7 най-добри пистолети за горещ въздух

5/5 - (1 глас)

Ако ви е необходим уред, с който лесно да премахвате боя и лепила или да отпушвате замръзнали тръби, то изерете пистолет за горещ въздух. Може да ги използвате както в дома, така и в  работилницата. Те се предлагат в различни варианти, с нива на производителност според дейностите, които трябва да извършват. Steinhaus Start PRO-HG2000 е един от достъпните модели, с двигател със средна мощност и основни аксесоари, идеален за проекти „Направи си сам“ и домашни ремонти. За тези, които предпочитат други марки, препоръчваме Bosch EasyHeat 500 като алтернатива.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на пистолет за горещ въздух

пистолет с горещ въздух

Пистолетът за горещ въздух е просто, но много полезно устройство. Той се състои от нагревателен елемент, вентилатор и дюза, която насочва въздушния поток. Тъй като могат да се използват за решаване на различни битови проблеми, те са сред най-популярните устройства, които можете да имате в комплекта си с инструменти. Пистолетите за горещ въздух са много различни по отношение на техническите характеристики.

Ролята на това ръководство е да ви помогне да изберете най-добрия пистолет за горещ въздух. За да отговаря на вашите нужди, трябва да се запознаете с  мощността на двигателя, режима на захранване, максималната генерирана температура, въздушния поток, аксесоарите и други важни елементи.

Ако се интересувате от заваръчни апарати, с които лесно ще заварявате метал дори и в домашни условия. Прочетете цялата статия, за да разберете кои от тях са най-добрите, от ТУК!

Мощност

Пистолет за горещ въздух, който е подходящ за хоби дейности, ще се предлага с мощност около 500 W. Но можете да намерите модели с 3400 W. Те са подходящи за професионални цели и тежки условия. За дейноости от типа „Направи си сам“ като лепене на спукани тръби, разтваряне на боя по дограма и т.н., ще ви е необходим пистолет за горещ въздух с мощност 1000 – 1500W. Тези, които сериозно се занимават с ремоделиране и DIY проекти, могат да се съсредоточат върху модел с мощност 1500-2000 W. А за професионалните дейности, където тези устройства се използват многократно, се нуждаят от модел с повече от 2000-2300 W.

Температура

Повечето модели пистолети осигуряват максимални работни температури от 495 – 500 градуса по Целзии. Професионалните пистолети се открояват с надхвърляне на нивото от 500 градуса по Целзии, като обикновено предлагат 550 – 600 градуса по Целзии. Изборът на температурно ниво зависи от операцията, за която използвате устройството. Например, боята се отделя лесно при 500o градуса, поради което повечето модели предлагат това ниво.

Също толкова важна е възможността да регулирате температурата. По-евтините версии включват краен брой температурни степени, които обикновено варират между 2 и 9. Често температурата започва от 20, 50 или дори 350 градуса по Целзии. По-скъпите модели включват LCD екран. Благодарение на него, температурата може да се управлява много по-гъвкаво, с температурна разлика от 10 или 20 градуса по Целзии.

Въздушен поток на пистолет за горещ въздух

Въздушният поток, обикновено е между 300 и 600 л/мин. Той може да се контролира на няколко нива. Имате нужда от евтин и добър пистолет за горещ въздух с поне две нива. Ако искате да можете лесно да управлявате силата, с която горещият въздух се изпраща към леки предмети и също така да сте сигурни, че не излагате на топлина и други елементи в близост до зоната, в която работите.

Поддръжка за вертикална опора

пистолет за горещ въздух

В някои ситуации, като например когато се опитвате да огънете PVC тръба, е по-лесно да насочите пистолета вертикално, с дюзата нагоре. По този начин и двете ви ръце ще са свободни и ще можете да държите тръбата. За да можете да направите това обаче, трябва да потърсите модел, чийто дизайн позволява стабилно поставяне във вертикално положение. Освен това и представена от дизайн с плоска задна част или/и специална опора скоба, включена в пакета за доставка.

Защитни елементи

Сред елементите за безопасност, които трябва да търсите в такъв продукт, са защита срещу претоварване и прегряване. Те предотвратяват повреда на двигателя. А повърхността с противоплъзгащ слой намалява риска от падане на устройството по време на употреба.

Най-добрите пистолети за горещ въздух също включват индикатор за остатъчна топлина, който сигнализира, че дюзата е все още гореща. По този начин могат да се предотвратят случайни изгаряния, причинени от докосване на горещата дюза. Професионалните опции са оборудвани и с прахови филтри, които предпазват устройството в ситуации, когато работите на строителни обекти или на други замърсени зони. Например такива с каменни частици, пясък, цимент, дървени стърготини и др.

И тъй като все пак говорим за защита, добре е да знаете, че повечето устройства от този вид не надвишават, в категорията шум, 80 дБ. Но ако изберете по-мощна версия, което обикновено означава по-ефективен пистолет, може да се наложи да използвате слушалки против шум.

Аксесоари

Прецизността, с която можете да контролирате струята горещ въздух, генерирана от пистолетите, също зависи от аксесоарите. Тук имаме предвид дюзите с различна форма, които са фиксирани в края на тези устройства. Най-популярните форми са конични, широки, плоски, за заваряване на пластмаси, с редукция, за заваряване на телове и др. Преди да закупите пистолет за горещ въздух на добра цена, проверете какъв тип дюза ви е необходима и дали е включена в комплекта на продукта или трябва да я закупите отделно.

Често задавани въпроси, свързани с пистолета за горещ въздух

Къде мога да намеря дюзи за пистолета за горещ въздух?

Можете да намерите дюзи онлайн или в местните магазини, които продават този тип устройства или като цяло продукти за домашени потреби или работилница, като бормашини, електрически винтоверти и др.

Има ли пистолет за горещ въздух с батерия?

Да, има модели със захранване от контакта, през електрическия кабел, така и версии с батерия, предназначени за тези, които имат нужда от повишена мобилност. Трябва да запомните обаче, че те са малко по-тежки поради вградената батерия и често са по-скъпи, ако искате модел с висока производителност.

Какво мога да залепя с пистолета?

Използват се за залепване на различни предмети (опаковки, кошници, тръби и др.) с помощта на PP или HDPE пръчки, които се превръщат в течна пластмаса, лесна за работа, която позволява покриване на пукнатини или дупки, свързване на две сегменти и др.

Най-добри пистолети за горещ въздух – нашите препоръки

1. Пистолет за горещ въздух Steinhaus Start PRO-HG2000

пистолет за горещ въздух СтейнхаусСред моделите на пистолети за горещ въздух, евтини и добри, подходящи за домашни хоби проекти, включихме в списъка с предложения този модел от Steinhaus, с 2000W мотор. Генерира работна температура до 500 градуса Целзии и въздушен поток до 550 л/мин., с две степени на настройка. Първата степен е 350 градуса Целзии при дебит 250 л/мин., а втората 550 градуса Целзии с 500 л/мин.

Това е версия с кабелно захранване и се доставя заедно с редица полезни аксесоари, сред които споменаваме рефлекторната и конусна дюза, дюзата в опашката на рибата и гайката за закрепване на дръжката, която улеснява съхранението.

Както самото устройство, така и крайната част на дръжката са снабдени с плоски зони, които улесняват вертикалното поставяне върху работната маса. Въпреки това, той не е оборудван с допълнителни поддържащи елементи, а пакетът за доставка не включва чанта или капак за аксесоари.

ВИЖ ТУК

2. Модел Bosch EasyHeat 500

пистолет за горещ въздух БошТова е пистолет с горещ въздух Bosch от хоби гамата, подходящ за тези, които искат да реновират стари дограми или мебели. Той включва 1600W мотор и може да генерира до 500 градуса. Дизайнът позволява регулиране на нивото на температурата на две стъпки, като най-ниската е 300 градуса по Целзии.

Същите две нива на работа са налични и за въздушния поток. Той може да се настрои в зависимост от извършваната операция и материалите, с които се работи, на 240 или 450 л/мин. Относно дизайна, разполагате с ергономична ръкохватка. Задната част е плоска и покрита със залепващ слой гума, за възможно най-добра стабилност във вертикално положение.

Този модел работи чрез захранване директно от мрежата, чрез кабел и позволява комбинация с различни дюзи, налични в офертата на производителя, които обаче не са включени в комплекта за доставка, така че ще трябва да ги закупите отделно.

ВИЖ ТУК

3. Пистолет за горещ въздух Dewalt D26414-QS

пистолет за горещ въздух девалтНяма съмнение, Dewalt D26414-QS е  професионално устройство. С мощен 2000 W мотор и максимално температурно ниво, което надвишава стандартната средна стойност от 500 градуса по Целзии. Този професионален пистолет с горещ въздух е проектиран да стопи, залепи, разхлаби различни материали, от най-меките до най-твърдите.

Работи с въздушен поток от 650 л/мин. и, разбира се, е версия, захранвана от мрежата. За разлика от хоби моделите, в този случай контролът на температурата се извършва много по-фино. С помощта на LCD екрана, включен в дизайна, от минимум 50 до 650 градуса, с разлика от 10 градуса.

Избраното ниво на температурата се записва в паметта на устройството, така че можете бързо да продължите работа, дори ако междувременно сте изключили устройството. Не е нужно да се тревожите за слуха си, ако планирате да го използвате уреда често. Високата мощност на двигателя този път е придружена от по-малко шумна работа, със звуково налягане до 78dB.

ВИЖ ТУК

4. Пистолет за горещ въздух Geko G80283

мини пистолет с топъл въздух ГекоИнтересувате ли се от пистолет за горещ въздух, на достъпна цена, с малки размери, лесен за съхранение и транспортиране до всяко място? Предлагаме ви тази техническа версия от Geko, способна да генерира температури от 20 до 550 градуса по Целзии, с регулиране на нивото на 9 нива на мощност.

Това е подходяща версия за тези, които трябва да могат да се адаптират към различни контексти на употреба, от залепване на опаковъчното фолио до отлепване на боята от стари дограми. Работи с въздушен поток от 500 л/мин. Има интегриран 1080W мотор, достатъчно мощен за обещаваните резултати и в допълнение много тих. Само 65 dB няма да навредят слуха ви при, но при честа употреба е добре да използвате тапи.

С размери от само 130 x 350 мм и диаметър на дръжката от 65 мм, Geko G81036 може лесно да се счита за мини пистолет, лесен за боравене и транспортиране. Това е версия, захранвана от контакта, с щедър 1,75 м кабел.

ВИЖ ТУК

5. Пистолет с горещ въздух Einhell TH-HA 2000/1

пистолет за горещ въздух ейнхелПланирате ли ремонт в дома си и търсите пистолет за хоби, не твърде скъп и с добра производителност? За такива предпочитания сме включили в нашия списък с препоръки този модел на Einhell, с внимателно завършен дизайн, ергономична дръжка, снабдена с допълнителен преден сегмент и опора за вертикално позициониране.

Доставя се заедно с набор от аксесоари, с които да работите лесно, дори ако не сте професионалист. Друго предимство на този уред е чантата за съхранение.

От гледна точка на технически характеристики можем да ви кажем, че предлага мощност от 2000W и максимална работна температура от 550 градуса. Това осигурява достатъчно топлина дори за по-плътни и устойчиви материали, които искате да обработвате (боя, PVC и др.).

ВИЖ ТУК

6. Модел Black&Decker KX1650

пистолет с горещ въздухМощността на двигателя от 1750 W, малко по-ниска от най-популярната стойност в тази категория, която е приблизително 2000 W. Този двигател ви предлага работна температура до 600 градуса ниво, специфично за полу-професионалните версии. И въздушен поток до 740 л/мин., сред най-високите в тази продуктова категория.

Следователно е подходящ модел за тези, които искат да работят с малко повече скорост и сила. В допълнение на това, този модел е изключително лек и удобен за работа – само 600г. по време на работа.

Захранва се директно от контакта, снабден е с дълъг кабел от 2 метра. Включва автоматично спиране при прегряване, за да предпази двигателя. Това е една от най-важните функции, която ще удължи живота на продукта. Дизайнът използва задната част на устройството и дръжката като стойка, осигурявайки стабилност дори във вертикално положение, за онези моменти, когато трябва да използвате и двете си ръце, за да промените формата на тръбите.

ВИЖ ТУК

7. Пистолет за топло лепене Тротек PGGS 10

пистолет за топло лепене тротекПистолетът за топло лепене е професионалното решение при нужда от закрепване или залепване на продукти в дома или работилницата. 25W мощност на топене при непрекъсната работа гарантира постоянна работна температура от 200 градуса по Целзий с електронно контролиран нагревателен елемент за бърза готовност.

След няколко минути загряване, пистолета за топло лепене е готов за стабилно и трайно залепване или свързване на дърво, пластмаса, текстил, картон, кожа, корк, стъкло, метал, PVC, керамика и др. Механичното подаване на лепило позволява прецизност, както и целенасочено и бързо нанасяне на лепилото.

Интегрираната система против прокапване позволява чиста работа.

Интегрираният топлинен акумулатор осигурява възможност за безжична работа от около половин час.

Презареждането на пистолета се извършва само чрез поставянето му върху държача на устройството или свързването на захранващия кабел към пистолета. Дългият свързващ кабел с дължина 2 м осигурява достатъчно свобода на действие при продължителна употреба.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.