5 най-добри телескопи

5/5 - (1 глас)

Вселената е нещото, което възхищава света, и все повече хора изпитват желание да я изследват. Планетариумите са едно страхотно място да наблюдавате тези красиви гледки, но защо да не се насладите на това изживяване от вкъщи. С помощта на телескоп сами, или в компанията на други любители на космоса, ще може да изследвате безкрайното, обсипано със звезди небе. А защо пък да не откриете нещо ново и невиждано до сега от човечеството?

Ръководство за купувача, при избора на покупка на телескоп

най-добрият телескоп

Телескопът е оптичен инструмент, който използва лещи и огледала за приближаване на обекти от разстояние. Първият подобен практически телескоп е създаден през 17 век в Холандия, използван в астрономията и за земни цели.

С течение на времето технологията и начинът на сглобяване на телескопа се променят. Появяват се нови типологии и опции, които сега можем да намерим на пазара. Понастоящем телескопа е включен към разнообразен списък от инструменти, способни да откриват области на електромагнитния спектър, и не само.

Поради широката гама на пазара за телелескопи, може да се затрудните, ако сте начинаещ. В търговката мрежа, а и онлайн има различни продукти и мненията за най-добрите телескопи, които ще ви помогнат да направите първата покупка от този вид, но и последваща информация.

Представяме ви типологията и някой от характеристиките на телескопа:

1.Типология на телескопите:

Наблюдава се наличието на три основни типа, а именно рефрактор, рефлектор и катадиоптричен, които се различават помежду си по конфигурация и режим на работа.

Рефракторният модел телескоп е най-разпространеният, има достъпна цена. Предпочитан е, защото не изисква голяма поддръжка, а също и лещите не се нуждаят от дезинфекция или калибриране. Подходящ е за начинаещи и любители, които не се занимават професионално. Рефракторният телескоп се използва за изследване на близкия Космос. Позволява визуализацията на планетите от Слънчевата система и Луната, като се използва и за земни наблюдения. Качеството на изображението е задоволително, цветният контраст е добър, въпреки че наситеността на цветовете е ниска. Недостатък е голямото тегло, към което се съединява с малък диаметър на лещата.

Рефлекторният модел телескоп е предназначена за по-опитните и тези, които искат да се занимават по-професионално с астрономия. Този тип телескопи използват сложен механизъм от комбинация от вдлъбнати и изпъкнали (сферични, параболични или други осево-симетрични) и плоски огледала, за да отразява светлината. Главното огледало може да е параболично или сферично, което води до по-подробни и ясни наблюдения.

Рефлекторният телескоп е предназначен за наблюдения в далечния Космос. Сред слабите му страни са необходимостта от почистване и поддръжка на огледалата, в сравнение с рефракторния.

Катадиоптричният телескоп използва технологията на двете вече споменати типологии, като слабо място има по-висока цена. Може да има голяма бленда, така че предлага висококачествени изображения. За любители, този тип телескопи може да не си струва инвестицията, защото може да ви затрудни, и да остане като една непотребна вещ.

2.Бленда на телескопа

телескоп

Известна още като диаметър на обектива. Тя може да бъде удължена, средна и тясна. За предпочитане е възможно най-удължена, за да улови възможно най-много светлинни лъчи, защото по този начин ще се получат по-ясни изображения. Предвид това покупната цената ще се увеличи значително.

Малкият отвор (тесен обектив) е между 50 – 70 мм, подходящ е за аматьори. Най-често са в комплект с по-евтин клас телескоп и са направени от огнеупорни материали.

Средният диаметър има стойности между 70 и 100 мм, като е подходящ за всеки тип потребител.

Големият отвор (удължен обектив)от 100 до 150 мм. или повече, позволява наблюдение на по-малко ярки небесни тела, в далечния Космос. Среща се в по-скъпите модели.

3.Фокус на телескопа

Разделя телескопите на бързи и бавни.

Когато предпочитате тесен обектив, с възможност за увеличение, е добре да изберете бавна система. Но ако сте фен на дълбоко цялостно зрително поле, намаляващо времето на експозиция, можете да се спрете на телескопи с бърза система.

Тази характеристика се обозначава с f / x и представлява фокусното разстояние между обектива и фокуса, или точката на формиране на изображението.

За продукт с фокусно разстояние 1 000cм. и диаметър 200мм., фокусното разстояние ще бъде f/5. Бавните системи са оценени с f/6 или по-висока, а бързите ще имат по-ниски оценки.

4. Видове телескопи спрямо монтажа

Може да бъде алт-азимутален, екваториален или GOTO. Представлява позиционирането и стабилизирането на обекта.

Алт-азимуталният монтаж е лесен и бърз, идеален за начинаещи. Трябва само да поставите телескопа върху статив и след това го завъртете в желаната посока. Монтажът на Dobson е най-известният в тази категория.

Екваториалният монтаж е оценен в увековечаването на рамките. Такива евтини и добри телескопи изискват коригиране на позицията на Полярната звезда, процес, който може да бъде скъп по отношение на времето, подравнявайки хоризонталната ос с тази на нашата планета. Помага за наблюдение на всеки желан небесен елемент.

Монтажът GOTO е компютъризиран, като може да обединява инструментите с друг вид стабилизация и програмира обекта, за да наблюдава определена избрана цел. Може да бъде свързан към компютър. По правило не е подходящ за любители, но може да улесни процеса.

Чрез този вид монтаж, ще ви е необходим голям и добър монитор. За да наблюдавате небесните обекти с високо качество и добра резолюция ви съветваме да причетете нашата статия за нах-добри монитори от ТУК!

5.Аксесоари на телескопа

телескопи

Включва търсачка (обективът, който помага за намиране на обекти в небето) и окуляри (колекции от лещи, които по един или друг начин променят дълбочината на зрителното поле). В комплекта може да се добави червеното фенерче, което се поставя на главата. То може да помогне за поддържането на видимост при монтажа, позволявайки на окото да свикне със слабата светлина.  Друг вид аксесоар може да бъде програма на вашия мобилен телефон или лаптоп, която улеснява идентифицирането на точките, които искате да наблюдавате.

Често задавани въпроси

1.Кой е най-големият телескоп в света?

Най-големият професионален астрономически телескоп в света се намира на Канарските острови, по-точно на Ла Палма. Сглобяването на отделните части на телескопа продължава седем години. Научните изследвания започват през 2009 г. и в момента са активни.

Този телескоп е 10,4-метров оптичен отразяващ телескоп, който се използва от учените за изследване на космоса.

2. Къде мога да закупя употребяван телескоп?

В онлайн магазините за продажба и пазаруване често можете да намерите модели телескопи за деца, втора употреба, на прилични цени. Допълните аксесоари като лещи и огледала за по-голямо увеличение ще бъдат на много по-високи цени, така че е добре да проучите какво се предлага, преди да закупите.

В същото време, друга добра опция е да станете част от специализиран форум и да там да намерите телескоп на много добри цена. Освен това в тези форуми членуват и други ентусиасти и можете намерите нова, полезна информация за телескопите.

Какво можете да наблюдавате с телескоп у дома?

В свободното си време можете да се занимавате с различни хобита, едно от които е астрономическо наблюдение. За него ще ви бъде нужен телескоп. Струва ли си да направите такава покупка, за да използвате продукта у дома?

Така както можете да се възхищавате на професионален телескоп в планетариум, така бихте могли и у дома да се насладите на този продукт. Той ще ви даде възможност да видите други светове във Вселената, като се започне от планетите в нашата Слънчева система и продължавайки с галактиките.

1.Планети

За всеки любител астроном наблюдението на планетите се превръща в приятно и интересно занимание, което може да се превърне в истинско събитие. Юпитер се вижда по-лесно с телескоп с лещи. В зависимост от увеличаващата сила на лещата, може да се види дори потното на Червено море или неговите естествени спътници.

В случая на планетата Сатурн могат да се видят нейните пръстени и луни, както и отделите Касини и Енке. Венера и Меркурий се виждат във фази, както и Луната. Марс се вижда по-добре, когато е в опозиция със Земята. С помощта на устройство с по-голям фокус, се виждат неговите полюси и релеф. Най-далечните планети (Плутон, Нептун, Уран) се виждат ясно с телескоп, по-голям от 200 мм.

2.Слънце

слънцето с телескоп

Вижда се, ако са приложени филтри за бяла светлина или призми на Хершел, които правят видими слънчеви бури, петна или изригвания. Също така, когато има слънчеви затъмнения, те могат да се наблюдават по-подробно.

3.Луна

телескоп за небесни тела

Това е най-„вижданият“ небесен обект с помощта на телескоп. Ако разположите телескопа на балкона или в двора по посока на спътника, ще видите кратерите и неговия релеф. С обект, който има голяма сила на увеличение ще видите и до малките детайли на лунната повърхност.

4.Други небесни обекти

В зависимост от това колко мощно е устройството, могат да се наблюдават галактики, рояци звезди или мъглявини.

5.Наземни наблюдения

Телескопът е полезен и при наблюдение на видове птици, растения или спортни събития и може да се използва като лупа.

Най-добри телескопи – нашите препоръки

Намерете желания телескоп, за да развиете своето хоби! Разгледайте този кратък списък с ценени съвети!

1.Професионален телескоп -CELESTRON компютризиран Astro Fi 102

телескоп CELESTRON Astro Fi 102Сред най-добрите професионални катадиоптрични телескопи на пазара е този от Celestron. Той е предначначен за напреднали и е от изцяло ново поколение телескоп, защото е без пулт за управление – работи само със смартфон или таблет. Монтажът е алт-азимуталн, компютризиран, което означава се може да го управлявате от програмата. В комплекта можете да намерите гумиран държател за смартфон или таблет.

По отношение на функциите си можем да кажем, че предлага ясни изображения, без хроматични аберации и кривина на зрителното поле, с бързо фокусно съотношение, f / 13, което значително увеличава възможностите за увеличение на изображението, като фокусното разстояние е 1 325мм, а блендата – 102 мм. Оптичното увеличение е 132х и 53х, което ще ви позволи да наблюдавате далечни обекти от дълбокия Космос. Има и търсач – StarPointer.

Този експертен телескоп е в състояние да получи много широко зрително поле, като е създаден, за да проектира изображения на Космоса. Дизайнът на Максутов-Касегрен не се препоръчва за директно наблюдение, а само през камерата, така че ще бъде полезен само на професионалистите в тази област. Не на последно място, значително по-високата цена от опциите за хоби ще ограничи броя на потенциалните заинтересовани купувачи.

ВИЖ ТУК

2. Детски телескоп – Celestron PowerSeeker 50 AZ

детски телескопАко търсите детски телескоп за подарък и имате малък бюджет и все пак искате да разгледате по-отблизо небесни тела, птици или дървета, начинаещ модел като този, може да ви каже дали астрономията е хоби за вас.

Благодарение на опростения дизайн, той е лесен за използване. Също така е здрав и лесен за поддръжка, монтирането е алт-азимутално, без проблеми за потребителя, поддържайки стабилността на устройството. Той е способен на увеличение от 120x, представяйки поддръжка за аксесоари и статив.

С много високо и много бавно фокусно разстояние, f / 12, поради фокусното разстояние от 600мм. и блендата от 50мм, ще имате ясни панорамни изображения, намалявайки хроматичните аберации. Въпреки че увеличението на отдалечени обекти няма да бъде много голям. В опаковката на този евтин и добър етескоп, има и ръчен търсач 5x 24, както и три окуляра с различни стойности (20 мм, 12 мм, 4 мм) за увеличаване на наблюдаваните обекти.

ВИЖ ТУК

3.Добсънов телескоп Bresser Messier 6

добсънов телескопТези, които искат класически отразяващ телескоп, могат да насочат вниманието си към този марков продукт на Bresser, който е с голям отвор от 150 мм. Той позволява идентифициране и наблюдение както на близки, така и на далечни небесни обекти в пространството, имащ способността да улавя голям брой светлинни лъчи. ози телескоп разполага с висококачествено параболично главно огледало, което осигурява изключително остри и наситени изгледи. За осветяване на полето на изображението се използва голямо вторично огледало. Този телескоп е идеален и за астрофотография.

Забележителностите, които можете да използвате, включват мъглявината Орион и останките от звездната експлозия, видима в съзвездието Телец, галактиката Млечния път в района на Голямата мечка и мъглявината Гира в съзвездието Малката лисица. Със своя нютонов оптичен дизайн той има увеличение от 300x и фокус f/5. Така че е бавна система, където зрителното поле е тясно, но увеличението е относително удължено, като фокусното разстояние е 750мм.

В опаковката ще намерите телескопа и фотоадаптер, както и LED търсач , който можете да използвате за по-лесно намиране на обекта, който искате да видите.

ВИЖ ТУК

4. Телескоп Levenhuk Skyline PRO 80 MAK

телескоп левънхукLevenhuk Skyline PRO 80 MAK е телескоп за начално ниво. Оптичната конструкция Максутов-Касегрен на този телескоп осигурява компактна тръба и висококачествени изображения. Това е идеалният инструмент за наблюдение на обекти в далечния Космос, като звездни клъстери, двойни звезди, мъглявини и други галактики. Телескопът е монтиран върху надеждна германска екваториална монтировка.

Лещите и огледалата са с цялостно многослойно покритие, осигуряващо максимално улавяне на светлината и увеличава техния срок на експлоатация. Здравата и лека алуминиева тръба е разположена върху екваториална монтировка с органи за управление за бавно движение. Вие можете също да инсталирате на Вашата монтировка екваториална компютъризирана задвижваща система (купуват се отделно).

Относно характеристиките тя притежава  доживотна гаранция от производителя, фокусно разстояние от 1 000мм. Предлага се с 2 окуляра, съответно: SUPER 10 mm, Super WA LER 25 mm, блендата е 80мм, а фокуса е f/12.5.

ВИЖ ТУК

5. Пречупващ телескоп -CELESTRON INSPIRE 80AZ

телескоп пречупващТози рефракционен телескоп е подходящ за начинаещи ентусиасти и е полезен както за наземни, така и за астрономически наблюдения. Той идва от добре позната марка в тази пазарна ниша, представляваща вдъхновен избор за начинаещи.

Разполага с необходимите аксесоари за наблюдение на Луната, планетите от Слънчевата система и съзвездията, или дори галактиката Андромеда и мъглявината Орион. Сгл

обява се без затруднения, включващ статив, поставка за аксесоари, 20 мм и 10 мм окуляри, търсачка за по-лесно разпознаване на обекта, който трябва да се наблюдава и червено LED фенерче, което помага да се борави с него в тъмното.

Той има азимутално монтиране, лесен за поддръжка, стабилизиране и транспортиране, диаметърът на обектива е среден – 80 мм, и фокусното разстояние 900мм, като резултатното фокусно съотношение е f / 11, което означава бавна система, с тясно зрително поле, с възможност за мащабиране. Оценява се както за неговата полезност като наземен телескоп, така и за задоволителното си представяне в астрономията.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.