4 най-добри уреда за сушене на плодове и зеленчуци

5/5 - (1 глас)

Тъй като пресните зеленчуци или плодове не винаги са под ръка, тези, които искат да имат здравословна диета, често избират да ги изсушат. По този начин могат да ги запазят за продължителен период от време, без да губят хранителни вещества. Днес уредите за сушена на плодове и зеленчуци са ефикасна и доста достъпна опция. С тях можете да сушите голямо разнообразие от храни (включително билки, ядки, семена, дори месо) в собствената си кухня за нула време.

nai-dobri-uredi-za-shushene-na-plodove

Ръководство за купувача, при избор на уред за сушена на плодове и зеленчуци

Защо да купувате такъв продукт?

Както показват много мнения за най-добрите уреди за сушена на плодове и зеленчуци, те ви позволяват да съхранявате храната бързо и лесно. Това в никакъв случай няма да отнеме витамините и минералите, така необходими за балансирана диета.

Тип дехидратор

На първо място, разгледайте типологията на уредите за сушене на плодове и зеленчуци. От тази гледна точка можете да избирате между два вида уреда, разграничени по технологията, с която разполагат:

 • С вертикален въздушен поток

Такъв дехидратор има кръгла форма и малки размери. Принципът на действие включва използването на няколко тави. Те са подредени вертикално (на нива). Източникът на топлина е разположен отдолу, което прави възможно въздухът да се издига естествено през отворите на тавите, или да бъде изтласкан от вентилатор.

Такова устройство заема по-малко място в кухнята, но има и недостатъци. Те са, че на определени интервали тавите трябва да се завъртат, така че долните да достигнат върха в някакъв момент. Ако не направите това, плодовете и зеленчуците, поставени в долните тави, които са по-близо до източника на топлина, ще изсъхнат по-бързо в сравнение с останалите.

 • С хоризонтален поток (тип кутия)

Въпреки че този уред за сушене на плодове и зеленчуци (подобно на предишния модел), включва използването на многоетажни тави, разликата между двете е, че те могат да бъдат използвани поотделно. Източникът на топлина вече не е в основата, а зад уреда. Има модели, които са снабдени и с вентилатор, с идеята въздушният поток да е по-бърз.

Горещият въздух се елиминира или през предната част на уреда, или през горната част, през някои отвори, които има. Най-важното предимство на този тип уреди е, че хоризонталният въздушен поток е много по-хомогенен. Това означава, че тавите не трябва да се въртят за оптимално сушене на плодовете и зеленчуците.

 • Цилиндровите

Позволяват ви да добавяте или премахвате тави в зависимост от количеството на продуктите, които искате да изсушите. Като брой на тавите вие ​​избирате според нуждите си колко често и колко ще сушите (броят варира от 5 до 9, с възможност за добавяне на над 20 тави при цилиндрични продукти).

най-добри уреди за сушене на храни

Капацитет на уред за сушене на плодове и зеленчуци

Въпреки че не можем да обобщим, уредите с хоризонтален въздушен поток са с по-малък капацитет в сравнение с тези с вертикален въздушен поток. Те имат по-голям брой тави – при някои модели дори 16 или повече. В зависимост от този аспект ще трябва да изберете сушилня за плодове и зеленчуци според вашите нужди.

Сила на сушене

От опита с използването на големи или малки уреди знаете, че по-високата мощност гарантира тяхната висока производителност. Същото се случва и с дехидраторите, но имайте предвид следното:

 •  изберете устройство с мощност по-голяма от 200W, защото това е минималната мощност, необходима за бързо сушене;
 • уредите са сушене 200-300 W са ефективни и имат по-ниски разходи от тези с мощност по-голяма от 400 W, но не могат да съответстват на тяхната производителност.

С други думи, за да изсушите плодове и зеленчуци със значително съдържание на витамин С, ви е необходима по-малко мощност. Ако искате да изсушите плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, ще ви трябва по-голяма мощност. В зависимост от тези съображения е препоръчително да закупите уред с няколко нива на мощност.

Ето и един съвет от нас: Съхранявайте изсушените храни в тесен съд или хартиени торби, в по-хладни и сухи помещения. Прочетете нашата статия за 6 най-добри уреда за вакуумиране на различни видове храна, ТУК!

Материалите, от които е направен уреда за сушена на плодове и зеленчуци

Тук е просто. По принцип можете да избирате между пластмаса и неръждаема стомана. Обикновено стоманените сушилни се използват в областта на HORECA. Други препоръчани материали са: пластмаса или поликарбонат без BPA.

Аксесоари на уреда за сушена на плодове и зеленчуци

Имаме предвид по-специално тавите, които има уредът. Освен техния брой е важно, следователно, ако знаете, че ще сушите плодове или зеленчуци в големи количества, можете да вземете предвид и други аспекти:

 • има уреди, които имат специални тави за веган RAW храна;
 • контрол на температурата: тъй като плодовете и зеленчуците изискват определена температура на сушене в зависимост от вида им;
 • функцията за контрол на температурата е особено важна. Ако за плодовете и зеленчуците с високо съдържание на витамин С оптималната температура е 30 – 40 градуса С. Но тези с високо съдържание на вода изискват температури по-високи от 50 градуса С;
 • вграден вентилатор: той е много полезен, защото има решаваща роля за равномерното обезводняване на плодовете и зеленчуците на всеки
 • защита от прегряване;
 • светлинен индикатор;
 • поддържай топло;
 • регулируеми крачета;
 • таймер и термостат.

Цената на дехидратор за храна

Добрата новина е, че ще можете да закупите уред за сушене на плодове и зеленчуци, дори ако имате по-малък бюджет. Въпреки това, за търговска дейност трябва да помислите за по-висока цена. Разликите в цената обикновено се определят от вида на уреда за сушене на храна, броя на тавите, с които разполага и допълнителните функции.

Гаранция за сушене на плодове и зеленчуци

Не на последно място, помислете за устройство с минимум две години гаранция. Говорим за устройство, в което могат да възникнат дефекти и е добре да се вземе предвид рискът да доплатите за покупката. Това може да се случи ако нямате гаранция, която ще ви е от полза в случай, че след време се наложи да вземете устройството в експлоатация.

Най-добри уреди за сушена на плодове и зеленчуци – нашите препоръки

1. Уред за сушена на плодове и зеленчуци – Excalibur 9

уред за сушене на плодове и зеленчуци Excalibur 9Excalibur е на пазара от 1973 г. и този продукт може да бъде препоръчан като най-добрата професионална сушилня за плодове и зеленчуци. Тя е подходяща за малки търговци, но също и за домашна употреба, ако сте взискателен готвач и имате нужда за бързо сушене на различни храни.

Производителността идва с подходяща цена, като устройството е оборудвано с 9 тави с размери 35,5 см на 35,5 см. Това е продукт тип кутия, с хоризонтален поток (има две системи за циркулация на въздуха). Това  гарантира равномерно разпределение (можете да сушите различни храни едновременно, без да се страхувате, че вкусовете ще се преплитат). Тъй като е важно температурата да се регулира според вида на продукта и етапите на сушене, той има регулируем термостат от степен от 29 градуса С до 68 градуса С.

Можете лесно да му зададете да работи, с таймер с капацитет 26 часа. В зависимост от размера на храната, която искате да изсушите, можете да извадите тавите, като по този начин имате повече пространство между тях. Мощността от 600 W. Осигурява бърз и безопасен процес на сушене.

ВИЖ ТУК

2. Уред за сушене на плодове и зеленчуци – Gorenje FDK24DW

уред за сушена на плодове и зеленцучи Gorenje FDK24DWТърсите евтин и добър уред за сушене на зеленчуци и плодове? – този продукт може да се препоръча за всеки любител готвач, който иска винаги да има изсушена храна под ръка. Това е модел тип цилиндър, с вертикален поток от горещ въздух. Той циркулира и изсушава равномерно отгоре надолу на всяко ниво. Препоръчително е обаче да не се комбинират няколко вида храна, за да се избегне рискът от взаимно проникване на вкусове.

Мощността е средно 240 W, но ако не сушите наведнъж големи количества и не приготвяте специални сурови рецепти с по-„претенциозни“ съставки.Не е задължително да имате по-голяма. Тъй като в началото на процеса трябва да зададете по-висока температура, след това по-ниска, уредът има регулируем термостат на всеки 5 градуса, вариращ от  35 градуса C до 70 градуса C. Точно това, от което се нуждаете, за да изсушите всеки зеленчук или плод.

Управлението се осъществява лесно с помощта на електронния дисплей, а безопасността е гарантирана от системата за защита от прегряване.

ВИЖ ТУК

3. Уред за сушене на плодове и зеленчуци – Daewoo DD450W

уред за сушене на плодове и зеленчуци Daewoo DD450WНоминална мощност – по отношение на количеството освободена енергия, уред с 500 W ще свърши работата си правилно. Регулируема температура – ​​контролът на температурата между 35-70°C е много важен, ако вземем предвид факта, че различните видове храни могат да бъдат дехидратирани само при определени температури. Вграден вентилатор – след загряване на храната за освобождаване на влагата отвътре, вентилаторът на уреда издухва горещ, влажен въздух от уреда през вентилационните отвори.

Може да се използва за широка гама от храни: плодове, зеленчуци, билки, зеленина, чайове, месо или дори сирене.

Ергономичен дизайн – естетически идеален, с фиксиран размер и достатъчно място за всяка тава, което означава повече място за поставяне на храната. Също така прозрачният капак ви позволява да наблюдавате процеса, без да отваряте уреда.

ВИЖ ТУК

4. Уред за сушене на плодове и зеленчуци – Hendi Kitchen Line PRO 2020

уред за сушена на плодове и зеленчуци Hendi Kitchen Line PRO 2020Уредът за сушене на храна Hendi Kitchen Line PRO 2020 е с капацитет 7 тави, електронен LCD ДИСПЛЕЙ, двигател с мощност 500 W, регулируема температура между 35-70°C, таймер, цифрово управление и е с размери 345x450x (H) 315 мм. В уреда Hendi Kitchen Line можете да приготвите свои собствени здравословни чипсове и закуски, като използвате всякакъв вид плодове или зеленчуци!

Това устройство може да изсуши дори за много кратко време дори лечебни растения: лайка, мента, босилек, копър, мащерка и др. Този уред може да се използва във всякакъв тип кухня!

Благодарение на прозрачната врата може да се проследи процеса на сушене. Оборудван с прозрачна опора, която може да се използва за събиране на остатъци.

ВИЖ ТУК

 

 

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.