офиса

 

Вентилаторът за терасата

Той се препоръчва за тези, които живеят в къща или за използване в барове и кафенета. Този модел е по-силна и по-скъпа версия на този с крака, като е подобно устройство, но много по-обемно. Той е проектиран да създава въздушен поток отвън. Така че включва по-силен двигател, който съответно ще има по-голяма консумация на енергия.

Много модели на пазара са оборудвани с много полезни допълнителни функции, които позволяват промени в околната среда, които предлагат допълнителен комфорт. Като например напръскване на водна пара, охлаждане по-ефективно на определени зони, подредени извън сградите. По-малко изгодният вентилатор  предполага и по-значителна инвестиция.

вентилатори с вода

 

Вентилаторът за тавана

Той ще бъде закупен за големи стаи и офиси в обществени институции. Това е версия с висока мощност, сравнително еквивалентна на климатик. Тъй като е монтирана на тавана на стаите, за да се охлади цялото пространство. Витлото може да бъде защитено или открито, като дизайнът варира от един модел до друг.

Разбира се, тъй като тези примери са добра конкуренция за климатична система, тя трябва да осигуряват достатъчна мощност и оптимизиран въздушен поток. Още по-печелившата част е, че те не струват толкова, колкото действителния климатик.

вентилатор на тавана

 

Вентилатори тип кула

Те са създадени за охлаждане на помещения с по-тясно пространство, като е еквивалент на вертикален модел. Тъй като този модел има специфичен дизайн, включващ продълговата цилиндрична система за центрофугиране на въздуха, която му позволява да разпръсква въздух по цялата си височина. Обикновено тези устройства ви помагат да спестите повече място и могат да бъдат поставени в ъглите.

Въздушният поток е многопосочен и функциите позволяват оптимално регулиране, така че да удовлетворят всяко предпочитание. Продажната цена е малко по-висока от тази на  продукт с крачета, но не е много скъпа.

вентилатор тип кула

Поток на въздуха

Силата, с която се вентилира въздухът, се обозначава с потока и се измерва в кубически метри (CFM) в минута или час. В зависимост от тези стойности можете да предвидите каква ефективност може да предложи устройството. Като сравните общия обем на помещението с този на вентилирания въздух.

Ако търсите уред, подходящ за интериора, се препоръчват моделите, които излъчват достатъчно въздушен поток за желаната повърхност. Например в банята или в по-малките кухни можете да изберете вентилатор с дебит до 100 mc / h. Ако искате да охладите въздуха в по-голямо вътрешно помещение, насочете вниманието си към модели, които са в състояние да осигурят скорост на потока от около 200 mc / h.

Що се отнася до външните пространства, те изискват използването на уреди с обилен въздушен поток над 250 mc / h, ако наистина искате ефективност.

вентилатори

Консумация

Тук трябва да сте наясно, че колкото по-голямо е пространството, толкова по-голямо ще е и потреблението, т.е. по-голямата мощност на уреда. Този индекс се изразява във ватове (W).

Ако говорим за помещения, където трябва да проветрявате около 200 mc / h, трябва да се съсредоточите върху продукт с мощност около 50 W. Той ще консумира доста малко и ще изпълни добре своята мисия. В случай, че изискванията са по-високи и е необходимо освежаването от 200-400 см / час, може да заложите на устройство с мощност до 100 W.

Ако искате да закупите вентилатор (на добра цена) за външни пространства, помислете, че неговата ефективност няма да бъде толкова висока, колкото вътре, защото говорим за открито пространство. За добро представяне ще ви трябват модели с мощност над 100 W, които разбира се ще консумират повече от интериорните варианти.

вентилатори

Функции на вентилатора

Сред тези опции можем да споменем: контрол на скоростта, многопосочна дисперсия, допълнителни функции.

Скоростта на центрофугиране определя силата на въздушния поток, но и разстоянието, на което може да се разпръсне. Разбира се, опцията е от съществено значение, ако искате да закупите добър вентилатор. Тъй като гарантира добра адаптивност, както по отношение на ефективността в различни видове пространства, така и предпочитания от гледна точка на потребителите. Като много от тях са чувствителни към температурни колебания и предпочитат регулиране.

За да се охлажда ефективно и бързо пространството, уредите трябва да могат да насочват въздуха в различни посоки. Много мнения за най-добрите вентилатори тип кула са единодушни, че тази типология успява да осигури оптимален многопосочен въздушен поток. Също обаче трябва да споменем, че  моделът за тавана може да бъде идеална опция, поради оптималното позициониране в пространството на стаята. Не същото може да се каже и за  устройствата с крачета, които имат ограничени възможности за въртене около пръта си, правейки ъгъл, по-малък от 180 градуса.

Сред специалните опции можем да споменем: дистанционно управление и спрей с водна пара. Първата е много полезна функция, на която всеки тип потребител ще се радва.  Не ви съветваме да опитвате с ръчна настройка на уреда. Затова моделът на вентилатора с дистанционно управление и възможните дистанционни настройки ще бъде високо оценени.

Разпръскването на парите е обща характеристика на тези модели, които са за терасата. Като е много полезно за създаване и поддържане на микроклимат във външното пространство. Като категорична идея за този параметър можем да кажем, че функциите представляват важни аспекти, които дават индикации за цената на придобиване. Те допринасят за най-практичното и удобно използване на тези устройства.

вентилатори с водна пара

Преносимост

Този критерий за подбор се отнася до лекотата, с която такъв продукт може да бъде преместен от една стая в друга.

По-обемните модели (например 30 х 40 х 70 см), които също имат значително тегло (над 7 кг), ще изискват колелата в основата да бъдат наистина лесни за работа. Тези, които са по-малки (например 20 х 20 см) и тежат до 3-4 кг, ще бъдат много по-лесни за придвижване.

Преносимостта е критерий, който се взема предвид само при моделите с крак, за офиса, за терасата или тип кула. Не можем да говорим за тази функция в случай на вентилатори за тавани, които са по-трудни за инсталиране и имат неподвижно, ясно установено място.

видове вентилатори

Цената на вентилатори

Това е фактор, който често се използва като аргумент при търсене на евтини и добри вентилатори за стаята. Колкото по-малък и опростен е изграден моделът, толкова по-ниска е неговата цена. Като типология най-достъпни са конвенционалните изделия с краче и тип кула. А най-скъпите са устройствата за таван. Тъй като те също предлагат превъзходна ефективност.

Оценяват се вариантите, които могат да бъдат монтирани не само на тавана, но и на стената. Като по този начин представляват ефективни решения за вентилация на банята или кухнята. Моделите за тераси и открити пространства изискват еднакво големи инвестиции, тъй като са много мощни, имат висока устойчивост. И не на последно място са оборудвани с множество допълнителни функции.

Така че, с всички тези съвети,  вече можете да се ориентирате със сигурност. Както и да се насочите към закупуването на качествен продукт, избирайки най-добрия електрически вентилатор, тих и ефективен за вашия офис или дом. Ако искате да получите най-добрите оферти, предлагаме ви да ги проверите в Интернет.

Онлайн можете да поръчате желания модел. Гамата от устройства е много по-разнообразна, отколкото в магазините. Освен това продажните цени са много по-изгодни, а гаранцията и качеството остават непроменени. Ако не сте доволни от избора си, можете да замените или върнете устройството, като ще ви върнат парите.

вентилатори

Модели вентилатори, препоръчани за вас:

1. Вентилатор Rowenta Essential VU4110

Вентилатор Rowenta Essential VU4110Това е модел, който е много популярен и  препоръчителен въз основа на отлична оценка, получена от потребителите. Този вентилатор с крачета на Rowenta доказва, че можете да бъде ваш съюзник в горещите летни дни, когато нямате климатик на разположение. Витлото се задвижва от мощен двигател. По този начин предлага въздушен поток от 60 кубически метра в минута при максимална скорост, особено заради диаметъра му от 40 cm.

За да разпръсне въздушния поток в помещението, освен контрола на скоростта, продуктът включва и функция за автоматично колебание с три различни работни етапа. При максимална скорост той произвежда около 59 dB, което означава, че нито един шум не може да се възприема като смущаващ. С кръгла основа и здрав опорен крак, устройството демонстрира стабилност с оптимална височина: 140см.

Конструкцията е сертифицирана по международен стандарт като безопасна, както чрез витловия щит, така и от термичната безопасност.


Предимства

 • Той генерира силен въздушен поток, ефективно охлажда помещенията
 • Може да бъде настроен да работи с различни скорости, за икономия на енергия
 • Той може да се върти автоматично, разпръсквайки въздуха в множество посоки
 • Има здрава, сигурна и стабилна конструкция, с кръгла основа

Недостатъци

 • Не е включено дистанционно управление

купи сега

Вентилатори Elicent Elegance 150Ако сте един от потребителите, които се интересуват от евтин и добър спирален вентилатор, моделът Elegance 150 от Elicent може да отговаря на вашите изисквания. Устройството може да бъде включено в типа на  вентилаторите за таван и има универсален дизайн. Това позволява да се използва и при периодичната вентилация на бани или кухни, не само на конвенционалните помещения. Може да се монтира и на стената.

Тъй като може да бъде поставен в средата на тавана, той ще бъде еквивалентен по отношение на изпразването с микро-климатична система. Тя е базирана на преден панел с изсмукване на периметъра и мотор с магнитна индукция. Невъзвратен клапан предотвратява навлизането на външен въздух или други примеси във вентилираното помещение.

Работи с единична скорост, предлага висок въздушен поток (315 mc / h) и работи много тихо, защото двигателят излъчва само 43.9 dB при работа. Конвенционалният превключвател позволява стартиране и спиране, а връзката се осъществява през куха тръба в стената, която е с диаметър 149 мм.


Предимства

 • Предлага качествена вентилация на ниска цена.
 • Той ефективно охлажда помещенията, като има въздушен поток от 315 куб. м. на час.
 • Работи тихо, като произвежда само 43,9 dB шум.
 • Той пази примесите извън помещението, тъй като включва невъзвръщаемата клапа.

Недостатъци

 • Работи с единична скорост.

 


3. Вентилатор Stadler Form Charly Little

вентилатор Stadler Form Charly Little
За най-претенциозните потребители с високи очаквания, които искат да знаят кой е най-добрият вентилатор за офиса, който могат да закупят, моделът Charly Little ще бъде идеален. Продуктът има вграден 33 W мотор, той е малък и тих (39 – 47 dB). Предлага отлична ефективност в средни помещения и в близост до работещи компютри или копирни машини, офис устройства, известни с производството на топлина.

Устройството е направено изцяло от метал, има елегантна форма, подобна на тази на самолетна турбина, по дизайн. Витлото с три остриета е от стомана и е с диаметър 30 см.

Метална опора осигурява безопасно позициониране на хоризонтални повърхности. Поради малкия си размер, той е преносим вентилатор, високо ценен от потребителите. Има три етапа на мощност. А функцията с автоматично трептене гарантира ефективно разпръскване на обема на въздуха в помещенията. Този продукт  е придружен от 24-месечна гаранция.


Предимства

 • Това е сравнително малък модел офисен вентилатор, с повишена преносимост, тъй като витлото е с диаметър само 30 см.
 • Работи тихо, двигателят издава шум с максимална интензивност 47 dB.
 • Той е ефективен в малки пространства и е икономичен, с 33W мотор.
 • Манифестира се универсалност при използване, с функция за регулиране на скоростта и опция за автоматично колебание.

Недостатъци

 • Високата цена отразява качеството на компонентите на материалите и ефективността на устройството.

купи сега

 


4. Вентилатори Rowenta Classic VU6140

Вентилатори Rowenta Classic VU6140Този вентилатор  за стаята е специално проектиран от инженерите на Rowenta, за да осигури най-доброто представяне в помещения с умерен размер. Продуктът е оборудван с мощност 50 W, което обещава ефективност и ниска консумация на енергия. Устройството е с обща височина 81 см, като има вградена здрава  опора.

По отношение на функционалността устройството включва три различни опции на скоростта на вентилация. А също и функция за автоматично колебание, за да се охлади възможно най-бързо пространството, в което е поставено. Механичният контролен панел е разположен в горната част, като е лесно достъпен, лесен за настройване и много интуитивен.

Също така функцията на таймера гарантира интелигентното програмиране на операционния процес. Така че потребителят да може лично да реши как предпочита дейността на устройството. Както при повечето домакински уреди, вие също получавате и 24-месечна гаранция.


Предимства

 • Той предлага добра ефективност  на много изгодна цена.
 • Идеален за помещения с умерен размер, тъй като вгражда 50W мотор.
 • Той е в състояние да действа бързо, като е оборудван с функция за завъртане (автоматично трептене).
 • Може да се програмира как да се проветрява, защото включва опция за таймер.

Недостатъци

 • Не включва дистанционно управление за отдалечена настройка.

купи сега

 


5. Вентилатор Argo Tulip White

Вентилатори ArgoЗа тези, които търсят елегантен дизайн, препоръчваме Argo Tulip White. Това е иновативно устройство с уникален външен вид. То може да бъде успешно интегрирано в декорацията на всяка стая.

Едно от най-ценените съоръжения, с които е оборудвано това устройство, е възможността за трептене и таймерът. Въз основа на който устройството може да бъде настроено автоматично да се изключва след 0 – 120 минути работа. Благодарение на 3-те работни скорости, то може да бъде адаптирано според нуждите на всеки потребител.

Максималният въздушен поток е 2427 куб. М на час. Максималната скорост на циркулация на въздуха е 3,28 м / сек. С тегло по-малко от 5 кг, диаметър 40 см и 5-те прозрачни остриета, устройството е практично. Лесно е както за работа, така и за съхранение и е изключително надеждно и дълготрайно.


Предимства

 • Уникален, елегантен и стилен дизайн – подходящ за модерно декорирана всекидневна.
 • Включва осцилационна функция за регулиране на посоката на въздушния поток.
 • Снабден с таймер за персонализиране на експлоатационния живот.
 • Има малко тегло и размери.

Недостатъци

 • Цената е доста висока в този диапазон.

 


6. Вентилатори Star-Light FTBB-60W

Вентилатори Star-Light FTBB-60WТези, които се чудят къде да намерят вентилатори на добри цени, могат да погледнат офертите на марката Star- Light. Определено ще намерят модела, който им подхожда. Вариантът FTBB- 60W може да бъде включен в гамата от средни по размер вентилатори на стаята. Той включва витло с диаметър 40 см и мотор 60 W. Изпълненията са оптимални за помещения с умерен и малък размер, а консумацията на енергия ще бъде ниска.

Двигателят е поставен върху опорен прът, височината на който може да се регулира, в зависимост от предпочитанията на потребителя. Функционалността е увеличена, включително контрол на скоростта на вентилация на 3 различни етапа. Има и таймер 450 минути – за програмиране и дистанционно управление, много полезно в леката, удобна настройка от разстояние.

Освен това опцията за автоматично трептене позволява да се върти, за да се охлади ефективно цялата стая в най-кратки срокове. Здравата кръгла основа гарантира пълна стабилност на хоризонтални повърхности. Гаранцията, предлагана за този модел, е валидна за 2 години.


Предимства

 • Той е един от най-популярните и евтини вентилатори на Star-Light.
 • Може да се настрои много удобно и лесно, защото включва дистанционното управление.
 • Идеален за малки или средни пространства, тъй като има 60 W мотор и витло с диаметър 40 cm.
 • Той е в състояние да работи бързо, охлажда се ефективно, благодарение на функцията за автоматично колебание.

Недостатъци

 • Като сравнително малък модел вентилатор, той не се справя с големите пространства.

7. Вентилатори Elicent Elegance 100

Вентилатори Elicent Elegance 100Тук има вентилатор за таван с изключително модерен и елегантен дизайн. Това е продукт, принадлежащ на марката Elicent, компания, уважавана в областта на този тип домакински уреди. Уредът е направен с мощен обратим двигател, което го прави подходящ за преразпределение на топлината през зимата в големи помещения. Като по този начин се държи като истинска инсталация за климатизация.

Той включва вентилаторен витъл с диаметър 140 см. Има размери, които го препоръчват като продукт, по-подходящ за търговски, промишлени или много големи жилищни помещения. Опорният прът е с дължина 43 см, като устройството се монтира само на тавана.

Разпръскването на въздуха става с една скорост. Ако закупите този модел, вие също ще получите 24-месечна гаранция.


Предимства

 • Може да се използва подобно на климатик, тъй като има реверсивен двигател, който ще рециклира топъл въздух през зимата.
 • Той е идеален за търговски или индустриални помещения, като витлото е с диаметър 140см.
 • Охлажда помещенията за кратко време, тъй като устройствата на тавана като цяло имат най-доброто представяне в тази област.
 • Той е с прост и класически дизайн.

Недостатъци

 • Той е много голям, изисква монтиране в доста големи пространства

 

Как да използвате вентилатори?

Ако по различни причини не сте инсталирали климатик и не смятате да го правите, вентилаторът може да ви предложи по-високо ниво на комфорт през изключително горещите дни. Разбира се, при условие че го използвате правилно.

 

Трикове за повишаване на ефективността на вентилатора

Поставете купа, пълна с кубчета лед, пред вентилатора. Така въздухът, който идва до вас, ще бъде предварително охладен и ще се възползвате от истински комфортен микроклимат. Номерът може да се използва и вечер преди лягане, когато ще ви е по-лесно да заспите, независимо от външната температура.

Инвестирайте в подов вентилатор или поставете вентилатора, който имате на пода. Ще ускорите естествения процес на издигане на топлината до тавана, което ще направи въздуха малко по-хладен на вашето ниво.

Не насочвайте вентилатора директно към вас. Най-ефективният начин за охлаждане на въздуха в помещението е насочването на вентилатора към отворен прозорец. Като същевременно държите прозореца отворен към сенчеста зона. Методът е особено ефективен през нощта, когато външният въздух е по-хладен, но все още горещ в къщата. По принцип изтласкайте горещия въздух навън, докато хладният въздух навлиза в дома. За да направите метода още по-ефективен, можете да добавите втори вентилатор, който ще избута въздуха в дома.

Друг трик, който можете да направите, е да окачите мокра кърпа пред вентилатора. Ефектът на ускореното изпаряване ще охлади помещението още по-добре. Ако съответното парче плат е поставено в кана с вода, трябва периодично да го намокряте.

вентилатор в спалнята

Правилно използване на вентилатори за таван

Все по-широко разпространен у нас, вентилаторът за таван е добър и доста евтин метод за осигуряване на приятна атмосфера в стаята, независимо от сезона. Специалистите препоръчват през лятото устройството да бъде настроено да работи със средна или висока скорост и да се върти обратно на часовниковата стрелка. Така въздухът ще бъде изтласкан надолу, създавайки приятен бриз. Устройството ще работи само докато сте в стаята. Ако го пуснете, когато ви няма, най-вероятно ще получите обратен ефект. Защото вентилаторът няма капацитет да охлажда въздуха. Напротив, той ще свърши като го загрее, тъй като ще се загрее и двигателят.

През зимата можете да настроите вентилатора да работи с бавна скорост, въртейки се по посока на часовниковата стрелка. Движението помага за рециркулация на топлия въздух, който се натрупва на тавана. Без повишената скорост да създаде охлаждащия ефект, който търсите през лятото.

вентилатор

Поддръжка на вентилатори

Малък недостатък на използването на вентилатора е, че той трябва периодично да се почиства. За да не разпръсне в дома праха, който се задържа силно към остриетата, благодарение на статичното електричество, което се образува. Инвестирайте в устройство с лесна за разглобяване решетка, за да можете да изчистите палетите, когато това е необходимо. Влажна кърпа и  спрей, специално създаден за намаляване на ефектите на статичното електричество, са повече от достатъчни за тази цел. И ще се насладите на заслужената прохлада!

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.