6 най-добри модели ъглошлайфи

Режи, шлайфай и полирай различни материали и изделия

4.5/5 - (2 гласа)

Ъглошлайфи – машини за рязане, шлайфане и полиране на работни детайли и цели изделия. Те са машини за строителството, които изключително добре обработват метал, дърво, пластмаса, камък и други материали. Ръчният ъглошлайф е машина за рязане или шлайфане на едрогабаритни детайли и големи изделия. Електрическите ъглошлайфи могат да бъдат захранвани мрежово до 220V. Тези изключителни машини за строителството са от 220-240V с регулируеми предпазители.

Изборът на ъглошлайф следва да се прави на първо място в зависимост от обема и вида на преобладаващата работа, както и типа на обработвания материал. Ако се предполага използване на инструмента именно като шлифоваща машина се препоръчва избор на по-компактните и леки модели. А ако става въпрос предимно за рязане с определена дълбочина на среза, желания резултат може да бъде постигнат с мощен ъглошлайф за двуръчна работа. Машините с такава конфигурация се използват като режещи машини.

Търсите си ъглошлайфи? Е, стигнали сте до правилното място. Или по-скоро на правилната страница. Анализирахме и проучихме цялото разнообразие за тази година на такова оборудване и по-долу предлагаме не само описания, но и много подходяща информация за избор на ъглошлайфи.

ъглошлайфиМнения за най-добрите ъглошлайфи на пазара

Ревютата на нашите продукти включват ъглошлайфи, които са евтини и добри, но също така и високопроизводителни модели за професионалисти. Ще представим тяхното описание, аксесоари и препоръчителна употреба (професионално, хоби и т.н.). Надяваме се, че по този начин ще  помогнем на нашите читатели да направят правилния избор възможно най-скоро.

 

Модели ъглошлайфи, препоръчани за вас

1. Ъглошлайфи Makita GA9020

Ъглошлайф Makita GA9020
Ъглошлайф Makita GA5030R 125мм – 720W

Ъгловата шлифовъчна машина Makita като тази е много подходяща опция за професионални потребители. Както и за тези, които се нуждаят от инструменти с висока работоспособност на всички видове повърхности. Диаметърът на използвания диск е 23 сантиметра. Така че той е част от големите инструменти, а достигнатата максимална скорост е 6600 оборота в минута, с доста мощен двигател е  от 2200 вата.

Производителят е патентовал движение на зиг-заг на ротора, което увеличава неговата ефективност. А защитната конструкция от лабиринт осигурява висока степен на защита от проникване на прах към лагерите. Корпусът е регулируем в четири позиции, за да се гарантира висока степен на контрол и безопасност по време на употреба.

Ревютата похвалиха този ъглошлайф Makita GA9020 за факта, че се загрява доста силно. Това означава, че дава възможност за по-дълги периоди на употреба, преди да се нуждае от почивка за охлаждане. Като недостатъци той е малко по-скъп от другите модели в своята гама.


Предимства

 • Той е един от най-добрите инструменти в професионалната категория.
 • Tой ефективно управлява дискове с диаметър 23 сантиметра, със скорости от 6600 оборота в минута.
 • Има много мощен  мотор, от 2200 вата.

Недостатъци

 • Много потребители (особено любители, за които е необходим гъвкав флекс) може да се обезкуражат от цената на този продукт.

 

 

купи сега


2. Ъглошлайф Bosch GWS 750

Ъглошлайф Bosch GWS 750 Почти сме сигурни, че поне 90 процента от читателите на тази статия са чували за Bosch. В крайна сметка говорим за вероятно най-голямото име в моторизираните инструменти за строителство и озеленяване . Ъгловата шлифовъчна машина, която сме включили тук, е високоскоростен модел, достигащ 11 000 оборота в минута.

Разбира се, това означава, че работи с доста малки дискове, в случая с диаметър 125 милиметра. При 750 вата той осигурява достатъчно мощност за тези нужди, а теглото на устройството е ниско, само 1800 грама. Той е модел за дясната ръка, много полезен е при извършване на фини работи в тесни пространства.

Bosch Professional GWS 750 се препоръчва за всякакви повърхности и можем да кажем, че той е сред моделите ъглошлайфи, евтини и добри, които впечатляват с качество.  Но малкият му размер го прави нежелан за определени задачи, където са необходими мощни двигатели и дискове с голям диаметър.


Предимства

 • Той има солидно качество на сглобяване, като 750 вата на мотора са повече от достатъчни, за да въртят 125 милиметрови диска с над 11 хиляди оборота в минута.
 • Устройството е много леко (1,8 килограма).
 • A немското инженерство се вижда лесно в неговото използване.

Недостатъци

 • Това обаче е инструмент с ограничен капацитет, тъй като дисковете, които можете да оборудвате са малки (125 милиметра).

 

купи сега


3. Шлифовъчна машина Stern AG 125TV

ъглошлайфиЗа тези, които търсят ъглошлайф Stern, знаейки репутацията на тази марка в областта на дизайна, можем да препоръчаме модела AG 125TV. Искаме обаче да споменем, че това е устройство за хоби работи, защото, въпреки че има добри изпълнения, има склонност към прегряване. Така че ще трябва да му правите чести почивки.

Неговият мотор е с мощност от 1200 W и може да върти малки 125 мм дискове с до 11 000 завъртания в минута – така или иначе добри резултати. Препоръчва се за всички повърхности и има атенюатор на вибрации. А защитната плоча може да се върти на 360 градуса.

Можете да го използвате ефективно както отляво, така и отдясно. А една от най-атрактивните му функции е задвижването с променлива скорост, т.е. тук говорим за ъглошлайф с регулируема скорост. Като цяло това е ефикасно, мощно средство и ако преодолеете тенденцията за бързо прегряване, можем да кажем, че това е една от най-добрите опции на пазара, по отношение на хоби моделите.


Предимства

 • Може лесно да се използва както отляво, така и отдясно.
 • За 125 мм дискове, т.е. малки, моторът от 1200 W е повече от мощен, поради което осигурява много високи скорости, до 11 хиляди оборота в минута.

Недостатъци

 • Попадайки в категорията на хобито, очаквайте уредът да прояви склонност към прегряване.

 

купи сега


4. Ъглошлайфи с батерия Einhell PXC AXXIO

Einhell PXC AXXIO Някои занаятчии искат повече гъвкавост на работната маса и проводник за захранване може да бъде пречка в работата им по две причини. Първо, това обърква пространството и второ, ограничава обхвата. Затова препоръчваме на тези майстори ъглошлайф с батерия, т.е. този модел, който включва адаптер за ъглошлайф за контакта.

Това е натоварено, следователно в мрежата работи 125 милиметров диск (с дълбочина на рязане 33 милиметра!). А производителят препоръчва да се работи върху метал. Максималната достигната скорост е 8500 оборота в минута (това е основният недостатък на модела, тъй като за такива малки дискове много модели предлагат над 10000 оборота в минута).

Батерията му е разглобяема и може да се използва с други инструменти от гамата Einhell. Като цяло устройството тук може да се вземе и използва навсякъде, но не за дълго, тъй като ще трябва да го презареждате често.

купи сега


5. Ъглошлайфи Hitachi 2000 W AN

Ъглошлайфи Hitachi 2000W ANГамата от професионални продукти включва и този ъглошлайф Hitachi, като се има предвид моторът с мощност от 2000 W, който работи с дискове с диаметър от 23 сантиметра със скорости до 6600 завъртания в минута.

Конструкцията на това  устройство е предназначена за продължителна употреба, но и за висок комфорт. Дръжката му е направена за намаляване на вибрациите, а цялата структура е балансирана за повече контрол. Системата на двигателя и лагерите са проектирани така, че да бъдат защитени от прах. А предпазителят му има регулируемо положение.

Като цяло този модел ъглошлайф се справя с офис и взискателни работни нужди. Като например рязане на метали и полиране на твърди повърхности от всякакъв вид. Въпреки че производителят го препоръчва за стомана, алуминий и желязо. Големият недостатък на този 230 мм ъглошлайф е, че той се продава на значително по-високи цени, дори от цените на други професионални модели.

купи сега


6. Ъглошлайфи Skil F0159006AA

Ъглошлайфи Skil F0159006AA С 12 000 оборота в минута максимална скорост, тук моделът, ъглошлайф Skil, ефективно ще използва много малки дискове с диаметър 115 милиметра за шлайфане и рязане на материали от всякакъв вид (универсална употреба).

Това обаче е устройство за нуждите на хобито, т.е. е краткосрочно. Моторът му е с мощност от 600 W и работи периодично и се нуждае от прекъсване за охлаждането му. Големият плюс на това устройство е фактът, че в пакета получавате и шестнадесетичен ключ и фланци, полезни, когато искате да оборудвате сервиза си и нямате много неща в него.

Включва и система за заключване на вала, регулируема дръжка и функция за рестартиране, а теглото му е само 1600 грама. Освен това, той също е много достъпен и като недостатък не се справя с взискателния режим на работа.

купи сега


Ръководство на купувача

За шлайфане, рязане и изравняване или за други задачи за регулиране ъглошлайфа е инструментът, от който ще се нуждаете. Независимо дали търсите големи, тежки или малки модели за любители, има редица принципи, върху които да изберете тези електроинструменти.

Ние ги изброяваме по-долу, обсъждаме ги в общи положения и се ръководим според мненията за най-добрите ъглошлайфи, както на форуми, така и от експертите занаятчии.

ъглошлайфиКатегория на продуктите

Както в случая с много други инструменти за подреждане, ремонт и строителство, можем да разделим продуктите в три категории: хоби, полупрофесионални и професионални.

Ако изберете ъглошлайф, на добра цена, за лека и случайна работа, т.е. хоби , тогава устройството ще има слаби мотори (по-малко от 750 вата). И ще е съвместимо с малки дискове (диаметър по-малък от 15 сантиметра).

Професионалните модели имат висока мощност (дори над 2000 вата), могат да побират дори големи дискове, но и множество функции, за всякакви различни задачи.

Като цяло полупрофесионалните модели попадат между тези две категории, въпреки че няма ясно определение на техните силни страни и други елементи на изпълнение.

ъглошлайфиДиаметър на диска

Влияе на два аспекта: сила на шлифоване и скорост. Ако сте избрали модел за шлифоване с ъгъл 125 мм, дискът с този диаметър ще може да генерира повече мощност на по-слаб двигател.

От друга страна, при модели с дискове с голям диаметър, моторът ще бъде доста  по-мощен.  В противен случай, поради лостовия ефект, генериран от диаметъра, дискът може да се забави или да спре по време на употреба.

Следователно не е изненадващо, че професионалните модели или ще бъдат съвместими с няколко размера на диска, или ще бъдат от тип ъглошлайф с променлива скорост.  Т.е. със система, която ще позволява регулиране на скоростта на въртене на диска за всички видове на различни задачи.

ъглошлайфиМощност

Мощността на двигателя определя ефективността на устройството, в съчетание с диаметъра на диска, но и със скоростта. За някои задачи може да искате по-високи скорости (като например полиране на метали), а за други – по-голяма мощност, но по-ниски скорости (да речем, че режете парчета дърво).

Ъглошлайф, на добра цена, не трябва да оставя много да се желае в това отношение, но при тежки задачи трябва да инвестирате в модел с висока мощност. Както казахме по-горе, електродвигателите, които оборудват тези инструменти, варират от под 700 вата до над 2000 вата.

ъглошлайфиМаксимална скорост на въртене

Също във връзка с ефективността на устройствата, можем да обсъдим и скоростта на въртене. Теоретично шлифовъчният диск трябва да има в края си скорост от около 200 километра в час. Това означава, че по-малките дискове ще се нуждаят от висока скорост, а по-големите дискове ще се примирят добре с ниските скорости.

За да осигурим цифри за дискове между 115 и 125 милиметра, ще ни трябват около 10-12 000 завъртания в минута. За тези от 150 и 180 милиметра, между 7 и 8 000 завъртания, а за тези от 230 милиметра – около 6 -6,500 RPM.

Можете да изберете евтин и добър модел ъглошлайф, който поддържа дискове с различни размери, но ако го оборудвате с малък диск и нямате възможност да увеличите скоростта, неговата ефективност ще бъде значително намалена.

ъглошлайфиПрепоръчителни повърхности

Всеки модел, който можете да намерите на пазара, ще посочи обхвата на повърхностите, за които той се препоръчва. Най-добрите шлифовъчни машини са универсални, т.е. за всякакъв тип материал, дърво, метал или камък. Други са по-ниши, препоръчват се само за един или  за два вида повърхност.

Забележка: Типът диск също има значение на определени повърхности. Има някои за диаманти, за камък и метал, други с алуминиев оксид, за дърво или силиконов карбид, за почистване на метал.  А дисковете с четка се използват за премахване на боя и ръжда.

Дълбочина на рязане

Ако сте избрали устройство от този тип, добре е да знаете дълбочината на рязане, т.е. колко въртящ се диск може да влезе в повърхността на материал.

Както някои от вас очакваха, тази дълбочина зависи от диаметъра на диска, но също и от мощността на двигателя. Така за 115 мм дискове той обикновено ще бъде 5 милиметра, а за големите дискове (над 230 милиметра) може да достигне и до 30 милиметра.

ъглошлайфиАксесоари

Струва си да вземете предвид аксесоарите, които получавате в пакета: дискове с различни размери, адаптери за контакти, ако сте избрали ъглошлайф с батерия, или затягащи скоби, или дори защитни ръкавици или гаечен ключ.

Можете също така да намерите пакети с ъглова шлифовъчна поддръжка, много атрактивни, ако все още нямате къде да я съхранявате на място в сервиза.

Добре е да разберете колкото е възможно повече за тези инструменти, ако сте решили да купите нещо подобно. Поради тази причина, за всеки, който иска да получи първия си ъглошлайф Bosch, Makita, Stern или Einhell, ние предлагаме и секциите по-долу, едната с често задавани въпроси, а втората (много важна!) С мерки за безопасност, когато използвате някои от тези инструменти.

ъглошлайфиПравила за безопасност при използване на ъглошлайфи

Независимо дали използвате най-добрия ъглошлайф на пазара или бюджетни модели, безопасността трябва да е на първо място при работа с такива мощни инструменти. Като се имат предвид скоростите на дисковете, но и мрежовото напрежение, при което той работи, се налагат някои норми за безопасна употреба на съответното оборудване. Обясняваме ги в следващите редове и ви призоваваме да ги прочетете и прилагате при работа с такива устройства.

Оборудване, необходимо за безопасно използване на инструменти

Ако имате ъглошлайф със захранване от батерия, тогава няма да се притеснявате за дължината на захранващите кабели, но повечето модели се захранват директно от контакта. Ето защо можем да кажем, че е важно да използвате качествени удължителни кабели, които предотвратяват искри и къси съединения, следователно инвестирайте малко пари в такова нещо.

Други основни елементи при работа с устройства от този тип са защитни ръкавици и очила. Ръкавиците не само предпазват ръцете от цепене и удари или от абразия, ако случайно докоснете въртящия се диск, но и позволяват стабилно боравене с устройството, тъй като обикновено имат гумени повърхности от дланта.

Що се отнася до очилата, те имат ролята да предотвратяват проникването на чипове или искри в очите на потребителя. Ако имате очила, потърсете по-голям визьор, който идва над тях, подобно на маски за заваряване, но без опушено стъкло. Ако работите с материали, които генерират прах или частици, които могат да се вдишват, също така ще трябва да носите маска за носа и устата, за да предотвратите навлизането им във вашите дихателни пътища.

ъглошлайфиСъвети за използване на дискове

Не използвайте други видове дискове от посочените в ръководството за употреба на продукта! Например, ако имате ъглошлайф, който не определя съвместимостта с по-малки дискове, тогава е най-добре да ги избягвате.

Освен това обърнете внимание и на защитния предпазител на диска. Той има ролята да предотврати докосването на частта за рязане и полиране, така че вземете инструмента така, че в случай, че ръката ви избяга, да докоснете предпазителя, а не диска.

Ако не сте опитен майстор, документирайте правилно как се използва всеки тип диск (в зависимост от материала) и не се опитвайте да използвате например метален шлифовъчен диск за рязане на дърва и т.н.

 

Какво да правим, когато в работното ни пространство има други хора?

Най-добрият съвет в тази ситуация е да следите внимателно другия човек по всяко време. Внимавайте да не се въртите около него или нея, не хвърляйте прах или стружки в лицето му по време на работа и ако в района има деца, най-добре е да ги изпратите да си играят на друго място.

Ако малките са любопитни да видят как работите, оборудвайте ги с очила и маска и ги накарайте да стоят на безопасно разстояние от работната маса, от където могат ясно да видят какво се случва там.

ъглошлайфиСъвети за съхранение на ъглошлайфа

Когато не използвате ъглошлайфа, дръжте го или в специална скоба за стена или в специалната кутия за съхранение, която е приложена заедно с него. Не забравяйте да го извадите от контакта и да не го оставяте някъде, където децата биха могли да си играят с него! Този инструмент е много мощен, с опасни части е, затова би било най-добре да го държите под ключ и в шкафа с инструменти, или в навеса или работилницата си!

ъглошлайфи

Имате нужда от ъглошлайф, но не знаете какъв точно ви е необходим и откъде да започнете търсенето си?

Не се тревожете – това ръководство ще ви помогне с избора на нов ъглошлайф.

Ако попитате във всяка работилница – майсторите веднага ще ви насочат към ръчните ъглошлайфи, които са универсални машини за всякакви видове рязане и оформяне на повърхности.

В случай, че ви предстои работа с дърво, метал или камък – ъглошлайф с подходящите дискове ще улесни работата ви значително, а освен това се счита за една от задължителните машини, които всеки професионален и домашен майстор трябва да има под ръка.

Не се тревожете, защото в това ръководство сме разгледали именно основните неща, които трябва да знаете за ъглошлайфите.

Така че накрая ще можете да направите информирана и правилна покупка.

Може да харесате също
1 Коментар
 1. […] Тук можете да прочетете статия за най-добрите ъглошлай… […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.