6 най-добри детски столчета за кола

5/5 - (1 глас)

Сигурността на децата по време на пътуване с личния ви автомобил е от изключителна важност. Безопасноста на пътя започва с правилния избор на детско столче за кола.

Теглото на детето е един от основните критерии, които трябва да се вземат предвид. По този начин детските столчета за кола се разделят, според възрастовите категории. Например столчета за кола за деца с тегло между 0-13 килограма и столчета за деца с тегло между 9-36 килограма. Освен това, височината на детето трябва да се вземе предвид при избора на столче за кола. Изборът на правилното столче ще осигури на детето максимална защита и безопасност. Това ще донесе спокойствие и концентрация и на вас като шофьор. Знаете че това е едно-от най-важните условия, що се касае до безопасното шофиране.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на детско столче за кола

детско столче за кола
 

Законодателството в България и целия Европейски съюз, задължава използването на деско столче за кола във всеки автомобил, в който пътува бебе или дете. Безопасността на вашето дете по време на шофиране и спазването на законовото изискване, да се използва одобреното столче за кола за всяко дете на възраст под 3 години. В Европейския съюз, децата са принудени да пътуват в столче за кола до 12-годишна възраст.

Изборът на столче за кола може да бъде труден зареди многото функции, специфични за всяка категория и модел. Към това се добавят критериите на всяко семейство като вида на автомобила, бюджета, определени предпочитания или физически характеристики на детето, честотата или вида на пътуване с кола и т.н.

В тази статия се стремим да ви предоставим възможно най-много информация, за да улесним процеса на избор на подходящо столче за кола. Ще откриете важни особености за столчетата за кола от 0-13 кг и 9-36 кг. Това са категориите столчета за автомобили, които създават най-много трудности, тъй като характеристиките им са объркани и има огромно разнообразие от модели и марки.

За щастие пазарът е добре развит и ще намерите този продукт, който отговаря на вашите нужди и очаквания, така че вашето дете да е в безопасност.

Категории столчета, според теглото

Има три основни категории детски столчета за кола:

  • Столче за кола за новородени в много случаи е компонент на детската количка, но може да го намерите и отделно.

Ако искате да закупите детски столче в комплект с детска количка, то тогава ви съветваме да прочетете нашата статия за 18 най-добри детски колички, от ТУК!

  • Столче за кола за деца от 0-13 кг, подходящо за новородени, но също така и за деца, които са в посочените граници на тегло. Обикновено деца на възраст 0-15 месеца.
  • Столчето за кола за деца с тегло 9-36 кг, подходящо за деца между 9 месеца и 6 години, като се вземат предвид и границите на посоченото тегло.

Критерии за избор на столче за кола за вашето дете

Има три основни критерия, които трябва да вземете предвид при избора на категорията стол за кола: теглото, височината и възрастта на вашето дете. Важно е дали съответното столче за кола отговаря на стандартите за безопасност.

Европейските стандарти за безопасност могат да бъдат проверени на етикета на продукта и трябва да отговарят на изискванията на ECE R44.03 или R44.04.

Има припокриване на характеристиките на столчето за кола от 0-13 кг и тези на 9-36 кг, когато става дума за теглото. Например, ако детето ви е на 9 месеца и тежи 9 кг, може да е трудно да изберете между двете категории. Предимството на избора на столчето за 9-36 кг е, че то може да се използва в дългосрочен план, докато детето навърши 4 или 5 години.

На 2 години или докато детето не достигне максималната граница на тегло / височина, посочена за столчето за кола от 0-13 кг. Всички тестове показват, че когато столчето е в обратна посока на шофиране, осигурява максимална безопасност на детето. Като цяло, комбинацията от използването на двата вида столчета ще осигури комфорта и безопасността на вашето дете, ако бъде закупена рано, в зависимост от неговата възраст и тегло.

Други критерии за избор

най-добър детски стол за колаСлед като установите категорията столче за кола за вашето дете, следва да се съобразите със следните критерии:

Как да прикрепите колана?

Това може да бъде с 3-точкова или 5-точкова система за закопчаване. 5-точковата система осигурява по-добра безопасност на децата в случай на катастрофа, както за столчето за кола с тегло 0-13 кг, така и за столчето за кола 9-36 кг.

Как да поставите столчето за кола?

Има много случаи, в които столчето за кола не е монтирано правилно в колата. Следвайте инструкциите всеки път и се уверете, че всички колани са здраво закрепени. Методът на инсталиране, който предлага най-високото ниво на безопасност на вашето дете, независимо от категорията на столчето за кола, е методът на инсталиране с ISOFIX. Тази система за затягане е поставена директно на задната седалка, без да се използват предпазни колани.

Тип автомобил

Размерът на седалките може да е неподходящ, ако задната седалка на вашия автомобил е по-тясна от основата на детското столче. Препоръката е винаги давзимате размерите на задната седалка и разстоянието между задната и предната седалка, за да сте сигурни, че има достатъчно място за детското столче за кола. Като цяло, столчето за кола от 0-13 кг, когато е разположено в обратна посока на движение, заема повече място от това, което е поставено в посока на движение.

Как да разберете, че столчето за кола трябва да бъде сменено?

Има три ситуации, при които столчето за кола трябва да бъде сменено.

  • Когато теглото на детето надвишава теглото, посочено за съответната седалка.
  • Когато главата на детето надвишава горната граница на столчето за кола.
  • Когато има някакво влошаване на системата за инсталиране на седалките или предпазните колани.

В първите две ситуации става въпрос за преминаване към нова категория столче за кола. В последната ситуация вашето дете може да е в опасност и е добре да замените столчето веднага. Въпреки че цената на детско столче за кола от всяка категория може да бъде доста висока, тази инвестиция трябва да бъде внимателно обмислена, тъй като то осигурява комфорт както за детето, така и за вас, като родител.

Пътувате често с кола на дълги разстояния

В този случай материалът и моделът могат да се превърнат във фактори, които влияят на избора и в някои ситуации е добре детето да присъства, когато купува столчето за кола.

Най-добрите детски столчета за кола – нашите препоръки

Теглото на детето, е важен критерии при избора на детско столче. Двете категории на теглото: 0-13 килограма и 9-36 килограма определят позицията му в автомобила (отпред или отзад), тези за деца на възраст 5-12 години са обoрудвани и с функция за повдигане. Ето най-ефективните детски столчета за кола според категорията тегло, в която се намират и която им осигурява най-добрите транспортни условия:

1.Столче за кола ISOFIX Britax Romer Advansafix

детско столче за кола исофихСчитан за най-доброто столче за кола, по отношение на високото ниво на безопасност, което предоставя, моделът ISOFIX Britax Romer е подходящ за деца на възраст между 9 месеца и 12 години. Съответно с минимално тегло 9 кг и максимално 36 кг. Масивен стол, изработен от най-изтънчените и деликатни материали. Проектиран да предлага пълен комфорт и пълна защита по време на пътувания с кола или ежедневни посещения.

Детето е защитено в еднаква степен, независимо от възрастта, благодарение на V-образната система за регулиране на облегалката за глава, която осигурява странична защита при удар. Функцията Easy Recline позволява използването на столчето в три регулируеми позиции на наклон. Това е с цел повишаване на комфорта на детето при ходене. Веднага щом теглото на мъничето надхвърли 15 кг, модела предлага прехода от петточковия интегриран колан към триточковия предпазен колан.

Много е вероятно калъфът на седалката да се замърси по различни причини, било че мъничето изпуска бутилката с течност, или неволно я докосва с обувките си. Този аспект беше взет под внимание от онези, които са проектирали стола, като са го снабдили с калъф за седалка, който лесно се сваля и може да се пере.

ВИЖ ТУК

2.Детско столче за кола Mos Martin Isofix BUF BOOF

детско столче за кола Мос МартинЕдно от най-добрите детски столчета за кола , моделът Mos Martin с ISOFIX, също записа лидерски позиции по отношение на популярността си сред купувачите. Артикулът е много атрактивен и увлекателен за най-малките, колкото приятен, толкова и ефективен. По отношение на удобството можем да го сравним с детската количка, важен компонент на количката 3 в 1.

Адаптира се към всяка възрастова категория, от бебета до деца до 12 години. За най-малките, които още не са навършили 15 месеца, столчето се монтира с гръб по посока на движението. Революционната система ISOFIX осигурява стабилност и пълна защита на малките пътници в случай на неприятни пътни инциденти. Системата за закопчаване на колана е петточкова, като се регулира в три позиции в зависимост от височината на всяко дете.

Облегалката може да се регулира в четири различни позиции, до ъгъл на наклон от 135 градуса, което стимулира специалните предимства, които можем да имаме на дългия път, по отношение на комфорта за малките. Както и облегалката за глава, тя може да се регулира според нуждите. Калъфката му се сваля и пере.

ВИЖ ТУК

3. Модел 2Drive SAG-15

детско столче 2 драйв саг 15Благодарение на компанията 2 Drive, групи от деца 1, 2 и 3 могат да се възползват от новия модел SAG 15, съвместим с деца на възраст между 9 месеца и 12 години. Той се радва на популярност благодарение на факта, че има специални характеристики и добро съотношение качество / цена.

Столчето е изработено по европейските норми за безопасност и защита на пътниците, с пет точки на закопчаване на колана, плюс система за странична защита при удар.

Проектиран е с модерен дизайн, съобразен с всеки тип интериор, изработен от най-качествени материали, нежни и фини на допир, които позволяват на детската кожа да диша пълноценно. Тапицерията е лесна за поддръжка, като се сваля и пере.

Монтира се много лесно, предимство, което не е за пренебрегване, особено за хора, които постоянно гледат часовника. Столът е удобен и осигурява приятно пътуване за най-малките, когато и да го използват.

ВИЖ ТУК

4.Столче за кола ISOFIX U-Grow UGHCS-06

столче за колаСтолче за кола U-Grow 0 – 36 кг, за безопасно и приятно пътуване! Когато тръгнете на път, безопасността и комфортът на детето са приоритет. Следователно столчето за кола не трябва да липсва в колата ви. Проектирано за дългосрочна употреба, столчето за кола може да се използва поставено както в посока на движението, така и в посока обратна на движението. Столчето за кола предлага превъзходна защита на децата в случай на страничен удар. Столче за кола, подходящо от новородени до 12-годишна възраст. Тегло на детето между 0 и 36 кг.

Регулируем по височина предпазен колан, с 5-точкова система за закопчаване, с мека подложка за рамо. Може да се монтира в посока на движението(forward facing) и в обратна посока на движение (rear facing). Детското столче за кола, оборудвано със система за закрепване ISOFIX. Столчето за кола е предназначено за използване в автомобили, оборудвани с 3-точкови предпазни колани и оборудвани със система isofix.

За групата 0 + I се предлагат 8 нива на регулиране на височината на облегалката за глава и раменните колани, в зависимост от височината на детето. За група II + III се предлагат 5 нива на регулиране на височината на облегалката за глава и раменните колани. Монтирането за група 0+ се извършва с поставяне на столчето, с гръб към посоката на движение и е подходящо за деца с тегло до 13 кг. Монтажът за група I се извършва с поставяне на столчето, по посока на движение и е подходящо за деца с тегло между 9 и 18 кг. Това столче има три позиции за монтаж за група I, на ниво 1/2/3. За група II + III е налично само едно ниво на монтаж, т.е. първото ниво.

Столчето е проектирано, за да предложи безопасност и комфорт на най-малките, в съответствие с европейския стандарт CEE R4/04.

ВИЖ ТУК

5. Детско столче за кола 2Drive SAG-23

детски стол за кола 2Drive SAG-23 съчетава перфектно безопасност и комфорт, по време на пътуването. Съгласно стандартa ECE R44 / 04, то се нарежда сред най-търсените столчета за деца. Той е предназначен за деца на възраст между 4 и 12 години (приблизително 15-36 кг).  Столът е изработен с ергономичен и удобен дизайн (ширината и височината на седалката са приспособени за този ефект). Заобленият дизайн позволява на детето, удобна позиция на краката. Лесно може да се прехвърля от един автомобил в друг, ако е необходимо. Поставянето и фиксирането на столчето се извършва чрез 3-точковият колан на колата. Използваният материал е мек (подплатен) и с добро качество, за пълно удобството на децата. Друго предимство е, това че калъфът се сваля много лесно от стола, за да го почистите или изперете. Моделът 2Drive SAG-23,се поставя в посока на движение на седалката.

ВИЖ ТУК

6.Детско столче за кола Lorelli Aviator Isofix

столче за кола ЛорелиСтолче за кола, препоръчително за деца с тегло между 0-36 кг. Този стол е подходящ за деца от 0 месеца до 12 години. Този детски стол е изключително практичен поради многото функции, които притежава. Някои от тях са: система за въртене на 360 градуса, която улеснява позиционирането на детето в столчето за кола; Система за фиксиране ISOFIX или чрез използване на предпазни колани на автомобила;
Система за опъване и насочване на колана за допълнителна безопасност и други.

Столчето за кола Lorelli e оборудвано с мека опора за облегалката и седалката и допълнителна лумбална възглавница. Те предлагат повишен комфорт на детето по време на возене, както и за безопасност в случай на удар. Освен това този стол е оборудван с превъзходна защита при страничен удар – SPS (Система за странична защита). Също и със система против накланяне (каишка с фиксиране в багажника или зад облегалката за глава).

Столчето за кола ISOFIX Lorelli Aviator е практична и лесна за използване седалка, предлагаща на вашето дете повишено ниво на безопасност.

Предпазните колани са регулируеми в 11 високи позиции, с 5-точково закопчаване и снабдени със специална възглавница, нехлъзгаща се. А тапицерията е изработена от висококачествен текстилен материал, а страните на корицата са от PU кожа.

ВИЖ ТУК

В заключение

Няма съмнение, че столчето за кола за вашето дете е незаменим аксесоар, когато става въпрос за пътуването с автомобил. Безопасността на вашето дете е на първо място. Планирането на покупка на столче за кола предварително ще ви помогне да вземете най-доброто решение. Поради тази причина беше важно да знаете кое е най-доброто столче, а също и  кога е време за ново.

Може да харесате също
1 Коментар
  1. […] 6 най-добри детски столчета за кола […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.