8 най-добри въдици за риболов

5/5 - (2 гласа)

За да можете да ловите от брега, имате нужда от въдица. Ако сте запален фен на риболова, то със сигурност към комплекта ви от въдици, трябва да дабавите една от тези. А ако сте нов в клуба, то със сигурност трябва да прочетете тази статия. В нея ще научите коя е най-подходящата за вас въдица. Ние от BUYOUTSIDE направихме проучване на пазара и днес ви представяме какви са критериите за избор и какво трябва да следите при закупуването на въдица. Прочетете ръководството, а след него сме ви представили и някой от най-добрите въдици на пазара.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на въдица за риболов

Типология на въдиците

въдици за риболов

Въдицата се състои от пръчка, която има прикрепени пръстени за насочване на жилката (водачи). В долната част тя е снабдена с макара, която помага за навиване на жилката. В зависимост от вида на снадките пръчките могат да бъдат два вида: на отделни сегменти и телескопични. 

Отделните сегменти имат снадки, състоящи се от минимум 2 броя и най-много 4. Всяка е с размери 1,5м., което означава, че е трудно да се транспортира, особено когато нямате голяма кола. Този модел обаче е предпочитан от много професионални рибари, тъй като има по-малък шанс да се счупи при процеса на ловене на самата риба.

Телескопичната пръчка се състои от сегменти, които имат все по-малък диаметър и могат да се съединяват, като по този начин се образува пръчката. Такъв модел е по-лесен за транспортиране и не заема много място, така че е предпочитан от тези, които търсят компактен вариант.

Въдици за риболов спрямо стила на риболова

В зависимост от този аспект, въдиците за риболов на добри цени, продавани на пазара, могат да бъдат разделени на: болонеза, мач и фидер.

Въдици Болонеза се използват за улов на река. С нея ще можете да ловите на дълги разстояния, с дължина между 4-8м. Макарата трябва да бъде направена така, че да може да се навие 100м. жилка с дебелина между 0,12 и 0,20 мм.

Мачовата въдица често е на отделни сегменти и на всеки от тях, има много водачи (между 11 и 23). Дължината му е между 3,9 и 4,8м., теглото на изхвърляне е най-малко 10г. и най-много 40г. Въпреки, че не е сред най-дългите въдици, тя също може да се използва за хвърляне на дълги разстояния.

Фидерната пръчка се нарича така, защото стръвта се поставя близо до кошничката, която съдържа храна. Това е предимство, защото можете да ловите всякакъв вид риба, независимо от теглото. Освен това не е нужно да се съобразявате с метеорологичните условия. Разбира се, характеристиките на тази пръчка се избират в зависимост от вида риба, която искате да ловите.

Характеристики на въдиците за риболов

Въдици за риболовМожете да намерите много въдици на добри цени, но е необходимо да се анализира тяхната акцията, дължина и мощност.

Акцията на въдицата представлява начина и на огъване и напрежението върху върха. Разграничават се следните варианти: горният (A), когато действието е бързо и се използва за връх на пръчката. Средният (B), когато действието е полу-бързо и пръчката се извива от средата. И параболичният/бавният (C и D), когато огъването е еднакво за цялата пръчка, използва се за основа на въдицата. Параболичният/бавният има висока чувствителност, така че не може да се използват за големи риби или когато искате да хвърлите на голямо разстояние.

Дължината на пръчката е важна, защото в зависимост от това можете да разберете каква риба можете да ловите. Ако сте се насочили към голям вид риба трябва да се насочите към модел пръчка с размери поне 2,7 м, защото ще усетите по-добре ударите при движение на рибата. За малък улов можете да изберете и по-компактни варианти.

Мощността на въдицата представлява силата на хвърляне. Тя е посочена от всеки производител на опаковката и е в грамов интервал. За да разберете лесно каква е мощността на пръчката, трябва да умножите максималното тегло на оловото (или примамката) по 10.

Ако изберете по-лек модел, хвърлянията ви ще са по-близо до брега и няма да имат толкова голяма прецизност. Ако надвишите максимално допустимите грамажи на примамката, можете да счупите пръчката по време на хвърляне.

Също от този индикатор – мощността на въдицата, може да намерим подходящата корда която се умножава по 7 на грамовете. Препоръчително е да използвате обозначената дебелина на влакното за да не повредите въдицата.

Въдици спрямо типа на улов

Въдицата за риболов може да има различни характеристики, в зависимост от размера на рибата, която ще хванете.

Например, тази за шаран трябва да има дължина между 3,6м. и 3,9м., акция тип A или B и мощност на изхвърляне в диапазона 80-130 г. Като се има предвид, че е голям улов, най-добрата пръчка е тази, състояща се от максимум три снадки, снабдена с макара, на която можете да навиете поне 300м. жилка с дебелина 0,5 мм.

Използваната въдица за улов на щука може да има максимум 2,7м. и акция от тип А или Б. Теглото на мощността трябва да е най-много 40гр. Макарата може да има по-малък барабан, който увива най-много 150м. жилка с дебелина 0,25-0,30 мм.

Ако искате да ловите костур, изберете евтина въдица, изработена от карбон. Дължината и да е 3,3м., с бързо действие и тегло между 5г. и 30г.

Съветваме ви за улов от брега да използвате по-дълги въдици, на които дължината им да надвишава 2,7м., а при престой в лодката можете да се  ориентирате към използване и на по-къси въдици -под 2,7м.

Други характеристики на въдици за риболов

Материалите, от които е направена пръчката – предоставят информация за издръжливостта и здравината на продукта. Пръчката може да бъде изработена от въглеродни влакна, композитни материали или фибростъкло. За да бъде възможно най-лека, въдицата, може да има и вложки от бамбук, графити или дърво.

Водачите на въдиците могат да бъдат изработени от различни материали, като титан, никел, стомана или алуминиев оксид. Но за най-добрите въдици в момента се смята, че имат керамични водачи, защото издържат по-добре с течение на времето.

Основата на въдицата (там където държите с ръка), за да бъде стабилна и устойчива дори на вода, трябва да бъде направена от качествени материали. За това най-често тя е от корк, който играе ролята на дърво, или дуплон, който е подобен на гума. Това е важна част от пръчката, защото никой рибар не иска улова да „отвлече“ въдицата му.

Как да се научим да хвърляме въдица?

въдици за риболов с BuyoutsideНезависимо дали ще изберете да ловите с въдица, сал или директно от брега, за да имате добър улов, трябва да знаете как да изпълните правилно хвърлянето. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да разберете как да направите това:

Позиция на ръцете и краката по време на хвърляне

Най-често използваното хвърляне е отгоре. За да изхвърлите въдицата на дълги разстояния, трябва да се съсредоточите върху техниката, скоростта и времето. Колкото по-голяма е предната траектория, толкова по-голямо е разстоянието. На първо място, пръчката трябва да се държи с две ръце над главата. Лявата  не трябва да е на нивото на очите, а дясната вдигната твърде много. Ръцете трябва да са идеално изпънати, докато почувствате свиване в коремните мускули.

Следващо важно нещо е да използвате тежестта си, за да изхвърлите възможно най-навътре във водоема. За да постигнете това, когато седите в позиция за хвърляне, цялата тежест трябва да е върху задния крак. Когато сте готови за хвърлянето, трябва да прехвърлите тежестта си от задния, към предния крак и да направите крачка напред.

Не се притеснявайте ако не стане от първия път. Ако сте начинаещ в това занимание ви съветваме да се упражнявате повече. Опитайте се да си набележите една мислена точка за хвърляне, и всеки път, когато извадите въдицата от водата, се опитайте да хвърлите отново на същото място.

Позиция на пръчката и макарата

Когато поставите пръчката над главата си, поводът трябва да образува ъгъл от 90 градуса спрямо върха и да е на 15 см от земята. Много е важно, когато хвърляте повода, той да не се люлее, защото може да повлияе негативно на посоката.

И така, в обобщение за движенията, които трябва да направите по време на хвърлянето, са следните: прехвърляте тежестта си на гърба и с вдигнати ръце над главата, правите голяма крачка напред, избутвате тялото си напред и дърпате силно с лявата си ръка докато тя стигна на нивото на ребрата ви.

Покупката на въдица, може и да не е за вас самите, може да е за някой член на семейството, приятел или роднина. За да видите други идеи за подарък на мъж, прочетете статията ни ТУК!

Въдици за риболов – нашите препоръки

Ако искате да направите бърза покупка, ето продуктите, които имат най-добри характеристики, и за това ги поставихме на първо място. Това е Shimano Aero X1 Precision Feeder е фидер пръчка, която може да се използва за всякакъв вид риба, изработена от карбон. Дължината и е 3,35м., въдицата е оборудвана с противооплитащ първи водач c голям диаметър, като за лесно транспортиране има дължина от е 171 см. Ако искате модел за начинаещи, можете да изберете:Okuma CX SPIN, 210см, 5-20гр.

1.Фидер въдици – Shimano Aero X1 Precision Feeder

въдици за риболов Shimano Aero X1 Precision FeederСерията Aero X1 обхваща широк спектър от въдици за най-различни типове риболов. Този фидер е с дължина 3,35м., изработен от изключително качественa за цената си фидер въдица, с много тънка и същевременно здрава бланка изработена oт високомодулен карбон. Снабдена е с DPS макародържач, SIC водачи и дълга дръжка – комбинация от корг и EVA материал и акцията и е до 70 грама. Въдицата е оборудвана с противооплитащ първи водач c голям диаметър, спомагащ зa достигане нa далечни дистанции пpи кастинг.

Моделът намира широко приложение за light фидер риболов на езера, канали и комерсиални водоеми.

ВИЖ ТУК

2. Спининг въдици – Okuma CX SPIN, 210см, 5-20гр

въдици за риболов Okuma CX SPINПредставяме ви тази спинингова въдица, подходяща за начинаещи, тъй като е с пиково действие и е с размери само 2,10м.

Продуктът е изработен от карбон и поради тази причина е гъвкав и сетивен, така че веднага ще усетите кога рибата е на нея. Състои се от две части по 113 см всяка, тежи 124 грама и включва калъф за пътуване. Зареждащата мощност е максимум 20g, така че може да се използва заедно с изкуствени примамки.

Характеристиките ни карат да кажем, че е пръчка за щука. Дръжката е изработена по японски дизайн, съчетана от корк и C40X карбон. Притежава още висококачествен макародържач изграден от C40X карбон, Въдиците от тази серия са с висококачествени SIC водачи с дълго рамо, които ще издържат с течение на времето и няма да се счупят, дори след многократна употреба, защото са изработени от титан.

Поради дължината си е подходящ за улов на дребни и средни риби, като щука.

ВИЖ ТУК

3. Шаранджийски въдици -Prologic Custom Black Carp

С помощта на тази въдица ще можете да ловите средни риби, тъй като е шаранджийска пръчка с размери 3,9м. Поради дължината си може да бъде трудна за транспортиране, но тъй като е телескопичен модел, състоящ се от три секции по 138 см всяка, може да се раздели на отделни части и няма да заема толкова много място в колата.

Действието е бързо, така че само върха ще се огъне и е подходящ за риболов на река или големи язовири. Телескопичният прът е изработен изцяло от карбон, с повишена гъвкавост. Това е предимство, защото можете да усетите вибрациите на рибата, когато е на въдицата.

Продуктът може да се използва с олово до 120g. Снабдена е с 50-милиметров първи голям водач за по-малко съпротивление при изнизване на влакното от макарата. Тези водачи са подходящи за използване на плетени влакна. Тежи 410 грама и не включва калъф за транспортиране.

ВИЖ ТУК

4. Телескопични въдици – Windblade Carbon TL6, 3.6 м

въдици за риболов Windblade Carbon TL6Това е телескопична пръчка за шаран, която може да се използва, когато искате да ловите директно от брега, тъй като е с дължина 3,6м. Състои се от три сегмента с диаметър 20 мм, като единият е с размери 122 см, така че можете лесно да ги носите, ако имате чанта за носене, която сте закупили отделно.

Дръжката е изработена от EVA гъба, така че ще сте в безопасност, докато ловите. Пръчката за шаран може да се използва заедно с поводи с тегло до 150g и има бързо действие на върха. Началният пръстен е с диаметър 50 мм, така че може да се използва за други големи риби.

Цялата въдица е изработена от карбон в комбинация с фибростъкло, така че е гъвкава, но в същото време издръжлива. Има достъпна покупна цена, така че може да бъде опция за начинаещи, търсещи евтини и добри въдици.

ВИЖ ТУК

5. Въдици тип мач – Trabucco Pulse T-match Power

въдици за риболож Trabucco Pulse T-match PowerТази въдица е тип телемач, средно действие, подходяща за риболов в прясна и солена вода. Дължината и е 4,2м., което я прави подходяща за-големи риби и риболов на големи разстояния. Снабдена е със S-SIC водачи и дръжка, изработена от комбинация от естествен корк и EVA материал. Въдицата е конструирана от карбон и акция до 80гр. Винтовият макародържач е изработен от стомана и гума, а върховата секция е снабдена с два подвижни водачи с метални втулки. Телемач въдицата е добре балансирана и позволява отличен контрол по време на риболов, също така с тегло от 355 гр. е сред леките въдици на пазара.

ВИЖ ТУК

6. Въдици – Baracuda Match Аrlequin 3903

въдици за риболов Baracuda Match Аrlequin 3903С тази въдица Baracuda можете да ловите хищни видове, при лов от брега, защото е с дължина 3,9м. Моделът е изработен от въглеродни влакна, и поради тази причина е с ниско тегло, гъвкав и силно чувствителен.

Въдицата за риболов се състои от три секции, с различни диаметри, които могат да се разглобяват, за лесно транспортиране. Той има бързо действие и ви позволява да хвърляте поводи, които тежат между 5-30г. Предвид това, може да се използва от рибари, които имат техника, базирана на въдиците от типа мача.

Въдицата е полезна за тези, които възнамеряват да ловят средни риби и е снабдена с 14 водача. Дръжката е изработена от корк и няма да се изплъзне от ръката ви, така че можете да държите пръчката, дори когато дланите ви са мокри.

ВИЖ ТУК

 

7. Въдици за лодка – Shimano TEREZ SILURUS

въдици за риболов Shimano TEREZ SILURUSАтрактивно изглеждащият Shimano Terez Silurus има интересни функции, за да впечатли любителите на сериозните битки с големи риби. С дължина от 2.2м, тя е изработена от Geofibre материал, тествана на полеви условия. Това е твърда и силно устойчива на натоварване въдица, която притежава цялата мощност, необходима за предизвикателствата на риболова на сом и други големи хищници. Заедно с мощността обаче чувствителността към всяко кълване е друго търсено качество, за да отговори на изискванията на съвременния рибар. Можете да ловите с всяка стандартна техника на замятане и навиване, но можете също да се насладите на усещането за джигинг и други техники за вертикално движение на пръчката, където комбинацията от лекота, сила и чувствителност е ключова. В допълнение, въдицата е отличен вариант за риболов с лодка както във вътрешни води, така и за морски риболов, включително за тролинг.

Въдицата притежава характеристики като: Акция 70 – 110гр; трансп.дължина 1,72м; тегло 242гр.

ВИЖ ТУК

8. Въдици тип болонеза -Shimano Technium Fast

въдици за риболов Shimano Technium FastИдеален за риболов в стила на Болонезa, това е седмото поколениe. Разполага с дължина от 5,9м.. Пръчките са снабдени с Pac Bay Minima 4 водачи на за перфектно управление на влакното и макародържач Shimano Plate за перфектно фиксиране на макарата. Заготовката е направена от HPC100 + Biofibre карбон, което води до много силна, но лека пръчка. Те се доставят в торбичка от плат и водачите са защитени с пластмасов предпазител, за да се избегнат повреди по време на транспортиране. При тази пръчка тежестта на кошничката трябва да е от 2.5 до 15 гр.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
1 Коментар
  1. […] Ако се чудите, кои са най-добрите въдици за риболов на п… […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.