6 най-добри уреда за вакуумиране на различни видове храна

5/5 - (4 гласа)

От химична гледна точка, витамините и кислородът не вървят ръка за ръка. Но също така и всички други храни се развалят под въздействието на атмосферния въздух. Ето защо хората измислят различни възможности за опазването им. В днешната статия, фокусът ще бъде главно насочен към едно доста съвременно приспособление, за запазване на определен тип храни, а именно чрез уред за вакуумиране на храна.

Вакуумното запечатване на храната намалява количеството кислород в опаковката, като по този начин предотвратява развитието на бактерии. Всъщност, вакуум уредите могат да бъдат истинска помощ в бита и забързаното ежедневие на човека. Това е перфектният избор, когато искате да съхраните даден вид храна за определен период от време, без да променяте вкуса и мириса и, както и да запазите нейните  качествата непокътнати.

Уред за вакуумиране на месо и друг вид храна

Как да изберем най-подходящия уред за вакуумиране на храна? Ръководство на купувача

Що се отнася до правилното съхранение на храни, има няколко решения, от които да избирате. Независимо дали използвате пластмасово или алуминиево фолио, класически торби или техен по-специфичен вариант, методът на съхранение ще бъде във взаимозависима връзка с продължителността и температурата, при която съхранявате нетрайните продукти. Съществува обаче един недостатък: фактът, че колкото и оптимални да са условията, храната не трае най-много няколко дни. Точно в тази ситуация идва на помощ устройството за вакуумиране.

Експерти стигат до заключението, че съхраняването на храната във вакуум удължава нейния срок на годност до 5 пъти. Вие не само имате възможността да поддържате храната свежа за по-дълго време, но и сте решили проблема с ястията на открито, като например пикници, или големи пътувания.

Ако сте убедени, че искате да разберете коя е най-добрата вакуум машина за храна или къде да я намерите на най-изгодна цена, всичко, което трябва да направите, е да анализирате няколко критерия за подбор.

Устройство за вакуумиране на хранаТипове вакуум уреди

Реално погледнато, всеки модел има еднаква роля – извличане на въздух и влага от контейнера или торбата, в която се съхранява храната, след което се  запечатва плътно. Липсата на течности и кислород не позволява развитието на мухъл, микроби или бактерии, които обикновено разлагат органични вещества.

Нещо повече, хладилното съхранение на вакуумирани храни гарантира, че съдържащите се в различните продукти ензими ще действат много по-бавно. Ето защо плодовете и зеленчуците остават свежи по-дълго, ако са опаковани по този начин. Освен това, тяхната текстура не може да бъде повлияна от  студеното помещение, стига да се съхранява във вакуум.

Вижте нашата класация за най-добри хладилници на пазара!

На първо място в класациите за най-препоръчван тип вакуум уред стоят най-масивните устройства, тъй като те са най-ефективни във функционалността от всички. При тях самият продукт за вакуумиране се поставя в уплътнителна камера с опаковката, като се затваря двойно и оптимално. Тъй като машините работят доста ефективно и бързо, те са и най-скъпи, в сравнение с останалите. В областта на недостатъците може да се спомене, че заемат повече място и са малко по-тежки, главно предназначени за производство на опаковки в промишлен мащаб.

Второто място е водено от типа уреди, които са подходящи за домашна употреба. Те имат специфичен дизайн, който им позволява да абсорбират въздух и течности отстрани, като краят на торбата се вкарва в смукателния отвор на хранителния вакуум. След изсмукване на въздуха торбата се запечатва при по-високи температури. Тези модели изискват използването на специални торби с прикрепени към тях канали, през които ще се изсмуква въздуха. Те имат оптимални размери и са на доста по-достъпна цена, но за сметка на това имат по-ниска мощност на засмукване. Някои варианти предлагат и възможност за запечатване на контейнери.

На последно място се класират типа устройства, които могат да вакуумират както сухи, така и мокри храни. Тези модели имат накрайник, който се вкарва в торбата, за да абсорбира течността или да отстрани въздуха. След вакуумиране, устройствата запечатват торбите, използвайки високи температури. Предимството е, че не са необходими специални торбички за съхранение на храната и цената им е най-достъпна. Следователно, такъв тип продукт може да бъде най-подходящ за едно домакинство. Единствените по-малко благоприятни аспекти са фактът, че запечатването се извършва неравномерно, а времето за охлаждане след запечатването е доста по-дълго.

Уред за вакуумиране на различни видове храни

Преносимост 

Трябва да прецените дали да устройството ще бъде използвано в домашни условия или в движение. В зависимост от преносимостта, тези продукти могат да бъдат класифицирани по два начина.

Ако използвате уред за вакуумиране само в уюта на вашия дом, препоръчително е да си купите модел, който може да стои прикрепен върху кухненския плот. Той може да бъде по-голям и по-тежък. По-масивните модели обикновено имат множество опции за вакуумиране, съответстващи на всеки вид храна.

Вместо това, ако искате да използвате избрания продукт при пътувания, екскурзии или излети сред природата, ще изберете малък вакуум уред, или дори контейнер, оборудван с мини-помпа, който може да държи храната вътре запечатана. Разбира се, последните не са толкова ефективни, колкото другите споменати устройства, но са най-лесно преносими и могат да бъдат взети навсякъде с вас.

Вакуумирана храна със специален уредФункции на вакуум уредите

На първо място, устройството трябва да може да запечата торбите или контейнера за съхранение след изсмукване на въздуха. В противен случай можете да кажете, че сте избрали продукт с нулева функционалност. Също така е добре да знаете дали уредът може да вакуумира и мокра, и суха храна.  В допълнение към тези много важни аспекти, има и редица допълнителни функции. Сред тях можем да споменем: многоскоростна абсорбция, вградена ролка за торби, допълнителна вакуумна функция за предмети, вакуумиране и запечатване на контейнери или множество опции за запечатване.

Различни видове вакуумирана храна

 

Поддръжка на един вакуум уред

В зависимост от конструкцията на вакуум уреда, има няколко фактора, които могат да повлияят на качеството на неговата работа. Както вече споменахме, много модели работят със специални артикули, които ще представляват допълнителен разход периодично. Други продукти използват различни торби, които могат да работят по-ефективно или по-трудно с даден вид пластмаси.

Устройствата, оборудвани с външен компресор, предлагат възможност за вакуумиране на буркани, но това ще изисква периодични разходи за поддръжка. Като аргументи, съпътстващи условията за поддръжка, вземете предвид съотношението между цената на продукта и предлаганата гаранция. Така ще разберете дали инвестицията си заслужава да бъде направена.

Вакуумирани бадеми с машинаЦена на вакуум уреда

Цената е един от аспектите, които всеки купувач обмисля. Първо, добре е да зададете целта, за която искате да направите покупката. След това избирате типа устройство, което отговаря на вашите изисквания. Следващата стъпка е да отделите всички продукти, които съответстват на създадения от вас профил. После ви предстои да анализирате другите критерии за подбор. От устройствата, които притежават най-много предимства, закупувате това, което е най-близко до бюджета, с който разполагате.

Опитайте се да правите инвестиции със средна стойност. Ако не използвате устройството твърде често, може да е удобно да изберете дори по-евтин от средния модел. Вместо това, ако планирате да го използвате повече, не пестете и инвестирайте в продукт, чиято цена отразява производителността, на която е способен.

Уред за вакуумиране в кутия или торбаТъй като сега имате на разположение тези мнения за подбор на най-добрите вакуум уреди, можете да изберете подходящо устройство, независимо дали възнамерявате да го използвате постоянно или само от време на време. За тези, които искат да разберат къде да намерят вакуум уред на добра цена, препоръчваме да си купят такава от интернет. Офертите, които намерите онлайн, могат да бъдат по-разнообразни и интересни. Ще имате възможността да се възползвате от някои намаления на цените и ако не сте доволни от доставения продукт, можете да го замените с по-добър. Освен това качеството и гаранцията на устройствата са същите.

Надяваме се да сме ви били полезни в избора на най-подходящата за вашето ежедневие вакуум машина!

Мнения, обвързани с най-подходящите избори на уред за вакуумиране на храна

Притежанието на вакуум уред не представлява трудна задача. Обаче, в днешно време, хората не са запознати как да изберат най-подходящият вариант за тях.

В този справочник ще ви запознаем с едни от най-важните критерии, които трябва да имате предвид, когато търсите вашата специфична вакуум машина, както и примерни предложения на пазара, които със сигурност заслужават вашето внимание.

Вакуумирани храни

Нашите препоръчани модели вакуум уреди за храна:

1. Уред за вакуумиране на храна FoodSaver FFS010X

Уред за вакуумиране FoodSaver

Ако имате натоварен работен график, но искате да седнете заедно със семейството си да вечеряте храна, приготвена от вас, тогава ви предлагаме уредите за вакуумиране FoodSaver, които гарантират, че ще запазите свежестта на храната 2 пъти повече от традиционния метод на съхранение.

Това е страхотен пример за вакуум уреди за храни, които са на изгодни и достъпни цени и стоят доста елегантно прикрепени върху кухненския плот.  Можете да изберете вакуум в специфични торби или контейнери, които след това лесно да се съхраняват в хладилника, за да се затоплят отново според нуждите. Използва се и за мокри, и за сухи съдове.

 

Предимства

 • Може да се вакуумира и храната в контейнера, и в торбата.
 • Можете да регулирате височината на горната част на уреда.

Недостатъци

 • Препоръчва се да се използва върху кухненския плот.

Купи сега


2. Вакуумна машина VT3114

Вакуумна машина VT3114Голям брой потребители смятат този продукт за много подходящ избор, тъй като се придържа към категорията на високоефективните устройства. Всъщност, тази машина може да се счита за един от най-добрите вакуум уреди за храна на марката Laica. VT3114 е устройство, което работи напълно автоматично, с помощта на компресор с висока мощност.

Разширената функционалност се наблюдава както за основните функции, така и за допълнителните. Устройството може да функционира не само със сухи, но и с влажни течности, както и автоматично да извършва процесите вакуумиране и запечатване.

Тази вакуумна машина ви позволява да настроите времето за запечатване, в зависимост от храните, които се обработват, но също така и да намалите мощността на засмукване. Чрез нея се вакуумира всякакъв вид храна.  Обозначените индикатори показват етапа на работния цикъл и избраните функции. Устройството може да се постави свободно върху вашия кухненски плот. Използват се само специфични по размер торби и ролки за вакуумиране. Този продукт не спада към категорията на евтините вакуумниу машини за храна, но определено си заслужава вниманието ви, защото работата, която извършва е непоклатима.

 

Предимства

 • Вакуумира както със сухи, така и с мокри течности
 • Позволява настройка на времето за запечатване според предпочитанията на потребителя.
 • Предлага широка гама от допълнителни функции.

Недостатъци

 • Препоръчително е да се вакуумира само с торбички със специална текстура, както и вакуумни ролки, които по-късно да бъдат закупени отделно.

Купи сега


3. Уред за вакуумиране FoodSaver FFS002X-01

Уред за вакуумиране на храна

Този модел вакуум устройство е силно препоръчван на пазара, главно за домашна употреба, защото е с щипка. За използване са необходими специални торбички, а също така и маркуч за бутилки, в случай че възнамерявате да съхранявате вино, масла и други по-течни консистенции в най-добрите условия. Това е лесен за използване модел с интуитивни бутони. Черният му цвят го прави лесно интегриращ се върху всеки кухненски плот. Що се отнася до вакуумирането в торби, уредът се препоръчва само за твърди и сухи храни.

Устройството, за което говорим сега, също има функция за запечатване, ако се интересувате от този аспект. Консумативите за него са лесни за намиране и са на достъпна цена. Продуктът може да бъде поставен в категорията на евтини и качествени вакуум уреди за храни.

 

Предимства

 • Компактен модел, който лесно може да бъде напаснат според Вашата кухня и плот.
 • В допълнение получавате и маркуч
 • Доста лесен за използване и оборудван с интуитивни бутони.

Недостатъци

 • Вакуумирането в торбички се препоръчва само за сухи храни.

Купи сега


4. Уред за вакуумиране VT3108

Уред за вакуумиране VT3108Това е компактно устройство за вакуумиране на храни, което ще ви помогне да запазите храната свежа за по-дълъг период от време. Чрез него можете да извършите няколко операции – мокро или сухо вакуумиране, вакуумиране и запечатване, запечатване без вакуумиране.

Продуктът работи напълно автоматично, заедно с компресор с висока мощност. Можете да използвате торбички на руло или на парчета. За запечатването без вакуум е необходима ролка. Процесът на вакуумиране може да бъде спрян по всяко време. Захранва се от контакт.

 

Предимства

 • Може да бъде използван за вакуумиране и запечатване както на сухи, така и на мокри храни.
 • Можете да използвате както ролки, така и торбички, в зависимост от вашите предпочитания и свободното пространство, налично в хладилника или фризера.
 • В случай, че сте направили нещо нередно, можете лесно да спрете процеса на вакуумиране с помощта на бутон.

Недостатъци

 • Вакуумирате само храната, съхранявана в торбички.

Купи сега


5. Уред за вакуумиране Lay VT3115 Extra Slim

Вакуумно устройство LayАко нямате много място в кухнята или ако искате да можете лесно да транспортирате вашето устройство за вакуумиране, можем да ви представим перфектният продукт, а именно Laica, Extra Slim.

Уредът е доста лесен за използване. Разполага с два бутона, разположени отстрани и отгоре. Единият е посветен на процеса на запечатване, а другият на автоматичното извършване на цикъла на вакуумиране и запечатване. Може да се използва за мокро вакуумиране, но и за сухо. Устройството е оборудвано с помещение за събиране на излишната течност.

 

Предимства

 • Улеснен контрол над устройството.
 • Наличие само на два контролни бутона отстрани.
 • Подходящ е както за сухи, така и за мокри продукти.
 • Освен операцията по вакуумиране и запечатване, вие също имате възможност да запечатате торбите сами.

Недостатъци

 • Използва се само специфичен модел ролки или торби.

Купи сега


6. Машина за вакуумиране Magiv Vac Elite 300

Машина за вакуумиране MagivМашината за вакуумиране Elite 300 от Magiv Vac е модел, предназначен за вакуумиране на храна, която е необходимо да се съхранява в хладилник за по-дълъг период от време.

Този уред може да бъде използван за автоматично вакуумиране на определени продукти. В допълнение към вакуум устройството има маркуч. Уредът разполага и  със специална функция, която предпазва формата и орнаментите на крехките видове храна.  Контролният панел, който е много лесен за достъп и интуитивен, се намира в горната част на машината.

Машината е доста лесна за поддръжка, защото дъното може да се отдели от нея и да бъде поставено в съдомиялна машина. Устройството се захранва от електрическа мрежа.

 

Предимства

 • Уредът се доставя с маркуч, необходим за вакуумиране на контейнери за храна.
 • Разполага с допълнтелна функция, предназначена за предпазване на крехките храни
 • Дъното на уреда може да бъде измито в съдомиялна машина.

 

Недостатъци

 • Препоръчва се да се използват само специфични за уреда торби.

Купи сега

Може да харесате също
1 Коментар
 1. […] Ето и един съвет от нас: Съхранявайте изсушените храни в тесен съд или хартиени торби, в по-хладни и сухи помещения. Прочетете нашата статия за 6 най-добри уреда за вакууми… […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.