Най-продаваните продукти за всички времена

вашата оценка

Създаването на най-продавания за годината продукт ще направи и потребителите, и инвеститорите щастливи. Но създаването на продукт, който в категорията си е най-продаван за всички времена – е, това може да промени цяла индустрия и да определи един бизнес за десетилетия напред.

Много от най-продаваните за всички времена продукти са били първите в една напълно нова категория. Apple, които са продали повече от 500 милиона iPhone-a, са първите, които са пуснали на пазара телефон с тъчскрийн, на който безпроблемно е можело да се слуша музика, да се сърфира в Интернет и да се провеждат телефонни разговори.

Други продукти пък създават напълно нова пазарна ниша. Книгите от поредицата за Хари Потър са били толкова успешни, че от New York Times Book Review са създали отделна класация за детски бестселър през 2000-та година, за да може да се отчете огромната популярност на книгата.

В някои случаи най-продаваните продукти са били просто по-добри от конкурентите си. Преди Sony PlayStation, конзолите за видеоигри са били с дискети. С напредналата технология на Sony PlayStation, която разчитала на новия CD-ROM формат, игровите файлове можели да бъдат толкова големи, че да поддържат 3D визуализация и пълнометражно видео.

Редица от тези продукти продължават да доминират пазара и в момента. iPad си остава най-продаваният таблет в света, с пазарен дял от 32.5% през последното тримесечие, въпреки предизвикателствата, които поставят пред него конкурентите му Kindle Fire и таблетите Samsung Galaxy. PlayStation 4 е отбелязал над 7 милиона продажби от пускането си на пазара миналата година, много повече от конкурентния продукт на Microsoft – Xbox One.

Ето ги и едни от най-продаваните продукти за всички времена:

1. PlayStation

Сони плейстейшънКатегория: игрова конзола

Общ брой продажби: 344 милиона бройки

Компания-създател: Sony

Когато през 1995-та от Sony пускат PlayStation на пазара в САЩ, техният 32-битов процесор е бил най-мощният на пазара за игрови конзоли. Sony продават над 70 милиона бройки по цял свят до момента, в който на пазара през 2000-та е пуснат PlayStation 2.Той също се продава много добре в САЩ и в останалата част от света. С пускането на пазара на PlayStation 3 през 2006-та, Sony реализира продажби в размер на 80 милиона бройки до 2013-та. Последното поколение – PlayStation 4 също се ползва с огромна популярност и от момента на пускането си на пазара през април се е продал в 7 милиона бройки.

2. iPad

IPAD buyoutside

Категория: таблети

Общ брой продажби: 211 милиона бройки

Компания-създател: Apple

Въпреки загубата на част от пазарния си дял през първото тримесечие, iPad на Apple все още е най-продаваният таблет. Пазарният дял на iPad през първото тримесечие на 2013-та е бил 40%, но само 32% през първото тримесечие на тази година, според маркетингово проучване на компанията IDC. Прекият му конкурент – Samsung, заема голяма част от този пазарен дял. Анализатор от IDC докладва, че iPad е изгубил част от пазара си не заради друго, а защото собствениците на iPad по-дълго боравят с устройствата си и по-рядко им се налага да купуват нови. Само през първото тримесечие са се продали 16,4 милиона iPad-a, а общият брой продадени таблети от създаването на iPad  през 2010-та е 211 милиона бройки.

3. Франчайзът на Mario Bros.

Категория: франчайз за видео игри

Общ брой продажби: 262 милиона бройки

Компания-създател: Nintendo

След дебюта си през 1981-ва с популярната игра Donkey Kong, италианските водопроводчици са се появили в 115 заглавия и в техен собствен анимационен сериал. От компанията казват, че от 2011-та насам в световен мащаб са се продали повече от 262 милиона копия от играта. Първоначално Марио се е казвал Jumpman в една японска игра, преди да бъде превърнат в италианки водопроводчик. През 2011-та книгата на рекордите Гинес титулова Марио като най-известният герой от анимационна игра, на база вота на 13 000 читатели.

4. Хари Потър

Категория: книга

Общ брой продажби: 450 милиона бройки

Компания-създател: Scholastic (издател от САЩ)

Грубо 450 милиона книги от поредицата за Хари Потър са били издадени на 73 езика и продадени, считано от средата на 2013-та година, което прави книгата абсолютния бестселър на всички времена. Книгите правят и авторката си – Дж.К.Роулинг, най-високо платеният писател в света. През 2007-ма година американският издател на книгата – Scholastic – продава 8,3 милиона копия от последната книга от поредицата. Книгите вдъхновяват и създаването на осем игрални филма в периода 2011-2016, които, всички заедно, реализират продажби за $7,7 милиарда в целия свят. През 2012-та година Роулинг стартира Pottermore.com, уебсайт, който предлага ново съдържание за Хари Потър и интерактивни преживявания. Доклад за посещаемостта твърди, че сайтът е имал над 1 милиард посетители само през първите две седмици.

5. iPhone

Категория: смартфон

Общ брой продажби: 516 милиона бройки

Компания-създател: Apple

Apple превзеха пазара на смартфони със своя iPhone през 2007-ма година. Въпреки, че някои анализатори твърдят, че пазарният дял на iPhone е намалял, продажбите остават много стабилни и многобройни.В първото и последното си фискално тримесечие, компанията е продала почти 95 милиона iPhone-а, а продажбите за тази година се очакват да надхвърлят 150-те милиона бройки, реализирани през 2013-та. С малко изключение през 2012-та, iPhone е най-продаваният телефон след пускането си на пазара.

6. Кубчето на Рубик

Кубчето на Рубик BuyoutsideКатегория: играчка

Общ брой продажби: 350 милиона бройки

Компания-създател: Seven Towns Ltd.

Това е най-продаваната играчка на всички времена, с 350 милиона реализирани бройки от 1980-та насам. Той се ползва с такава голяма популярност, че в годините след създаването си, са направени специални състезания по бързо редене на кубчето. Играчката все още има много фенове – и сред младите, и сред възрастните. Един програмист дори е разработил приложение за iPhone, което съветва потребителите как да наредят кубчето на Рубик само с 20 движения. За разлика от други много продавани играчки, кубчето първоначално не е било замислено като играчка. Неговият създател, унгарският професор по архитектура Ерно Рубик го е създал през 1974-та като начин да научи студентите си на триизмерна геометрия. Комбинираните колекции на количките Hotwheels и на Барби са продадени в повече бройки, но нито една от тях не се състои от една-единствена играчка.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.