9 най-добри автомобилни акумулатори

Ръководство за автомобилни акумулатори

5/5 - (1 глас)

Когато искате да закупите автомобилни акумулатори, трябва да изберете нов модел, както и да бъде с добра производителност и с добра цена. Първоначално трябва да проверите няколко аспекта, като: съвместимост, типология, капацитет, стартов ток и т.н.

Ако нямате достатъчно време, за да се информирате, има шанс да изберете некачествен акумулатор. Денят, в който няма да можете да запалите колата си, заради паднал акумулатор, не е най-удачният момент да потърсите нов. За съжаление обаче, повечето хора процедират точно така. Средната издръжливост на повечето автомобилни акумулатори е между четири и пет години. Разбира се, това зависи от начина на използване и поддръжката. Най-новите и съвременни акумулатори изискват минимална поддръжка. Ако ви трябва нов акумулатор, нека ви представим някои от най-важните неща, които трябва да знаете преди покупката. Предлагаме ви да разберете  кои автомобилни акумулатори смятаме, че си струват инвестицията и защо.

 

Как да си изберем добър акумулатор за колата си?

Ръководство за купувача

Тъй като е добре  колата ви винаги да е изрядна, никога не е нужно да чакате, докато ви свърши акумулатора, за да го смените. Може да изпитате неприятната изненада, че не можете да запалите колата и да се наложи да намерите човек, който може да ви даде ток за акумулатора. Повечето акумулатори на пазара имат препоръчителен живот от 4 години, но след 2 – 3 години употреба е добре да планирате новата си покупка, за всеки случай.

Ако за първи път трябва да изберете нов автомобилен акумулатор, задачата може да не изглежда толкова проста, колкото някои смятат. Има няколко въпроса, които трябва да се разгледат, включително как да се отървете от стария модел. За шофьорите, които се опитват да намерят от къде да закупят автомобилни акумулатори на добра цена, представяме това ръководство, с надеждата, че те ще могат да се ориентират по-добре към правилното предложение.

акумулатори

Съвместимост с автомобила

Най-важните характеристики, които обуславят закупуването на акумулатора, са споменати в техническата книга на автомобила (специфичното ръководство на автомобила) и представляват размерите и ампеража. Предлагаме ви стриктно да следвате инструкциите в съответната книжка, тъй като всяко отклонение минус капацитета и в допълнение към размера, ще доведе до несъвместимост на частта с колата, която притежавате.

Други мнения за най-добрите автомобилни акумулатори казват, че е препоръчително да се вземе предвид фактът, че климатичната зона, в която се намира страната ни, не е много дружелюбна към тези акумулатори. Особено ако зимите могат да бъдат доста студени, а лятото да има много горещи дни. Тези фактори причиняват по-бърза корозия и преждевременни повреди. И за бъдещия закупен модел е много добре да се анализира дали саморазреждането е с намален ефект, а консумацията на вода и електролити е минимална.

изтощен акумулатор

Размери

Независимо дали ги намерите от старата батерия или ги познавате от ръководството на автомобила, дължината, ширината и височината на новата батерия се изисква стриктно да се спазват. За височина е възможно да има част с един от двата стандартни размери в Европа: 190 мм или 175 мм. Никога не избирайте по-голяма височина, защото акумулаторът няма да се побере в конкретния слот. Същото може да се каже и за другите мерки, а разнообразието от примери в магазините ви позволява да намерите идеалното съвпадение.

 

Типология

 Има две основни категории: автомобилни акумулатори с киселинни (и оловни плочи) и алкални варианти. Тъй като продуктите от втората категория се срещат много рядко, а първите все още са най-популярни, ще направим вторично разпространение на киселинните модели, като допълнително задълбочим тази тема. Има две забележителни подкатегории: тези, които изискват периодична поддръжка ( с течен електролит ) и такива без поддръжка (с желиран електролит).

Ясно е, че ви предлагаме да потърсите, ако имате възможност, съвместим модел без поддръжка, защото в противен случай трябва периодично да попълвате количеството киселина вътре в батерията. Електролитът представлява разтвор на (сярна) киселина с вода, който се приготвя външно и се излива в акумулатора. Поради тази причина препоръчваме с по-голяма увереност да закупите модел с гел електролит и запечатан корпус (като Bosch S5 0092S50050), което също има много по-бавно време за износване.

акумулатори онлайн

На колко години е батерията ?

Тъй като ефективността на акумулаторите намалява с течение на времето, важно е да купите нова батерия, колкото е възможно по-скоро. В тази връзка ще трябва да потърсите специален код на закупения артикул, който представлява комбинация от буква и цифра. Например, ако се появи A / 7, това означава, че батерията е произведена през януари 2017 г. Докато C / 6 означава, че е произведена през март 2016 г. Така буквата представлява месеца (A = януари, B = февруари, C = Март), а цифрата е последната цифра за същата година.

Но не всички производители на батерии имат този код и в този случай ще трябва да потърсите в кода за доставка датата, на която са произведени. Правилото е следното: напълно не е препоръчително да купувате батерии, по-стари от 6 месеца!

акумулатор

Капацитет

Представя възможностите за съхранение на енергия на продукта и се избира според алтернатора на колата, която притежавате. Стойността ще бъде записана на старата батерия и в ръководството за автомобила, измерена в Ah (ампери на час). Никога не избирайте модел с по-нисък капацитет от стария, защото няма да може да ви осигури достатъчно електричество.

Вместо това се счита, че можете да надвишите стойността с процент до 30%, в чийто лимит имате оптимална ефективност. Ако не е задължително да интерпретирате цифрата, която ви дават производителите, тогава можете да направите просто изчисление. Например батерия със 74Ah ще се разреди за около 7 и половина часа (това без зареждане), ако постоянното натоварване е 10А. Ако не сте знаели, автоматичното презареждане на батерията се извършва в токоизправителя на колата и ако правите чести и кратки пътувания, имате по-голям шанс да разредите батерията преждевременно.

евтини акумулатори онлайн

Ток на студен старт

Варира от един модел до друг и се обуславя от два аспекта: цилиндричната мощност на двигателя и консумираната от него типология на горивото. Ако притежавате автомобил, който консумира дизел, тогава ви е необходим много по-висок стартов ток, отколкото ако сте ползвали такъв на газ.

За първата версия ви предлагаме да изберете батерии с най-малко 750A (ампери). Докато за втората можете да изберете дори средни стойности от 390 – 480A и 580A, спрямо цилиндричния капацитет. Счита се, че всяка батерия трябва да може да осигури споменатата стандартна стойност, когато се опитате да стартирате двигателя на колата при -18 градуса по Целзий и да го осигурите за поне 10 секунди, с напрежение, по-голямо от 7,5 V между клемите.

автомобилен акумулатор

Полярност

Показва позицията на клемите и можете да избирате между положителна-дясна и положителна-лява. Първият вариант се нарича също нормална полярност, тъй като всички терминали на автомобилни акумулатори от европейски доставчици, включително тези, произведени в България, имат тази конфигурация. Ако погледнете старата предна батерия, ще забележите, че терминалът „плюс“ се намира от дясната страна и тогава е задължително да запазите тази конфигурация и за бъдещата батерия. Можете също да се сблъскате с дилема, когато частите на колата ви са от японски произход, където се използват положителни леви клеми. Като цяло шансовете са малки да попаднат в подобна ситуация.

Напрежение

Счита се, че стойността, която най-много се оценява от шофьорите в голям мащаб, е с напрежение 12V. Ако имате малка или конвенционална кола, нямате нужда от друго напрежение, различно от това. За разлика от това, ако притежавате SUV или камион, ясно е, че имате нужда от високи стойности и ви съветваме да купите нещо с 24V, дори ако това означава повече или по-малко високи разходи.

Когато разполагате с информация за системата за зареждане на автомобила (в случай на нови модели той се нарича ECU), не би навредило да ги обмислите или поне да видите дали можете да ги намерите. Защото работата му при стойности, по-големи от 13.8V, ще определи, неизбежно претоварване на батерията и изпаряване на електролити, така че преждевременна употреба.

зареждане на акумулатори

 

Гаранция

Абсолютно всички модели батерии ще включват една или друга форма на гаранция, но не е задължително да се съсредоточите върху най-дългия предлаган период. Качеството на продукта трябва да надделее пред този фактор, тъй като за нищо батерията няма да бъде заменена с идентична, ако моделът не отговаря ефективно на нуждите на вашия автомобил. Също така по отношение на гаранцията, можете също да намерите кодове за това. Например 24/84 означава, че ще се възползвате от безплатна подмяна в случай на проблеми за 24 месеца, с допълнителна гаранция (за частично възстановяване) от 84 месеца.

Производител

Няма да избегнем тук най-популярните доставчици на автомобилни акумулатори за българския пазар: Bosch, Varta, Rombat, Moll, Fulmen и Macht . По-надеждно е да използвате добре познати имена, дори ако някои оферти за автомобилни акумулатори имат по-високи цени. Тези, които се произвеждат от компании с традиция, идват със сертификати за европейски и RAR стандарти. По този начин със сигурност знаете, че посочените стойности са валидни и не се нуждаете от повече от стандартна техническа проверка. В същото време вече не е необходимо да харчите други средства за конкретен тестер (цифров мултицет).

акумулатори

 

Други практически аспекти

Най-хвалените от тях са конфигурацията на дръжката и възможността за получаване на намаление в замяна на връщането на старата батерия. Много купувачи ще се радват да чуят, че могат да получат обратно процент от сумата, изразходвана за покупката на продукта, ако в рамките на определен период от дни върнaт използвания модел на задържаната батерия.

Офертата обаче е валидна само за някои от сайтовете, които предоставят такива артикули онлайн. Също така, в практичен дух е препоръчително да изберете модел с дръжка, който лесно можете да носите, когато се опитвате да го предпазите от температури под -20 Целзий.

Центровете за продажба на авточасти ще ви осигурят малко разходи, така че ако не намерите къде да намерите евтини автомобилни акумулатори във вашия град, най-вдъхновяващо е да поръчате продукт от тази категория онлайн. Може да не сте добре информирани, но инвестицията, която правите в интернет, ще бъде очевидно по-ниска от тази, от която се нуждаете в магазините. Предвид разликите между всеки модел автомобил, имате още повече шансове да намерите идеалния артикул за вашия автомобил. За да подсилим и подкрепим казаното от нас, направихме топ с няколко оферти за акумулатори в интернет, които ви каним да  разгледате, за да изясните плана си за покупка.

модели акумулатори

Списък с най-добрите акумулатори за вашия автомобил

 

1. Акумулатори Tudor High-Tech 77 Ah TA770

Акумулатори Tudor High-TechЗнаем, че всички искаме да закупим най-добрия акумулатор за кола и  да балансираме обратната връзка, предлагана от потребителите и съотношението качество / цена. Затова продуктът Tudor High-Tech 77 Ah TA770 също може да кандидатства за тази класация. Това е идеална част за мощни автомобили, която може успешно да оборудва дизелов двигател от 1,7 – 2,2 литра.

Продуктът предлага стартов ток от 760А и ток от 77 Ah, което гарантира безопасност, независимо от метеорологичните условия. Благодарение на технологията за усилване на въглерода, презареждането е до 50% по-бързо от други подобни модели.

Батерията може да се използва при екстремни температурни условия, при интензивен градски трафик и не изисква никаква поддръжка благодарение на вградената Ex-Met технология. Благодарение на патентованата с лабиринт система Exide изтичането на киселина е невъзможно и кондензата се възстановява. За да проверите съвместимостта, трябва да знаете, че размерите са 278 x 175 x 190 mm.


Предимства

 • Мощен и надежден автомобилен акумулатор за 1,7 – 2,2-литрови двигатели.
 • Безопасност при стартиране, независимо от метеорологичните условия.
 • Идеален за интензивен градски трафик.
 • Не изисква никаква поддръжка.

Недостатъци

 • Той е твърде мощен, за да си струва инвестицията, ако притежавате автомобил с по-малък капацитет.

купи сега

 


2. Акумулатор Yuasa YBX3096

Акумулатор Yuasa YBX3096Батерията, за която говорим сега, е модел, който има стартов ток от 650 А и ампераж от 75 Ah. Като той е подходящ както за бензинови, така и за дизелови двигатели. Можете да го използвате без проблеми за около 30 000 старта и ще се изправите заедно пред студените зими. За да проверите дали той е съвместим с вашия модел автомобил, проверете дали има размери 27,8 x 17,5 x 19 cm.

Той има нормална полярност и използва напрежение от 12V, за да се побере на класически автомобили, с нормален габарит. Избягва се изтичане на течност, поради затворен двоен капак, което гарантира безопасност в това отношение (загубите на вода са с 30% по-ниски).

За да бъде лесен за носене в случай на нужда, той има дръжка. Но е доста тежък, тежи заедно с киселината около 18 кг.


Предимства

 • Той е с напрежение от 12V и капацитет от 75 Ah, като е подходящ за модели със средно тегло.
 • Той има капак, който има двойно затваряне, така че да се избягват течове, колкото е възможно повече.
 • Дръжката осигурява лесно транспортиране.
 • Може да се използва в най-добрите условия за около 30 000 старта.

Недостатъци

 • Той няма много достъпна цена.

 

купи сега

 


3. Акумулатори Bosch S5 0092S50050

Акумулатори BoschЕто една автомобилна батерия на Bosch, която ще ви удовлетвори от факта, че е умерена инвестиция. Моделът се характеризира със следните размери: 242 х 175 х 190 мм, с втората височина, приета в европейската система, 19 см.

Капацитетът е от 63Ah, което показва добра надеждност и съвместимост с автомобилите от последно поколение, които включват допълнителни консуматори на енергия. Даваме го като пример особено за тези, които имат автомобил с бензин, защото пусковият ток е умерен, само 610А.

Компонентът е изработен от сплав на основата на сребро, която оптимизира текущия му дебит, в съответствие с 12V напрежението и му дава малко по-голяма продължителност на живот в сравнение с други части от своя клас. Батерията е запечатана и оборудвана с дръжка, което позволява поддръжка, транспортиране и съхранение без проблеми. Както във всеки случай, при гаранция за съответствие, имате две години за сервиз и подмяна, в случай на неизправност.


Предимства

 • Монтиране на автомобилни акумулатори на Bosch на добра цена.
 • Той има оптималната продължителност на живота, благодарение на включената сребърна сплав.
 • Не трябва да се пълни с киселина, тъй като е запечатана батерия.
 • Включва дръжка, така че можете да отделяте и съхранявате отделно, ако е необходимо.

Недостатъци

 • Ниската стойност на пусковия ток не позволява използването от автомобили на дизел.

 

купи сега

 


Акумулатори Rombat CyclonМалките коли, които използват бензиново гориво и нямат много мощен двигател, могат да използват тази батерия, която има стартов ток само от 450 A и капацитет от 55 Ah. Тя използва напрежение от 12V и има нормална полярност (положителна-дясна). Тя също така представя индикатор, който показва колко е натоварена, ако възникнат проблеми в даден момент. Това е  продукт с киселина и не изисква поддръжка.

Моделът, който сега обсъждаме, е с дължина 24,2 см, ширина 17,5 см и височина от 19 см. Трябва да знаете тези данни, за да проверите дали са съвместими с вашия модел автомобил (вижте ръководството за потребителя на автомобила).

Дръжката осигурява лесно транспортиране, което е необходимо, като се има предвид, че батерията тежи около 14 кг. Продажната цена е приемлива, а в някои магазини може да бъде по-ниска, ако разменяте стар модел от този вид.


Предимства

 • Подходящ е за по-малки автомобили, работещи на бензин, тъй като има стартов ток от 450 A и ампераж от 55 Ah.
 • Като модел на киселина, той не изисква поддръжка.
 • Той има дръжка, която улеснява транспорта.
 • Той може да бъде закупен на достъпна цена за всеки.

Недостатъци

 • Няма да се справи с колите, които имат дизелов двигател, тъй като при стартиране той има ток само 450 А.

купи сега

 


5. Акумулатор Carmax 95Ah 595402080

Акумулатор за колаАко търсите продукт с по-висок ампераж, предлагаме модела Carmax 95 Ah 595402080. Това е автомобилен акумулатор, който може да се справи успешно с всякакъв тип автомобили, благодарение на съвременната и иновативна технология.

Технологията Varta , която включва, ви дава адекватно количество енергия за всяка дейност. Оптималното съотношение между качество и цена го прави един от предпочитаните избори на потребителите, които са го тествали, и една от първите препоръки на водачите на автомобили.

Производителността и надеждността на продуктите на Carmax успяха да наложат нови стандарти в областта, иновативната технология, мощността и живота са определящите за автомобилните акумулатори в гамата. Като изберете този модел, ще се възползвате от плавен старт, независимо от сезона, без да се изисква допълнителна поддръжка от вас.


Предимства

 • Автомобилен акумулатор, който се предлага на изключително добра цена.
 • Той включва технологията Varta, за отлична надеждност.
 • Той има удължен живот (30000 старта).
 • Мощност и качество, установени и признати на профилния пазар.

Недостатъци

 • Размерите са доста малки, затова е важно внимателно да проверите съвместимостта.

купи сега

 


6. Акумулатори Moll M3 plus K2 83062

Акумулатори Moll M3 plus

Ако вървите след немското качество, то тази акумулаторна батерия на Moll се оказва продукт от висок клас, от който няма как да се откажете. Батерията има здрав корпус, оборудван с двоен капак, проектиран като застраховка срещу изтичане. И с размери 246 мм дължина, 175 мм ширина и 190 мм височина.

Капацитетът се споменава при 62Ah, а стартовият ток е от 600A, от което можете ясно да видите, че той е оценен от собствениците на автомобили с бензин. Частта е с нормална полярност и има стандартното напрежение, подходящо за автомобили, а именно от 12V. Ако възникне проблемът да го носите, дръжка с панта ви позволява да се справите безопасно, без риск.

Не на последно място, компонентът включва оптимизирана структура, която определя 40% по-добри стартови показатели в сравнение с други модели със същия тип ампераж. Безопасните характеристики включват система за отстраняване на газ, защита на клемите и сигурно закрепване през адаптера.


Предимства

 • Тя се определя от безупречно съотношение качество-цена.
 • Осигурява най-добрата защита срещу течове с помощта на двойния капак.
 • Това е надежден модел, представящ три допълнителни функции, включени за безопасност.
 • Това гарантира 40% по-ефективно стартово представяне в сравнение с други подобни продукти, според тестовете.

Недостатъци

 • Не се препоръчва за двигатели с дизелов двигател.

 


7. Акумулатори Bosch S3 70Ah 640A 0092S30070

Акумулатори Bosch S3Това е автомобилна батерия, която е част от икономическата гама на производителя и се предлага с 24-годишна гаранция. Но шофьорите, които са я купили вече, твърдят, че може да издържи до 5 години употреба при перфектна работа. Моделът е предназначен за по-стари автомобили, в които няма много консуматори на електроенергия, а 12V напрежението е подходящо за автомобили с малки размери.

Той е с капацитет от 70Ah , стартов ток от 640 A, полярност + -, а моделът е част от класическата гама от автомобилни акумулатори Bosch S3, посветен на автомобили с искрово запалване (до 4000 cmc) или компресионно запалване (2000 г.) вв).

Той разполага с лабиринтна технология при затваряне на капака, което поддържа закрепването сигурно и ви спестява от всеки процес на поддръжка. Не на последно място се интересувате от размерите, за да осигурите перфектна съвместимост, а те са следните: 278 мм дължина, 175 мм ширина и 175 мм височина.


Предимства

 • Покрит е с лабиринтна технология, която не позволява изтичане.
 • Благодарение на конструкцията, той не изисква поддръжка.
 • Можете да го купите на страхотна цена.
 • Има включена гаранция, валидна за 24 години.

Недостатъци

 • Той няма съвместимост с всички класове превозни средства, така че трябва внимателно да се консултирате с техническата книга на автомобила, за да се уверите, че е подходяща.

 

 


8. Акумулатори Macht 75Ah 12V

Акумулатори MachtMacht 75Ah 12V е автомобилна батерия с висок стартов ток от 680A, напрежение от 12 V и нормална фиксация, с полярност 0, с батерии на базата на калций, създадени от нанотехнологии, снабдени с двойна капачка. Тя е с лабиринт, което означава, че няма да има изтичане на електролити, което да гарантира връщането на киселинни пари в клетките. Разполага с полиетиленови сепаратори, които предотвратяват късо съединение.

Това е надеждна батерия, с минимален живот от 5 години, която може да издържи на много цикли на зареждане – разреждане. Тя има индикатор за състояние, така че винаги ще знаете кога се нуждае от зареждане и е проектирана с редица функции, които увеличават нейната производителност и издръжливост. Тя също не изисква поддръжка, което я прави значително по-лесна за използване.

За да сте сигурни, че батерията е съвместима с вашия автомобил, проверете размерите на предния модел. Тази батерия има ширина и височина 175 мм, докато дължината е 278 мм.


Предимства

 • Тя има двоен капак с лабиринтно затваряне, което предотвратява изтичането на електролит.
 • Батерията не изисква никаква поддръжка.
 • Тя включва полиетиленови сепаратори, които не позволяват късо съединение и гарантират дълъг живот на батерията.
 • Има 24 месеца гаранция.

Недостатъци

 • Таксите за доставка са по-високи в сравнение с други продукти

 

 купи сега


9. Акумулатор Varta Black 556400048 C14

Акумулатор Varta Black

Когато търсите евтини и добри автомобилни акумулатори , този модел Varta е най-добрият кандидат. Той е с размери 242 х 175 х 190 мм, където последният е височината, така че трябва да проверите внимателно дали би се вписала в колата ви.

Капацитетът е умерен, оценява се при 56Ah. Той е специално проектиран за превозни средства с по-малко сложни изисквания за мощност и го препоръчваме за автомобили, които използват бензин, тъй като осигурява стартов ток от 480А. Дори и при тези условия, стартовата мощност е 100%, според тестовете, извършени от производителя.

Технологията PowerFrame е специално патентована и включена, за да гарантира бързо зареждане и оптимизиран поток на мощност. Предлаганото напрежение е от 12V, докато конфигурираната полярност е нормалната, дясно-положителна. Имате минимални условия за поддръжка, тъй като тя е запечатана батерия, но е задължително да я проверявате на всеки 6 месеца със съответните тестери. Две години ще се възползвате от пълна гаранция и обслужване.


Предимства

 • В момента е класиран сред най-евтините автомобилни акумулатори.
 • Включва стандартизирано напрежение и размери за автомобили със среден и малък габарит.
 • Поддържа се лесно, като се изисква запечатване само на периодичен контрол, а не на специфична поддръжка.
 • Включва оптимизиран токов поток, благодарение на технологията PowerFrame, която може бързо да се зарежда.

Недостатъци

 • Може да бъде полезен само за автомобили, които са с бензинов двигател, с нисък стартов ток.

купи сега

 


Как да използвате автомобилна батерия?

Автомобилната батерия е източникът на енергия за стартиране на двигателя и захранване на електрическите консуматори на автомобила. С други думи, тя е отговорена за комфорта на нашите пътувания, което изисква от нас да знаем няколко неща за нейния режим на работа, за да можем да удължим полезния й живот и да избегнем неудобна ситуация. Следователно следващите параграфи ви учат как да обръщате повече внимание на съответния компонент.

 

Къде се съхранява акумулаторът на автомобила?

Състоянието на автомобилната батерия може да се повреди поради няколко причини, като една от тях е съхранението при неправилни условия. Ето защо се препоръчва да се съхранява в затворени и сухи помещения с температури между +5 – + 30 ° C, така че да е защитено от топлина, UV лъчи, киселини, основи, соли и масла. Като тези фактори могат да доведат до изпаряване на водата в акумулатора и до понижаване на нивото на електролитите, което имплицитно се превежда чрез намаляване на капацитета на автомобилния елемент.

Също така се препоръчва батерията да не се съхранява повече от 6 месеца, ако искате да я запазите в рамките на функционалните параметри (междувременно се разрежда). Ако тя се съхранява повече от 2 месеца, то изисква проверка, а понякога дори и мощност.

акумулатори

Как да зареждате акумулатор на кола?

За да зареждате акумулатора на автомобила, свържете положителния му клем (+) към изхода, маркиран със същия знак (+), а отрицателния (-) към полюса (-) на източника на захранване, след което изправителят е свързан към електрическата мрежа. Когато пълненето завърши, първо изключете зарядното устройство. По време на целия процес на подаване на автомобилния компонент е необходимо да се осигури адекватна вентилация, като газовете с експлозивен потенциал, както и носенето на подходящи защитни очила, съответно покриващи правилно ръцете и лицето. Изтеглянето протича в обратен ред.

Важно е да знаете, че в ситуацията, в която се поддържа батерията, по време на зареждането с енергия капаците трябва да бъдат премахнати. Освен това преди зареждане е необходимо да се провери и нивото на електролита, което не трябва да надвишава 2,5 см от това на плочите вътре в батерията (обикновено плътността трябва да бъде 1,24 g / cm 3 през лятото и 1,28 g / cm 3 през зимата). Ако все още не сте се сблъсквали с подобна ситуация, допълнете с дестилирана вода, никога с киселина.

Не на последно място, съветваме ви да монтирате паралелно с автомобилния елемент цифров волтметър, ако зарядното устройство има само амперметър, така че да можете да наблюдавате стойността на захранващото напрежение. Това може да варира между 13,5 V и 16,5 V, но релето за напрежение трябва да бъде настроено в диапазона 13,6 V – 14,4 V (със и без консуматори), зареждането на батерията с повече от 14,5 V може да доведе до презареждане и по този начин загуба на гаранция (експлоатационна повреда). Счита се, че батерията е пълна, когато напрежението, измерено с волтметър или плътността на електролита, се поддържа постоянна в продължение на 2 часа.

зареждане на акумулатори

Как да инсталирате акумулатор за кола?

За да може батерията да може да осигури зададената енергия при стартиране и да й осигури по-дълъг експлоатационен живот, тя трябва да бъде напълно заредена, така че проверете този аспект преди инсталирането. По отношение на инсталирането на батерията споменаваме, че тя е закрепена сигурно на опората, така че да няма движение, но това само след като е изключено цялото електрическо оборудване, за да се избегне случайно късо съединение.

Освен това, точно както в случая на зареждане, на разположение на акумулатора на автомобила първо ще монтирате положителния терминал (+) и едва след това отрицателния (-), деинсталирането ще продължи точно обратно. Ако не сте сигурни в уменията си в тази област, ви предлагаме да поправите батерията в оторизиран сервиз, тъй като дефектите, които причиняват неправилна инсталация, ще доведат до загуба на гаранционното право.

акумулатори

Как се поддържат акумулатори на кола?

Ако не искате да инвестирате в авточасти повече, отколкото трябва, трябва непрекъснато да се грижите за състоянието им, защото само тогава ще можете да удължите техния експлоатационен живот. Следователно, най-важното нещо, което трябва да направите, е да проверите веднъж или два пъти месечно (и дори по-често, ако времето позволява) напрежението на батерията и ако записаната стойност е по-малка от 12,5 V, включете го върху токоизправителя за 2-3 часа, след което използвайте волтметър, за да измерите заряда на батерията. Това е от съществено значение при пътуване често или през зимата, за да се избегне замръзване на двигателя (препоръчително е да го стартирате на всеки няколко дни, за няколко минути).

Освен това потребителите трябва да бъдат намалени възможно най-много по време на паркиране и спиране, когато двигателят не работи. Ако по различни причини, технически или здравни, не използвате машина с по-дълъг период от време (дни или месеци), разглобете един от клемите на акумулатора.

Като се има предвид, избягвайте да съхранявате авточастите на места с висока температура (неизползваните батерии се съхраняват пълноценно, на хладно място, до повторна употреба), поддържайте повърхността чиста и суха (почистете я с антистатични кърпи) и нанесете мазнини без киселина върху стълбовете и скобите за свързване, за да се предотврати корозията им.

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.