10 най-добри твърди дискове

Осигурете повече памет на компютъра си

вашата оценка

Ако старите ви твърди дискове вече не отговарят на вашите нужди и искате да ги замените или искате да обновите компонентите си в нов компютър, то тази статия е точно за вас. Разпределете реалистичен бюджет за твърдия диск, защото това е основен компонент, от който зависи работната скорост и капацитетът за съхранение на вашия компютър. Независимо дали си купувате компютър за първи път или просто търсите по-добро решение за съхранение на данните от личния ви компютър или лаптоп, избирането на правилния твърд диск може освен повече място, да даде и по-добра цялостна производителност на системата.Често потребителите правят грешката да избират възможно най-големия като капацитет диск за бюджета си, смятайки, че това е оптималният вариант. И докато преди години това беше така – то сега нещата стоят по съвсем различен начин. Именно развитието на технологиите през последните години направи избирането на твърд диск изобщо нелека задача, особено за по-незапознатите потребители.

твърди дисковеМнения за най-добрите твърди дискове

Понеже знаем, че изборът на нов твърд диск е труден,  създадохме това ръководство, в което ще ви представим всичко по-важно около твърдите дискове за компютри и най-вече как да изберете правилния за вас.

В края на ръководството ще намерите и конкретни предложения за някои от най-добрите твърди дискове на пазара в момента.

твърди дисковеКак да изберем добър твърд диск за компютъра си?

 

Ръководство на купувача

Ако имате нужда от най-добрия твърд диск за вашия компютър, трябва да вземете предвид няколко критерия, за да направите правилния избор. Пазарът на компютърни компоненти процъфтява, но за да инвестирате точната сума, е добре да знаете какви са вашите нужди. В това ръководство имаме за цел да ви предоставим подходяща информация за твърдите дискове, за да можете лесно да се ориентирате към модел, който отговаря на вашите изисквания. По този начин, преди да купите, вземете под внимание вида на твърдия диск, който искате, производствената технология, капацитета, съединителите и други аспекти, които сме описали по-долу.

твърди дисковеТип

Първият критерий при избора на твърдия диск е неговият тип. Той може да бъде  вътрешен или външен.

Вътрешен твърд диск 

Това е основен компонент за компютър и трябва да вземете предвид няколко критерия, за да направите оптимален избор за вас. За вътрешен твърд диск трябва да вземете предвид и размерите му, за да се побере добре в специалния слот, без да са необходими други адаптери. Те могат да бъдат малки модели лаптопи, средни настолни модели или многофункционални компютри. Теглото е важен фактор само за преносими компютри, където всеки допълнителен грам е от значение.

Външен твърд диск 

Добавя капацитет за съхранение и може да се използва на множество устройства за запазване на бази данни или прехвърляне на тях. Те могат да бъдат съвместими с различни видове компютри, както и таблети или Smart TV. За преносимите модели е важно те да са леки и възможно най-малки, за да могат лесно да се транспортират. Те могат да бъдат с различни цветове, най-често черни или сребърни, но можете да намерите и бяло, синьо, червено и т.н. Калъфът може да бъде изработен от матова пластмаса или с релефен десен, или метал, който предлага по-добра устойчивост, но е на по-висока цена.

HDD дискТехнология

Има няколко варианта, а именно: HDD, SSD, хибриден и SAS.

HDD

Този вариант е най-старата използвана технология. Твърдите дискове от този тип са достъпни, имат голям капацитет, могат да се записват и изтриват безкрайно много пъти, но те също така имат и някои недостатъци. Като например висок шум, по-висока консумация на енергия, по-ниска скорост на трансфер, намалено съпротивление при удари и екстремни температури.

SSD

според няколко мнения на потребителите за най-добрите твърди дискове, този нов тип е все по-ценен, въпреки че все още има доста висока цена. Те имат много добра скорост на трансфер, имат ниска консумация на енергия, устойчиви са на удари, екстремни температури и имат по-ниско ниво на шум. Те са посветени на игри, на приложения, които изискват много ресурси, в по-шумна среда или там, където е необходима тишина.

Хибридни

това са твърди дискове, които са извършили прехода от класически модели към SSD от последно поколение. Те са подобрили качествата на традиционния модел, увеличавайки скоростта си на трансфер, но също така имащи по-високо ниво на шум, намалена устойчивост на удар и по-висока консумация на енергия. Най-популярни са SSHD. Те са добър вариант, ако не можете да си позволите SSD, но искате по-добра скорост от HDD. Има и други модели, които са имали кратък живот и поради прекомерната цена те не са много добре познати в голям мащаб.

твърд дискКапацитет

Тези компоненти могат да бъдат структурирани в три категории: нисък капацитет – от 1 GB до 500 GB; среден – 1TB до 3TB; големи – над 4TB, достигащи до 10TB – 16 TB или повече.

Тъй като цената на твърдия диск е тясно свързана с неговия капацитет и тъй като SSD типът все още има не много добро съотношение цена / качество, можете да изберете компромисно решение, като изберете SSD твърд диск с по-малък капацитет, вътрешен. Той ще гарантира добра скорост на трансфер на компютъра и кратко време за реакция. Друг добър вариант е външен твърд диск с голям капацитет за съхранение на различни файлове, които не използвате много често.

хард дискове

Съединители

Когато купувате твърд диск на добра цена, трябва да се уверите, че интерфейсът е съвместим с този на компютъра. За преносими модели трябва да се уверите, че имате правилните съединители за другите устройства, които искате да използвате (таблет, Smart TV и др.).

Вътрешните имат SATA връзка, като най-често срещаният модел напоследък е SATA 3. Най-новото поколение SSD твърди дискове, за да се увеличи скоростта на трансфер и да се увеличат производителностите, имат PCle AHCI или NVME интерфейс, но трябва да обърнете внимание на съвместимостта. Преносимите модели имат USB портове, като 3.0 е съвместим с 2.0.

Интерфейсът SAS, специален модел за сървъри, осигурява по-висока скорост на трансфер и по-дълъг живот.

твърди дисковеСигурност

Външните твърди дискове могат да се предлагат с функции, създадени да поддържат файловете по-сигурни, което може да е важно, ако планирате да използвате вашите за съхраняване на чувствителна информация. Например някои твърди дискове предлагат защита на паролата по подразбиране, което означава, че можете лесно да зададете парола, за да запазите всичките си файлове в безопасност. Някои също предлагат криптиране на високо ниво, което прави вашите файлове защитени от  онези, които нямат паролата ви, дори и да успеят по някакъв начин да проникнат в устройството.

 

твърди дискове цениЦена

Най-популярните остават твърдите дискове с висок капацитет, тъй като те все още предлагат добра цена спрямо качество. По този начин, при компании, известни като WD или Seagate, можете да намерите оферти между 150лв. – 600 лв. в зависимост от капацитета, от 500 GB до 4 TB. Тези с по-голям капацитет са по-редки, защото цената се увеличава над 1000 лв. за тези над 8TB, до 2500 лв. или повече, ако надвишат 10 TB.

В случай на хибридни твърди дискове, разнообразието е по-бедно. Най-известната е от Seagate, с цени между 250 лв. за капацитет от 500 GB и достигащи до 450 лв. или повече за капацитет над 2TB.

По отношение на предложението за SSD, можете да използвате ADATA или WD модели, без кеш, с по-малък капацитет, от 128 GB при цени от 200 лв., до 256 GB за 300 лв. Придвижвайки се до най-високото ниво с кеш, Intel, Samsung, WD предлага модели с цени от 400 лв. за капацитет от 256 GB до над 1500 лв. за 1TB. Най-новото поколение, с PCle свързаност, започват с цени от 350 лв. за капацитет 128GB и достигат над 3000 лв. за 1TB.

Ако искате да знаете къде другите потребители могат да търсят твърди дискове на добри цени, отговорът е онлайн. Има много специализирани онлайн магазини, които предлагат широка гама от продукти, с описания, рецензии и така можете да разберете дали продуктът отговаря на вашите нужди. По-долу имате списък с някои модели, избрани от нас според популярността и добро съотношение качество / цена и може би ще намерите по-лесно това, от което се нуждаете.

твърди дискове за PS

Най-добрите модели твърди дискове, препоръчани за вас

1. Твърди дискове WD WD10EZRZ

Твърди дискове WD WD10EZRZ Ако имате нужда от най-добрите вътрешни твърди дискове, като твърд диск, за настолни компютри или за компютри „всичко в едно“, можете уверено да изберете този модел. Тъй като напоследък приложенията са все по-ефективни и се нуждаят от място, той има капацитет от 1TB, за да може да съхранява много и различни файлове.

Притежавайки интерфейс SATA 3, ще се възползвате от добра скорост на трансфер от 600MB в s. Скоростта на въртене е 5400 об в мин и има буфер от 64 MB, за да се сведе до минимум времето за изчакване. Също така се основава на нова технология IntelliSeek, която помага за намаляване на консумацията на енергия, шума и вибрациите чрез изчисляване на оптималната скорост на трансфер.

Той е лек, като тежи само 450 g и има следните размери: дължина 101,6 мм, дълбочина 147 мм и височина 26,1 мм.

 

Предимства

 • Специализиран е за настолни компютри или многофункционални компютри.
 • Този вътрешен твърд диск ще увеличи производителността на вашия персонален компютър.
 • Той има голям капацитет за съхранение от 1TB.
 • Скоростта на трансфер през връзката SATA 3 е 600 MB в s.
 • Винаги изчислява оптималната скорост, за да намали консумацията на енергия, вибрации и шум.

Недостатъци

 • Той е по-бавен, със скорост на въртене 5400 об в мин.

2. Твърди дискове Seagate ST1000LX015

Твърди дискове Seagate ST1000LX015За тези, които искат да комбинират две технологии, за по-добра скорост на трансфер, но на прилична цена, SSHD твърдите дискове могат да бъдат оптимална опция. Специално предназначени за любители на игрите, но също така и за професионалисти, тези модели са надеждни и ви предлагат скорост до 5 пъти по-бърза от традиционните.

Това е вътрешен настолен твърд диск с капацитет за съхранение 1TB. Скоростта на трансфер е 140MB, със скорост на въртене 5400 rpm и буфер от 128MB. По този начин времето за изчакване за качване на големи файлове е сведено до минимум.

Интерфейсът е тип SATA 3. Той е лек модел от само 92 g и се нуждае от малък слот, с дължина 100,35 мм, ширина 69,85 мм и височина 7 мм.

 

Предимства

 • Това е вътрешен SSHD твърд диск, посветен на настолни компютри или по-стари модели лаптопи.
 • Капацитетът за съхранение е голям, 1TB.
 • Може да комбинирате нова технология с традиционния твърд диск, за да увеличите скоростта му.
 • Интерфейсът е от тип SATA 3.

Недостатъци

 • За обикновените настолни модели също се изисква монтиране на адаптер.

купи сега


3. Външни твърди дискове WD WDBUZG0010BBK

Външни твърди дискове WD WDBUZG0010BBKВ случай че имате проблеми със съхраняването на данни на вашия компютър, не е нужно да изтривате съществуващите файлове, но можете да закупите твърд диск на добра цена, преносим, ​​което ще увеличи капацитета му. Можете да се ориентирате към този модел, външен, лесен за транспортиране и в който можете да съхранявате важни документи или филми, музика и колекционни снимки.

Той има капацитет от 1TB и се предлага с безплатна програма WD SmartWare Pro, която ви позволява да архивирате важни документи в облака, като използвате акаунта DropBox. Съвместим е с операционни системи Windows или Mac, Microsoft Windows версии 7, 8.1, 10. Скоростта на трансфер е 5 Gb в s, чрез USB 3.0 интерфейс. Съвместим е и с USB 2.0, с по-ниска скорост на трансфер.

Този твърд диск е черен на цвят, с прост, матов калъф. Той тежи 134 g и има малки размери: дължина 82 mm, дълбочина 111 mm и височина 15 mm. Можете лесно да го носите в чантата си, за да ви е постоянно под ръка.

 

Предимства

 • Това е преносим твърд диск от тип HDD.
 • Той има голям капацитет за съхранение от 1TB.
 • Той идва с инсталирано приложение, така че можете да направите резервно копие в облака.
 • Той е съвместим с операционни системи Windows и Mac.

Недостатъци

 • Кабелът за данни не е стандартен, той е предназначен само за този модел.

купи сега


4. Твърди дискове Seagate ST4000DM005

Хард дискове Seagate ST4000DM005Ако вашата работа се основава на високопроизводителни приложения и големи файлове, които трябва да запазите, или имате големи бази данни и се нуждаете от голям капацитет за съхранение, можете да изберете този модел 4TB твърд диск. Той е вътрешен за работния плот и е HDD.

Специално проектиран е да бъде изключително надежден, той има капацитет за съхранение при скорост 5400 об в мин, с кратко време за зареждане, особено за приложения, които изискват време за обработка. Той има 64 MB буфер, за да минимизира времето за обработка и да увеличи скоростта на трансфер. Той използва модерна връзка, интерфейс SATA 3.

Като пространство се нуждаете от слот с размери: 101,6 мм дължина, 146,9 мм дълбочина и 26,1 мм височина. Тежи средно 610 g.

 

Предимства

 • Това е вътрешен твърд диск с голям капацитет от 4TB.
 • Посветен е на настолни компютри и е HDD модел.
 • Връзката е от тип SATA 3.
 • За да има добра скорост на трансфер, той има кеш памет от 64 MB.

 

Недостатъци

 • Тъй като има голям капацитет за съхранение, той има и по-висока цена.

 

купи сега


5. Външни твърди дискове Seagate STEA1000400

Външни твърди дискове Seagate STEA1000400В случай, че имате нужда от евтин и добър, преносим твърд диск, за да увеличите капацитета си за съхранение, можете да изберете този модел. Той е от тип HDD и можете да го използвате веднага след като сте го закупили, тъй като е лесен за инсталиране.

Той има голям капацитет от 1TB и ще можете да запазите музиката, филмите, любимите си снимки, но и други важни материали за вашите проекти. Той е съвместим с операционни системи Microsoft Windows версии 7, 8 и 10. Можете да го използвате за настолни компютри, лаптопи, таблети или други устройства, които имат USB 2.0 или 3.0 връзка, като имат USB 3.0 порт.

Много е лесно да го носите със себе си в работната си чанта, защото е с тегло само 0,17 кг. Той е черен на цвят и има малки размери, за да не ви притеснява: дължина 80 мм, дълбочина 117 мм и височина 14,8 мм.

 

Предимства

 • Това е преносим твърд диск от тип HDD.
 • Ще допълните мястото си за съхранение с 1TB.
 • Той е много лек, с тегло 170 g.
 • Той е лесен за инсталиране и може да се използва веднага след покупката, без никакви други настройки.

Недостатъци

 • Ако имате операционна система, различна от Microsoft Windows, изберете си друг модел.

 

купи сега


6. Твърди дискове WD WD1003FZEX

Твърди дискове WD WD1003FZEXЗапалени ли сте по игрите и имате нужда от вътрешен твърд диск за вашия работен компютър? Тогава можете уверено да изберете този HDD модел, посветен специално на тези, които се нуждаят от висока производителност и повишена ефективност, за да се възползват от повече време за игри и по-малко за чакане.

Той има голям капацитет за съхранение от 1TB, за да има достатъчно място за вашите приложения. Скоростта на трансфер е значително подобрена, за да се сведе до минимум времето за изчакване, със скорост на въртене от 7200 об в мин и буфер от 64 MB. Процесорната мощност е много по-добра, като има двоен процесор, който максимизира производителността.

Интерфейсът за свързване е SATA 3, като е модерен модел. Размерите на твърдия диск са стандартни, с тегло 450 g, дължина 101,6 mm, дълбочина 147 mm и височина 25,4 mm.

 

Предимства

 • Това е настолен твърд диск, вътрешен е, тип HDD.
 • Той има голям капацитет за съхранение от 1TB.
 • Наличието на двоен процесор максимизира производителността на компютъра.
 • Той има интерфейс за връзка SATA 3.

Недостатъци

 • Да бъдеш модел с висока производителност е по-скъпо от други модели със същия капацитет.

купи сега


7. Твърди дискове WD WD5000LPLX

Твърди дискове WD WD5000LPLXАко сте запалени по компютрите и искате сами да си сглобите тавъв, по отношение на твърдия диск можете да се съсредоточите върху този продукт. Той е посветен главно на тези, които работят в областта на графичния монтаж, видео, филми или снимки, за приложения с висока производителност.

Това е твърд диск от твърд диск, със скорост на трансфер 600Mb в s, с интерфейс тип SATA 3. Капацитетът е 500 GB, като е среден за вътрешен твърд диск. Скоростта на въртене е добра, 7200rpm, и има кеш памет от 32MB. Той също така има токоустойчивост, така че да може да се използва на компютри в по-неприятна среда.

Той не е тежък, тежи само 92 g и има ширина 69,85 mm, дълбочина 7 mm и височина 100,2 mm, като е малък по размер за вътрешен твърд диск. Това е солиден модел, с добра надеждност и е от най-новите технологии, за да се насладите на покупката си.

 

Предимства

 • Това е вътрешен твърд диск, тип HDD, предназначен за високопроизводителни приложения като видео редактиране и фотография.
 • Той има добра скорост на трансфер от 600Mb в s.
 • Този модел устоява добре на удари.
 • Интерфейсът е от тип SATA3.

 

Недостатъци

 • За HDD капацитетът от 500 GB може да се счита за малък от някои потребители.

купи сега


8. Твърди дискове ADATA HD650

Твърди дискове ADATA HD650

Този модел е с формат от 2,5 инча, като капацитетът му на съхранение е цял 1ТВ. Работи чрез USB 3.0 порт. Изключително лек е – с тегло от само 0,201 кг. Съвместим е с операционните системи Linux Kernel 2.6, Mac OS X 10.6 или по-нови версии. Осигурява бърз трансфер на данните и можете лесно да го използвате на лаптопа или компютъра си. Моделът HD650 комбинира качествени материали, за да създаде външен твърд диск, който предлага подобрена стабилност и висока защита на данните. Дискът използва USB 3.0 порт за подобрена скорост на трансфер. Линиите и зашеметяващите цветове правят този външен твърд диск отличен избор за съхранение на данни.

Този модел е проектиран да абсорбира и най-силните удари. Тройната конструкция на HD650 включва уникален силиконов материал с изключителна еластичност, която осигурява голяма здравина. Интерфейсът за данни USB 3.0 ви позволява да прехвърляте файлове със скорост приблизително 90 MB в s както при записване, така и при четене. Дори за по-големи файлове или резервни копия, трансферът може да бъде завършен по-бързо и по-лесно.

 

купи сега


9. Външни хард дискове SILICON POWER Armor A65

Твърди дискове SILICON POWER Armor A65

Този модел е изработен от каучук и пластмаса и е  черен на цвят. Захранването му е DC5V и се извършва чрез USB. Съвместим е с USB 3.0 и с USB 2.0, като трансферът на данни при USB 3.0 е максимум 5GBps, а при USB 2.0 е максимум 480MBps.

Работи на операционните системи Linux 2.6.x, Mac OS 10.5.x. Windows 10/8.1/8/7/XP/Vista. Тежи само 242 грама, а форматът му е 2,5 инча. Капацитетът му е 1ТВ.

 

купи сега


10. Външен хард диск Toshiba Canvio Basics

Външен хард диск Toshiba Canvio BasicsТози диск оперира с технология USB 3.0, която осигурява по-висока скорост на трансфер на данни, но е съвместим също и с USB 2.0.

Може да се използва с Microsoft Windows чрез Plug-and-Play, без да се изисква инсталация на софтуер. Има компактен корпус и е с тегло от 230 грама, докато размерите му са 2,5 инча. Капацитетът на този модел е 2ТВ памет.

Този външен хард диск се фокусира върху класическия дизайн и профил. Тънкият, компактен корпус и плоската страна правят Canvio Basics истински преносим хард диск – лесен за пренасяне и съхранение във всеки един джоб или чанта.

купи сега


Свърши ви паметта на компютъра или телефона и ви е необходимо място за съхраняване на снимки, музика и други файлове? А сега какво?

В зависимост от индивидуалните ви нужди има различни видове външни твърди дискове, сред които можете да изберете.

Един професионален фотограф може да има нужда от нещо с голям капацитет, докато един студент може да се нуждае от нещо преносимо. И някой, който ръководи малък бизнес може да зависи от капацитета на паметта, издръжливостта и времето за трансфер.

Ако не сте сигурни какво точно да закупите, прочетете внимателно тази статия, за да намерите най-добрите външни и вътрешни твърди дискове.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.