6 най-добри водни помпи

5/5 - (1 глас)

Нека да видим коя е най-добрата потопяема водна помпа, която можете да закупите. Трябва да знаете, че има няколко вида потопяеми водни помпи. Има помпи за чиста вода или питейна вода, за мръсна вода, битова вода, за септични ями или резервоари. Също така съществуват помпи за кладенци, артезиански кладенци или сондажи. Водната помпа може да бъде оборудвана с превключвател за налягане, поплавък, турбина или контрол на налягането. Тя може да бъде силна, с висок дебит на нива. Водната помпа е подходяща за градина, в която да поливане или напояване двора си. На пазара у нас има много добри италиански, руски, украински или немски потопяеми помпи. Можете да видите тази потопяема помпа за чиста вода.

Преди да продължим с ръководството е добре да ви запознаем с това как работи уреда:

Най-често се използват потопяеми помпи за изтласкване на вода към повърхността. Могат да се използват и за изпомпване на отпадни води, за напояване, но и за осигуряване на течаща вода в дома. Потопяемата помпа никога не се използва без вода. Водата има охлаждаща роля, което е абсолютно необходимо.

Ако желаете свеж и поддържан двор, ще имате нужда от косачка за трева. За да видите кои са най-добрите модели косачки за трева, вижте ТУК!

Продуктът е снабден с херметически затворен мотор, с помощта на който, мощно изпомпва вода на повърхността. Всички тези помпи са потопени вертикално във водата. С помощта на моторно задвижван ротор, те изтласкват течността с помощта на центробежна сила към повърхността под формата на силна струя.

Компонентите на потопяема помпа: корпус, клапани, клапани, двигател, помпа и дюзи.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на потопяема водна помпа

водни помпи потопяемиНай-практичните модели са тези с вибрации, с хоризонтално или вертикално положение и малки размери. Потопяемите помпи от неръждаема стомана могат да имат медна намотка, използвана в хидрофорната система. Ние ще ви помогнем като ви покажем ръководството, където ще намерите най-важните характеристики при закупуването на водна помпа. В тази статия ще ви представим и най-добрите модели на пазара, които са в добро съотношение между цена и качество.

Видове потопяеми водни помпи

Те се класифицират по няколко критерия. От технологията, която използват до дълбочината, на която работят помпите, има много критерии за разграничаване.

Потопяеми помпи в зависимост от водоизточника

Водоизточникът, в който ще се поставят помпите, е много важен детайл. Повечето помпи се поставят в кладенци, но има и такива, използвани за повърхностни води. Помпите, използвани в кладенци, са фиксирани и могат да се използват в едно и също положение за дълъг период от време. Докато потопяемите помпи, използвани за повърхностни води, могат лесно да се преместват.

Потопяеми помпи за кладенци

Представлява помпа, която се вкарва на дълбочина, за да може да изтласква водата към повърхността. Необходимо е кладенецът да има достатъчно количество вода, за да може да захранва къщата. Когато искате да закупите потопяема помпа за кладенец, трябва да се интересувате от максималната височина на изпразване. Ако ще иззползвате тази помпа за напояване, тогава трябва да оцените потока вода, който тя извежда на повърхността, за да сте сигурни, че ще се справи с цялата площ, която искате да напоите.

Потопяеми повърхностни водни помпи

Той е идеален за хора, които имат язовири, водоеми или друг източник на вода близо до дома си. В сравнение с помпите за кладенци, тези за повърхностна вода са много по-мощни и имат способността да изтласкват големи обеми вода. Помпа за повърхностна вода изтласква десет пъти повече вода от нормална помпа.

Потопяеми помпи за чиста вода

Най-често се използват за изтласкване на вода от кладенци за битови нужди или за напояване. Повечето производители посочват типа вода, която тези потопяеми помпи могат да обработват. Ако водата, която се извлича, съдържа твърде много замърсена, помпата може да се повреди.

Потопяеми помпи, които се различават в зависимост от чистотата на водата

Фонтанните помпи позволяват транспортирането на чиста вода, докато повърхностните помпи могат да изтласкат дори по-мръсна вода. Например тази от язовори или езера.

Потопяеми помпи за отпадни води

Помпите, които обработват мръсната вода, са специално проектирани да се справят блестящо с извличането на твърда вода. Това са продукти, които са устойчиви на корозия и могат да изпомпват вода с по-големи отлагания.

Потопяеми помпи за мръсна вода, оборудвани с хеликоптер

Този тип помпи се използват в мръсни води, където има големи твърди тела. Могат да се използват в селското стопанство, но и в строителството.

Потопяеми помпи, оборудвани с поплавък

Те се използват за транспортиране на големи количества вода от различни басейни или контейнери. Могат да се използват и за напояване с чиста вода от близък източник.

Потопяеми помпи, оборудвани с ежектор

Имат повишено налягане, с което изтласкват водата към повърхността. Те са широко използвани, когато става въпрос за изтласкване на течности с висок вискозитет.

Потопяема помпа, оборудвана с турбина

Този тип помпа осигурява повишено работно налягане. Това се препоръчва за много дълбоки кладенци. Сред предимствата му можем да посочим високата височина на изпразване и повишеното работно налягане.

Потопяема помпа, оборудвана с пресостат

Може да се използва в режим хидрофор. Пресостатът е електронна система, която регулира работното налягане на помпата.

Мощност на водната помпа

За да се избегне изтичането на вода и неизправността на помпата, ефективността на помпата не трябва да надвишава количеството на кладенеца. Потопяемата помпа неизбежно ще се влоши, въпреки разнообразните защитни мерки със системен дренаж. Не повече от 85% от дебита трябва да бъде оптималната ефективност на помпата.

Помпата трябва да бъде разположена четири метра под диапазона на колебания. Необходимото налягане на крана и динамичната височина на водния стълб до крана спестяват няколко метра, които биха били загубени в тръбата.

Задвижване на водната помпа

Вибрационна помпа

Трептенията на уреда се предават на течността вътре в него и тези движения се трансформират в права циркулация от интегрираните клапани. Вибрационните колебания се характеризират с изключително ниска ефективност. Малка и средна работна дълбочина. Но сравнително ниската цена ги отличава. Те са най-податливи на замърсяване на водата поради най-големия им структурен дефект.

Ротационна потопяема водна помпа

Благодарение на центробежните сили, бързо въртящо се работно колело изхвърля течността по перпендикулярна траектория с добър напор и висока скорост на течността в ротационните водни помпи. В допълнение, ротационните помпи са механично прости, позволявайки изходните налягания да се увеличават почти директно в зависимост от броя на включените сегменти. Следователно напречните центробежни помпи са податливи на утаяване на големи и изключително големи дълбочини. Те обаче имат изключително високи ценови характеристики.

Въртенето на специално предназначен ротор в кутия с ограничен просвет също избутва течността във вихровите помпи. Причина, поради която се създават вихри, които дърпат течности върху ротора. Минимализмът на архитектурата и голямата работна дълбочина характеризират тези помпи. Те имат по-ниска производителност от центробежните устройства и по-голяма уязвимост към малки частици като основен недостатък.

Винтова помпа за вода

Има няколко последователни нишки на ротора. Така че придатъците на единия трябва да паснат точно в дупките на другия. Защото това създава празнина по време на взаимното им въртене, която минава от началото до края между тях и изтласква течността от едната страна. За тези помпи са дефинирани големи ротори, средни дебити и вероятно ниска реактивност към малки обекти. Вътрешните архитектурни елементи позволяват производството на най-малкото напречно сечение, докато разходите им са ниски.

Типът винт е много прост. Тази структура позволява винтовите помпи да се използват в пясъчни кладенци, като същевременно се поддържа отлична надеждност и ефективност. В допълнение към дълбоките пясъчни кладенци са разработени няколко вида винтови помпи за артезиански кладенци.

Правилна поддръжка на потопяема водна помпа

По-евтините помпи издържат около шест години. Качествените, но по-скъпи, може би дванадесет години или повече.

Заедно с роботиката под налягане, жизненият цикъл на една потопяема водна помпа не се основава само на самата помпа. Но върху функционалността на самата автоматизация и редовната поддръжка е необходима.

Ако кранът е отворен, водата тече от разширителния резервоар. Сондажната помпа е спряна. Налягането постепенно пада и помпата започва да работи, която изпомпва течността в резервоара. Потребителят вече е затворил крана и помпата продължава да изпомпва, докато резервоарът се напълни и се изключи. Например, ако в резервоара има кислород, при всяко използване на вода помпата започва да се върти и спира, което води до прекомерно натоварване.

Трябва да се свържете с опитни хора за редовна годишна грижа. Или поне веднъж на всеки три години, за да се подобри експлоатационният срок на центробежната помпа.

Областта на приложение на помпените агрегати

водни помпиАко изберете най-добрата потопяема помпа за домакинството, трябва да се съсредоточите основно върху отговорностите и характеристиките, които тя трябва да изпълнява. Ако използвате уреда за домашна употреба, например да полеете градината си, ще ви е достатъчна помпа с дебит от 118 л/мин. Когато просто възнамерявате да поливате градините си от близкото езерце или да изсушите наводнено мазе.

В указанията на продукта са посочени размерите на твърдите предмети, които машината може да поеме. В указанията ще откриете версии за умерено замърсена вода, само с малко количество прах в нея. Има и широка гама от устройства, които могат да се справят ефективно дори с малки частици.

Когато се използва устройство, което има влакнести елементи и значителни отпадъци, за изпомпване на мръсна вода. Трябва да се обмисли възможността за закупуване на битова водна помпа. Модулите от този вид също се произвеждат от по-здрави елементи. По този начин те са по-издръжливи от традиционните помпи за мръсна вода в двора.

Дебит на потопяема водна помпа

Дебитът предполага, че определено количество вода се изпомпва за определено време. За домакинство от четири до пет жители една значителна помпа може да осигури питейна вода. Тези помпи трябва да изпомпват повече от четири кубически метра течност на час. Мощността е способността, с която моторът може да издигне водата до върха. Въпреки че не е задължително да изисква повече мощност за добра ефективност.

Размер на кладенеца

С други думи, вие също трябва да оцените размера и дълбочината на кладенеца, преди да изберете устройство и след това трябва да вземете решение за помпата, от която се нуждаете. Ако дълбочината не надвишава 11 метра, типът повърхностна помпа не е подходящ. И имате нужда от дълбоко устройство за по-дълбок кладенец. Силата на подземните води е много проста. Трябва да се измери само дълбочината на кладенеца и да се добавят 18 м. към изчислението.

Надежност и издръжливост

Не пренебрегвайте надеждността и издръжливостта на помпите. За да предотвратите непрекъснатото изпомпване на вода от помпата от кладенеца, трябва да получите надеждно оборудване от надеждни доставчици.

Най-добри потопяеми водни помпи – нашите препоръки

1. Потопяема водна помпа Baukraft bk-wp30

потопяема водна помба БаукрафтПотопяематa помпа е с двигател с мощност 400 W и е подходяща за мръсна вода, с размер на частиците до 35 мм. Може да изпомпва до 125 литра в минута. Максималната смукателна дълбочина е 5 метра.

Уредът има диаметър на щуцера на нагнетателната тръба 1 цол. Моторът на тази водна помпа за мръсна вода е електрически

Има поплавъчен превключвател, който автоматично спира двигателя, за да предпази помпата от работа на сухо, когато нивото на водата падне под капацитета и след това автоматично стартира, когато нивото на водата се повиши.

ВИЖ ТУК

 

2. Потопяема помпа за чиста вода Ruris Aqua 101

потопяема водна помна за чиста водаПотопяемата помпа RURIS Aqua 101 е изработена от неръждаема стомана с мотор с медна намотка в маслена баня. Тази помпа е подходяща за прехвърляне на чиста вода от кладенци или резервоари, снабдявайки малки напоителни системи или може да доставя вода на различни домакинства.
Може да се използва независимо или като част от хидрофорна група. Потопяемата помпа RURIS Aqua 101 се доставя с контролен панел и 15 м кабел.

Потопяемата помпа Ruris има двигател с мощност 750 W и дебит на водата 40 л/мин. Това е идеална потопяема помпа за пренос на вода от кладенци и лесно доставя напояване или домакинства. Допълнително може да се добави хидрофорна система и се доставя с контролен панел.

Теглото на тази потопяема помпа е 13 кг.

ВИЖ ТУК

3. Потопяема водна помпа Einhell GC-DW 900 N

потопяема водна помпа ейнхелТази помпа е идеална за изпразване на наводнени мазета, резервоари и контейнери. Превключвателят, с който е оборудвана тази помпа, е с поплавък и той контролира функциите за включване/изключване на помпата. Качеството на материала, от който е изработен, е такова, което ще ви осигури безопасността на специален продукт, на който можете да се наслаждавате възможно най-дълго. Целият корпус е изработен от удароустойчив материал.

Продуктът има максимална височина на потока 7м., дълбочина на потапяне 5 м., но също така и 11 м. захранващ кабел. Потопяемата помпа за чиста вода Einhell GH-SP 2768 има електрически двигател с мощност 900 W. Максималният дебит на този продукт е 6000 л/час, а височината на заустване е 32 м. Теглото на тази помпа е 8,9 кг.

Може да се каже, че тя е една от най-добрите на пазара, тъй като има много добри характеристики. Цената и качеството са съпоставими, а също така този модел е силно харесван и предпочитан от много потребители.

ВИЖ ТУК

4. Водна помпа за мръсна вода Makita PF1110

потопяема водна помпа МакитаMakita PF1110 се задвижва от 1100 W мотор, за да достави до 250 литра в минута за мръсна вода с размер на частиците до 35 мм.

Високоефективна потопяема помпа за силно замърсена вода, идеална за обезводняване на големи плувни басейни, дъждовни басейни, наводнени изби, басейни с мътна вода, дрениране на кладенци и резервоари и повдигане на вода за напояване или прехвърляне.

PF1110 е оборудван с автоматично спиране с регулируемо ниво на плаване. Поплавъчният превключвател автоматично спира двигателя, за да предпази помпата от изсъхване, когато нивото на водата падне под капацитета, след което автоматично стартира, когато нивото на водата се повиши.

Твърдият корпус от неръждаема стомана за дълъг живот и двойното уплътнение, със съхранение на масло между тях, осигуряват дълъг живот на двигателя.

ВИЖ ТУК

5.Помпа Raider RDP-WP25 за мръсна вода

помпа РайдерПомпата RD-WP25 е подходяща за всички канали на разпространение и за мръсна вода.

Мощността и е 750 W, Оборотите, които може да направи са 2900 за минута. Дебитът на този уред е 217л/мин. или 13000 л/час.

Максимален напор:8 м, дължина на кабела: 10 м, максимален размер на твърдите частици е 30 мм.

Помпата притежава специална цедка за спиране на едри частици пясък и боклуци, като по този начин гарантира безопастността при работа на уреда. Тък като при попадането на по-едри частици в помпата, тя би спряла да върши ефективно работата си.

ВИЖ ТУК

 

6.Потопяема водна помпа за мръсна вода Karcher SP1 Dirt

водна помпа КарчерКомпактна и здрава потопяема помпа за мръсна вода за отстраняване на чиста вода и мръсна вода, например от водоеми, резервоари или бъчви.
Керамична технология: керамичният плъзгащ се канал предпазва двигателя от натрупвания и увеличава живота на помпата.
Нова функция за бързо свързване – за закрепване на свързващата част към помпата. Поплавковия превключвател може да бъде фиксиран към помпата за непрекъсната работа.
На разположение като допълнителен аксесоар, предварително филтриране.

ВИЖ ТУК

 

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.