8 най-добри моторни масла. Как да изберем моторно масло за колата?

Изборът на моторно масло никога не е бил по-лесен!

5/5 - (2 гласа)

Най-доброто моторно масло за вашия автомобил е това, което отговаря на спецификациите на производителя и това с правилния вискозитет. Всеки отдавна е разбрал, че „неподходящото“ масло може да причини сериозни проблеми с двигателя и че не всички моторни масла са еднакви. За съжаление, не всеки има ясна представа на какво да разчита, за да не прави грешки.

Използването на добро моторно масло е от съществено значение за смазване на части (което улеснява триенето), почистване на интериора, предотвратяване на износване, ръжда и охлаждане на двигателя на автомобила. Шофьорите знаят, че на около 10 000 километра този смазочен материал се нуждае от смяна, но не винаги е лесно да изберете правилния продукт.

Моторни масла за автомобил

Как да изберем най-доброто моторно масло за нашия автомобил. Ръководство на купувача

Моторното масло е една от най-важните покупки, които внимателният и грижовен автомобилист е длъжен да направи за колата си. Също така, това вещество е незаменимо като масло за двутактови двигатели и независимо от използваното гориво. Тъй като на пазара ще забележите много марки, които доставят този продукт, съвсем нормално е в началото да не знаете кое е най-доброто моторно масло и коя оферта да изберете.

Като състав се състои от базово масло и добавки. Първият е въглеводородно масло и има ролята да смазва вътрешните части на двигателя, предпазвайки от триене и отстранявайки около 25% вътрешна топлина. Добавките могат да включват редица вещества, които забавят максимално увреждането на базовото масло и дори могат да бъдат детергенти, които поддържат частите, с които влизат в контакт, в добро състояние.

Не е достатъчно да се знае ролята на моторното масло, за да се осъзнае значението му, но трябва да сте наясно, че смяната му трябва да се извършва на всеки 10 000 изминати километра, за да не застраши непоправимо автономността на двигателя.

За да можете да изберете най-препоръчителната марка и качество за вашия автомобил, ето набор от аспекти, които ще ви помогнат да сравните и разграничите различните формули.

 • Различни видове моторни маслаТип моторни масла

В зависимост от състава има три основни типа: минерална формула, полусинтетично и синтетично моторно масло.

Какво моторно масло трябва да използвам, ако не искам да харча твърде много? Първото решение, което можем да предложим, е вариантът, който има строго минерален състав. Всъщност този продукт ще бъде най-евтиният, тъй като включва смес от алкални вещества, извлечени от масло чрез дестилация при специфични условия.

Тъй като не включва твърде много съставки като добавки, това ще струва най-малко, но няма да запази качествата си твърде дълго, като се влошава най-лесно. Ако имате предвид, че промяната ще трябва да се прави по-често, в крайна сметка харчите почти толкова, колкото и при втората категория.

Ако се интересувате от автомобилни акумулатори, можете да погледнете тук.

За тези, които търсят средни цени и искат да изберат вещество, което да се държи по-добре с времето с двигателя на колата, ние ги съветваме да използват полусинтетичната опция.

Качествата на полусинтетичното моторно масло са значително подобрени в сравнение с тези на минералната формула. Това е така, защото съставът включва, освен дестилирано масло, около 30% синтетично масло, което постоянно подобрява дълголетието и поведението на продукта при различни условия на температура и износване . В момента това е доста популярен вариант в търговията, особено за потребители с умерен бюджет.

Ако искате да закупите най-добрата формула за ефективност, но сте готови и за инвестиция, която се издига до височината на характеристиките, тогава можете да изберете напълно синтетично масло без съжаление. Произвежда се в лаборатория, поради което струва най-много, като в състава си има сума от много полезни добавки, които удължават живота му и го правят в момента най-добрият на пазара.

Най-добрите моторни масла за автомобил

 • Съвместимост на двигателя

Естествено е да се прави разлика между бензиново моторно масло и формула за дизелови части или да се избира по различен начин, когато става въпрос за мотоциклети и автомобили.

Този факт е резултат, поне при автомобилите, от работа при различни температури: за бензин вие получавате до 160 градуса по Целзий в горната част на буталото, докато за дизеловите двигатели имате двойно, т.е. около 315 ° C. Също така, в зависимост от годината на производство на двигателя, ще имате оценка за всяка формула. Старите части трябва да бъдат защитени с минерално масло, а новите със синтетично масло. Също така, ако колата е изминала над 300000 км, се препоръчва по-често да се сменя и зарежда моторното масло. Много пъти преминаването от минерална версия към синтетична за прекомерно използван двигател може да ги нарани още повече, дори ако всички са съгласни, че синтетичните продукти са бъдещето.

Тук можете да разгледате най-дообрите препарати за почистване на кола.

Добрата част е, че много производители също така уточняват за какъв автомобил е създаден определен продукт. Например, можете да прочетете на етикета на масло съобщения като „за високопроизводителни двигатели“, „за нови автомобили“ или „за автомобили с висока проходимост“. Тези спецификации ще улеснят избора ви.

Моторни масла за вашия автомобил

 • SAE индекс

Това е индексът на вискозитета и е основният критерий за избор в зависимост от температурите, при които автомобилът трябва да може да стартира, особено в райони със студен климат.

От тази гледна точка имаме прецизна система за нотация и номериране с буква и две числови стойности, в случай на многостепенния вариант, който ни интересува най-много.

Можете да намерите формули като 10W-40, 5W-30 или 5W-40. Числата могат да варират между 0 – 25 и 20 – 60, където първият скача на всеки 5 единици, а вторият на всеки 10 единици. Ако буквата W (зима) е включена в този квалификатор, тогава първата стойност ви показва вискозитета през зимата, така че ви информира за индекса на студен старт на двигателя.

Колкото по-висока е стойността, толкова по-вискозно е маслото. Обратното е представено от стойностите 10, 5 и 0, които показват по-голяма течливост при дебита.

За SAE индекс първата стойност е вискозитетът на продукта при ниски температури, от около -20 и -25 ° C, а втората е вискозитетът, достигнат при температури над 100 ° C, т.е. при нормални работни условия.

Ако индексът е малко по-висок, тогава маслото се препоръчва в състезания по формула 1, където се нуждае от повишен вискозитет, за да предпази частите на двигателя в случай на стрес. Не на последно място, никога няма да изберете 20W или 25W масло за използване през зимата и не по -малко от 30, като втора стойност, за лятото.

Различните видове моторни масла

 • Вискозитет на двигателното масло

Определя класификацията на моно- и многостепенни формули. Тази характеристика всъщност е съпротивлението на маслото да тече, изчислено независимо от температурите, записани в двигателя.

За умерената и чиста зона в България ще бъде закупена многостепенната версия, тъй като другата се избира само за районите, където винаги е топло или винаги студено. Тъй като нашите температури се колебаят доста с големи разлики от зимата до лятото, имате нужда от вещество, което се държи като универсално. Температурите, при които това масло се справя добре, ще бъдат в диапазона – 30 ° C и + 100 ° C.

 • Стандарти за търговски марки

В описанията на продуктите на пазара ще намерите определени кодове или стандарти, често до имената на някои марки. Ето един пример: BMW LL-04 FIAT 9.55535-S2 FORD WSS M2C 917A GM-OPEL Dexos 2 MB-Одобрение 229.51 PORSCHE A40 RENAULT RN0710 / RN0700 VW 502 00, 505 00, 505 01.

Това означава, че маслото е съвместимо с тези марки, но не изключително. Например масло, което има стандарти на VW (за Volkswagen), ще пасне и на автомобили Seat, Skoda и Audi.

Разбира се, може да има модели на Volkswagen, които не са съвместими с този стандарт (може да има няколко стандарта VW). Мнението на опитен механик може да бъде ценно в това отношение.

 • Различни характеристики на моторни маслаЕвро норми

Всяка европейска норма на замърсяване налага определени изисквания по отношение на системите за филтриране на двигателите и това също влияе върху типа масло, съвместимо със съответния двигател.

Противопоказно е да използвате смазка, която не покрива определена евро норма (например продукт за Euro IV към двигател Euro V), тъй като това няма да направи вашата кола в никакъв случай в дългосрочен план.

Добрата новина е, че европейските стандарти за замърсяване са посочени на всеки етикет и описание на продукта.

 • Добавки

Можете да изберете продукти с включени добавки или ако искате да добавите ваша любима. Можете също така да се съсредоточите върху масла, които не съдържат такова нещо (или съдържат малко количество добавки).

Една грешка тук е да се мисли, че повече добавки означават по-добро представяне. Не е така, напротив, твърде много добавки могат да повредят двигателя на колата ви. Ако не сте достатъчно добри, избягвайте да добавяте други добавки в допълнение към тези, включени във формулата на закупеното масло!

 • Съотношение цена-количество

Когато проверявате оферта, ви съветваме да вземете предвид съотношението качество-количество, т.е. колко струва един литър масло и да сравните тази цена с други, които намерите за подобни продукти. Не забравяйте, че евтиното масло не е непременно с лошо качество и понякога дори се вписва по-добре в двигателя на по-стара кола, визирайки тук минералната версия.

И накрая, тези, които искат да знаят къде да намерят моторно масло на добри цени, се съветва да поръчат продукта си от интернет. Независимо дали искате да закупите за довършване на моторно масло или за смяна, винаги ще намерите марката, която предпочитате, когато поръчвате онлайн. Освен това имате повече асортименти и количества, така че още по-голяма свобода на избор.

Надяваме се да сме ви били полезни!

Нашите експертни препоръки относно избора на най-добро моторно масло за вашия автомобил

Тази статия ще изясни всички ваши съмнения относно това как да изберете най-доброто моторно масло за вашия автомобил .

Ще се опитаме да разберем разликата между „правилното“ и „най-доброто“ масло. В колективното въображение най-доброто масло е и правилното, но за съжаление изобщо не е така. Ако имате търпение, за да стигнете до края на статията, ще откриете причината.

Най-добри моторни масла за вашия автомобил

1. Моторно масло Motul 6100 Synergie +

Моторно масло Motul synergieЗа да закупите най-доброто моторно масло Motul , е ясно, че трябва да се съсредоточите върху полусинтетична версия, тъй като тя ще предложи както качество, така и доста ниска цена. Тази гама е произведена за новите двигатели на мощни автомобили. Подходяща е за използване с всякакъв вид горива: пропан-бутан, бензин със или без олово, дизел и др.

Поради формулата с висока устойчивост на стареене, това масло ще се сменя малко по-рядко. Това означава, че е с около 1,2% по-икономично от другите варианти в своя клас. Вискозитетът ще остане постоянен, поради някои антиокислителни добавки. Получената оценка е 10W40, перфектно сертифициране за променливите температурни условия.

Той е приготвен с няколко антикорозионни и противоизносни компонента, които го карат да се държи отлично при високи температури. В допълнение, за да се подобри адаптивността, това съединение може да се разрежда с други видове масло, синтетично или минерално. Можете да закупите 2 или 5 литра продукт и да получите същите цени. Струва си да го тествате.

Предимства:

 • Продуктът е високоефективно полусинтетично двигателно масло 10W40, предлагано на добра цена.
 • Той е много подходящ за автомобили, с многостепенен SAE индекс, според температурните разлики лято-зима.
 • Работи също толкова добре с бензин, дизел и пропан-бутан.
 • Той включва всички видове добавки, които гарантират неговите антиоксидантни, антикорозионни и противоизносни свойства.

Недостатъци:

 • Той ще се използва повече за скорошни двигатели (по-млади от 6-7 години), като не е подходящ за по-стари части.

Купи сега


2. Моторно масло Aral High Tronic

Моторно масло Aral high tronicТова евтино двигателно масло Aral е нашата препоръка за тези, които искат да намерят най-удобната синтетична алтернатива на пазара. Fiat, Ford и Porsche от своя страна препоръчват продукта за няколко модела произведени автомобили. Това може само да засили имиджа на производителността.

Добрата новина е, че асортиментът се използва с голям успех за нови и много нови двигатели, тъй като съставът включва 100% синтетични съставки, получени в лаборатория. Поради тази причина маслото може да бъде интегрирано без проблеми в дизелови двигатели и в тези, които използват бензин като гориво.

Той е част от многостепенната гама, а рейтингът SAE се препоръчва за тези, които знаят, че не искат да имат неприятни изненади през нощта през зимата. 5W40 е силно препоръчителен индекс за поддържане на оптимален вискозитет при най-ниските температури. Можете да избирате между 4l или 1l контейнер, в зависимост от количествените нужди. С цената, която има, може да се счита за по-евтин от някои продукти с по-ниско качество.

Предимства:

 • Осигурява оптимална защита на двигателя при условия с много ниски температури, съставляващи 5w40 моторно масло.
 • Той ще осигури качествено смазване, защото формулата му е 100% синтетична.
 • Може да се използва както за бензинови, така и за дизелови двигатели.
 • Това е евтино и добро двигателно масло, особено ако считаме, че е синтетично.

Недостатъци:

 • Не е много подходящ за използване в стари или употребявани двигатели.

 Купи сега


3. Моторни масла Castrol Edge

Моторни масла Castrol edgeАко предпочитате да закупите двигателно масло 5W30 на добра цена, известният производител Castrol може да ви предложи алтернативата, която търсите. За да се предотврати ефективно разграждането на частите и компонентите на най-съвременния двигател, този продукт е съставен в лаборатория, като е синтетичен.

Той включва полимерни добавки чрез Titanium FST технология, метод, който увеличава живота му и предотвратява разграждането на филма. Според тестовете, триенето ще бъде намалено с до 15%, а устойчивостта на продукта ще бъде с 45% по-добра от другите подобни видове масло. Разбира се, че ще бъде по-малко препоръчително при стари и изключително използвани двигатели, но в противен случай се справя отлично, независимо дали зареждането с гориво става с дизел или бензин.

Стойностите на SAE 5W30 показват значителни резултати при поддържане на многостепенен вискозитет при температури от -20 градуса по Целзий. Можете да изберете всеки от трите варианта на обем, 1l, 4l и 5l.

Предимства:

 • 5W30 моторно масло.
 • Препоръчва се да се използват нови двигатели, които са 100% синтетични.
 • Работи отлично в системи, които имат бензин или дизел като гориво.
 • Моторно масло Castrol е с изгодно съотношение количество-качество-цена.

Недостатъци:

 • Той не предлага възможности за ефективно използване в употребявани двигатели.

Купи сега


4. Моторно масло Mobil 1 ESP

Моторно масло mobilПрепоръчваме това моторно масло Mobil на тези, които искат да предложат на двигателя на колата си висококачествена смазка, получена синтетично. Сред най-известните марки в света, които препоръчват този продукт, споменаваме: BMW, Volkswagen, Peugeot и Porsche.

С изключителна почистваща мощност, тази гама ефективно ще предпазва от износване, удължавайки живота на двигателя. Той е приет за използване в дизелови или бензинови системи. Ниското съдържание на пепел, сяра и фосфор позволява намаляване на остатъчните частици в катализатори или филтри за дизел.

Чрез активни почистващи добавки образуването на отлагания по вътрешните части ще бъде ограничено. Антиоксидантните свойства определят по-ниско замърсяване с въглеводороди и по-дълго време на стареене. Той също така осигурява бързо стартиране при студени метеорологични условия, тъй като продуктът е многостепенен и има индекс SAE 5W30.

Предимства:

 • Той включва синтетичната формула, така че е много ценен за най-новите двигатели.
 • Това е добро решение както за бензинови, така и за дизелови двигатели.
 • Той предлага защита срещу отлагания, тъй като включва някои добавки за активно почистване.
 • Моторно масло 5W30 на ниска цена.

Недостатъци:

 • Не може да се използва като двутактово двигателно масло или за авиационни системи.

Купи сега


5. Моторни масла Elf Evolution 700 ST

Моторни масла elf evolutionКогато търсите моторно масло Elf , правите най-изгодната сделка, като купувате този 4-литров контейнер. Продуктът е полусинтетичен, факт, в светлината на който по-добре разпознаваме ниската цена. Предвид препоръките, получени от Renault, този смазочен материал има възможности, оценени от много купувачи.

Препоръчва се тази формула да се използва в двигатели с директно впръскване. Важно е да се помни, че тя е ефективна както за части с дизелово гориво, така и за тези, които работят с бензин. От гледна точка на температурите, ние считаме, че получената оценка на SAE е много добра.

В допълнение, индекс от 10W40 е много подходящ за добро поведение, когато температурите паднат доста под нулата. Една от най-големите силни страни, демонстрирана от въпросния продукт, е минималната инвестиция, необходима за покупката.

Предимства:

 • Осигурява добро смазване и ефективно защитава частите на двигателя, като има полусинтетичен състав.
 • Подходящ е за използване с дизелови и бензинови двигатели.
 • Евтино и качествено двигателно масло 10W40.
 • Той е създаден от Elf специално за Renault, елемент, който препоръчвам на феновете на тази марка.

Недостатъци:

 • Не са посочени възможности за разреждане и съвместимост с по-стари двигатели.

Купи сега


6. Моторно масло Liqui Moly Mos2

Моторно масло liqui molyТези, които търсят немско качество, се съветват да опитат това моторно масло Liqui Moly. Това е ефективен лубрикант, който включва във формулата си молибденов дисулфид. Това е елемент, който допринася за образуването на защитен филм върху повърхността на частите, имащ по-голяма гладкост (способност за залепване към повърхности).

Той се използва също толкова добре в дизелови или бензинови двигатели и е широко тестван за каталитични компресори и турбокомпресори. Предложеното качество е похвално, защото съставът му е полусинтетичен. Той има подобрена стабилност при стареене и поддържа отличен вискозитет, тъй като е многостепенен и има код SAE 10W40.

Тази стойност се препоръчва за използване през всеки сезон и особено когато се записват отрицателни температури. В този случай се продава в контейнер с обем 4 литра и въпреки че марката Liqui Moly е известна с много добро двигателно масло за трактори, тя не е подходяща за такава употреба.

Предимства:

 • Той се държи много добре, когато външните температури спадат, като са многостепенни.
 • Това е моторно масло 10w40 за бензинови, но и за дизелови двигатели.
 • Включва молибденов дисулфид, който осигурява по-добро смазване чрез повишена окутост.
 • Той е полусинтетичен, така че предлага добра защита от износване.

Недостатъци:

 • Съотношението количество – цена – качество предполага по-голяма инвестиция, отколкото в други случаи за полусинтетични моторни масла

 Купи сега


7.  Моторни масла Motul 8100 X-clean

Моторно масло motulНякои от най-известните доставчици на автомобили уверено препоръчват този вид продукти: BMW, Porsche, Renault, Ford и Fiat. Като типология и ако се чудите кое е най-доброто бензиново двигателно масло, можете да разберете, че това синтетично съединение е основният кандидат за това заглавие.

Моторното масло Motul 8100 X-clean може да се използва не само за бензинови двигатели, но и за дизелови. Освен това, тъй като е напълно синтетичен, той не само предлага най-високите характеристики на смазване и защита, но е и съвместим, особено с най-новите двигатели на пазара. Вискозитетът е многостепенен, така че е много подходящ за това, от което се нуждае автомобилът през зимата. Така че заедно с някои нехлъзгащи се вериги и качествени гуми не трябва да срещате проблеми през студения сезон.

Като стойности на SAE, това е едновременно моторно масло 5W40 за бензин, и перфектна алтернатива, така че колата ви да няма проблеми с работата в най-студените дни на зимния сезон. Можете да изберете или контейнера с обем 1 литър, или този с 5 литра.

Предимства:

 • Това е едно от най-добрите двигателни масла, със строго синтетична формула.

   

 • Формираното съотношение между качества и разходи е удобно.
 • Той поддържа адекватен коефициент на вискозитет при ниски температури, със SAE индекс 5W40.
 • Съвместим както с дизелови, така и с бензинови двигатели.

Недостатъци:

 • Тъй като е 100% синтетичен, той ще се използва само за двигатели EURO IV и EURO V, считани за нови.

 

 Купи сега


8. Моторно масло BMW Twin Power Turbo Longlife-04

Моторни масла bmw twin powerBMW Twin Power Turbo Longlife-04 е оригинално моторно масло, предназначено за правилната експлоатация на двигателните части на Diesel и Otto, принадлежащи към последните поколения превозни немски средства.

Той има вискозитет 5W30 и дали започва да се губи или не, след разстояние най-малко 5000 км, зависи много от колата ви, температурите, на които шофирате и състоянието на пътищата, по които се движите. Във всеки случай повечето шофьори са доволни, като твърдят, че двигателят е започнал да работи по-гладко, по-тихо и също са забелязали намаляване на разхода на гориво.

Това е пълно синтетично масло, което ще запази вискозитета си независимо от температурата, както твърдят повечето купувачи, въпреки че има шофьори, които са разочаровани от работата на продукта. Продуктът се предлага с 24-месечна гаранция и можете да го върнете в рамките на 30 дни, ако не сте доволни.

Предимства:

 • Масло за поддръжка на метални компоненти на двигатели Diesel и Otto.
 • Може да се купи на много изгодна цена, като полученото количество е 1л.
 • Подходящ е за превозни средства, които се задвижват от дизел или бензин.
 • Бутилката е градуирана, така че можете да проследите консумираното количество.

Недостатъци:

 • Има и някои гласове, които споменават загубата на вискозитет след определено разстояние, докато други поддържат, че той се запазва дори след 10 000 км. Така че, ще трябва да експериментирате сами, за да се убедите в обещаното качество.

Купи сега

Може да харесате също
2 Коментара
 1. Стефан Цонев каза

  Да не напишете никъде за Pakelo? Това е светотатство!

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.