7 най-добри климатици за дома и офиса

Какво трябва да знаем при покупката на нов климатик?

5/5 - (1 глас)

През последните години все повече хора се доверяват на климатици, за да стоплят/ изстудят своя дом или офис. Важно е обаче да сме наясно, че не всички климатици могат да отоплят помещението при ниски температури и същевременно да бъдат икономични. Точно поради тази причина е изключително важно да подберете правилния климатик за вашия дом.

За тези, които възнамеряват да закупят първия  си климатик или дори за тези, които искат да си купят нов, тази статия ще бъде от голяма полза. Но има и възможност да искате да спестите време и да не можете да преминете през всичко, така че ние ще изброим възможно най-бързо продуктите, които смятаме за по-подходящи за потенциалния купувач.

 

Как да си изберем добър климатик?

Ръководство за купувача

Известно е, че с идването на лятото и горещите дни индексът на топлинен комфорт е притеснителен, често представлява пречка за ежедневните задачи. Независимо от това дали работите в офиса или релаксирате у дома, чувствате нужда да имате въздушен охладител. Може би много потенциални потребители живеят с впечатлението, че не можете да притежават евтин климатик – това е доста грешна концепция.

На пазара има много модели, които се продават на достъпна цена, което ви дава шанс да се възползвате от термично оптимизирана среда, без прекомерни инвестиции. Ако искате да закупите климатик за първи път (на добра цена), може да се почувствате малко некомпетентни спрямо  някои нови технически подробности.

За да улесним вашето решение, ние съставихме кратък списък с критерии за избор, които, ако спазвате, ще можете да изберете най-удобното климатизирано устройство.

 климатик онлайн

Производителност

Това е първият фактор, който изисква по-подробен анализ. Както се очаква, това се посочва главно от капацитета за охлаждане или отопление.

Измерването на този параметър се извършва в BTU (British Thermal Units). Това е  мерна единица за топлинна енергия, еквивалентна по стойност, спрямо количеството топлина, необходимо за повишаване на температурата на един килограм вода (0,435 l), със степен на Фаренхайт. Също така такава единица се равнява на 1054,35 J (джаул).

В най-добрите климатици, колкото по-висок е BTU, толкова по-висока е повърхността / пространството, което устройството може да охлажда / загрява. Лесно ще заключите, че в зависимост от размера на помещението, за което закупувате продукта, ще изчислите и подходящ номер BTU. Изчисленията са прости. Предполага се, че за стая до 25 квадратни метра климатик с 9000 BTU би бил достатъчен.

За всеки добавен 2 квадратни метра увеличавате стойността на топлинните блокове с 500. И така, при 45 кв. М. получавате стойност от 14000 BTU. Над 50m² – избирате климатик с 18000 BTU и така нататък. Ако инсталирате такъв модел в офиси, където няколко души работят едновременно, би било идеално да увеличите капацитета на охлаждане / отопление. Особено ако работите с устройства, способни да генерират топлина в помещението: компютри, копирни машини и др.

Същото е и в домовете, където готвенето често е на печката. Повече хора живеят или са разположени така, че слънчевата енергия да влиза директно през прозореца през по-голямата част от деня.

климатици

Типология на климатиците

Той е също толкова забележителен аспект, защото позволява по-добро адаптиране на устройството към нуждите на оптимизация на климата, в зависимост от позиционирането в пространството. Можете да изберете една от четирите основни опции: модели на стени, модели на тавани, мулти-сплитери и преносими климатици.

Стенните климатици са тези, които често се срещат, особено когато се монтират в домовете. Те са най-популярни, тъй като се инсталират доста лесно, имат ниски разходи за придобиване и предлагат приемлива производителност в помещения с умерен размер, с малко обитатели.

Техният недостатък е, че те ще аклиматизират неравномерно въздуха в помещението, в което са монтирани, изисквайки правилно позициониране по отношение на прозореца. Това е така, защото те могат да духат в една посока. Важно е силата на звука да е насочена към центъра на стаята.

климатик за стена

 

Таванните климатици са малко по-скъпи опции, но те имат предимството на общата ефективност. Това се дължи на палетите, вградени от четири различни страни, които издухват въздуха под няколко ъгъла. Те успяват да охладят / загряват помещение два пъти по-бързо от конвенционалните, особено ако са поставени в средата на тавана.

климатик за таван

 

Мулти-сплит климатиците също предлагат много добра ефективност. Особено ако включват системи, състоящи се от множество единици (между 1 и 4), които са поставени на закрито в различни помещения и са свързани към едно устройство, монтирано отвън. Всяка част  като цяло ще бъде поставена в друго помещение и ще бъде оборудвана със собствено дистанционно управление, така че да работи алтернативно и според предпочитанията на собственика.

мулти сплит климатициЕдин климатик е изключително удобен и сравнително-икономичен, тъй като позволява употреба във всяка стая. Тъй като те са с висока преносимост. Уредът е направен с корпус, в който се помещават компресор и охлаждащ агрегат, който може да бъде поставен навсякъде в апартамента.

Второ предимство е фактът, че се монтира лесно, като това се удвоява от малка продажна цена. Много мнения обаче за най-добрия преносим климатик са единодушни, че от другата страна можем да отбележим ниска ефективност, по-високо ниво на шума и елиминиране на горещ въздух чрез маркуч, който не позволява плътното затваряне на помещението.

схема на климатици

Технология

Тази функция е много гледан критерий, защото на пазара се появиха инверторни климатици. Ако не знаете за какво се отнася, ще обясним накратко какво включва тази технология. Устройствата от ново поколение, направени по този начин, имат заслугата да дават по-добра ефективност, като имат голям капацитет за оптимизация и много по-ниско ниво на шум.

Тези предимства са възможни чрез непрекъснато работещ компресор, който влиза в икономичен режим, след достигане на желаната температура. Впоследствие пространството на помещението изисква само постоянна поддръжка на температурата, без устройството да достига максималния капацитет за вентилация.

Ако искате да знаете кой е най-добрият инверторен климатик, който можете да закупите, достатъчно е да осъзнаете, че трябва да изберете продукт на известните марки: Panasonic, Midea, Nordstar, Whirlpool, Heinner, Vortex, Samsung или Daewoo, като се подготвяте за инвестиция.

климатик

Функционалност

Ще се възприема като сбор от опциите за удобно използване за най-доброто устройство. В тази функционалност ще говорим за: филтрация и енергиен клас.

Филтрация – прави се за прах, въздух и миризма. В зависимост от притежаваната типология ще се използват различни филтри, които са консумативни във времето. Следователно, те ще определят някои подходящи разходи за поддръжка. Много модели ще позволят почистване и повторна употреба, но те все пак ще трябва да бъдат променени в някакъв момент.

Най-често срещаните филтри са: анти-прах (присъства на всички устройства, задържа малки частици във въздуха), платина (помага за елиминиране на бактерии и гъбички). А също и плазма Quad (вие ще се отървете от бактерии, вируси, алергени и прах, правейки това) , с йонизация (изменението се дезинфекцира и миризмите са отстранени). С  катехин  ( ще премахнете бактерии, освежаване на миризмата), обезмирисяване (contirbuie за отстраняване на малките частици, включително дим от цигара). Ензимно-алергиченият (разгражда алергени, бактерии и плесен), с ароматерапия(прави домашния мирис приятен, ароматът е избран според вашите предпочитания) или антимазнина (помага да удължите живота на изделието, тъй като предотвратява навлизането на мазнини вътре).

филтри за климатик

 

Консумация на енергия – като всеки домашен уред и такова устройство ще бъде разделено на класове за енергийна ефективност. Те се отбелязват с букви и се диференцират по подкатегории по броя на плюсовете, добавени в края. Следователно, най-ефективните и икономични модели са тези от клас А, като се споменава, че A +++ все още е превъзходният. Разбира се, бъдете готови да похарчите малко повече пари за покупката, но те ще се амортизират във времето, чрез намалено потребление.

климатици

Ниво на шума

Като допълнителна функция не би навредило да проверите какво ниво на шум произвежда всеки модел. Така ще можете да предвидите колко удобно ще бъде използвано. Не забравяйте, че за климатик с инвертор ще се възползвате от най-ниските стойности на шума.

Той се измерва в dB (децибели). Например 20-30 dB е безобидна стойност за човешкото ухо (еквивалентно на шепот). Шум, който преминава като интензитет на звука от 60 dB, може да се толерира за определен период от време, но той е доста стресиращ, еквивалентен на този, излъчван от работещ барабан.

От друга страна, двигателят на мотоциклет произвежда 110 dB. И всичко, което преминава 130 dB, вече причинява физическа болка. Например, интензитетът на звука, считан за приемлив от Световната здравна организация, е оценен на 80 dB. Затова се ориентирайте към безшумен модел, който няма да излъчва акустичен стрес дори при работа с максимална скорост.

инвенторни климатици

Съоръжения

Този аспект се отнася в този контекст към инсталирането на климатична инсталация или ремонти. Лесно е да се разбере, че настройването, включително и на такова устройство, изисква много главоболия, особено когато става въпрос за таван или мултисплит модел.

При тези обстоятелства можете да разчитате на офертите, които са включили инсталацията. За преносимите климатици не е нужно да полагате твърде много усилия, защото те са по-прости за инсталиране.

монтиране на климатик

Основни характеристики

Ако искате закупеният от вас модел да бъде възможно най-лесен за използване, следвайте следните подробности:

Таймер – дава ви възможност да програмирате, когато устройството е включено или изключено.

Отоплението – полезно през студения сезон, защото ви позволява да отоплявате стаята лесно и бързо. Въпреки това не е достатъчно ефективно да бъде основният източник на отопление.

Вентилация – чрез наличието на тази функция температурата вътре е еднаква, така че консумацията на енергия е минимална. Той не използва компресора, а само вентилатора на устройството.

Овлажняване Всеки потенциален потребител знае, че прекомерната влажност може да бъде много неудобна, което води до появата на мухъл. Следователно устройството не само трябва да поддържа постоянната температура, но и да контролира нивото на влажност в помещението. Уверете се, че избраният модел предлага максимална ефективност в тази област.

Автоматично регулиране – е полезна функция, която позволява автоматично регулиране на потока и температурата, така че да се постигне максимално ниво на комфорт.

Самопочистване – функция, която ви спестява от постоянното почистване на климатика и осигурява среда без примеси.

Дистанционно управление – ако искате да включите / изключите устройството си, когато пожелаете, имате тази възможност, ако моделът ви е оборудван с тази функция. По този начин, когато се върнете отвън и  когато сте извън къщата, можете да настроите всичко така, че температурата да е добре за децата, когато си идват от училище и т.н.

климатициТъй като сега имате най-важната информация, която ще ви помогне да изберете подходящо и ефективно устройство, остава само да проверите още оферти. Ако не знаете къде да намерите климатици на добри цени или какъв тип блок от 24000 BTU можете да намерите на намалени разходи, препоръчваме ви да потърсите всички тези модели в Интернет.

Онлайн ще намерите най-ниските продажни цени, като често имате възможност да се възползвате и от инсталацията. Освен това качеството и гаранцията на продуктите остават същите. Ако не сте убедени в работата на устройството, можете да го върнете или промените по всяко време.

климатик вкъщи

Модели климатици, препоръчани за вас

1. Климатик Gree Lomo GWH12QB-K3DNB8

климатици Gree LomoКато типология, това устройство е част от серията инвертори и това демонстрира високо ниво на енергийна ефективност, оценено в клас A ++ за охлаждане и в A + за функцията за отопление. Препоръчва се продуктът да се използва в жилищни помещения, като е полезен и в студиа, и в апартаменти. Tъй като може лесно да oтоплява помещения с площ от 26 – 35 квадратни метра.

Той има стандартна работоспособност от 12000 BTU, но това може да варира в зависимост от това коя опция е активна (охлаждане / отопление). Както  и спрямо общото пространство на помещението. Той включва филтри, които елиминират повечето частици, които могат да застрашат здравето. Като има антибактериални, антиалергенни, антипрахови и дори дезодорираща програма. Сред най-забележимите безопасни процедури могат да бъдат изброени: обезводняване (полезно за избягване на умора), вентилация (поддържа вътрешния въздух чист), самопочистване (позволява надеждна работа възможно най-дълго, без никакви усилия от страна на потребителя). Освен това опцията с автоматичен рестарт, таймер, интелигентно размразяване и система за автоматично диагностика допълват списъка с предимствата.

Всички настройки могат да бъдат направени с помощта на дистанционното управление и електронен дисплей.

Вътрешното тяло има класическа, стандартна типология, монтирана на стената и сравнително ниско тегло от 9 кг (лесно за поставяне). Когато работи, шумът ще достигне интензитет от около 39 dB на закрито, без да се смущава. Но може да причини замърсяване с външен шум (61 dB). Малък недостатък би бил, че не идва с инсталационен комплект.


Предимства

 • Пакет, пригоден за жилищни помещения, полезен за апартаменти – 12000 BTU – оптимално функциониране на повърхности до 35 кв.м.
 • Енергоефективен е – клас A ++ охлаждане.
 • Относително тих е вътре – 39 dB.
 • Предлага допълнителни функции за обезводняване и вентилация, което предотвратява появата на мазнини.
 • Осигурени са допълнителни полезни опции: таймер, самодиагностика.
 • Катехиновият филтър премахва бактериите, праха и други алергени от въздуха.

Недостатъци

 • Устройството извън сградата издава доста силен шум – 61 dB.
 • Не включва инсталационен комплект.

 


2. Климатици Whirlpool SPIW 412L

Климатици WhirlpoolГолемият брой получени положителни отзиви, както и популярността на онлайн продажбите в България, ни накараха да анализираме характеристиките на това устройство на Whirlpool. Същата патентована технология на марката за останалите уреди, 6th Sense, е интегрирана с настоящия продукт. Като типология, тя работи на принципа на инвертора и включва въртящ се компресор, което повишава енергийната ефективност, поради което е интегриран в клас A +.

Моделът е инсталиран с предпочитание в жилищни помещения с вентилационен капацитет от 12000 BTU. По този начин е показано да се работи с климатика в помещения с площ от 25-35 кв. м. Той не само охлажда, но и загрява, интегрирайки и функцията за обезводняване, която може да отстрани до 1,2 л вода на час. Като система за филтриране, той има компонент на въглерод с висока плътност, който ще задържа около 90% от микроорганизмите и праховите частици. Но също така и неприятни миризми (полезно например, когато сте пушач или когато имате кухня с отворено пространство).

Опцията за самопочистване и самодиагностика спомага за повишаване на надеждността. Вие също се възползвате от таймер, въз основа на който задавате времето за работа и времето за спиране. По този начин е възможно да се спести енергия. В случай на прекъсване на захранването, когато напрежението се върне към веригата, устройството се рестартира, запазвайки предишните си настройки. Можете да зададете както температурата, така и скоростта на вентилация на различни етапи. Вътрешното тяло произвежда около 40 dB и тежи 8 кг, като работи доста тихо. Въпреки че не идва с комплект за монтаж, този продукт може лесно да се инсталира, ако се обадите на екип от специалисти.


Предимства

 • Модел тип инвертор, който обещава икономия на енергия – клас A +.
 • Полезно главно в домове – в помещения до 35кв.м, въз основа на работоспособността от 12000 BTU.
 • Предлага охлаждане, обезводняване, отопление и вентилация.
 • Включва таймер, функция на паметта на програмата и автоматично рестартиране – полезно през нощта или в случай на прекъсване на захранването.
 • Въглеродният филтър също така елиминира неприятните миризми.
 • Той произвежда около 40 dB на закрито – като е достатъчно тих.

Недостатъци

 • Не идва с инсталационния комплект.
 • Някои ще бъдат смутени от ограничения размер на захранващия кабел – 1,5м.

 

купи сега

 


3. Климатици Daikin FTXB25C-RXB25C

Климатици DaikinНе можем да направим списък с предложения, без да включим оферта от най-известния климатик в света – японската марка Daikin. Тази машина работи в инверторен режим и по този начин успява да консумира малко и предлага добра работоспособност. Следователно, той е интегриран в клас на ефективност A +. Осигурявайки поток от 9000 BTU, този модел е най-добре интегриран в жилищни пространства до 25m².

Може да се охлажда и загрява, но високите резултати са при първия процес (A ++). Въз основа на фотокаталитичния филтър (направен от титанов апатит), пречистването на въздуха ще бъде гарантирано. Устройството включва слой от калциев хидроксиапатит, който ще унищожи бактерии, амоняк, вируси и други вещества и частици, които биха могли да се считат за опасни за хората и животните. Той предлага максимален капацитет за обезводняване от 1,4 l на час, оставяйки въздуха в къщата достатъчно сух, за да се избегне образуването на мазнини. Вътрешното тяло работи с 4 скорости на вентилация, като най-много шум се произвежда на последния етап – 40 dB, но стойността е умерена и акустично поносима. За допълнителен комфорт можете да използвате няколко допълнителни опции за зареждане (ежедневна програма, безшумен режим, икономичен).

Може да се зададе чрез дистанционно управление и електронен дисплей, а монтажът ще бъде стандартен на стената. Фактът, че получавате 36-месечна гаранция, е допълнителен бонус. Като цена е малко по-скъпо, но само заради високата ефективност и качеството на конструкцията.


Предимства

 • Полезен модел в пространства до 25mp – с работоспособност 9000 BTU.
 • Включва икономична операционна система – инвертор – клас A + за отопление и A ++ при охлаждане.
 • Предлага и обезводняване, с капацитет 1,4л / ч – елиминиране на излишната вода от въздуха.
 • Включва специален филтър (патентован Daikin – фотокаталитичен), който абсорбира бактерии, вируси и вещества, опасни за здравето.
 • Той има допълнителни опции, които позволяват тиха работа или икономия на енергия и програмиране.

Недостатъци

 • Въпреки че има по-ниска работоспособност, цената на това устройство конкурира или дори надвишава останалите модели 12000BTU.

 


4. Климатици Tesla TC35V3-1232IA

Климатици TeslaМоделът, който сега се обсъжда, е инвертор, който има капацитет на охлаждане от 12 000 BTU и според мястото на придобиване е ефективен за повърхности от 30-50 квадратни метра. Монтира се на стената и има модерен и елегантен външен вид. Вътрешното устройство има размери 78 x 27.6 x 20.2 cm, тежи 10 kg и издава много малък шум, само 28 dB. Що се отнася до външната част, тя е с размери 71,5 х 23,5 х 54 см, тежи 27 кг и е леко шумна – 53 dB.

За да бъде възможно най-полезно, това устройство може да се използва и при отопление на помещението в студения сезон, при изсушаване на климата или вентилацията, когато климатикът не може да се използва. Ако се интересувате от детайлите на филтрите, разберете, че това устройство има антибактериален филтър, който пречиства атмосферата по ефективен начин.

Продуктът ви дава възможност да го настроите да стартира / спира, когато имате нужда, да го почистите сами или да го нулирате. Той може да бъде заключен по такъв начин, че да не позволява на децата достъп. Доставя се с комплекта за монтаж, но инсталацията не е включена в цената.


Предимства

 • Нивото на шума, произведено от устройството, което се монтира на закрито, е много ниско – 28 dB.
 • Той има филтър за отстраняване на примеси, така че можете да вдишате по-чист въздух.
 • Може да се използва и за отопление на стаята, когато не е много горещо.
 • Може да бъде ефективен в помещения от 30-50 кв.м.

Недостатъци

 • Може да се управлява дистанционно, само ако е закупен специален модем.

 

купи сега

 


5. Климатици Vortex VAI-A1218FV

КлиматициС капацитет на охлаждане от 12 000 BTU, това устройство ще охлажда ефективно помещенията до 20 квадратни метра. Може да се използва и за отопление, вентилация или обезводняване, което ви позволява да го адаптирате към вашите нужди. Освен това е оборудван с редица полезни функции, които улесняват използването му: самопочистване, таймер или автоматично регулиране, ако е необходимо.

Този модел е тип инвертор, но шумът, произвеждан от задното тяло, е доста висок в сравнение с други модели (42-52 dB). Той има ниска консумация на енергия (A ++ охлаждане, A + отопление). Има и филтър против гъбички, който премахва бактериите и гъбичките от въздуха, спомагайки за постигане на по-чист климат.

Това устройство е монтирано на стената, като вътрешността на модула е с размери 75 х 28 х 20 см и тегло от 8 кг. Що се отнася до външната част, тя е с размери 73 х 25,5 х 54,5 см и тежи 25 кг. Продуктът има добра продажна цена, но доставката струва повече от на останалите артикули, поръчани онлайн. Монтажът не е включен в цената, но може да бъде закупен отделно.


Предимства

 • Можете да го използвате за отопление, вентилация или обезводняване.
 • Може да бъде програмиран да стартира или спира, когато искате.
 • Снабден е със специален филтър (Anti-Fungus), който почиства примесите във въздуха.
 • Той има капацитет на охлаждане от 12 000 BTU.

Недостатъци

 • Не е ефективен за помещения, по-големи от 20 кв.м.

 


6. Климатици Star-Light ACM-09FORS

Климатици Star-LightАко търсите климатик, който има добра ефективност, голям капацитет за оптимизация и приемливо ниво на шум (53 dB), този може да е подходящ, тъй като това е инверторен модел. Той има капацитет за отопление от 10 000 BTU и охлаждащ капацитет от 9 000 BTU, като се препоръчва за помещения от 12-18 кв.м.

Това устройство е монтирано на стената и вътрешното тяло не заема много място, с размери 71,5 x 19,4 x 28,5 cm. Тежи само 6,8 кг, така че няма да е трудно да се вдигне. Що се отнася до централното тяло, то е с размери 70 х 30 х 55,5 см и тежи доста, 25,2 кг.

Този модел се предлага с много полезни функции: охлаждане / отопление, вентилация, обезводняване или таймер. Освен това има филтър за миене, който може да се измие и постави обратно. Но филтри от последно поколение липсват, което не елиминира по-голямата част от примесите. Но като се има предвид цената, това е нещо очаквано.


Предимства

 • Той е подходящ модел за помещения от 12-18 кв.м.
 • Може да се използва както за охлаждане на помещение, така и за отопление.
 • Като модел на инвертора, той е ефективен, консумира малко (A ++ – охлаждане, A + – разрушаване) и издава приемлив шум (53 dB).
 • Не струва много пари.

Недостатъци

 • Не е оборудван с филтри за отстраняване на бактерии, вируси, мухъл или други видове примеси.

 


7. Климатици Argo Slimmy

климатик Argo SlimmyЗа хората, които търсят преносимо решение, е важно да се предостави подходящ пример за мобилен климатик . Вярваме, че офертата на Argo няма да ви разочарова, особено след като много потребители направиха положителни отзиви за този модел. Това е уред с тънък дизайн, което лесно се интегрира в помещенията и има въртящи се колела за ефективен транспорт.

Той задължително ще се използва в жилища (жилищни), тъй като предлага работоспособност от 9000 BTU, посочени от инженерите на Argo за управление на помещения до 36 кв. М. За да получите добра ефективност без грешка, препоръчваме ви да го използвате в помещения до 25 кв. Освен това класът на енергийна ефективност е добър, оценен с индикация А. Освен охлаждането, устройството осигурява вентилация, отопление и дори обезводняване, като кондензатът се събира в резервоар или може да бъде модифициран за непрекъснато оттичане. Топлообменникът ще бъде постоянно сух, въз основа на функцията X-Fan, която предотвратява образуването на бактерии и плесени вътре. Той също така предлага дистанционно управление, таймер, автоматично рестартиране, автоматична диагностика – много аспекти, които обещават надеждност.

Като филтрационно решение използва миещ се компонент, който определя лесната хигиена и поддържането на винаги чиста работна среда. Трите етапа на въздушния поток произвеждат различни количества шум, като най-силният получава 52 dB. В сравнение със стандартните модели за стени тази стойност е малко по-висока, така че не може да се счита за изключително тиха. За да компенсирате, през нощта можете да използвате програмата Sleep.


Предимства

 • Той е преносим и може да се премества от една стая в друга (въртящи се колела).
 • Като мобилен, въпреки че има работна мощност 9000BTU, може да се използва в жилищни помещения от 25 – 36 кв. М.
 • Охлажда, загрява и обезводнява, като има отделно отделение за събиране на вода.
 • Той предлага комфорт по време на сън, тъй като включва опция за сън.

Недостатъци

 • Той е по-шумен от стенен климатик със същата работоспособност.
 • Класът на енергийна ефективност е добър, но не отличен (A).

купи сега

 


Как да използвате климатика си?

По време на горещото лято климатикът може да ви предложи малко уют в дома. Но знаете ли как да го използвате правилно?

 

Място за монтаж

Всеки климатик ви казва какво пространство може да се охлажда ефективно. Препоръчваме ви да следвате това указание, в противен случай устройството ще консумира огромно количество ток и няма да предложи комфорта, който търсите.

Ако живеете в студио, например, можете да си купите единичен климатик, който можете да поставите в стаята и който чрез неговата работа ще охлади цялото пространство. Решението може да се приложи и при други малки апартаменти, при условие че общата им повърхност не надвишава работните параметри, посочени за уреда.

Но ако живеете в по-голямо пространство, трябва разумно да изберете мястото, където ще монтирате уреда. Добре е например да не се поставя директно над повърхността на леглото, тъй като цяла нощ ще усещате студен вятър върху себе си, което може да стане смущаващо. Потокът от студен въздух трябва да може да бъде ориентиран нагоре или към зона на преминаване.

Някои хора не биха искали устройството да бъде монтирано в спалнята или в стаята на детето. Реалността е, че докато зададената работна температура е правилна и въздушният поток е правилно ориентиран, климатикът е благословия.

евтини климатици онлайн

Как да настроите работните параметри

Казано е, че „опасно“ при използване на климатик е температурната разлика между горещото отвън и студеното отвътре. Е, интериорът не трябва да се променя от тези изисквания, защото имате възможност да настроите термостата на устройството на комфортната температура, която считате за подходяща. Когато навън е температура около 40 градуса, разумната температура от 25 градуса в къщата ще ви позволи да се отпуснете по тениска с къс ръкав и да си починете удобно, без преминаването да е много внезапно за тялото. Ако имате малки деца, температурната разлика между вътре и отвън може да бъде още по-малка – когато се върнете у дома – и работната температура се понижи по-късно до тази, при която всички се чувствате комфортно.

температури на климатик

Поддръжка на климатика

Това вероятно е един от най-важните етапи, които не препоръчваме да прескочите, защото ако не се обадите на специализираната служба навреме, звеното може да се превърне в източник на заболяване. Имаме предвид периодичната смяна на филтрите. Те са предназначени да пазят нечистотиите от външния въздух: прах, бактерии, цветен прашец и т.н., като тяхната функция е много важна, особено за хора, страдащи от астма и алергии.

Но ако не бъдат променени и почистени навреме, тези филтри не само не изпълняват първоначалната си роля, но и се превръщат в истински източници на бактерии и плесени, които постоянно ще се разпръскват в стаята ви. Ето защо ви съветваме да говорите с екипа за монтаж, да се консултирате с инструкциите на производителя и да насрочите операцията за почистване и подновяване на филтъра навреме.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.