10 най-добри графични таблети

Бъди свободен в движенията си и твори с лекота

5/5 - (2 гласа)

Много съвременни художници и хора на изкуството отдавна са зарязали платната и боите. Дигиталната ера, в която се намираме ни позволява да рисуваме много по-лесно и достъпно, навсякъде и по всяко време – благодарение на графични таблети за рисуване.

Единственият недостатък е, че пазарът е залят от различни модели на различни производители. Покупката на първия графичен таблет, който ви се изпречи пред очите често не е препоръчително, освен ако не искате след това да съжалявате.

Мнения за най-добрите графични таблети

Това ръководство ще ви помогне да се запознаете с графичните таблети и техните характеристики, така че след това да направите информиран и правилен избор.

В днешно време за студенти по изкуства или за любители на рисуването, независимо дали практикуват на хоби или професионално ниво, графичният таблет е много полезен.

графични таблетиКак да изберем добър графичен таблет?

Графичните таблети са по-малко популярни сред обикновените потребители, но интересът към тях започва да расте все повече. И как иначе, предвид ползите, които носи. Според повечето мнения за най-добрите графични таблети, идващи от потребители, те са полезни както за начинаещи, така и за тези, които искат нов инструмент за рисуване или редактиране на снимки. И особено за професионалисти, работещи в графичен дизайн или са фотографи и използват програми за редактиране на изображения като Photoshop.

Продуктът има работна повърхност, която ще нарисувате с помощта на писалка.  А крайният резултат може да се види или директно на устройството, или на екрана на персоналния ви компютър. Ако все още се чудите защо са толкова важни, разберете, че чрез тези аксесоари ще можете да рисувате, оцветявате, редактирате изображения и видеоклипове. Както и ще можете да създавате графики и дори да дигитализирате почерка си.

Ръководство на купувача

Ако някога сте опитвали да обработите изображение, това означава, че сте запознати с трудността, с която понякога премествате мишката. Както и с грешките, които можете да допуснете, тъй като нямате пълен контрол над него. При таблетите този проблем изчезва, когато се приспособите към типа движение, което води до него.

Така че, независимо дали се интересувате от това къде други хора могат да намерят графични таблети на добра цена или просто искате да научите повече за тяхната полезност, препоръчваме ви да прочетете ръководството за пазаруване по-долу.

графичен таблет

 

Размери

Когато говорим за този параметър за избор, имаме предвид размерите на стените на таблета, както и тези на работната повърхност. Обикновено в онлайн магазините ще намерите тази информация, посочена в инчове по диагонала или в стойности на страници, A5, A6 и т.н.

Трябва да помните, че най-подходящият за вас е моделът, който отговаря на вашите нужди, но е необходимо да е съвместим и с екрана на компютъра, върху който работите. Като се има предвид, че листът на таблета ще имитира този, отворен в програмата, с която работите. В същото време разликите между малкия и големия вариант често са свързани с цената, а не с изпълненията, които са повлияни от уменията и опита на потребителя.

Колкото по-широк или по-дълъг е обектът, толкова по-голямо е пространството, в което ще рисувате или редактирате. От друга страна, по-ниските стойности означават и по-висока преносимост. Тъй като устройството ще се побере по-лесно и ще бъде по-леко, когато го носите.

Ако всичко, което искате, е да коригирате грешките, които са избегнали вашите програми за редактиране, или да направите различни чертежи, тогава по-малък таблет може и да е подходящ за вас. Но ако правите дигитално рисуване, графични илюстрации или дейности, които включват техники за 3D органично моделиране, при които ще трябва да увеличите екрана (увеличение), за да наблюдавате детайли, тогава е добре дошъл по-голям размер. Следователно, по-полезна ще е повърхност A4 или такава с диагонал 27-30 ″.

графични таблетиЧувствителност към налягане

Това е нещото, което диктува колко контрол можете да имате върху линиите, излизащи от молива, и всеки продукт определя колко нива на налягане има.

Постепенно, в зависимост от степента на натискане, можете да определите интензивността на начертаните линии, количеството цвят, амплитудата на използваните инструменти. Можете още да правите фини редакции на контурите на картините, можете да редактирате сенки и да изтриете или размажете  елементи в изображението.

За да разберете по-добре значението на този аспект, достатъчно е да си представите, че пишете с молив. Ще видите, че можете да направите най-много 3 до 4 линии с различна дебелина, в зависимост от това как натискате да рисувате. С по-опростен таблет ще имате над 500 нива на налягане, а професионалният таблет ще надвиши 2000 нива. Освен това ще можете да правите матови, непрекъснати или прекъснати контури, сенки и много други.

графични таблетиУдобства

Те се различават от модел на модел, но повечето са оборудвани с молив, мишка, сензорен екран, държач, който да държи обекта наклонен. Също и с  USB кабел, капак, LCD екран, програми за редактиране на снимки и графики и т.н. .

Въпреки че най-новите модели таблети са поели функциите на молива, той все още има бутон за чувствителност към наклон, полезен, когато искате да направите заоблени форми. Освен това, ако не идва с пакета, може да искате да инвестирате в някои по-добри модели за подмяна, които в началото ще ви затруднят повече.  Но ще продължат работа по-дълго, както и на повърхността.

Аксесоари

Също така е необходим USB кабел за осъществяване на връзката между устройството и компютъра, особено ако продуктът не е оборудван с Bluetooth. Тези с тъчскрийн ще ви помогнат, особено ако сте свикнали да обработвате снимки. Защото с тях ще можете да увеличите, намалите или завъртите изображението, като просто преместите пръстите си.

Освен това, за тези, оборудвани с мултитъч технология, можете да правите всичко това едновременно, ако притежавате необходимите умения. Не забравяйте, че когато търсите правилния продукт, трябва да проверите операционните системи, с които таблетът е съвместим.  Тъй като някои може да са универсални, докато други не.

графични таблетиЦена

Тя се влияе от производителността на продукта. Таблет с по-малко функции е добър само за тези, които използват това устройство за първи път. Както и се нуждаят от период на настройка, в който да свикнат с движението на изображението с молив.

Освен това те не изискват много големи инвестиции и могат да се използват и от деца. Най-скъпите, професионални са подходящи за опитни илюстратори и дизайнери. Но, независимо в каква категория попадате, опитайте се да купите таблет, произведен от един от производителите, които вече са се прочули на пазара. Kато например Wacon или Genius, в чието качество можете да се доверите.

В заключение

ако искате значително да намалите времето, което прекарвате с помощта на мишката, когато работите в различни програми за редактиране, сега знаете, че тази възможност е жизнеспособна. Всичко, което трябва да направите, е да отидете на мястото, където другите потребители могат да намерят графични таблети на добри цени, т.е. онлайн.

В интернет ще намерите широка гама от продукти, от които можете да избирате, а офертите са много по-богати в сравнение с тези в обикновените магазини. Ако не ни вярвате, разгледайте вариантите по-долу, за да видите какво предлагат. Те са сред най-популярните модели на пазара и са представени в йерархичен ред.

графични таблети

Най-добри модели графични таблети, препоръчани за вас

1. Графични таблети Wacom Cintiq 16

Графични таблети Wacom Cintiq 16 Wacom Cintiq 16 е един от най-добрите графични таблети, които можете да си купите в момента. Особено ако сте решили да направите вашите рисунки публични и дори да си намерите работа в тази област.

Това, което го отличава, освен компактния дизайн, лесен за използване и боравене, е и изпълнението, което предлага, когато става въпрос за творческа свобода. Казваме това с нивата на налягане 8192, с които можете да създадете различна форма чрез натиск и накланяне на писалката.

Писалката също е включена в офертата и е много лека, с тегло само 15 грама, така че няма да се уморите от рисуването. Той има голям дисплей (работна повърхност), 344мм x 194 мм. Тежи по-малко от 2 кг, а на интерфейса ще намерите портове за свързване чрез USB и HDMI. Освен това екранът е обработен, със слой против отблясъци, за да не блести прекомерно, когато вашият свят е по-скъп и имате нужда от яснота и добра четливост.

 

Предимства
 • Това е графичен таблет с усъвършенствани функции. Идеален  е за тези, които искат да се развиват в тази област.
 •  Има 8192 нива на чувствителност, когато натискате с писалката или рисувате наклонено.
 • предлага се с писалката, има USB и HDMI интерфейс.
 • А също има слой против отблясъци, за да имате усещането, когато го използвате, че сте пред професионален дисплей.
Недостатъци
 • Това е професионален продукт, така че трябва да очаквате да вземете малко по-голяма сума от джоба си за покупката му.
 • Идеален е само за тези, които искат да правят технически чертежи, илюстрации, цифрови скици, независимо дали е хоби или го правят професионално.

купи сега


2. Графичен таблет XP-PEN Star G430S

Графични таблети XP-PEN Star G430SАко искате графичен таблет, който лесно можете да вземете със себе си, когато е необходимо, препоръчваме ви този модел. Това е недисплейна версия, което означава, че няма да видите на нейния екран какво се случва, а само на екрана на компютъра, който използвате. Като се има предвид това, ако сте в началото на пътя, може да отнеме известно време, докато се научите да координирате всичко.

Таблетът е такъв, който може да се използва лесно дори като го държите в ръка, защото има малки размери. Той е с размери 130мм х 107мм х 2 мм, а активната повърхност е 4инча х 3 инча (101,6мм х 76,2 мм). За най-добра яснота на скици, чертежи и т.н., предлаганата резолюция ще бъде 5080 lpi. Моливът, който е включен в опаковката, работи с много добра точност, като има 8192 точки на натиск, а скоростта на четене е 266 pps.

Що се отнася до интерфейса, той е USB 2.0 и е съвместим с версии, които не са по-стари от Windows 7/8/10 и Mac OS X 10.10. Таблетът може да се използва и с известни графични приложения, като Photoshop, Painter, Corel Painter и др. Той може да бъде позициониран по такъв начин, че да може да се използва както от десничари, така и от левичари и е черен на цвят.

 

Предимства
 • Този таблет е много ценен за добрите резултати, които предлага.
 • може да се използва за рисуване, скици, почерк и др.
 • С резолюция 5080 lpi и молив с 8192 точки на натиск.
 • Лесно се държи в едната ръка и може да се използва удобно както от десничари, така и от левичари.
Недостатъци
 • Това не е най-добрият вариант за хора, които се нуждаят от таблет с големи размери, защото този модел е компактен.
 • Това е малък таблет, с добра резолюция и прецизност, достоен за оценка, който е удобен за използване.

 

купи сега


3. Графичен таблет Wacom Intuos Pro M

Графични таблети Wacom Intuos Pro M

Този професионален графичен таблет на добра цена е предназначен за хора, които се занимават с дигитални рисуващи дейности, обработка на Photoshop, 3D моделиране и др. С други думи, той е адресиран до опитни хора и продуктът няма да ги разочарова. На първо място, той предлага голяма доза гъвкавост, благодарение на безжичната технология, която ви спестява от наличието на кабели на работната маса. След това позволява много контрол при работа, тъй като с помощта на мултитъч екрана ще можете да правите мащабиране и движение на панорамата, без да се налага да използвате мишката. Освен това в лявата страна ще намерите осем контролни бутона, които ви позволяват да изпълнявате команди директно, без да щраквате върху програмата, по която работите.  Като по този начин съкращавате работното време.

Таблетът е с ергономичен дизайн, тъй като е двупосочен модел, така че можете да го използвате със същата лекота, независимо дали сте с дясна или с лява ръка. В същото време най-голямото му предимство е представено от 2048 нива на налягане, които чувствителната писалка може да улови. По този начин не само ще имате много свобода на движение и творчество, но резултатите ще бъдат много близки до тези, които бихте получили с традиционни средства.

Размерите също са малко по-големи, устройството е с тегло 990 g и размери 380mm x 251mm x 12 mm.  Докато активната повърхност е щедра, с размери 224mm x 140 mm. Продуктът е съвместим с платформи Windows (8, 7 и Vista) и Mac (OS X 10.6.8). Предлага се с много аксесоари, включително държач за молив, резервни накрайници, USB кабел, инсталационен компактдиск и ръководство за мини-потребител.

 

Предимства
 • Той има 2048 нива на налягане на писалката.
 • Това е професионален модел, специално проектиран за разширени дейности по графичен дизайн.
 • Екранът е мултитъч, предлагащ голяма свобода на навигация.
 • Той е много гъвкав и е снабден с безжична връзка.
 • Той има много щедра активна повърхност от 224мм х 140 мм.
 • Той има осем контролни бутона, които могат да бъдат програмирани.

 

Недостатъци
 • Офертата за покупка е по-висока в сравнение с другите продукти, представени в този списък.

 

купи сега


4. Графични таблети XP-PEN Artist 22 PRO

Графични таблети XP-PEN Artist 22 PROXP-PEN Artist 22 PRO е графичен таблет с висока производителност. Ще ви изуми още от първия контакт, от факта, че има собствен дисплей, което означава, че ще ви бъде много по-лесно да го използвате. Това е много голям таблет, с размери 476,64мм х 268,11 мм. Това е модел, на който лесно ще забележите всички детайли, от които се нуждаете, за да направите скици, чертежи и други подобни дейности при най-добрите условия.

За приятно изживяване, пълно с яснота, разделителната способност, с която работи, е 5080 lpi. Моливът, който ще използвате, също е с много висока производителност, с 8192 нива на налягане и скорост на четене 266 pps. Устройството е съвместимо с много популярни графични приложения. Като Photoshop, Corel Painter, ZBrush и с операционни системи, по-нови или равни на Windows 7/8/10 и Mac OS X 10.10.

Ще ви трябва голямо място за този таблет, тъй като той е с размери 517мм x 321мм x 30 мм, като вариант, който трябва да бъде поставен за постоянно на стабилна повърхност. Той е черен на цвят и се предлага с гъвкава стойка, за да го регулирате възможно най-удобно. Притежава USB 2.0 и HDMI интерфейс.

 

купи сега


5. Графични таблети XP-PEN Artist 12 Pro

Графични таблети XP-PEN Artist 12 ProЕфективността, която може да има този графичен таблет, се дава от някои много важни подробности. А именно разделителната способност е 5080 lpi. Mоливът има 8192 нива на налягане, разделителната способност на екрана е Full HD.  A интерфейсът е USB 2.0, за да бъде съвместим с колкото се може повече компютри. Но те трябва да имат операционни системи, поне равни на Windows 7/8/10 и Mac OS X 10.10.

Този графичен таблет се предлага с два важни аксесоара – поддръжка за самото устройство, която може да се регулира на наклон до 60 градуса. А също и аксесоар за писалка, който ще предпази върха и ще го задържи на място.  Той е черен на цвят и се интегрира лесно на всяко бюро.

По отношение на размерите, говорим за доста голям таблет, който има размери 351,52мм х 225,38мм х 12,9 мм и който предлага активна повърхност от 256,32мм х 144,18 мм. За да имате още по-приятно изживяване, отстрани ще намерите и бутони, които можете да персонализирате според желанието си, за да имате винаги под ръка най-популярните функции.

 

купи сега


6. Графични таблети Wacom Intuos S

Графични таблети Wacom Intuos SТози таблет е посветен на тези, които искат модел, който ще им помогне да правят прости и бързи графични рисунки, скици, почерк, оцветяване и така нататък. Отначало може да изглежда малко по-трудно за използване, тъй като няма дисплей, но можете да видите на екрана на компютъра какво правите. Той е съвместим с по-новите операционни системи Windows 7 и Mac OS X 10.11.

Моделът е този, който се свързва с желаното устройство чрез Bluetooth технология, за да се отърве от кабелите, но ако искате, можете да използвате и USB кабел. По отношение на по-техническите характеристики, трябва да знаете, че разделителната способност е 2540 lpi. А скоростта на четене на молива е 133 pps. Последният има 4096 точки на натиск, чувства се много естествено в ръката и е много лесен за управление.

210мм х 169мм х 11 мм са общите размери на това устройство. Той предлага активна повърхност от 152мм х 95 мм. Това не е модел с големи размери, а компактен, който може лесно да се използва, дори ако се държи в ръката, като теглото му е само 250 грама. В горната част има серия от бутони, които могат да ви предоставят най-често достъпните функции.

 

купи сега


7. Графични таблети XP-PEN Deco 02

Графични таблети XP-PEN Deco 02Няма значение дали пишете с лявата или с дясната ръка, този графичен таблет може да бъде адаптиран така, че да е подходящ за вас. Той има размери 362мм х 210мм х 9 мм.  Така че ще трябва да бъде поставен на бюрото, върху права повърхност, защото е по-трудно да го използвате в ръката си. Той е черен на цвят, с бяло колело отстрани.

Активната повърхност на този таблет е 25,4см х 14,3 см, така че ще имате достатъчно място за създаване и писане. Но това не е самостоятелен дисплей, и това, което правите, ще се види на екрана на компютъра ви. Този аспект не е точно приятен, особено за начинаещи, защото може да им отнеме известно време, за да се научат да координират всичко добре.

Този таблет е с висока производителност и има резолюция 5080 lpi. Предлага се с удобен молив, който може да се регулира по отношение на дебелината на писане. Това е много прецизен модел, работещ с 8192 нива на налягане и имащ скорост на четене 266 pps. Отстрани на таблета ще забележите, че има 6 програмируеми бутона, но и многофункционално колело, за да имате приятно и просто изживяване.

 

купи сега


8. Графични таблети Wacom One Small

Графични таблети Wacom One SmallWacom One Small е таблет без дисплей. Така че преди да решите да го купите, помислете дали ще ви бъде лесно или трудно да го използвате, защото трябва да свикнете да работите върху него. Tъй като резултатите могат да се наблюдават само на екрана на компютъра ви. Той има интерфейс USB 2.0 за свързване с друго устройство и е съвместим с версии, които имат операционни системи Windows и Mac OS.

Този таблет е този, който ще ви даде прилични резултати, като се препоръчва особено на тези, които искат да се научат да работят с такова устройство. Той има резолюция от 2540 lpi и молив, който предлага скорост на четене от 133 pps и 2048 нива на налягане. Моливът е ергономичен, който ще бъде много приятен за използване.

Що се отнася до общите размери, те са 210мм х 146мм х 8,7 мм, а предлаганата активна повърхност е 152мм х 95 мм. Общото тегло на таблета е 251 грама, като е доста лесна за използване, дори ако го държите в ръка. Също така е много интересен от гледна точка на общия външен вид, като има една страна в черно и друга в червено.

 

купи сега


9. Графични таблети Trust Panora widescreen

Графични таблети Trust Panora widescreenСледващото ни предложение е описано като графичен таблет на добра цена, специално проектиран за начинаещи.  Като по този начин имат възможност да свикнат с това, което означава цифров графичен инструмент. Едно от най-ценените предимства, които предлага, е свързано с голямата работна повърхност от 250мм х 150 мм.  Тя ви дава свободата да включите възможно най-много детайли.

Подходящ е както за лява, така и за дясна ръка. Таблетът включва много лесни за достъп опции за управление за мащабиране, превъртане, активиране на различни инструменти за писане или изтриване и т.н. Графичната писалка има 2048 нива на чувствителност, превключвайки от един интензитет на цвета към друг или от една дебелина към друга от линиите, което я прави плавна и интуитивна.

Писалката е проектирана да бъде удобна за използване. Благодарение на двата интегрирани бутона, вече няма да изпитвате нужда да използвате мишката. Захранва се от батерии, което се счита за изгодно от някои потребители, но за досадно от други.

 

Предимства
 • Това е един от най-достъпните графични таблети на пазара.
 • Предлага голяма работна повърхност, така че всички желани детайли да пасват гладко.
 • Безплатен съвместим софтуер, лесен за изтегляне и инсталиране.
 • Има USB интерфейс за връзка с компютър.
Недостатъци
 • Това е модел, подходящ за начинаещи, които след натрупване на достатъчно опит ще почувстват необходимостта да преминат към по-добра версия.

 

купи сега


10. Графични таблети Genius MousePen I405X

Графични таблети Genius MousePen I405XДруг графичен таблет, предлаган от един от известните производители, е продуктът Genius. Това е много полезно за любители, които искат да рисуват ефективно и да пишат ръкописни бележки или имейли, документи и други подобни.

Ще имате голяма свобода на движение, благодарение на безжичната писалка, която работи на батерии AAA.  И когато вече не я използвате, ще можете да я поставите в малкия държач за съхранение, който е прикрепен към едната страна на таблета. Ще имате същата свобода по отношение на креативността на формите и дизайна. Тъй като моливът има 1024 нива на чувствителност към натиск, така че ще можете да рисувате линии с различни форми и интензивност. Интерфейсът се свързва чрез USB кабел, а аксесоарът е съвместим с Widows 7, Vista и XP и Macintosh OS X 10.3.5.

Устройството има повишена преносимост, тежащо само 348 грама, докато размерите му са 200мм х 199мм х 10,3 мм. В същото време работната повърхност е достатъчно голяма за писане и рисуване, като има дължина 140 мм и ширина 102 мм. Освен това, чрез 28-те контролни бутона, които са разположени около работната рамка, ще можете да програмирате функциите, които използвате най-често, така че винаги да са ви под ръка.

 

Предимства
 • Той е ефективен, благодарение на 28 програмируеми контролни бутона.
 • Активната повърхност е 140мм х 102 мм, достатъчно голяма за писане и рисуване.
 • Моливът работи на безжична основа, предлагайки висока маневреност.
 • Той е преносим, ​​въз основа на малкия си размер (200мм х 199мм х 10,3 мм) и лекото тегло (348 г).
 • Закупува се на много изгодна цена.
 • Има място за съхранение на молива.
Недостатъци
 • Това е продукт, който е предназначен към любителите потребители.

купи сега


Графичните таблети са технически сложни и специфични устройства за въвеждане на информация. А за да броим техните производители, пръстите на едната ръка са достатъчни и само три компании могат да се похвалят със сериозен асортимент. Въпреки това винаги можете да изберете добър графичен таблет според вашите нужди. Най-добрите графични таблети за тази година (според отзивите на клиенти) са в нашата класация.

Заключение

Когато рисувате или преправяте снимки на компютър, мишката ще ви стигне само донякъде. Използването на сензорен екран може да е по-добре, но само ако е снабден с висок клас писалка. Ето защо повечето дигитални изпълнители и творци избират на първо място графичен таблет. Графичният таблет не само имитира традиционните начини на работа, но също така ви позволява да работите със скорост и прецизност, които ще се мъчите да постигнете по друг начин.

Въпреки това, таблетите могат да бъдат скъпи, като цените се повишават до  400лв. или повече за про-ниво модели. Нещо повече – сега виждаме хибридни устройства за „показване на писалки“, които са едновременно таблет и екран, и макар това да е невероятно, цените се покачват до някои плашещи нива. Така че, преди да купите графичен таблет, трябва да имате ясна представа за това какво точно ви трябва. Надяваме се да сме успели да ви помогнем с информацията, която ви представихме в тази статия.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.